sunnuntai 27. lokakuuta 2024

Linux, ohjelmista, jakeluista. Windowsille ON vaihtoehtoja.

27.10.2024
tietoteknillistä soopaa

Koska mulla ei tällä hetkellä ole oikein muuta tapaa tallentaa asioita muistiin, niin että ne löytäis helposti kirjaantumatta googleen (drive) - niin käytetään sitten tätä blogia.

Eli homman nimi on se, että kovalevyrikko ja vaihto linux xubuntuun edessä. Vaan ei ole vielä uutta kovalevyä ja tietokone ei havaitse muita muistitikkuja - kuin sen bootti USB:n jolla käytän tietokonetta xubuntun livesessiossa.  

Jotenka "setxkbmap fi" oli se komento, jolla saa suomenkielisen näppäimistö asettelun päälle. Pitää pikkuhiljaa oppia se komento, sillä se on niitä ekoja komentoja, joita on annettava - jotta tietokonetta voi käyttää eli sillä voi kirjoittaa.

Ohjelmista. Shortwave on nettiradioiden kuunteluun toimiva sovellus. Mä joskus aikoja sitten, ennen spotifyä - kuuntelin sillä Gothvilleä ja Chronix radiota. Ne ovat vielä olemassa! Eli musakin soi jo.



Netissä löysin sivun https://alternativeto.net/ jolla on paljon myös linux ohjelmia. Sivusto kokoaa vaihtoehtoisia ohjelmia niin windowsille, androidille, applen vehkeille sekä linuxille. Löysin sen tässä siinä J-kosken ryhmässä nettiä selatessani. Syy mainintaan: Osoite on tällä hetkellä vain googletilini sivumuistin tiedoissa. Nappasin sen osoitteen kännykkään jakamalla sen QR-viivakoodilla. Eli sivustot voi jakaa kännykän kameralla luettavalla koodilla.

Sivustosta sitten lisää, tässä samalla sitä selaten. Aika monta yleistä windows ohjelmaa saa linuxiinkin. Hyvä. En ole vielä kokeillut saako livesessiossa käytettyä sovellusta WINE jonka alla voi ajaa windows-ohjelmia. Tällä hetkellä kun kaikkea mitä mä teen - rajoittaa tietokoneen käyttömuisti 6gt. kaiketi sitäkin joskus sitten kasvatan, jos vielä mahdollista näinkin vanhaan koneeseen.

GIMP - toi outo photoshop on siis viimeinkin opeteltava käyttämään. Libre office, jota olen käyttänyt - löytyy kanssa. Brave selainta kokeilin, mutta addblock lisäosalla firefoxissa olen huomannut, ettei se vie niin paljon muistia - kuin asentaa uusi selain. Livesessionin mukana tulee aika hyvin ohjelmia, firefox, Libre office, Gimp, CD-poltto-ohjelmaa ja paljon muuta.

Kolourpaint on hyvä piirto-ohjelma, sillä saa tehtyä paremmin mitä windowsin paintilla. Löytyi xubuntun omasta sovelluksien hankinta sovelluksesta. Vaikeasti kirjoitettu, sillä termi "sovelluskauppa" antaisi väärän kuvan App centeristä.

Audacityn saa näemmä linuxiin, hyvä. Sillä mä digitoin esim vanhoja c-kasetteja. Tässä tietenkin mainitsen ne ohjelmat, jotka kiinnostavat minua.

Rescuezilla näyttää olevan ohjelma, jolla voi kovalevyn kloonata ja ohjelman saa boottaavaksi usb tikuksi. Levyn kloonaamista ajattelin aluksi, mutta miksi mä niin tekisin? Mulla olisi sitten yhä windows10 jota microsoft on tappamassa pois, vaikka sen piti olla viimeinen windows versio! Enkä päivitä windows11 järjestelmään, sitä olen kokeillut ja tää päätös vahvistui vaihtaa linuxiin pelkästään kun ekan kerran avasin vain aloitusmenun windows11:ssa. Mutta mainitaan toi ohjelma, tulevaa käyttöä varten. Se tekee muutakin. Tutustuu paremmin myöhemmin.

