torstai 12. tammikuuta 2023

Savitaulut soi. matka voi taas alkaa

 

12.01.2023
tuottelias ilmosti graba

Jos nyt sitten ei aleta edes analysoimaan sitä, miksi hän jakaa ensimmäisen kerran nettipäiväkirjassaan vuodenaika merkintänsä jopa kolmelle eri sivulle? Onko kyseessä jotain psykologista teemaa vaiko saattaisiko olla vain - että hänen käyttämänsä ATK-ohjelmalle tuli taas raja täyteen,
että kuinka suuria tiedostoja se voi käsitellä?

Jälkimmäinen vaihtoehto täyttyi. Front page ei enää ollut niin Express, mitä ohjelman nimi saattaisi antaa ymmärtää. No näillä jatketaan.

Mikä olisi sitten asiana kirjoittaa? Vastahan tässä aamukahvia nautin.

Annetaan jälleen musiikin antaa tälle suunta.

Yllätyksellistä, kuten aina. WinAmp päälle, klikata siihen tullut haittasanoma uudesta päivityksestä. SILLÄ päivitys on aina heikennys.

Soittolistalla 107 kappaletta CMX - yhtyeen lauluja ja satunnaisarvonta osuu kappaleesee.. "Kuoleman risteyksestä kolme virstaa pohjoiseen"

Sellainen paikka muuten ON Suomessa. Kyyjärven ja Alajärven välissä on paikkakunta nimeltä KUOLEMA. Virsta? Se on vanha venäläinen mittayksikkö. Metreissä sen pituus on 1066,80 metriä. Kuolemassa on tienristeys ja se tie vie pohjoiseen. Näin ollen mitataan matka kartalta ja päädymme..

Viivasuoralle tielle keskelle pelto-aukeaa. Kuoleman kylässä on muuten kyläkauppa! Kaupan nimi ei ole K-extra Kuolema, vaan K-extra Pitkänen. Sinne vie valtatie 16.

Kuoleman risteys.. Tienviittoja näkyy 141 JYVÄSKYLÄ, VAASA 142

Tämähän on mukava löytö. Kuoleman kylä on hyvin elinvoimainen ja paikkakunnan nimi on oikeastaan vain hyvää mainosta. Sehän on kuten välikuolema matkalla Jyväskylästä Vaasaan. Eli se kyläkauppa pärjää?

Toivottavasti. Sydäntä lähellä juuri noi kyläkaupat ja pienemmät myymälät. Kummassakin sitä on tullut työskenteltyä. Mutten kavahtanut olla myöskään suuremman marketin epävirallinen iltavastaava. Eli hoidin hevin, pullonpalautuksen, lihat, maidot ja sitten jos aikaa oli niin kuorman purku. Sekä ihmisten auttaminen.

Pari kertaa kävi niin, että asiakas sai sairaskohtauksen kun oli iltapäiväruuhka. Kerrankin mut soitettiin pullohuoneesta apuun, kun ei ollut muita vapaina. Siis iltapäiväruuhkassa kassataitoiset ovat kassalla. Nainen oli saanut kohtauksen. Mä äkkiä hain hevistä (hedelmä ja vihannes) muovipussirullan hänelle tyynyksi, samalla soittaen hätänumeroon. Kaupan liukuovien aukipito pelastuslaitokselle..

Nainen toipui ja mä sain kiitosta toiminnastani.

Vasta tilanteen ollessa ohi, niin tajus mitä oikein täs tapahtui. Eli sitä vaan toimii tilanteen mukaan.

Soittovuorossa CMX-pelon enkelit. Eli uutiset voisi katsoa läpi. 10 metrinen verkkokaapeli tuokoon maailman tuskan luokseni.

Korona, Ukrainan sota, ilmastonmuutos, Hyvinvointialuesotku...

Talvesta taas varoitetaan, kuten se olisi täysin yllätys - että Suomessa voi olla talvi. Varokaa kun on liukasta, jäät saattavat olla heikkoja.

