maanantai 14. lokakuuta 2024

linux xubuntu livesession ohjeistus

 14.09.2024
Linux xubuntu

Livesessio sillä taas aloitettu ja kirjoitan tätä mousepad - sovellukseen, joka on kuten windowsin muistio. Mustaa tekstiä valkoisella pohjalla. 

Ok. nyt kerron mitä tapahtuu - ja missä ajassa, kun asetat xubuntu asennusmedian koneeseen ja buuttaat sillä sen 

(tapauksessani siis dvd - eli kertomani ajat pohjautuvat cd asemani nopeuksiin.)

Omassa koneessani on siis kovalevy rikki ja sen vuoksi on käyttöjärjestelmän vaihto windows10:sta linux xubuntuun tulossa. (lue aikaisempia merkintöjä tästä nettipäiväkirjasta) Eli mulla kone pyytää heti boottimediaa koska ei kiintolevyä koneessa. Omassasi katso koneen käynnistyessä sen näytöltä, mitä näppäintä pitää nopeasti painaa, että pääsee boottimenuun.

Joten kun kone alkaa lataamaan sitä xubuntua cd-levyltä, niin siinä kestää aikaa. Ensin on vilkkuva kursori näytöllä parin minuutin ajan, sen jälkeen xubuntun latauslogo, jälleen pari minuuttia. Sen jälkeen tulee tekstiä näytölle, jälleen kestää pari minuuttia seuraavaan vaiheeseen - joka on tyhjä näyttö. Sitten.. Arvaatte kyllä. Kestää pari minuuttia ja sitten alkaa näkymään xubuntun tehtäväpalkki näytön ylälaidassa. Nyt järjestelmä on aika hyvin jo latautunut. Sitten seuraavaa vaihetta ei tartte säikähtää, näytölle voi tulla kuvio josta voisi luulla koneen seonneen. Tämä johtuu vain siitä, kun xubuntun graafinen käyttöliittymä ottaa näytönohjaimen käyttöön. 

Sitten tulee xubuntun 


taustakuva ja kuvakeet. Jos tahdot käyttää suomenkielistä näppäinasettelua,  avaa pääte eli terminal. Tässä vaiheessa on vissiin hyvä kertoa, että olet avannut siis xubuntun live session, jonka käyttökieli on englanti. Jos kuitenkin olet niin hyvä tietotekniikassa, että uskallat kokeilla uutta järjestelmää, niin oletan että osaat englantia. 

Eli terminal on se pääte. Siihen komento "setxkbmap fi" ja paina enter. 

Huomasin, että jos sen tekee heti kun järjestelmä on vasta latautumassa, niin se voi vaihtaa englanninkielisen näppäinasettelun automaattisesti takaisin päälle jonkun ajan kuluttua. Tämän vuoksi on hyvä jättää se terminal päälle. Komennon saa uudelleen syötettyä painamalla ylänuolta ja painamalla enter. 

Nyt sitten mukautetaan näkymää. Windowsissa tehtäväpalkki on aina ollut näytön alalaidassa, ellei oteta opiskeluaikoina tehtyjä pikku jippoja kun siirrettiin tehtäväpalkkia minne vaan. 

Klikkaa sen palkin päällä hiiren vasemmalla ja valitse panel. Saat lisävaihtoehtoja kuten tavaran lisäämisen siihen palkkiin. Kaikki on täysin mukautettavissa. Mene paneelin  ominaisuuksiin. "preferences" ja ota paneelin lukitus pois. (tästä lähtien neuvon suomeksi, kyllä te osaatte nyt englantia sen verran, että tätä osaatte seurata)

Valikon viereen tulee kahva, josta vetämällä paneelin saa alas. Vaihdetaan vielä sen paneelin taustaväri mustaksi välilehdeltä apperance. ja vielä valitaan dark mode. Paneelin tietoja voi järjestää items välilehdellä. Tätä kannattaa tehdä, niin tulee tutuksi mitä ne tarkoittavat. Voit vapaasti selata paneelin ominaisuuksia. sen kokoa voi suurentaa tai pienentää yms. Kerron kirjoittavani tätä mousepadiin, eli linux versioon windows muistiosta. Mustaa tekstiä valkoisella taustalla. Eihei, eihän sen niin tartte olla. Tää ei ole windows, joten vaihdetaan teemaa.  Eli se sininen valikko > asetukset (pikakuvake valikon päällä > ja sitten appearance. Valitsen adwaita-darkin teemaksi. Ja eipä tartte enää tuijottaa valkoista pohjaa kun kirjoittaa tätä. Asetuksista voi mukauttaa järjestelmää lisää. Kuten vaihtaa ilmoitustyylin.