Eri linux jakeluita onkin valtavasti. Niistä kaikista löytyy tiedot tuolta mainitulta sivustolta. Hyvä tietää, jos joskus tahtoo vaihtaa järjestelmää mutta yhä pysyen linuxin puolella. On mahdollista saada sama kone näyttämään joko windowsilta, applen vehkeeltä (paistaa kyllä läpi kirjoittajan mielipide applen ekosysteemia kohtaan) tai sitten eri linux versioita. Eli aikas kiva. Sitä tahtois kyllä kokeilla ja kyllä siitä asennus dvd:n polttaisin - mutta se pitäis tehdä windowsin puolella. JA kävi niin, että kerta se windows oli tässä kuussa parisen viikkoa ilman nettiä, niin se sonta meni lataamaan kaksi kumulatiivista päivitystä hidastamaan laitetta entisestään. Eli rikkoontumassa oleva kovalevy pyörii enemmän. Eli ISO tiedoston koko (levykuva) on gigatavua. Livesessioon se saattaisi olla liikaa. Eli eipä tässä itse pääse kokeilemaan, ellei sitten katso miten se windows vielä pyörii.

Standard notes. Muistilappuohjelma, jolla voisi kirjoittaa muistilappuja siten, että ne synkkaisivat myös puhelimen kanssa. ja toisinpäin, eli puhelimella kun kirjoitta muistiin asian, niin sen näkee sitten tietokoneella. Kätevää, jos siis ei löydy sellaista kalenteriohjelmaa - joka synkkaisi tapahtumat eri laitteiden välillä. Kaiketi sellainen on. Thunderbird? En ole vielä sitä tutkinut.

Entä sitten tekoäly? No tietenkin googlen gemini toimii ja microsoftin copilot. Copilotin saa myös avattua firefoxiin ja tarttee ne hiton microsoft tunnukset.. MUTTA olen huomannut, ettei siinä ole tuon kautta käytettynä sitä 30 vuorovaikuksen rajaa. En tiedä, onko se siitä palvelusta poistunut tässä - koska en ole päässyt sitä käyttämäään egde selaimella, mutta keskustelu avautuu aina siihen mihin se jäi. Sitten joskus kun saan koneen toimintakuntoon niin aloitan taas kirjoittamaan jotain tekstiä. Nii tuosta copilotin toiminnosta on hyötyä. Että se muistaa mihin joskus jäi. (tekstin korjausehdotukset, juonen käänteet)

Pidgin - pikaviesti ohjelma, joka tulee niin messangeria, whatsappia yms. mitä niitä nyt onkaan. Joskus käyttänyt ja toimi tuolloin vuosia sitten, en teidä nykytilaa mutta se näyttää olevan vielä olemassa. Kaiketi joku tuollainenkin pitää olla sen varalta, että kun ihmiset pelkäävät nykyään puhua puhelimessa...

DOUBLE COMMANDER! sitä hyvää resurssienhallinta ohjelmaa olen käyttänyt windowsissakin. 100 kertaa parempi, mitä windowsin oma ressujenhallinta on.

Tietenkin myös Google earth pro täytyy mainita, senkin saa linuxille. Nyt tällä hetkellä sitä ei kannata vaan asentaa, sillä se on datantuoja. Välimuistit kasvaa kartoista paljon ja nyt tosiaan on käytössä vain koneen RAM.

Tähän väliin on taas kehuttava xubuntun käyttöliittymää, siis voi vain hiiren rullaa liikuttamalla valita ikkunan aktiiviseksi vaan siirtämällä kursorin ky. ikkunan päälle ja liikuttamalla hiiren rullaa.

