keskiviikko 5. kesäkuuta 2024

Ajatusvirtani käynnistyi jälleen.

 

05.06.2024
avaruus ei hymyile

Avaruus ei hymyile, koska tähtien valo on vanhentunutta. Näin laului A.W Yrjänä kappaleessa Karsikkopuu. Yhtye siis CMX

Tuhannen kerran varmaan kun en keksi aihetta tekstille, jota aijon kirjoittaa - niin lainaan cmx yhtyeen lyriikkaa, joka sattui soimaan. Kappaleessa Karsikkopuu hän piirtää paperille kasvot, jottei olisi täysin yksin. Vahvoja ajatuksia jotka suistavat tässä vaiheessa tähän tekstiin tahtomani asiat sivuraiteelle, koska mieleeni tuli tuosta että ihmiset piirtävät paperille kasvoja, jotteivat olisi täysin yksin ja se paperi on nykyään näyttö. Piirtäminen tapahtuu älylaitteen näytönohjaimessa ja kasvot ovat naamakirjan kasvoja, joihin voi kommentoida toisten piirrettyjen kasvoin sitä vauhtia että lastenvaunut saattavat karata. Lapsi säikähti, mutta tulihan oikea emijo laitettua julkaisuun.

Tässä vaiheessa alkaa littymään ne asiat tekstiin, joita tahdoin kirjoittaa. Tapahtumia. Lastenvaunujen karkaaminen sattuui youtubevideolla, jossa näytettiin koosteena valvontakameroiden ottamia tilanteita oudoista ja ihmeellisistä asioista. Teen niistä joskus soittolistan youtube-kanavalleni. Linkki löytyy osoitteesta www.simopahula.fi

Täytyy niitä mainostaa, kun tässä taas maksoi niistä sen 80€ - joten käykää sieläkin.

juttu jatkuu.. siis tämä sattui pari päivää sitten. Olin menossa sisään paikalliseen Citymarkettiin, kun sieltä tuli vaelsi nainen, äiti - työntämässä lastenvaunuja. Hän katsahti minua päin hymyillen ja samassa törmäsi liuku-oveen niiden vaunujen kanssa. Lapsi koki yllättävän pysähdyksen, muttei alkanut itkemään. Olen siis liian komean näköinen, että äidit törmäilevät minut tavatessaan lastenvaunuillaan esteisiin? Tokkopa. kenties hän vain on Nirvanan fani, mulla kun oli yhtyeen paita päälläni.

Eli se lapsi ei alkanut itkemään, joka koki törmäyksen läsnäoloni vaikutuksesta kun hänen äitinsä ei väliaikaisesti huomioinut minne oli lastenvaunujaan työntämässä. Entä jos hänelle tuli piilotraumat tuosta ja 20 vuoden kuluttua lahtaa tuskissaan puolet kaupunkia? Sitten etsitään teolle syitä eikä hän muista asiaa? Taikka sitten lapsi yhdistää tästä lähtien Nirvana-yhtyeen "smileyn" johonkin pelottavaan tapaukseen ja sen vuoksi alkoi pelätä sitä kuviota?

Smiley, kaikki Nirvanan fanit tuntevat sen kuvan. Jos ei ole tuttu, niin valitse seuraava teksti ja tee verkkohaku: Nirvana smiley.

Smiley.. avaruus ei hymyile. yhtymäkohta otsikkoon löytyi tässä kohtaa tekstiä ja sen kirjoittaja keksii aasinsillan seuraavaan aiheeseen. Keskiyön aurinkoon. Se ei ole neliönmuotoinen, kuten Kissa Janson totesi pettyneenä Kotihiirelle kun olivat keskiyönauringon risteilyllä eräässä Maailman Vahvin nalle - sarjakuvassa, jonka luin 40 vuotta sitten. Ei. ei. EN ole niin vanha, että olisin osannut lukea sarjakuvia 40 vuotta sitten. Siitä on varmaan 37 vuotta kun näin sen sarjakuvan. Ja se jotenkin jäi mieleen muistikuvaksi.

Keskiyön aurinko on jännä, mutta Utsjoelle kesäöisin ajavat rekkakuskit eivät tykkää asiasta. Kelikamera Tie 4 Inari, Saariselkä. Klo 0:20 otetussa kuvassa aurinko paistaa kameraan. Jos tahtoo nähdä itse miltä se keskiyön aurinko näyttää - niin suosittelen Nuvvuksen maisemakameraa. Siis se kuvaa pohjoista taivasta ja näkyy hienosti miten aurinko vain pysyyy samassa linjassa meniessään tuntureiden yli. Joten onnellisia he, jotka asuvat lapissa ja heillä on ikkunassaan pimennysverhot? Saattaa olla. Lapin reissu saattaisi olla aika väsyttävä, jos matkustaisi sinne keskitalvella tai keskikesällä. Ei malttaisi mennä nukkumaan. Talvisin kyttäisi revontulia ja kesällä se keskiyön aurinko olisi mahtava näky. Suosikaa siis kevättä tai syksyä lapinreissuihin jos tahtoo myös nukkuakin.

