tiistai 15. lokakuuta 2024

Ubuntu vs. Xubuntu

 
15.10.2024
Kokeillaan UBUNTUA

Tässä kun olen näitä linux jakeluita käynyt läpi live session moodin kautta, niin kaikki muut (mint, xubuntu, Lubuntu) on paljon käyttäjäystävällisempiä kun siirtyy windowsista muualle. Siis ubuntu. Ei käynnistävalikkoa, on vain asetukset ja sovellukset näkymä. Ei voi mukauttaa juuri mitenkään. Ainoa taitaa olla tumma tila. Asetukset ovat yhdessä samassa kasassa.

En suosittele. Mutta kyllä tämänkin jakelun livesessionilla nettiin pääsee. Verkkokaapelilla, koska koneessa ei ole sitä wifiä. Jos olisi – niin tavallisesti menisi langattomaan syöttämällä salasanat ja yhdistämällä oikeaan reitittimeen. Kaikkein helpointa on vain lykätä verkkokaapeli tietokoneen ja reitittimen väliin ja mennä sillä.

Vissiin jos on tottunut linux käyttäjä, niin tämä ubuntu toimii. Muussa tapauksessa tulee olo, että mitä helvettiä mä tietokoneelleni oikein tein. Onneksi kyseessä livesessio – eli ei mitään vahinkoa pääse tapahtumaan. Jos menee mönkään, niin avaa vain cd-aseman ja sammuttaa koneen.

 Kovalevy kun ei ole edes kiinni tässä laitteessa.




Libre office writer on tässä se ohjelma, jolla tätä kirjoitan. Tekstieditori oli outo eikä livesessiossa näyttänyt asentavan edes brave selainta.

setxkbmap fi on komento, jolla saa tässäkin näppäimistön suomenkieliseen asetteluun. Siis sen kun kirjoittaa terminaaliin ja painaa enter.

Muistia ubuntu kuitenkin näyttää käyttävän vähemmän, kuin xubuntu. Aika huono kun muuta hyvää en keksi tästä sanottavaa. Onhan tämä sujuva käyttää, edellinen kokemus oli 15 vuotta vanhalla läppärillä ja se oli tosi hidasta. Jos jotain hyvää pitää hakea, niin libre office on valmiiksi asennettuna. Eli voi tehdä toimisto-ohjelmien kanssa jotain, kuten taulukkolaskentaa. Perus netinkäyttö onnistuu.

Mutta kokemus on kyllä sitä laatua, että mä tahdon vain tallentaa tämän tekstin muistitikulle ja sammuttaa tietokoneen. Sori. Jotkut varmaan tykkää ubuntusta, mutta mua haittaa sen jäykkyys. Mukauttamisen helppoudella mitattuna tämä on kuten windows. Siis yksinomaan sen näkökulmasta, miten systeemiä voi nopeasti noviisina mukauttaa. Hoen tätä, sillä tiedän muutoin saavani vihat päälle windows vertauksesta.

Mutta nyt tää ubuntu saa sammua, se vain ei toimi mieltymyksieni mukaan. TIedän, että sen saisi windowsmaiseksi jos laittaisi sen alaisuuteen jonkun kevyemmän käyttöliittymän, jonka nimeä nyt en muista. Siihen pitäisi vaan kirjaantua eri lailla joka kerta kun sitä käyttäisi.

Sillä otteella kenties ubuntua voisi käyttää, mutta kuinka se kevyempi käyttis sitten taipuu kaltaiseni tehokäyttäjän vaatimuksiin on eri asia. Nyt vain tallennan tämän tekstin muistitikulle, irroitan sen ohjelmallisesti ja sammutan laitteen. Mä ajan siihen nyt sitten vaikka sen xubuntun live session.

Mitä tästä sitten jäi käteen? Neuvo kohdistuen englanninkielisen kieliopin tarkistukseen, joka siis tarkoittaa ollessaan päällä - että suomenkieliset sanat alleviivautuvat punaisella. Tämä oli tässä libreofficessakin oletuksena päällä - koska näyttökieli näissä linux live sessioissa on se englanti. Otin sen pois päältä kieliasetuksista ja pysty kirjoittamaan ilman sitä punaista viivaa. (joka kun näkyy vaikka jossain tv-ohjelmassa kuten nyt YLE uutisjutussa - vain huutaa epäammattimaisuutta tietokoneasioiden suhteen tässä tietoyhteiskunnassa)

Jatkuu, kunhan kone on ladannut sen xubuntun taas ja mä oon tehnyt jälleen ne muutokset - joita kuvasin tuossa edellisessä merkinnässä.

---

20 minuutin jälkeen xubuntu on taas koneessani. Muosepad tekstieditori käytössä ja ubuntun libre office writer -kirjoitelmani copypastasin tähän tekstieditoriin.

jup.

