tiistai 8. lokakuuta 2024

ajatuskupla neuvoja

 09.10.2024

Lituskaisen lavennuspää


lyriikkaa kappaleesta kirskainen hyvärinen, esittäjä Ismo Alanko. Ja sillä faktalla poistettiin jälleen aihe-rivin kirous. Aihe aina syntyy sanojen keskeltä. kirjaimet niin sekaisin, että luulevat itsejään sanoiksi? Ei nyt aleta yhtyeen cmx lyriikkaa sotkemaan ajatusvirtaa, joka aloi käynnistymään aamukahvin avulla.


Tällä tietokoneella, jolla tätä kirjoitan - ei ole internetyhteyttä ollut sitten vuoden 2018. Eli ei ole mitään keskeytystä nyt. Minun kaiketi pitäisi kirjoittaa vissiin siitä, miten levynkuva ISO tallennetaan dvd-r levylle. USB tikulle kun sellaisen "polttaa" niin siihen muistaakseni tartti jonkun toisen ohjelman. Mutta dvd-r levylle (joka on parempi vaihtoehto, sillä vanhemmat tietokoneet eivät boottaa USB väylistä) levynkuvan tallennus menee näin.


ainiin.. levynkuva tietty on vaikka nyt se linux xubuntu. Eli mä oon käyttänyt NEROn poltto-ohjelmaa ja sieltä kohta "polta levynkuva ISO" tai jotain sinnepäin. Eli poltto-ohjelmassa se valinta, jossa sanotaan ISO levynkuvasta, että polta se levylle.


Tällä hetkellä en voi tarkistaa antamiani tietoja, mutta kyllä ne saattavat olla oikein ja pätevät myös muissa poltto-ohjelmissa.


Ensin pitää tutkia kun tietokoneen käynnistää, johon tahtoo sen asennuksen tehdä - on se että mitä se HETI käynnistymisen yhteydessä sanoo boot-menusta. Että mikä näppäin se on. Toinen vaihtoehto on se valikko, josta pääsee itse tietokoneen asetuksia vaihtamaan.


Jos tietokoneen kovalevyn on irroittanut ennen käynnistystä, niin kone pyytää boottimediaa. Eli cd-aseman kelkka auki ja asennuslevy siihen ja seuraa ohjeita. Yleensä kone pyytää painamaan mitä näppäintä tahansa. Siis siihen toimii joko ALT, T, ENTER, F7 tai välilyönti.


Paitsi jos oikeasti omistat näppäimistön, jossa on tosiaan näppäin nimeltä "any key" Siinä tapauksessa onnittelut! - omistat keräilyharvinaisuuden.


Mutta asiaan.. eli sitten valitaan näytölle tulevasta valikosta "try and install xubuntu" tai vastaava. Huomaa että käyttöjärjestelmän lataus KESTÄÄ ja se johtuu yksinomaan siitä, että CD-asema on hitaampi kuin se kovalevy. Kaikki data luetaan tietokoneen cd-asemasta ja siltä boottilevyltä.


Eli se saattaa kestää sen vartinkin. mutta kun valmis, niin systeemia voi testata nopeasti. Siis testaamalla tarkotan asetuksien tekoa, eli käyttöliittymän muokkausta. Ei mitään suuria ohjelmien suorittamisia. aloitusvalikosta löytyy kyllä libre office, mutta sen latautumista saa sitten odottaa. Syystä, että se suoritetaan CD-asemasta.


Linux jakeluita voi kyllä latailla ja polttaa levyille. Itselläni niitä eri jakeluita, eli versioita, saattaa olla ehtä 5. Mint asennuslevystä näkee ihan heti, että sillä on vähemmän dataa mitä vaikka ubuntun asennuksessa on. Eli suomeksi: se latautuu nopeasti, jos tarttee kovalevyn hajoamisen ajaksi vain järjestelmän - jolla voi käyttää nettiä. Siis se live-tila antaa käyttää nettiselainta. Ei tietekään tolkuttomasti, sillä tietokoneen muisti on paljon rajallisempi mitä kovalevyn muisti.


Kaikki muutokset, joita live tilassa teet linux jakeluun - häviävät kun sammutat tietokoneen. Syystä, että.. kerrataanko?


Kun testaat linux- käyttöjärjestelmää CD-asemasta, data tallentuu tietokoneen työmuistiin, joka nollaantuu aina kun tietokoneen sammuttaa.


Neron asennus muuten vielä löytyi tästä windows xp koneesta ja se valinta on nimeltään "tallenna levyn kuva levylle" eli se ISO on lyhenne sanoista "optimal disc image" Totta. Tässä yhteydessä lyhenne ei ihan vastaa mitä sillä yritetään sanoa. Joka siis olisi "täysi kopio asennus-cd levystä"


Joka siis on yksi tiedosto (esim. xubuntu33.iso) ja niiden koko siis on kyllä gigatavuissa.


dvd-r levystä siis näkee silmällä sen, kuinka paljon dataa sille on poltettu ja kuinka paljon on jäljellä tyhjää tilaa. Syystä että tyhjä tila näkyy kirkkaana osana levyn etiketin vastaista puolta.


Aivan.. näemmä kun ottaa multa vain nettiyhteyden pois, niin sisäinen nörttini herää ja alkaa tulemaan enemmän tietotekniikasta kertovia merkintöjä. Netitön tietokone, mikä autuus. Voi keskittyä vain kirjoittamiseen. Kun nyt siis vaihtuu windows linux ympäristöön, niin taatusti tämän nettipäiväkirjan linjaukseen tulee enemmän tekniikasta, varsinkin neuvoja käyttöjärjestelmän mukauttamiseen ja sitten kenties kuukauden päästä täällä lukee koodia kuten "sudo apt update"



Kyllä mä varmaan windows käyttäjäksi palaan, mutta siihen pitäisi olla se 1000 euroa rahaa, että saisi pelikoneen jossa olisi tehoja tulevaisuuden varallekin. Kyllä tietokoneisiin tulee se tekoälyprosessori ja siten laitteet muuttuvat ärsyttäviksi käyttää. Varsinkin, jos se tekoäly alkaa vastailemaan ja ehdottelemaan asioita - vaikkei itse antaisi sille kehoitetta.


siihen ollaan menossa.


Eli mä kirjoitin tämän tekstin nettittömällä tietokoneella. Kuinka sen sitten saan bloggeriin?


No mulla on bluethoot-yhteysmokkula kiinni tuossa windows xp koneessa, sen avulla siirrän tämän tiedoston älypuhelimeeni, jossa mä avaan sen selaimessa. Valitsen sitten siinä sen merkinnän tekstin ja kopioin. Aivan, älypuhelimessasi on samanlainen leikepöytä - mitä tietokoneessasi on. Paina vaan jotain tekstiä pitkään - niin tulee valikko.


Ja sitten kun olen kopionut tekstin, niin liitän sen bloggeriin. Jossa sitten vaihtojen kanssa tekstissä on onglemaa, mutta korjataan ne sitten aikakaan. Myös tunnisteet ja kuvat ovat vaikeita tuossa lisätä.


Mutta näihin sanoihin tällä kertaa päätän tämän merkinnän: Ellei ilmatieteelliset seikat estä, niin pöytätietokone saa huoltoa tänään. Hurrikaanin jäänteet iskevät tänään iltapäivästä suomeen ja ensi yö on sähkökatkojen luvattua aikaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.