Clonezilla - jälleen yksi kiintolevyn kloonaus työkalu.. aattelin vain mainita. löytyy sivulta https://alternativeto.net/platform/linux/?p=10 tiedot. Tuon linkin tähän liittämällä mä saan pikavalinnan linux ohjelmien listaussivulle 10. Niitä kun on listattu aluksi vain 1.. ..8 Muttei sivusto voi näyttää, että kuinka monta alasivua on tuossa listauksessa kuten 1.. ..8/50

Mutta jatketaan. Tänään on aikaa katsoa toi sivusto läpi.

Mitäh! Siis Linuxille saa MICROSOFT EDGEN! ok.. mä tiedän, että sitä kehutaan siksi - koska se perustuu chromiumiin, eli google chromeen. Mutta ei saa lähdekoodia suoraan muistioon. Linux oletussovellus tekstieditoriksi on tämä mousepad, jolla tämä on kirjoitettu. Mukavan nostalginen ohjelma tämä on. Kirjoittaa mielellään..

OpenShot - kevyt videoeditori, helppokäyttöinen, tumma tila ja mainosvapaa. Kyllä tällä tietokoneella olen videoita muokannut aikaisemminkin, että tehoa siihen olisi.

Manjaro Linux - käyttäjäystävällinen linux distro eli jakelu. Myöhemmin mä listaa paremmin tuolta löytyvät linux jakelut.

Clementine - musiikkisoitin. Muuten kiinnostaisi näyttökuvien mukaan, siis https://alternativeto.net sivulla ON näyttökuvia kaikista ohjelmista. (hyvä tässä vaiheessa kertoa) Mutta tuossa soittimessa haittaa se, ettei näemmä saa tummaa tilaa.

TestDisk - kiintolevyn korjaus, datan pelastus työkalu. Boottimedialta.

Geany - tekstieditori monilla toiminnoilla. Tekstieditori olisi hyvä olemassa, mä kirjoitan tekstit sellaisella ja sitten libre writerillä oikoluen ja muuten työstä. Tekstieditoreissa vaan se, että ne ovat suunnattu enemmänkin koodaamiseen. Mua kiinnostaisi tekstiediori, jossa voisi samaan aikaan muokata kahta tekstitiedostoa, sovelluksen värit saisi mukautettua yms. säätöä voisi harrastaa.

Kaiketi sellainen tuosta löytyy.

AUDACIOUS! Mp3 soitin jonka saa näyttämään winampilta. Sekä siinä on musiikin visualisoinnitkin. Olen testannut sitä ja hyvä oli. Mitä nyt siis voin tässä tilanteessa kokeilla tuollaista vain parilla kappaleella mp3 musaa. (se tallennustila livesessiossa)

Zettlr - ohjelma, jolla voisi kirjoittaa. pitää tutustua! sillä näemmä voisi esittelytekstin mukaan jopa postata blogiinkin tekstiä. Mutta vain tekstiä. Blogger esim. tarttee jonkun kuvan postitukseen, jotta siitä tulee merkinnän otsikkokuva vaikka munkin blogin sivupaneeliin kohtaan "suosituimmat merkinnät" Ilman kuvaa se näyttää tylsemmältä ja blogin hallintasivulla merkintä näkyisi vain isolla alkukirjaimella. Eli kuvien lisääminen toimii myös blogin hallinnan selkeyttiseen itselleen kun hallitsee sitä blogia.

Tekstieditorit siis ovat listattuna https://alternativeto.net/category/productivity/text-editor/?p=2 sivulla. Tekstieditoreihin siirryin sivulta https://alternativeto.net/platform/linux/?p=14 Tämä itselleni tiedoksi (kun tosiaan eipä tässä muualle tietoa voi tällä hetkellä tallentaa, kuin blogiin)

JA sitten siihen - mikä itseänikin kiinnostaisi. Eli eri linux jakeluihin.

Linux Mint. Kokeilin sitä, mukauttaminen ei ollut yhtä sujuvaa kuin xubuntussa. Xubuntu tulee olemaan se järjestelmä, jonka sitten uudelle levylle asennan. En hylkäisi kyllä Linux Mint järjestelmää, laitan sen varalle sillä olen jo kokeillut sitäkin livesession kautta.

