tiistai 27. elokuuta 2024

3G verkot suljetaan, prkl! (part 3)

 

27.08.2024
operaattorijohdonnaisia ongelmia tulossa paremman palvelun nimessä.

3gee verkot tapetaan pois kiihtyvällä vauhdilla. 

Nyt tuli tiedoite, että kotiseutukin saa osuman, joka aiheuttaa lisäkustannuksia ihmisille. 

Tuli jo tiedote:

 

" 3G-verkko suljetaan alueeltasi

Hei,

teknologia kehittyy jatkuvasti, siksi onkin aika luopua vanhasta ja antaa tilaa uudelle.

Olemme sulkemassa 3G-verkon seuraavilta paikkakunnilta suunnitelmien mukaisesti 2.9.2024: Alavus, Hartola, Joutsa, Juupajoki, Jyväskylä, Jämsä, Keuruu, Kuhmoinen, Laukaa, Luhanka, Multia, Muurame, Mänttä-Vilppula, Pertunmaa, Petäjävesi, Ruovesi, Sysmä, Toivakka, Virrat, Ähtäri, Alajärvi, Brändö, Eckerö, Finström, Föglö, Geta, Hammarland, Jomala, Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Kumlinge, Kuortane, Kyyjärvi, Kökar, Lapua, Lemland, Lumparland, Maarianhamina, Saarijärvi, Saltvik, Soini, Sottunga, Sund, Uurainen, Vårdö ja Äänekoski.


3G:n siirtyessä historiaan, taajuuksia ja investointeja vapautuu 5G:lle sekä muille uusille tekniikoille. Olemme uudistaneet 4G-yhteyksiä alueellasi ja rakennamme jatkuvasti myös 5G-verkkoamme.
Kiitos, että olet valinnut Telian!"

Turvaranneke vanhuksella ei enää siis hälytä apua mainituilla paikkakunnilla, ellei tuolle kenties muistisairaalle ihmiselle anneta uutta laitetta, joka on erinäköinen kun vanha. Bussien nettiyhteydet, varsinkin kun linja-auto on vanhempaa kalustoa. Tästä olen ennenkin maininnut,

(linkki vie bloggerin blogiin, en ole vielä jaksanut linkittää kotisivujen nettipäiväkirjaa kuntoon viimeisten parin merkintäsivun osalta)

bussin kojelaudassa palaa varoitusvalo, jonka mukaan auto on tulessa - mutta on liian kallista korjata. Joten miten siinä sitten kuljetusliike investoisi uusiin reitittimiin? Kenties se tehdään, sillä maksuliikenne vaatii bussiin nettiyhteyttä. Ne toteutetaan siis 3G yhteydellä.

- NO VOIHAN NE MAKSAA MATKAN KÄTEISELLÄ!

Tuota.. joo, se on mahdollista. Mutta myös jotkut pankkiautomaatit käyttävät 3G verkkoja, koska se oli aikoinaan helpoin tapa antaa pikkupaikkakunnalle pankkiautomaatti. Ei tarvinnut rakentaa kiinteää nettiliittymää sitä ruokarahoja ihmisille syytävää laitetta varten. Ruoka? Se saattaa pienien paikkakuntien kaupoissa kallistua, sillä kauppiaan on investoiva uusiin laitteisiin. Maksuliikenne menee kaupoissa tietoverkossa. Jälleen.. Siellä saattaa olla vain 3G reititin maksu- ja ruokatilausliikennettä varten.

Ilman toimivaa nettiyhteyttä - kauppaan ei voi toimittaa ruokaa. Tai se ainakin vaikeutuu lisämaksulliseksi toiminnaksi. Jää naudanjauheliha saamatta.

Tosin kun 3G verkko lakkautettiin, niin karanneen naudan jäljitin ei toimi. Eipä toimi myöskään lypsykone tai muu halpa tekniikka, joka käyttää langatonta tiedonsiirtoa pitkiä matkoja. Maatalousyrittäjä on muutenkin aika liemessä kaikkien maksujen kanssa - niin siinä pitäisi sitten vielä hommata uudet uusia verkkoja tukevat laitteet?

Suomen ruokahuolto alkaa nakertumaan ja kohta maito tulee Puolasta, Leipä Saksasta ja liha Ranskasta. Merikuljetuksin itämerta pitkin. itämeren geopolittinen tilahan on nykyään aika hataralla pohjalla.

Joten lehmät ovat karussa, muistisairas kaatuu maahan ja kuolee, kun ei osaa käyttää uutta turvarannekettaan ja bussikuski vaatii käteistä, että matkan voi maksaa. Mutta paikkakunnan pankkiautomaatti lakkasi toimimasta, kun Telia tahtoi antaa parempaa palvelua.

Voihan sitä sitten omalla autollaan ajaa lähikaupunkiin, mutta jos matkalla sattuu kolari - niin eipä se auton Ecall hätäpuhelujärjestelmäkään enää toimi. Sekin käytti 3G verkkoja.

Senkin kolaripaikan ohittaa se ruokarekka, jonka järjetelmät ovat lakanneet toimimasta. Aivan, logistiikassakin käytetään laajasti 3G verkkoja. Kuten takseissakin. Kuten rakennusteollisuudessakin, kuten hätäpuheluissakin. kuten valmiiksi köyhät ihmiset nyt hankkisivat uutta teknologiaa, kerta on pakko. Jäävät paitsioon.

Radiotaajuuksilla on jo ruuhkaa. Seuraavaksi he tappavat varmaan FM radion lisäten eletroniikkajätettä. Miljoonat toimivat laitteet tehdään toimimattomiksi. Samalla itketään, että kehityksen pitäisi olla kestävää ja ympäristölle ystävällistä.

firmojen krokotiilinkyyneleet nyt tiedetään.. Microsoft ja windows11. esimerkkinä.

Ratkaisu ongelmaa? Valtion pitäisi tukea uusien laitteiden hankintaa, mutta se nakertaa taloutta. Taloutta, joka voisi paremmin - jos annettaisiin jo kaiken maailman kehityksen jo olla. Ettei tartte koko ajan hommata uusia laitteita miljoonittain samalla lähettää täysin toimivaa teknologiaa kaatopaikoille.

No kyllähän nyt Afrikkaan mahtuu vanhoja laitteita. Onhan se suuri manner. Poissa silmistä ja sitä rataa. Köyhiä maita kyllä riittää, jotka ilomielin ottavat ne vastaan kun saavat samalla rahaa. Rahaa, joka menee heikäläisten päättäjien taskuun ja jättävät tavallisen kansan keskelle kurjuutta.

Kurjuus synnyttää vihaa ja viha sytyttää uusia sotia.

Joten miksi ei vaan voi käyttää vanhaa tekniikkaa? Kuten tämä kaikki oli jo hyvissä kuosissa vuoden 2015 teknisellä tasolla. Oli jo netti-tv, some, youtubea pysty katsomaan. Sekä puhelimet olivat järkevän pieniä. Että pystyi käyttämään älypuhelinta, jonka mittasuhteet eivät olleet hehtaareissa mitatut. Oli jonkun verran analogista tekniikkaa turvaamassa digitekniikan puutteita ja häiriötilanteita. Eli oli muutama lisäkortti pitämässä korttitaloa pystyssä.

Muttei se kuitenkaan kelvannut. ihmisten on pakko varmaan nykyään katsoa nettivideota samalla kun kävelevät rotkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.