Nuorten oppimistulokset ovat heikentyneet viime vuosikymmeninä. Suomen koulutetuimpia ovat 1975 - 1978 syntyneet. (jee. mä kuulun siihen ryhmään!) Mistä tämä johtuu?

Mä syytän teknologian kehittymistä.

Internet ja tietokoneet ovat olleet keskuudessamme sen 30 vuotta. Se ja digi-tv. Meillä ei ollut kuin 2 kanavaa eikä taatusti ollut omaa telkkaa. Mikä internet? sanomalehteä ja lankapuhelinta. Eli meillä oli aikaa tehdä läksyt kunnolla ja sitten lähteä kavereiden kanssa telmimään. Ei ollut naama kiinni luurissa tai ruudussa.

ÄLÄ OLE TEKOPYHÄ! ENTÄS NE ELETRONIIKKAPELIT! Sitä hiton piipitystä koko ajan sai vanhemmat kuulla ja kyllä mullekin sanottiin, että nyt vois olla taukoo siinä pelissä.

VHS kun tuli, videonauhurit ja COMMONDORE 64! Sai sitten oman telkan omaan huoneeseen. Meilläkin niitä antenninjohtoja risteili lattioilla.

Silloin sanottiin, että noi vehkeet kyllä pilaa nuorison.

Nyt sanon, että noi vehkeet pllaa nuorison. Mutta tällä otteella sanontaa.. Se pitää paikkaansa. Ei ole lapselle hyvä pidellä koko ajan puhelinta kädessään, vanhempana sillä kädellä ei tehdä kunnolla töitä. Näkö-ongelmat tulevat, kaikilla on silmalasit tulevaisuudessa.

Me sentään välillä pantiin ruutumme pois ja tehtiin muuta. Saa nykyteknologiaa käyttää, mutta myös olisi hyvä rajoittaa sen käyttöä. Se ei ole ikuista.

Se tarvitsee sähköä. Sähkö voi katketa. Joko myrskyn tai säännöstelyn vuoksi. Sen vuoksi olisi opittava olemaan myös ilman teknologiaa ja opetella tapoja selviytyä - ilman sähkövirtaa tai nettiä.

Ainahan toi mieliaiheeni on. Digitaallinen maailma ei ole ikuinen maailma. Mulla on yksi kappale vuoden 1960 Valittuja Paloja. siis painotuote. Nykyinen digilehti? Onko se luettavissa vielä kuudenkymmenen kolmen vuoden päästä? Löytyy myös C-kasetti tallenne, jossa mä lapsena tahdon pullaa. Video, jonka otat tänään lapsestasi kun tämä tahtoo pullaa. Onko katsottavissa vielä neljänkymmenen vuoden päästä?

Minkälaiset tietokoneet meillä on silloin ja osaavatko ne lukea tämän päivän tiedostomuotoja?

Mulla on yhä olemassa ulkoinen korppuasema, eli asema 3½ tuuman levykkeille. Olen säilyttänyt vanhoja diskettejä siten, ettei ne ole olleet minkään mangeettikentän tai lämpötilavaihtelujen alaisina. Tässä kun yritin lukea vain 25 vuotta vanhaa levykettä - sain virheilmoituksen. Levyä ei voida lukea. Onneks on varmuuskopiot, muttei kaikki niitä viihti tehdä.

Simopahula.fi on varmuuskopioitu monelle CD-R levylle sekä muistikortille. Teen sen aina kuukausittain sekä sivustoni tiedostot siirtyvät myös Googlen pilvipalveluun.

Säilyvät vissiin parhaiten CD levyillä. 20 vuotta sitten polttamani CD levyt toimivat yhä.

Varmuuskopioin ne taas joskus. Mutta kuitenkin kaikesta meidän tallennusteknologioistamme ainoana säilyvät..

savitaulut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.