Ubuntu.. olen jo kertonut aikaisemmissa merkinnöissä mielipiteeni siitä. JOTEN jatketaan..

Siis mihin en ole tutustunut, niin pitää niistä saatavilla olevien näyttökuvien perusteella jotain sanoa. SE on kehno tapa, sillä esim. tää xubuntu - jota käytän, niin siitä ei ole tehty näyttökuvaa, jossa paneeli (tehtäväpalkki) olisi näytön alalaidassa. Eli voiko sen siirtää? kysymys jää varjon peittoon kun katsoo kuvaa käyttöjärjestelmästä, jota ei ole itse käyttänyt. Xubuntu siis on hyvin mukautettavissa.

Depian - valikkorakenne on siedettävä, Fedora - kuten ubuntu, outo käyttöjärjestelemä, näyttää niitä applen vehkeiltä. Joten mä vaan listaan tässä mitä niitä eri jakeluita on..

Kali linux, Elementary OS, OpenSUSE, Tails, Kubuntu, Pop!_OS..

Ja sitten aikaisemmin mainitsemani Zorin OS - siis se jonka saa näyttämään windowsilta tai - ok - Applen machintoshilta sekä teitty ubuntulta tai sitten Xfce:ltä (kuten xubuntu sitten kun sen on mukauttanut järkeväksi)

Näitä jakeluita on monta alasivua. ( https://alternativeto.net/category/utilities/linux-operating-systems/?p=2 )

Qubes OS, Lubuntu, SteamOS, EndeavourOS, Gentoo, Nobara Project, NixOS, Raspberry Pi OS, Puppu Linux - sitä kanssa kokeilin, oli vähän outo mutta aikas kevyt jakelu. Aattelin kokeilla mökkiläppäriin.

Valinna OS, Bazzite, Solus, Ubuntu MATE, Whonix, KDE neon, Lakka, Umbrel, HoloISO, CachyOS...

Ja lista jatkuisi vaikka kuinka. Eli onko windowsille vaihtoehtoja? ON JA PALJON!

(kuitenkin jos tietokoneen käyttösi on vähän nettiä ja toimisto-ohjelmia sekä vähän kuvien käsittelyä sekä järjestämistä, niin homman voi tehdä xubuntulla. Tai Ubuntulla, Lubuntulla tai vaikka millä.



Jatkan kyllä aiheesta myöhemmin, että jatkan ohjelmalistausta. Olen siis vasta siirtymässä windowsista linux käyttäjäksi, kerron mitä jo osaan ja tiedän olevan valtavasti vielä opittavaa. Sitä ei eri systeemiä ei kannata säikähtää, vaan ohjelmien asennukset saa tehtyä kyllä muutenkin kuin päätteellä. Linuxissa päätteellä tehdään paljon, muttei se pakollista ole.

Pääkäyttäjänä ei kannata olla, sillä järjestelmän voi saada hajoamaan jos taitamattomasti käyttää päätettä. Kuten windowsissa on tehtävienhallinta tai rekisterieditori. Niihin on pääsy ja niillä voi saada järjestelmän sekaisin.

windowsille on vaihtoehtoja, joilla pelastaa vanhat tietokoneet joutumasta eletroniikkajätteeksi. Linux säästää sulle myös rahaa, kun ei tartte hommata uutta tietokonetta vaan sen windowsin vuoksi.

Opettelethan sä myös käyttämään uutta autoa, telkkaa ja puhelinta - miksi sitten et voisi opetella käyttämään toista käyttöjärjestelmää tietokoneessa? Kaiketi tässä pitää käsitellä myös chromebookit. Ihan näppärä, jos netin käyttö ei ole muuta kuin jotain selainta, sähköpostia ja suoratoistoa. Mutta jos on tehokäyttäjä - niin chromebookin voi unohtaa. Itse en sellaista ottaisi edes ilmaiseksi pääkoneekseni. Olen käyttänyt pöytämallin PC,tä jo 10 vuotta ja läppäriin en vaihtaisi.  

tämän merkinnän kuvat on luotu google gemini tekoälyllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.