torstai 19. tammikuuta 2023

Ilmatieteellisten seikkojen aiheuttamaa rajatilaa

 

19.01.2023
Ilmatieteellisten seikkojen aiheuttama rajatila

Philips - merkkinen kahvinkeittimeni on jälleen aktivoitu ydinvoimalla. Syystä, ettei vettä pahemmin maapallolle enää tule suurimmissa erissä avaruudesta - niin kaikki vesi on jossain vaiheessa ollut jonkun eläimen virtsarakossa.

Siitä huolimatta, mä avasin hanan, täytin pannun ja kaasin sen veden keittimen vesisäiliöön.

Pian saan annokseni jälleen, kahvia. kofeiinia. Nyt kuulen jo kahvinkeittimen kuolinkorinotia jälleen, juomani on valmista.

Hain kupin, käytän vain maitoa - ei sokeria kiitos. Sammutin keittimen, tällä tavalla varmistaa - että se santsikuppi on jotenkin vielä hyvää.

Tiesimmekö, että kahvi keksittiin Etiopiassa, josta se levisi Arabian niemimaalle. Kuulemma vuohipainen ammoisina aikoina ihmetteli, että miksi ne vuohet ovat valveilla öisin? Selvisi, että ne elukat syö jotain pensasta, jossa on jotain marjoja. No siitähän ihmiset tajus, että se saattais olla piriste. Joten eipä aikaakaan, kun siitä onnistuttiin tekemään juomaa.

Kahvia saat jauhamalla sitä vaikka Caffè Paskà - kahvipavuista. Ihan totta! Tuollainen on olemassa, maalaa vaikka se tästä tekstistä ja tee haku.

Riittääkö tää jo kahvista? Ainakin tietokoneeni arpoi kappaleen CMX- pyörivät sähkökoneet.

Sää tänään: Jämsä on rajatilassa, saderintaman raja on paikkakunnan yllä. Kuten oheisesta kuvasta voi päätellä. Kertoisiko sitten lisää säästä? hehkuttasin, että uutisten mukaan ensi vuodet ovat vielä lämpiämpiä El Nino-ilmiön vuoksi?

Tai sitten kävisin uutiset tai kelikamerat läpi - kuten vältellen aihetta?

En taida.

Siihen aiheeseen siis. Isäni kuolemasta on nyt kohta 6 vuotta. Ensi lauantaina tulee se vuosimäärä täyteen. Ehkä se on vain hyvä, että asian muistaa. Se on sellaista, johon sanonta "elämä on" vain kolahtaa.

Ja täysillä.

24.01.2017 - Minulla ei enää ole isää
26.01.2017 - Puhe kirjoitettu
31.01.2017 - Tammikuun lopun yöllinen

>> Kuinka arkinen asia voi muuttua isoksi

Siinä pari poimintaa siltä ajalta. Elämä jatkuu eteenpäin. 18. helmikuuta oli ne hautajaiset. Siunaustialisuus Jämsän kirkossa. Tuon ajan jälkeen kyseinen paikka on muuttanut merkistään minulle. Siitä tuli tärkeä paikka. En ole uskovainen, pidän itseäni ateistina - mutta täytyy myöntää, että jotenkin tahdon uskoa isän katsovan jostain vielä tätä elämää.

Herkistää sekin, kun toivoin kerran näihin aikoihin Radio Yle suomen toiveiden yö - lähetyksessä isäni mielikappaletta. Että kai ne radioaallot sen sinne jonnekin viesivät. Radio Suomea lähetetään monesta mastosta, että kenties se sinne jonnekin siitä menee.

hitto, mä just pesin silmälasini. kyyneltulva käynnistyi. No jaa. tarkoittaa, että asia vaikuttaa minuun.

He eivät sitä soittaneet tuolloin, mutta yritän taas uudelleen.

Eli herkistää asia, että jos radioaalloit veisivät sen sinne jonnekin - vaikken ole asioihin uskonut. En usko siis, että raamatun teksti olisi voinut pysyä samana 2000 vuotta - sillä se on on olut valtaapitävien keino pitää kansa kurissa. Kun lukutaitoa ei ollut, kun rikkailla - niin oli helppoa pelotella helvetin tulella.

Elämä kun muutenkin oli taistelua tuolloin. Ihmisen tarve uskoa itseään suurempaan? Hyväähän se tekee. Tiedän, että jämsän kirkkorakennus on vain laastia ja tiiltä. Mutta tuolloin sen koskettaminen teki hyvää. Kuten kirkkorakennuksen seinän koskettamisesta sai voimaa.

En ole uskovainen, vaan kuka tuosta tietää. Silloin olin surkeimmillani, suru hajotti. Olen käynyt ala-asteeni 1980 luvulla, jolloin uskonnolliset asiat olivat koulussa jokapäiväisiä. Kuten aamuhartaus. Sieltä kai on jäänyt joku ihmeen kipinä noihin asioihin - vaikka kaikenmaailman zeitgeistit ja da vinci-koodit tuntuivat uskottavimmilta - mitä raamattu. Mutta uskon johonkin suurempaan, vissiinkin kun olen saanut kuten voimaa ihan kirkkorakennuksen seinän koskettamisesta.

Kukin saa uskoa mihin tahtoo. Uskon että jeesus oli todellinen henkilö, Israel oli tuolloin vieraan vallan alla (rooma) ja tietenkin ihmiset luotti ja uskoi sellaiseen - joka puhui pelastuksesta. Tarina on muuttunut ajan saatossa, mutta jos se antaa ihmislle voimaa - niin miksi sitä sitten vähättelemäänkään?

Näihin asioihin elämässäni uudelleen olen törmännyt isäni kuoleman jälkeen. Yllättävää kyllä.

jos herkistyn ajatuksesta, että radioaallot voisivat vielä sen isän mielikappaleen sinne jonnekin, niin kai siinä sitten jotain on mitä en tiedosta. Tai tahdo tiedostaa, koska sen tiedostaminen viesi sen lämmön siitä ajatuksesta.

"kiitos viestistäsi!" Lukee nyt tuolla Ylen sivulla. Toive lähetetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.