tiistai 8. lokakuuta 2024

koneen vaihto! 5

 8.09.2024

nörtin märkä uni totetui?


Ainakin hetkeksi ja voi kai sitä tämän hetkistä kokoonpanoa nyt nörtin koskeaksi päiväuneksi sanoa kun on 3 näyttöä toiminnassa, keskimmäisessä windows xp ja reunanäytöillä linux mint live tilassaan. Eli koko järjestelmää voi testata ilman asennusta.

Linux mint ei sytytä, mutta toi xubuntu mahtavine käyttöjärjestelmän muokkaustiloineen. Kuvat tulevat myöhemmin näihin merkintöihin. Eli windows xp:n rooli tässä siis on olla käyttötietokoneena nyt vähän aikaa, netittömänä sellaisena - vakiokäyttöähän sillä on pelaaminen. Nyt pöytätietokoneen muistissa on siis toi linux mint käyttöjärjestelmä ja sillä pääsee nettiin.

Pöydällä siis on kaksi näppäimistöä ja kaksi hiirtä. Eilen kokeilin sitä xubuntua, joka on mökkiläppärissä ja siihen siis olen tykästynyt. Digitaallinen segmenttikello tehtäväpalkkiin? Ei ongelmaa! Entä sitten kaavio, joka näyttää sen - että työstääkö tietokone taustalla jotain? Saa helposti. Entä sitten toinen tehtäväpalkki vaikka kokoonpanon toiselle näytölle, jossa on eri kuvakeet? Sekin onnistuu xubuntussa. Entä sitten oma taustaväri tehtäväpalkille? Onnistuu sekin.


Eli käyttöjärjestelmä näyttää sellaiselta, mitä mä haluan - ei sellaiselta miltä joku on päättänyt sen näyttävän. Mutta täytyy eri linux versioita kokeilla, niin osaa sitten säätää niitä.


Huomenna kaverin pitäis tulla hoitamaan pöytätietokone taas kuntoon. vanhalta kovalevyltä tiedot pois, jos se vielä käynnistyy. Paikallaan se yhä on tuolla koneen sisällä, mutta irroitettu liitoksestaan. Kiintolevythän pyörivät koko ajan vaikkei sitä käytetä.


ehkä tuossa windows10 koneessa tuli jo mukana se kovalevyn onglema. Sitä kun piti aina välillä ehetyttää, että toimi taas. ja sitten vaikka kone toimikin hyvin edellisellä käyttökerralla, niin seuraavalla se oli täysin jumissa. Vaikkei mitään suurta päivitystä ollut tullutkaan. Kenties se kieli jo ongelmasta. Ja nyt tosiaan se ongelma 5 vuodessa paheni sellaiseksi, että kiintolevyn oma valvontajärjestelmä S.M.A.R.T. huomasi sen. Ehetys on ollut aina ratkaisu kun kone on hyytynyt käynnistyksen yhteydessä.


Linux versioita voi siis käyttää live tilassa, mutta näppäimistöasettelut tuolloin ovat vain englanti. Eli ääkköset eivät toimi ja erikoismerkit ovat eri paikoissa mitä näppäimistön näppäimien symbolit sanovat. Nettiä kyllä selaa, firefox kuuluu livetilan ominaisuuksiin. siis kuuluu siihen järjestelmään, jota siis testaa asentamatta sitä. Ensi keskiviikon ja torstain välisenä yönä myrskyää. Hurrikaanin jäänteet osuvat tuolloin Suomeen. Atlantilla tapahtui jännästi ja 4 luokan hurrikaani Kirk alkoi liikkumaan kohden eurooppaa. Viime kesän jäljiltä merien pintavedet ovat normaalia korkeammat.

Zoom earth - sivusto näyttää että se hurrikaani on tällä hetkellä trooppisena hirmumyrskynä siirtymässä Ranskasta Saksan alueelle. Ja siitä se päässee itämerelle - jonka kautta tulee suomeen.

Mutta Atlantilla on tulossa toinenkin hurrikaani kohden Eurooppaa! Leslie tekee ennusteiden mukaan 90 asteen käännöksen ja siten matkaa kohden eurooppaa.

Syysmyrskyjä siis tulossa. Tuulituhojakin tiedossa.

Vaan vaikka nyt tajusinkin, että miten tuolla kovalevyrikon alaisella tietokoneella pääsee nettiin - niin ei se netin selaaminen ilman addblock - liitinnäistä ole kivaa. Se on kuten karvahattuversio internetistä. Mainostulvaa.


Linux Mint 20.2 Cinnamon on siis järjestelmä, jota testaan tällä kertaa. Suosikkini on kyllä se xubundu. Tämä versio Mint cinnamon tuntuu yhä sellaselle, ettei itse saa päättää sitä - miltä käyttöjärjestelmä näyttää. Saa tietenkin kaiken tummaan teemaan ja muokkausta voi kuitenkin tehdä mint cinnamonissakin 100 % enemmän, mitä windows antaa järjestelmää mukauttaa.


Windows järjestelmiä ei ole päässyt mukauttamaan tämän windows xp:n jälkeen paljonkaan. Itse käytän tätä windows xp konetta windows98 tyylillä, itse muokkaamallani teemalla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.