lauantai 5. lokakuuta 2024

Koneen vaihto tunnelmia

 11:11 olisi kellonaika ja siitä pitäisi muka sitten kirjoittaa jotain ilman nettiä. joo.. kamalaa. ilman nettiä. Oikeastaan tällä tietokoneella työskentely on mukavan nostalgista. Mä en saa sitä kautta tietooni edes sitä, että onko siellä Näätämössä vielä sitä punaista autoa parkissa, joka sinne ilmestyi jo heinäkuussa 2023

Onko sitten lintuja lyhtypylväiden päällä paskomassa alas Norjaan menevälle tielle? En tiedä ja se on kiva asia. Tietokone on siis se xp läppäri, josta sen näyttökannen taustavalo hajosi jo joskus 2011 ja sitiä lähtien ollut ns. pöytäkoneena. No sitten hommasin sen pöytäkoneen ja nyt se sitten on uutta kovalevyä vailla. Viimeiksi tietokoneiden sisuskalut mua kiinnosti vuonna 2000. Sittemmin - kiitos microsoftin - kiinnostus laimeni windows versiosta windows versioon. Kamalia käyttää. Tyydyin siis windows xp:n käyttöön aina marraskuuhun 2018 asti.

Eli mä katsoin tuota konetta sisältä. Ja saattaa olla sillä mahdollista knoonata kovalevy, ettei tartte siihen toista tietokonetta. Pitää pyytää siihen apua, kunhan kovalevyn hommaan. Tais tietää vain bios numerot tai jotain. mikä löytyy kyllä kun koneen laittaa virtoihin. Sen sisällä on se kovalevy, jonka siis irroitin johdoista. Mutta emolevyn Bioksiiin pääsee käsiksi.

Tämän xp koneen kellon päivämäärä on 28 helmikuuta 2024 klo 13:32

Kielii, että sen bios patteri on viimein kulunut loppuun. Asia, joka vähänsen saa ajattelemaan että senkin voisi vaihtaa. Läppäri on siis ollut enemmän viime vuosina pelikoneen roolissa, jossa kellonajalle ei ole niin väliä. Nettiyhteydet poistin tästä jo 2018.

Android 13 joka vissiin oli tuossa mun puhelimessa, niin tää läppäri ei sitä vaan tajua ulkoiseksi asemaksi - vaan luulee kameraksi. Eli tiedostojen siirtäminen takkuaa. Siis että jos loisi jotain tällä läppärillä, niin sitä ei saa ulos tietokoneesta.

No ehkä tää vielä tulee bluethoot yhteyttä. Se on mulla ulkoisena palikkana, jota voisin kyllä testata. Kyllähän se ennen toimi ihan hyvin. Ikivanha bluethoot usb palikka, mutta hyvin on pelittänyt windows10 koneessa. musa siirtyy ja tiedostot samaten. Ulkoiset usb palikat eli sovittimet kannattaa sijoittaa kauemmaksi tietokoneen keskusyksiköstä, sillä se itse keskusyksikkö haittaa bluethoot radiota. Itse hommasin 50 cm pituisen usb jatkojohdon sille sovittimelle ja hyvin toimii. Sai kauemmaksi keskusyksiköstä.

Mutta mitä sitten kun saa tuon pöytäkoneen taas kuntoon? windows10 siinä vissiin sitten tulee olemaan. En ala kikkailemaan, että saisiko tuolle koneelle sen windows11 systeemin. Windows10 piti olla se viimeinen windowsversio, jota vain päivitettäisiin. Ja valetta sekin oli. kuten microsoftin alkupuheet siitä windows11 - järjestelmästään, että se olisi se viimeinen. Sitten tuli juttua windows12 versiosta. Joten linux?

Se kyllä kehittyy koko ajan ja vissiin mitä muistan, niin kaikki windows ohjelmat saisi siinä toimimaan. Enemmän mua siinä kiinnostaa toimiiko valvontakamera reolink sovellus. Tai voihan siitä olla jo linux versioita. Pitää kattoa sitten kun taas on netissä.

En muistanut enää noita windows xp:n puhekupla - ilmoituksia. Mä kytkin sen bluethoot sovittimen tähän läppäriin ja se asensi sen käyttökuntoon. Tarvittava data asennukseen näemmä löytyi itse tietokoneesta. olkoon tuossa läppärissä kiinni, saa kenties sitä kautta dataa siirtymään kännykän ja tietokoneen välillä.

Pitää kyllä alkaa hoitamaan tuota kovalevy asiaa eteenpäin. Mun ainoa netti kun on se älypuhelin ja VIHAAN kosketusnäyttöjä. NE vaan eivät toimi ja kaikki tulevat kokemaan sen - myös nuoriso - kunhan vanhenevat ja ruumis muuttuu sormenpäitä myöten. Erillinen kosketusnäyttökynä?

Tuota ei.. se vain hukkuisi. Melkein sama kun jotkut suoratoistopalvelut televisiossani ovat lakanneet, koska telkka on vanha. Joutuu käyttämään älypuhelinta, jotta voi kattoo telkkaa. Siis mitä järkeä! Itse televisiossa on KAUKOSÄÄDIN, eli mulla on jo YKSI laite kädessäni, jolla voi ohjata sitä mitä käytän.

Älytöntä yhteen laitteeseen sidontaa koko


sovelluspelleily. Tässä katsoin niitä tulostimiakin, tekniikan maailman uusimmassa numerossa oli juttu halvoista monitoimi tulostimista. Kiinnosti aihe, kun sellainen olisi kätevä. Näemmä niissä ei saa olla enää asetusvalikkoja itse laitteessa, vaan koko homma on sovelluspelleilyä. Sitten älypuhelimesta bitti menee poikittain ja laite tilttaa. Koettu kaksi kertaa. Silloin siitä puhelimesta tulee vain paperipaino, jolla voi soittaa vain hätäkeskukseen. Parhaassa tapauksessa laite yhä vastaanottaa puheluita. Siis pelkkiä äänipuheluita. Ei mitään viestejä.

Mutta kai siinä jotain järkeä on sitoa koko elämänsä yhden laitteen varaan. Mä taidan olla vain jo liian vanha tajuakseen - että mitä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.