Eli tästä nettipäiväkirjastani taitaa tullakin vähäksi aikaa nörttiblogi. Korjaan tapani tulevaisuudessa. Eli koneessa nyt xubuntu ja siitä tuli mieleen korjata edellisessä päivityksessä olleita tietoja, niin kirjoitan lisää xubuntusta. Eli mä kerroin muistin käytöstä. Asensin tällä kertaa vain addblockin xubuntu asennusmedian mukana tulleeseen firefoxiin ja muistia on käytössä 31% / 5.8Gt kun Braven kanssa se oli 65% / 5.8Gt

Syy miksi tahdoin valita toisen selaimen - oli se, että firefoxin asennus tuolla xubuntu asennusmedia dvd-levyllä on valmiiksi vanhentunut. sen tiedot: Firefox Browser 103.0.1(64-bit) Mozilla Firefox Snap for ubuntu canonical-002 - 1.0

Eikä sitä voi päivittää tässä livesessiossa. Varmaankin, koska se asennus on luettavissa suoraan tuolta asennus cd:ltä. Siksi se ei vie tietokoneen käyttömuistia. Tietenkin paras olisi, jos asentaisin sen braven, mutta tällä kertaa jostain syystä - sen asennus ei onnistunut.

Ei onnistunut.. Tuota entä jos mä noviisina nyt kokeilisin tuota päätettä? Eli terminaalia ja antaa komento "sudo apt install brave-browser"

Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Reading state information... Done
E: Unable to locate package brave-browser

Ok, se ei onnistunut. Käytän siis tietokoneen käyttömuistia, josta katoaa kaikki data kun koneen sammutan, niin vissiin voin käyttää semi huolettomasti tuotakin selainversiota Firefoxista.

xubuntun mukauttamisesta olen oppinut vähän lisää. Applications - menun saa näkymään kuten windows98 käynnistä-valikossa. Eli avattavana listana. Kiva nostalginen juttu. Samaa näytönohjainta xubuntu tietty käyttää tässä tietokoneessa, mitä käytti se windows10:kin. Komponentit eivät ole vielä vaihtuneet - mutta kontrastit näytöllä näyttävät paremmalta.  Tai se johtuu sitten siitä, että tää käyttöjärjestelmä on vain hieno.

Saa nähdä sitten, että miten xubuntu vastaa vaatimuksiini kunhan saan sen asennettua uudelle kiintolevylle. Tässä oikeasti pitäisi varmaan hakea kovalevyjä jostakin.

Toi muistin käyttö mua eniten mietityttää, kun en muista - paljonko windows käytti sitä. kuitenkin sitä on melkein 6Gt (joka kyllä on aika vähän, tiedän) Ohjelmat, joita käytän tässä - tulevat siltä asennusmedialta. Joka tässä tapauksessa on se massamuisti - jolle ei voi kirjoittaa mitään. Kuitenkin edelleen näyttää muistin käyttö olevan 38% / 5.6 Gt

Sitten tosiaan, kun asennan tämän sille tulevalle kiintolevylle, niin pitää hommata vissiin se filezilla (ftp) Kompozer (html-editori) Google drive.. Nopean nettihaun perusteella senkin kyllä saa toimimaan. Kaiken varmaan saa toimimaan. Reolink vissiin toimis sen winen sisällä. Wine oli ohjelma, jonka sisällä voi ajaa windows ohjelmia linuxissa.

Tuntuu, että tää nörttimäinen päiväkirja saa riittää tältä osaa. Itsellenikin se teki kyllä hyvää kirjoittaa kompuutteri asiaa. Vähän samalla kertasi tietojaan.

Koko ajanhan mä opin uutta tästä xubuntusta. En tiedä, miten se sitten muuttuu kun asennan sen sille uudelle kovalevylle ja alan käyttämään varsinaisesti. Solfwaren update näyttää että tälle versiolle xubuntua on päivitys tulossa (gnonepäivitys) jonka koko on 366Mb  

Tässä aikaisemmin kerroin, etten pystynyt Bravea asentamaan tällä livesession kerralla, mutta näemmä onnistuin asentamaan sitä pienikokoisemman ohjelman. Muistin varauksiin varmaan liittyi siis se ongelma, ettei pystynyt lataamaan selainta.

Siis kyllä linux livesessioihin voi ladata ja asentaa ohjelmia, rajoitus on vain tietokoneen käyttömuisti. Sekä se - että kaikki muokkaukset katoavat kun sammutat tietokoneen.

Eli järjestelmä alkaa olemaan mulle tuttu, eli mä voin kyllä livesessionilla myös tehdä mitä tietokoneella yleensäkin teen. Eli budjettia taulukkolaskennalla. Samahan se vissiin on, mitä järjestelmä on tietokoneessa  - kunhan sillä voi tehdä sen, mitä yleensäkin tietokoneella tekee.

Jos olet tehokäyttäjä  - unohda chromebookit. Voisi olla vaan se perusneuvo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.