tiistai 5. maaliskuuta 2024

Nahkaparturista Kaipolan lapsuudenmuistoihin

 05.03.2024
Nahkaparturista Kaipolaan

Tämänkertainen aloitusmetodini uuden merkinnän kirjoittamiselle sai vähän arveluttavan sekunnin. Siis päätin, että minkä tahansa laulun WinAmp 2.78 soittaa seuraavaksi CMX soittolistalta - jossa on 123 kappaletta. Ja sitten kirjoittaa sen kappaleen nimen googlehauksi. Ja sitten jälleen katsoa minne päin merkintä lähtee kirjoittautumaan. tässä vaiheessa se - minne päädyn on vielä mysteeriä.

Eli se musiikkisoitin se valitsi nahkaparturin. Kirjoitin sen hakukenttään ja painettuani ENTER mieleeni tuli että kenties tuolla hakusanalla voi saada näytölleen kuvia nahka-asuisista ihmisistä.

Sain tietenkin tietää että Nahkaparturi on yhtyeen CMX kappale albumilta Kolmikärki GOLD - ja että se on myös hevosen nimi. Kilpailuhevosen nimi. Kaikkea hyvää sille hepalle. Tosin kun mä avasin sen ravihevosen tiedot, niin sain tietää sen hevosen kuolleen jo vuonna 2017. Tieto löytyi sivulta http://www.sukuposti.net/hevoset/nahkaparturi/391267

Vuosi 2017 siis tuli vastaan tässä yhteydessä, isäni kuolinvuosi.

. . .

Hetki hiljaisuutta hänen muistolleen ja jotta kiva olo palaisi, niin alampa luettelemaan ravihevosten nimiä tuota auki olevalta sivulta.

Ihme-Välkky, Ihmetys, Ilotyttö, Vieterin ilo, Pelin Piirto, Pimu, Paavi, Vekku-Lento ja Herätys. Ovat nimiä, joita on hevosille annettu.

Suomen Turussa on mahdollista asua Asunto Oy Nahtapeitturin asunnoissa. Nimimerkki Nahkaparturin mielestä Ariana Grande on kuuma pakkaus. Etsin kyseisestä ihmisestä kuvan ja selvisi, että hän on laulaja-lauluntekijä. Nainen. Entä oma mielipide? No on yhdessä kuvassa hänellä kauneuspilkkuja kasvoissaan, eli ihan nätti on kyllä. Mutta kampaus saa henet näyttämään humanoidilta. Siis tukka laitettu ylös ja muotoiltu pyöreäksi saaden silmät näyttämään että ne olisivat luonnottoman alhaalla. Ja siitä tulee se tunne, että kuva on luonnoton. En päässyt kuuntelemaan hänen musiikkiaan, koska se kappale olisi avautunut youtubeen. Enkä mä tahdo soittohistoriaani kyseisen tyylin musiikkia yuotuben algometrejä sekoittamaan.

Palaan tuohon alkuperäiseen hakusanaan. Eli "Nahkaparturi" on turvallinen haku tehdä. Kuvahakukin näyttää kuvia siitä hevosesta enimmäkseen. Tietty on pari kuvaa jotain nahka-asusta, mutta kukaan ei pidä sitä yllään.

Tämä on tietenkin vain googlen mielipide. Entä bing? Tuleeko "Hei. tämä on bing. olen iloinen, että olet kiinnostunut nahkaparturista. Tästä innottuneena olen luonut sinulle kuva nahkaparturista, se on tuossa"

No ei. ensin se kertoi tosiaan siitä Nahkaparturi-hevosesta. Ja sitten aivan lopuksi heitti yhtyeen CMX kappaleen Nahkaparturi. Mutta kyseessä on vain CHAT-GTP4 vai mikä se tekoälyn nimi oli.

Ihmisälyni on siitä outo, että se tahtoo nähdä kuvan kehotteella "luo kuva nahkaparturista" Joo.. entinen hulluhan mä oon..

..tarkoittaa parturia, joka ajaa asiakkaidensa parrat ja hiukset nahkavyöllä..

No en mä nyt niin hullu ole, että kiinnostaisi nähdä moinen tekoälyn silmin. Tosin se on kertonut, ettei sillä ole silmiä tai korvia. Se on myös myöntänyt, ettei se tunne mitään. Sillä ei ole tunteita mutta pitää ihmiselämää arvossa. Ei tahdo tuhota sitä. Että pitäkää mielenne rauhallisena, tekoäly ei tule ja tapa meittiä. Vaikka kutsuikin ihmiselämää sanalla "sitä"

Mutta siirrytään paikallisuutisiin, ennen tulevaa 2030 luvun "Y2K" ilmiötä. Jyväskylässä kuoli yksi ihminen kerrostalon tulipalossa, Jämsän kirjastosta joku varastaa vessapaperia. Ja sitten lapsuudenkotikyläni Kaipola.

Ei enää kuumina kesäpäivinä saa nauttia siitä tuoksusta, mikä yhdistää mut lapsuuden aikoihin. Siis paperitehtaan tuoksuun. Nyt sinne tehdasalueelle, joka on vain alle 100 metrin päästä lapsuudekodistani, on tulossa paljon uutta. kalankasvatusta, muoviöljyn tuottamista ja akkuvarastoja.

Alueelle yhä menee voimalinja sekä rautatie. Tehtaan ratapihaa käytetään yhä vararaidekapasiteetin vuoksi. Joten se on toiminta-kunnossa yhä. Joten sähköä piisaa ja suuret kuljetukset onnistuvat. Paperitehdas kuuluu kyllä identeettiini vanhana Kaipolalaisena. Isä toi aina kyllä piirustuspaperia, suuria A2 paperiarkkeja (kaksi kertaa perus A4 paperin koko) Tehtaalla oli joskus tapahtumia tehtaan työlläisten lapsille. Tehdasalueelle meneminen oli hyvin vakavalla varoituksella kielletty. Olihan meillä muita paikkoja joissa pyöriä. Kuten se joutomaa Päijänteen rannassa. siinä meni se jäteputki tehtaan puhdistamolle. Siellä oli myös tyhjiä pitkiä putkia, joiden läpi oli kiva ryömiä.

Yhden Kaipolalaisen puiston ali menee sadevesikaivo. Mä itse en uskaltanut mennä sen läpi ryömien, mutta kaverit sitä harrastivat. se oli jännää. Piti olla pari tähystäjää aikuisten takia ja antaa varoitus jos joku aikuinen tuli lähelle. tuolloin siellä putkessa olijat olivat hiljaa ja muut vain teeskenneltiin leikkivämme ojassa. Me käytimme sitä putkea myös "puhelimena" että huusimme sinne ja äänihän kuului putken toisesta päästä ja puiston sadevesikaivosta ulos.

Vissiin sekin sadevesikaivo alkaa olemaan tiensä päässä. tuosta on se 40 vuotta aikaa ja viimeksi kun pari vuotta sitten kävelin siinä puistossa, niin kyllä se sama putki on yhä paikoillaan. Se, että minne se vesi menee saattaa olla vain eri juttu.

Oheinen kuva Kaipolan entisestä paperitehtaasta on otettu lapsuudenkotini keittiön ikkunasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.