Myös kannattaa näytönsäästäjän asetuksiin mennä ja vaihtaa se aika 5 minuutista (oletus) vaikka tuntiin. Siis jos tekee samalla jotain muuta, niin kone menee näytönsäästäjä tilaan ja vissiin se ei ole oikein hyvä livesession aikana. Voi tulla konekohtaisia onglemia näytönsäästäjästä poistumisen kanssa. 

ainii.. pitää sanoa tästä

Tallennus, vahvistus ja muut vastaavat dialogit! Huomaa, että valinnat ovat ikkunan yläosassa, eivät alaosassa kuten windowsissa.

Kello on oletuksena aika hiton tylsä. Ei hätää. Klikkaa kellon kohdalla hiiren vasemmalla ja avautuu kellon ominaisuudet. Voit valita kellotyylin. Livesessiossa kello voi näyttää väärin, tämän voi korjata aikavyöhykettä siirtämällä. Valitse vaikka Europe, Minsk. Jos sijaintisi on Suomi. Muussa tapauksessa osaat taatusti päätellä itse, mitä pitää tehdä.

Taustakuvan vaihto. 

Sujuu samaten kuten windowsissa. Eli klikkaa hiiren vasemmalla työpöytää ja valitse mukauttaminen. desktop settings. Jos sulla on kaksi näyttöä, niin eri taustakuvat vaihdetaan kullekkin näytölle yksinkertaisesti liikuttamalla se valintaikkuna kyseiselle näytölle, jonka kuvaa tahdot vaihtaa. Jos tahdot käyttää Solid Color vaihtoehtoa, niin poista taustakuvan näyttötyyli. Style:none. (alasvetovalikko)

Kaikkea siis voi säätää ja mukauttaa itselleen sopivaksi. Livesessionin  aikana kannattaa muuten avata task manager. Löytyy siitä sinisestä menusta hakemalla "task manager" Tämän avulla voit seurata muistin käyttöä. Siis koko järjestelmä on tietokoneen TYÖ muistissa, jota on vähemmän mitä kiintolevyllä olisi. Omassa koneessa sitä on 5gt ja käytössä vasta 2gt. 

No nyt olisi sitten aika päästä nettiin? No mennään! Mutta emme tahdo mainoshelvettiä eikä oikein se adblockin asennus live sessioon kannata, sillä kaikki tiedostot, asennukset ja asetukset tallentuvat  vain tietokoneen työmuistiin. Joten ne katoavat  kun koneen sammuttaa. Asennamme siis brave selamen. 

Sininen valikko (nimltä siis whiskersmenu) > software.  Tämä on siis se ohjelmien asennuspaikka linux-järjestelmissä. En puhu nyt terminaalin käytöstä enemmän, tiedän kyllä että sen kautta linuxia tehokäytetään. en ole vielä tehokäyttäjä, joten menen  siinä tahdissa mitä itse osaan. Software ensin mainitsee päivityksistä, mutta sen voi ohittaa. Emme nyt päivitä systeemiä, koska kaikki muutokset katoavat kun koneen sammuttaa - sillä (vielä kertaus) kaikki tallentuu tietokoneen työmuistiin, joka tyhjenee aina kun koneen sammuttaa.

Software ikkunan vasemmassa ylänurkassa on etsi-toiminto. Klikkaa siitä ja siitä avautuvaan dialogiin kirjoita "brave"  valitse se ja asenna. Tämä tietenkin tarvitsee sen, että tietokoneessasi on nettiyhteys päällä. Verkkokaapelilla yhteys löytyy heti, langattoman verkon kanssa on omat systeeminsä, joihin en nyt voi perehtyä - sillä tietokoneessani ei ole wifi ominaisuuksia. Pöytäkone kun on. 

Ilmoitus tuli, brave asennettu. Nyt voin siis mennä bloggeriin ja julkaista tämän merkinnäksi blogiin. Lupaan, ettei tämä nettipäiväkirjani ala tulemaan nörttimäiseksi, nyt tosiaan kun on uuden edessä niin tahtoo tietämyksensä jakaa. 

Vielä tuosta selaimesta. Muuta sen asetuksista pois ainakin englanninkielinen oikoluku. Siis se tekee punaista viivaa kun kirjoittaa suomea. Ja teeman voi vaihtaa tummaksi. Valitettavasti bloggeri ei edelleenkään ole antanut tummaa teemaa vaihtoehdoksi, joten kaikki blogimerkinnät on kirjoittettava ulkoisilla ohjelmilla. copy paste komennot muuten ovat samat linuxissa kun windowsissa. 

Ohjelmia. Audacious - winampin korvaaja. toimiva taajuuskorjain jolla sai äänijärjestelmäni ylivoimaisen basson hiljenemään.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.