keskiviikko 14. kesäkuuta 2023

Silmäleikkauksen jälkeen elämä on kirkaampaa

 14.06.2023
Leikkauksen jälkeen elämä näyttää kirkkaamalta?

Koska ihmisiä kiinnostaa, mitä kaihileikkauksen aikana tehdään - niin kerron ensin siitä. Eli Tayssin silmäkeskuksen kaihiklinikalla tämä leikkaus suoritettiin. Aikani oli kymmeneltä. Mennessä valtatietä 9 Jämsästä Tampereelle pistin mieleen, että miltä lasejen kanssa näytti opasteet, kuinka selvää teksti oli..

(lasejen kanssa niiden teksti on ollut epätarkkaa ja vasta ihan kohdalla olen nähnyt ne tarkasti, samaten autojen rekisterinumerot sekä vastaan tulevat liikennemerkit olen havainnut lähempänä)

Eli aika oli kymmeneltä aamupäivästä, hoitaja kävi hakemassa ovelta. Kun saavut sinne, niin mene automaatille, näytä henkilökorttia ja valitse näytöstä oikea valinta, mihin olet tulossa..

Hoitajan vastaanotolla antaa sen esitietolomakkeen, jos se on huonosti täytetty - niin leikkaus voi peruuntua. Hän laittaa silmiisi avaavat silmätipat. Jos silmätippojen laittaminen hermostuttaa, kerro siitä heille. He osaavat auttaa ja rauhoittaa sinua. En itsekään siitä tykkää ja vastaan alitajuisesti laitan, jos jotain tulee kohden silmää.

Hän tosin unohti mitata silmäpaineet ennen tippojen laittoa, mutta tajusi sen melki ehti tippojen laiton jälkeen.

Hoitaja sitten ohjasi minut odotustilaan, mikä oli aika ironisen hauskasti varustettu ajantappotavoilla. Odotusaika kun voi olla 1:45 tuntia ja minuuttia, kuten itselläni oli.
tilassa on n. 20 tuumainen pieni televisio ja lehtiä luettavaksi. Siis heille, jotka odottavat leikkausta siinä tilassa - on laitettu laajentavat silmätipat silmiin. Radio(suomi) olisi parempi vaihtoehto.

No odotuksen jälkeen lääkäri tulikin. Oli sama, joka oli esitutkinut minut keväällä.

Hän ohjasi minut esivalmistelutilaan, jossa riisuin silmälasit ja hän tutki minne ne tulevat linssit asetetaan. Kaihileikkauksen yhteydessä he korjaavat näkökykysi. Lääkäri laittoi tussilla merkit silmiin (lääketieteellisesti turvallisella tussilla, ei markettusseilla), se saattaa näkyä näkökentässä värillisenä alueena.




Leikkaustila oli siinä vieressa. Samanlainen tuoli, mitä on hammaslääkärissä. Pään päällä on kirkkaalla valolla varustettu mikroskooppi. Sitä ei tarvitse pelätä, sillä et näe sitä laitetta toiminnassa tai muita instumenttejä. Kaihileikkauksessa sumentunut mykiö silmässä poistetaan. Joten sillä silmällä et näe selvästi siinä vaiheessa. Näet vain väri-ilmiöitä. Eikä tarvitse pelätä, että itse liikutat vahingossa silmiä. Toinen hoitaja laittaa silmiisi puudutussilmätipat. Ne estävät silmän lihasten liikkeet.

Se saattaa ahdistaa hetken, kun tietoisesti kenties yrität liikuttaa silmääsi - eikä ne liiku. Muttei siitä kannata huolestua. Kasvojen päälle laitetaan myssy, jossa on vain silmälle reikä. He laittavat muovikalvot sekä luomenlevittimen. Niiden laitto ei satu. Itse leikkauksessa saattaa tuntea vian paineen tunnetta. Mitä näet? No niitä mainitsemiani väri-ilmiöitä. Näet vain sen mikroskoopin kaksi kirkasta valoa ja kun uutta linssiä laitetaan, niin tietenkin se heijastaa sen valon hetkeksi pois.

Se on yksiöllistä, miten sen kokee. Sinun tehtäväsi potilaana on pysyä liikkumattomana. Ja kertoa jos tarvitsee rapsuttaa jotain kohtaa ihossa kasvojen alueella tai jos olet aikeissa liikuttaa käsiäsi.

Ohje, jossa sanotaan että kannattaa ottaa väljät vaatteet leikkauspäivänä. Ne auttavat. Itse olin verkkarit, ja niiden syvät taskut toimivat hyvin käsien pitopaikkana. Ne pystyi rentouttamaan taskujen varaan. Pääsi he laittavat tukeen, se ei liiku. Ole vain rentona ja kerro välillä vointejasi. Leikkaus ei kestä kauan, olisiko ollut puoli tuntia / silmä. Välillä on tauko.

Leikkaustilassa soi radio, voit kuunella musiikkia ja keskittyä siihen, jos kuitenkin pelottaa.

Leikkauksen jälkeen sai jo ensi tuntumat muuttuneestä näkökyvystä. Leikkaustilan seinäkellosta näin ensin hahmot, jotka sitten nopeasti muuttuvat numeroiksi, osoittimet tarkkenivat. Sitten alkoi näkymään minuutit ja lopulta sekuntiviisari.

Tässä vaiheessa pyysin lääkärintodistusta, sillä toipumisaijaksi oli sanottu esitiedoissa se 2 viikkoa. Sain 3 viikon sairasloman. Se on tapauskohtainen, että kuinka paljon saa sitä.

Siitä sitten hoitajat ohjasivat minut siihen tilaan, jossa se ensimmäinen hoitaja otti vastaan sen esitietolomakeen ja laittoi ne laajentavat silmätipat. He antoivat jatkohoito-ohjeet ja silmätipat mukaan. Kostuttavaa silmätippaa siihen roskan tunteeseen ja sitten hoitavia tippoja, joita laitetaan leikkauspäivän jälkeisestä päivästä ohjeen mukaan 1 tippa 4 kertaa päivässä leikattuun silmään. Kumpienkin silmien leikkaus tehdään, jos tarve sitä vaatii.

En tarvinnut enää laittaa silmälaseja kasvoilleni, koska niillä en enää näe mitään. näkökyky on nyt erilainen. Laitoin paremman pussin puutteessa ne tipat ja vanhat silmälasit sekä saadut paperit siihen leikkausmyssyyni, jonka he antavat päähäsi.

Paluumatkalla Tampereelta Jämsään näin selvemmin. Näin esimerkiksi voimalinjat jo kaukaa, näin lukea autojen rekisterinumerot, opasteet ja näin sitten kun alkoi tulemaan valtatiellä pitkiä suoria, niin näin liikennemerkit kauempaa, mitä ennen olen ne hahmottanut.

Tänään on se leikkauksen jälkeinen päivä, laitoin silmätipat ensimmäisen kerran. Tänään pystyin jo lukemaan paperista tekstiä. Oikeastaan ensimmäisen kerran 46 vuotisen elämäni aikana. Sain siis silmälasit jo 5 vuotiaana.

Pikkuhiljaa leikkauksesta toipuu. Tänään on valonarkuutta, mutta kerta näin jo käyttää älypuhelinta ja näin lukea kirjastakin tekstiä, niin kyllä se siitä hiljalleen palautuu paremmaksi tää näkökyky.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.