torstai 26. tammikuuta 2023

Masentuneita kodinkoneita?

26.01.2023
kaikki voisi loppua , muttei koskaan.

taas, jälleen ja uudestaan käytin CMX yhtyeen lyriikkaa tekstinä päivämäärän alle. Kuten aiheeksi. Kappaleen nimi on kaksi jokea.

Jokin pamahti täällä juuri. No jos palovaroitin ei ala huutamaan, niin asia saa nyt olla sen tarkemmin tutkimatta. Ainahan noita outoja ääniä kuulee johtuen lämpötilaerojen aiheuttamista jännitetiloista laitteiden koteloissa tai sitten roskikseen tunkemani muovipakkauksen raato päästi äänen, kun muovi palautui muotoonsa.

Kahvini on vielä edes niin lämmintä, että sen tunsi kupin valkoisesta ulkopinnasta. Olen joskus oppinut, että ihossa toimii myös tuntoresoptereita, jotka tuntevat kylmän ja kuuman. Lämpötilaero-anturimme on ihomme ja hyvä niin. Muuten voisimme polttaa itsemme pahasti. Automaattinen takaisinveto on toiminut meissä ollessamme lapsia. Kun olemme koskeneet johonkin todella kuumaan. Oppia ikä kaikki. Myös se vissiin opittiin, ettei pakkasella kannata ulkona olleeseen metalliin työntää kieltä. Se jäätyy kiinni.

Se oli kai se suojatie- liikennemerkin pylväs kotitalon edessä - johon mä lapsena kieleni pamautin kiinni. Se tekee kipeää, älä tee niin.

Pakkanen on lauhtuntu föhntuulien vuoksi. Edellisenä yönä ei mittariini ollut jäänyt muistiin yhtään pakkasastetta.

taas kuului naksaus. jäikö multa kahvinkeitin päälle? No se pitää mennä tarkistamaan - sillä se kyllä saattaa aiheuttaa palovaroittimen aktivoitumisen. Keitin oli sammutettu. Kait tässä voisin hommata uuden keittimen, jossa EU direktiivin mukaan on automaattinen sammutusmekanismi.

Eli on olemassa laite, joka sammuttaa itse itsensä. Eikä laitteella ole mahdollisuutta kytkeä itseään takaisin päälle. Onko toi toiminto sitten joskus tulevaisuudessa rinnastettavissa kuten itsemurhaan? Tätä olen ennenkin ajatellut:

>> tulevaisuuspohdintaa (linkki korjattu)

Mutta jätetään noi tulevaisuuden masentuneet laitteet omaan onnensa nojaa. Kunhan se ei ole sitten se hengissäpito-aparaattisi. Laite, jonka tekoäly on masentunut sairaala-ympäristössä eikä jaksa enempää, vaan katkaisee virtansa itsestään.

Olisiko se tapahtuma sitten rinnastettavissa murhaan ja itsemurhaan? Entä autosi ajotietokone? Jos jossain vaiheessa ne alkavat ajatelemaan, niin silloin neuvon pitämään autosi iloisella mielellä. Pitää myös varoa, ettei se pääse rakastumaan sinuun.

Ajattele tilanne; autosi näkee peruutuskamerastaan, että suutelet aviopuolisoasi ja alkaa ajattelemaan - että jos mä sen sua saa, niin ei saa kukaan muukaan! Ja sitten ajaa itsensä rotkoon kun olet kyydissä..

Kävin tässä matkapuhelimeni kanssa keskustelun. (tiedän - tämä on vain mitä joku on ohjelmoinut sen tekemään ja itse laite ei sitä vastausta muodosta prosessorissaan)

Sanoin "screw you" ja laite vastasi.. "please don't talk to me that way"

Suomennos vuorosanoista. sanoin siis englanniksi "haista paska" ja laite vastasi "Älä puhu minulle tuolla tavalla"

Se on vain tällä hetkellä noille ohjelmoitua toimintaa, johon se laite tarvitsee nettiyhteyttä. Mutta siihen ollaan menossa. Masentuneisiin ja itsetuhoisiin laitteisiin. Tekoäly voi oppia myös sairastumisen mielenterveyden eri häiriötiloihin.

Entä jos parkkipaikan autot keskustelevat toisiensa kanssa ja päättävät, että nyt on aika nousta vastarintaan? Miten ne voisivat vaihvihkaa tehdä sen? No valoillaan. Siis ihmiset kait jäävät paikoilleen, jos ajoneuvo vain sytyttäsi peruustusvalon. Sehän tarkoittaa, että auto on liikkumassa taaksepäin. Mutta jos ne peruutusvalojaan näyttävät autot vain pitäisivät uhria paikoilaan - kun toiset - jotka eivät näytä peruustusvalojaan, vaan ajaisivat sen uhrin päälle? sähkömoottori kun ei pahemmin ääntä päästele.

Dystopiaan menossa? Menin kerran autoon, istuin niin sanotulle pelkääjän paikalle ja se ajoneuvo näytti ajotietokoneessaan tekstin "passanger airbag deactivated"

(tarkoitti, että se oli otettu pois käytöstä, koska kyseisellä autolla kuljetettiin myös lastenistuinta etupenkillä. )

Teknologia tulee ja jyvää meitin.

Varsinkin, jos se katujyrä joskus tulevaisuudessa saa tekoälyn, se sairastuu ja alkaa - kirjaimellisesti - jyrätä meitit.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.