maanantai 24. lokakuuta 2022

Revontulista. Vinkki niiden bongaamiseen.

 

24.10.2022
Harvinainen hetki elämässä.

Olen kohta 46 vuotta vanha ja asia nimeltä revontulet on kyllä kiinnostanut sen 30 vuotta.

Eilen mä viimein näin ne revontulien verhot, joita näkee kuvissa ja videoissa. Sain kuvia otettua siis, ne olivat aivan mahtavat eilen illalla. upeimmat mitä ikinä on näkynyt mökkitontilta.

Kenties hyvää asiaa olisi siis kertoa tämänkin välityksellä, että mitkä lähteet internetissä ovat hyviä - kun tahdotaan tutkia revontulten todennäköisyys.

Tietenkin ensimmäinen on sääennuste. Että on pilvetöntä. Toinen on sen tutkiminen, minkä takia revontulet yleensä syntyvät. Eli aurinkotuulen voimakkuus. Tässä sivu, jolta sen voi tutkia:

https://aurorasnow.fmi.fi/public_service/magforecast_fi.html

Mitä punaisemmat solut taulukossa, sen parempi todennäköisyys revontulien katsomiseen on. Tuosta saa myös osviittaa kellonajasta, että koska taivaalle on hyvä tiirailla. Mä itse olin ellen klo 22:30 - 23:10 välisenä aikana ulkona. Huippu - jolloin ne verhot näkyivät taivaalla osui just vähän yli puolen.

https://www.swpc.noaa.gov/products/aurora-30-minute-forecast

On sivu, jolla on revontuliennuste kartat pohjoiselle, että eteläiselle pallonpuoliskolle. Eilen, kun noi revontulet näkyivät niinkin etelässä - kuin Helsingin satamakamerassa, niin koko suomi oli vihreänä sekä pohjonen keltaisena. Eli väriskaala menee vihreästä punaiseen. Mitä vahvempi väri, sen paremmat mahdollisuudet nähdä revontulet.

Vielä on yksi sivu, Lahden Mustakallion vesitornikamera. Siinä jos näkyy revontulet, niin ne näkyvät kyllä koko etelä-suomessa.

https://flycam.panomax.com/lahtiaqua Kas, sen mukaan se revontuli vyö näkyy himmeenä vielä yhden aikaan otetussa panoraamakuvassa. Ja hemmetti.. Jos mä olisin vielä ollut ulkona vain 20 minuuttia - niin koko taivas olisi taas ollut väreissä. Revontuli verhoa näkyy tuossa kamerassa. Kamera kerää kuvat myös arkistoon, joten 23.10.2022 ja tosiaan klo 22:30 --> 01:00 näkyy vihreätä loimua taivaalla.

Tosin Tampereen Hervannassakin on samanlainen kamera https://flycam.panomax.com/poas-tieteenkatu18 ja siinä noi näkyy idempänä, mitä Lahden kamerassa. no se on sitä, minne se hiukkasmyrsky osuu. Itse olin onnekkaassa paikassa. Kas. Tampereen kamera on kuvannut sen heken, kun näkyi monta vihreää täplää taivaalla. Siitähän se revontulivyö sitten muodostui ja tulivat ne nauhat. Hienoa. MINÄ ONNISTUIN OLEMAAN OIKEAAN AIKAAN ULKONA!

Revontulet ovat siitä maagisia, ettei niitä aina näe. Joku on pilvessä, tai sitten on kaupungissa. Aikavaloitusta kannattaa käyttää, kun niistä kuvia ottaa. Sekä telinettä / asettaa kännykkä lompakko-kotelonsa varaan ja käyttää bluethoot kaukolaukaisinta. Tällöin laite ei tärähdä kun painaa kameran laukaisinta. Paljaalla silmällä katsottuna ne näyttävät harmaalta viirulta taivaalla. Siis enemmän osan ajasta.

Sitä revontulivyötä taivaalla en tule unohtamaan koskaan. Kuva tuossa siitä. Siinä voi nähdä, miten kenties kerran elämässä - tilanne toi oli. Että Otavan tähtikuvio juuri tuossa ja sen alla kulkee revontulivyö..

mahtavaa! Tosiaan.. Kerran elämässä - hetki. Tai kenties tulevina vuosina osuu uudelleen. Tietenkin tähtikuvion korkeus ja paikka taivaalla voi vaihdella.

Pimeä talvi aika toisaalta vasta on alkanut ja uusia havaintoja saattaa tulla. Tässä kelikamera nimeltä https://www.kelikam...revontulikamera

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.