torstai 3. lokakuuta 2024

koneen vaihto? 3


04.10.2024
aamun oranssi pazuzu

Siis yhtye. Oranssi Pazuzu. Bändin nimi toimii myös kymmensormijärjestelmä harjoitteluna. pazuzu. zangen kylmä aamu nyt. pakkazta on ze kolme aztetta. Naapuritalon parkkipaikan autot ovat huurteezza. ziiz.. äh. siis huurteessa. Näemmä koen vielä jollain tasolla unenomaista oloa. ok. nyt sormet ovat oikeilla näppäimillä. Vasen pikkurilli näemmä, jolla siis a z q - näppäimiä painan, jäi jotenkin jumiin. Se tästä aiheesta.

miksi sitten tämä bändi, josta joskus aikaisemminkin kyllä olen maininnut. En vain nyt pääse katsomaan ajantasaista nettipäiväkirjaani, sillä kopio siitä tällä läppärillä loppuu vuoteen 2018. Kun oli se konevaihto. kyllä mä vielä saan tässä aiheesta kiinni ja se oli se kiintolevyjuttu. Tämähän pitäisi olla sen aikaista tekstiä, kun varsinainen käyttötietokone oli poissa käytöstä ja jouduin tekemään kaiken tietokone-hommat peliläppärillä. Tästä ajastahan mä kirjoitan kuvaavalla otsikolla, jota nyt tässä hetkelssä en muista. Kai se oli jotain konevaihtoon liittyvää..

Mutta tämä musiikki..

Eli jos muistan oikein, niin Pazuzu taisi olla joku paha jumalolento jonka nimeä kun mainitsi monta kertaa - niin se saattoi ilmestyä pahaa tekemään. Joskus törmäsin yhtyeeseen spotifyn kautta ja tykästyin. Näemmä heillä on uusi albumikin tulossa. Pitää kuunnella. Suomalaista musiikkia.

Mä myönnän, etten ollut tiennyt kiintolevyjen S.M.A.R.T-toiminnoista, joilla se tutkii itsensä kuntoa - ennen tätä episodia. Syyhän siihen on se - ettei mua jaksanut enää kiinnostaa tietokoneiden sisus. Linux järjestelmästä olin kyllä kuullut ja sitä käytiin läpi joskus 20 vuotta sitten kun opiskelin tietohallinnon merkonomiksi. Mutta tuon ajan linux ei innostanut ja windowsversiot XP:n jälkeen olivat kammottavia. Joten komponenttejen ominaisuudet jäivät siis hämärään.

Ja niiden windows versioiden vuoksihan mä tyydyin käyttämään tätä läppäriä, jolla tämän nyt kirjoitan. Olen kertonut aikaisemmissa merkinnöissä enemmän tästä tietokoneesta, jonka näyttökansi hajosi jo 10 vuotta sitten mutta ulkoisilla laitteilla on täysin toimiva.

Kuten kaikki kannettavat tietokoneet. Jos näyttöpaneeli hajoaa - niin se ei ole maailmanloppu ja kaikki siinä tietokoneessa olevat tiedostot tuhoutuivat. Oikeastaan naurettavaa, kun ihmiset luulevat että jos monitori (näyttö) hajoaa - niin tietokone (joka saattaa olla eri laite, johon se näyttö on vain kytketty) on hajalla. Tämä saattaa tietty olla totta - jos on niin tyhmä ollut, että hankkinut tietokoneen jonka keskusyksikkö on sen näytön sisällä.

Sellaisessa tietääkseni ei taida olla ulkoisen näytön liitintää. Onnekasta on, jos sellainen löytyy. Samahan toi olisi kun suuttuisi televisiolleen jos videonauhuri hajoaa. Tai nykyaikaisempi versio: suuttua nyt sille laitteelle, jossa se näyttö on joka toistaa suoratoistoa ja suoratoisto ei enää olllutkaan niin suoraa.

Se aika, kun käytin windowsia taitaa olla loppumassa, koska Microsoft tahtoo niin. Tuohon pöytäkoneeseen ei saa sitä windows11 järjestelmää. Ja jos sen siihen vaikka saisikin, niin se ei kuitenkaan tue sitä windows15 järjestelmää joka on tulossa vuoden päästä, vaikka windows11 piti olla sen viimeinen windowsversio.

Kuulostaako jotenkin tutulta? Kuten mä kun hommasin windows10 koneen, niin microsoft oli sanonut windows 10 järjestelmää siksi viimeiseksi windows versioksi. Joten paskapuhetta microsoftin puolesta. Ihmisten narraamista. Siinä on firma, jota kiinnostaa vaan raha - ei aiheuttamansa eletroniikkajätteen määrä.

Gatesin se ympäristöjärjestökin taitaa olla vain taitavaa verojen kiertoa. Humaanisuus on vain teatteria, että Microsoft muka olisi ihmisarvoja edistävä yritys. Kun ajattelee sitäkin eletroniikkaromun määrää - jonka se firma toiminnallaan köyhille maille suo. Nehän ne ottavat ilomielin vastaan kun saavat rahaa, että rikkaat maat saavat jätteensä pois omalta maaperältään. Vaan tavallinen kansa ei noissa köyhissä maissa niistä rahoista saa nauttia.

Tietenkin olisi kiva olla tässä asiassa väärässä, mutta olen nähnyt Microsoftia koskevia dokumentteja puolesta ja vastaan. Suuret firmat yleensä lopettavat välittämisen kun ovat tarpeeksi suuria.

Miljardeja täysin toimivia tietokoneita voisi pelastaa yksinkertaisesti asentamalla niihin linux järjestelmät. Sen käyttö on nykyään samankaltaista kun käyttäisit windowsia. Ja jos joku windows ohjelma ei toimisikaan, niin löytyy kyllä aliohjelma jonka avulla sen saa toimimaan.

Linux kehittyy koko ajan. Sillä saa vanhan tietokoneen toimivaksi. Samahan toi olisi, että hankkisi uuden auton aina, kun polttoaine loppuu. Tosin tämä vertauskuva saattoi toimia paremmin tulostimien kanssa.

Kaipa sitä on aika tallentaa tämä, siirtää se puhelimeen bluethootilla. Yrittää kopioida sen älypuhelimella ja liittää sitten jotenkin bloggeriin. Enemmän tuossa ongelmaa aiheuttaa se kosketusnäyttö. muttei siitä sen enempää tällä kertaa. Ensi viikolla saa lisätietoja.

Tietenkin haaveena olisi saada kunnon pelitietokone. Pelitietokone siksi, että niissä ainakin on tehoja pyörittää käyttöjärjestelmiä. Tässähän kohta kolmen vuoden päästä täytän 50 vuotta niin voisihan sellaisen vaikka lahjaks saada..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.