perjantai 6. tammikuuta 2023

Seuraa maantiedon oppitunti. Ovet ovat lukittu.

07.01.2023
Kotimaan saaria

Seuraavana: Päijänne ja sen saaret. Seuraavassa kirjaan saarien nimiä, joita google earth (cromeselain versio) näyttää.

Samalla pientä omatulkintaa siihen, miksi saari on ehkä saanut moisen nimen. Idea tähän on tullut iltasanomien lööpeistä. Tässä yhteydessä/hetkessä en muista missä päin suomea tämä oli, mutta uutisoitiin tyyliin -että MIES JOUTUI ONGELMIIN SUURELLA-RUNKKUULLA!

On olemassa siis SAARI nimeltä Suuri-runkkuu, sen vieressä on toinenkin saari. Sellainen pienempi ja sen nimi on pikku-runkkuu.

Ymmerrettävistä syistä johtuen, en taida googlata noiden saarien nimiä.

Mutta aloitetaan.

Ihan pohjoispäästä Päijännettä löytyy Naissaari ja sitten vähän etelempää.. hiton suomi.. siis eletäm etälempää . äh. vähän matkaa Naissaaresta löytyy tälläinen on Itikkasaari. Vissiin ötököitä siellä.

Ja näemmä edelleen toimii toi, että ajatukset tulostuvat nätisti näppäimistön kautta ruudulle. Tuossa kun hetkellisiä vaikeuksia oli taivuttaa sanaa Etelä. Oikeahan on Etelämpää. Minkäs pikku lukihäiriölle voi.


Iso-poro ja vähä-poro löytyvät etelempää. Keski-suomi on ollut joskus pohjoisinta asuttua seutua Suomen sisämaassa. Lappalaiset liikkuneet täällä ja siten vissiin saaret saaneet nimensä. Tosin ne ovat voineet myös palaa joskus ihan poroksi.

Yksipuiset ovat kaksi pientä saarta keskellä Päijännettä. En mä tässä maantiedon karttakirjaa ajatellut kirjoittaa, mutta toi paikka on lähellä Säynätsaloa - siis isompaa saarta, jossa on asutusta. Entinen kunta kun se on.

Sieltä löytyy myös Lappi. Se on saari aivan Säynätsaloon johtavan tien etelä puolella.

Konttikin löytyy sieltäpäin. Muuratsalon eteläpuolella oleva pikkusaari. Ja Muuratsalo itsessään on myös saari.

Lapinsaari löytyy taas Muuramen läheltä. Myös Kampinsaari on olemassa. Mämminsaari ja Mämminniemi ovat myös olemassa.

uudempaa nimistöä, kun mainitsemani Lappi ja Lapinsaari sekä ne porot, edustaa tälläinen kun Silmälasisaaret. Näyttävät silmälaseilta. Päijänteessä on myös Putinpohja. Järvi-alue, mikä nyt kyseessä on Ristinselkä.

Typyli on puolestaan hyvin pieni saari keskellä Päijännettä.

Kärkkäistensalmen riippusillan toinen jalka on pystytetty Heinäsaareen. Niillä paikannimillä ei nyt ole hauskoja nimiä, maantiedon kannalta vain ajattelin mainita. Valutaan Päijännettä siis alaspäin.

Typylistä on myös suurempi versio olemassa. Ja Korkeasaari on myös saari Päijänteessä. Ettei tartte Helsinkiin lähteä, jos sanoo lapsille valehtelematta, että mennään korkeasaareen! Toimii vissiin Särkänniemeenkin. Särkkiä kun on paljon.

Päijänteen kirkkoselältä löytyvät taas Lappi ja Vähä-lappi. Edelleen vahvaa näyttöä, että satoja vuosia sitten lappalaiset liikkuneet näilä seuduilla.

Tainnu vene joskus karata joltakin, kun Päijänteen Vanhallaselällä on tälläinen kun Onnettomanluoto. Sieltä näkee Otavan. Niin taivaalla kun naapurisaaren. Molemmat pieniä saaria.

Metelinkiukaat löytyvät myös Päijänteeltä. Kuten myös Lompsanpohja.

Sekä Vähä-pylly, Pyllynnenä ja iso-pylly. Lähellä Hopealuotoa.

Sitten lähestytään Jämsää. Särkisaari. Olen mä rippikoulun käynyt ja siellä oli myös kesäleirejäkin. Nuorena, alle 16v

Johan tuli huonoja muistoja. Kun olin aika pahasti masentunut tuolloin. Jatketaan siis matkaa.

Jämsänniemen salojen ohitse tälläiseen kun Raiskasselkä. Sitä ennen on Munaluoto. Tupakkisaaret ovat Kuikkasaarten vieressä

Siirrytään vähän takaisinpäin, Tiirinselälle ja Kaipolan / Olkkolan eteen, missä löytyy tälläiset kuin Simosaaret. Minulla ei ole saarien nimeen mitään osuutta, vaikka lapsuuden vietinkin Kaipolassa. Tiirinselällä käytiin isän kanssa pilkillä ja joskus ajeltiin pitkin sitä selkää autolla.

Tiirinselältä kun mennään Raiskasselälle, niin siinä välissä on Säviä ja Lehesselkä sekä Edessalo. Siitä eteenpäin, niin tulee maakuntaraja. Keski-suomi ja Päijät-häme

Lähellä tuota rajaa on Keskisuomen puolella Korkiasaari ja Päijäthämeen puolella Korkeasaari. Eli kun lapsia viedään Korkeasaareen, niin vaihtoehtoja löytyy aika paljon!

Heti edellämainitun korkeasaaren jälkeen tulee Surkeaniemi. En mä niin surkeaksi tuota niemeä sanoisi. Siitä maisemat avautuvat pohjoiseen ja auringonlaskut taatusti mahtavia. Satelliittikuva kertoo, että siinä on jo mökki.

Sitten alkaa Päijänteen suuri selkä, Juhdinselkä josta järvi vaan pirstaloituu etelään mennessä niin paljon, että alkuperäinen idea alkaa romuttumaan.

Mutta kyllä suomessa paikannimiä löytyy alapään kautta temmattuja. https://earth.google.com on osoite (toimii chromella) josta voi enemmän löytää ja tutkia asioita.

 

Blogit.fi ei vieläkään ole vaihtanut tämän blogin nimeä. Eihän sitä heti keksiny sitä parempaa nimeä tälle, mitä se on siinä palvelussa..  no ehkä ne muuttaa sen joskus. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.