Kuinka nopeasti sitten aurinko liikkuu taivaalla Nuorgamin korkeudella? Sen pystyy katsomaan Nuorgamin tienpinta kamerasta kun seuraa tiehen osuvia varjoja. Liike aamuisin on aika nopeaa. Tosin mulla ei ole ollut elämässäni kyllin tylsää hetkeä katsoakseni Tampereen - Jyväskylän korkeuksilla olevien kelikameroiden aamuisista tienpinta kuvista varjojen liikettä kesäkuun alussa. Jotta tietäisin että mikä on varjon liikkusen ero.

Olisiko nyt se hetki? Vaikka tiedossani hyvin on se, että aivan ensimmäisten auringonsäteiden aiheuttavat varjot eivät osu tienpintaan paikallisten kelikameroiden kuvissa. Mutta sotketaan tähän sitten tekoälykin mukaan. Eli kysyn siltä onko voiko varjot liikkua nopeammin kesäkuun alussa aamuauringossa 1000 kilometrin välimatkan eri sijainneissa.

Se kertoi että kannattaa pimeällä käyttää heijastinta ja että varjo syntyy siitä kun auringonvalo osuu sitä läpäisemättömään esteeseen, kuten rakenteeseen tai kasvillisuuteen.

Mutta minähän SANOIN että tämä on tylsä aihe ja SIKSI en ole käsitellyt sitä. Ok. annan itse vastauksen. Eli pohjoisessa aurinko tähän aikaan vuodesta on matalemmalla ja se aiheuttaa pidemmät varjot, jotka sitten saattavat aiheuttaa harhan - että varjot kulkisivat nopeammin pohjoisessa, mitä ne tekevät etelässä.

Tästähän tuli malli esimerkki siitä, että tylsiin aiheisiin ei kannata puuttua. Lennokas teksti saattaa kokea pysähdyksen, kuten lastenvaunuissa istunut lapsi koki tällä viikolla. Come as you are. Teen spirit. the smiley.

Äkillisistä pysähdyksistä puheen ollen, Ylen uutisissa on uutinen, joka kertoo Suomen linja-autokannan olevan huonossa kunnossa. Ajokilometreihin verrattuna henkilöautoihin, niin bussit pitäisi katsastaa joka kuukausi. Mutta linja-auto katsastuksessa on kalustopuute. Huollossa voi säästää, jos palkoissa ei.

Kojelaudat ovat kuten joulukuusia kun kaikki häiriövalot loistavat ja sellaisella autolla viedään lapsia kouluihin. Jotkut bussikuskit ovat päättäneet jopa soittaa itse poliiseille ajon aikana, että bussi pysähtyisi. Liikennöitsijältä kun käsketään vain ajamaan, kunnes auto syttyy tuleen. No poliisit kun pysäyttää bussin, niin silloin liikennöitsiä ei voi syyttää kuskia työvelvollisuuden rikkomisesta. Niihin velvollisuuksiin kuuluu myös ilmoittaa auton ajokunnosta, mutta vara-autoja ei ole ja liikennöitsiä saa sanktioita ajamattomista vuoroista. Uutisessa kerrotaan, että hyvin usessa bussissa palaa merkkivalo - joka ilmoittaa bussin olevan tulessa. Jos bussi on kuuma, niin se on säästösyistä. Ilmastointilaitteet toimivat kyllä, mutta kylmäaine maksaa. Tämä johtaa tietenkin +50c lämpötiloihin matkustamossa ja nykyauton tietokone ei anna bussin ajaa ovet auki.

Tässä taas joudun käyttämään Jämsän paikallisliikenteen busseja. Ilmastointi ei toimi kaikissa autoissa, joten kun oli jo lähempänä Jämsän keskustaa ja vaikka oli hellettä, niin päätin jäädä jo kirkon pysäkillä pois ja kävellä itse loppumatkan. +26c on kultenkin kylmempi kuin +35c

Tää maa säästetään piloille. Jos säästää liikaa kunnossapidosta, niin se kostaantuu. Voi ns. hyvinvointiyhteiskuntakin suistua sisällissodan partaalle jos ihmisiä eriarvoistetaan asuinpaikan mukaan. Kuten tämä sote homma.

Se siitä. ja jatketaan kertomalla että Kiina lähetti luotaimen kuun pimeälle puolelle. Luotaimen tarkoitus on kerätä 2 kiloa kiveä ja lähettää ne takaisin maapallolle, jotta niitä kiviä voi kivasti tutkia.

Lopuksi vielä kerron, mitä Suomessa on tapahtunut tilannehuoneen mukaan. Hausjärvellä tapahtunut raideliikenteen henkilövahinko. Intercity 166 Tampereelta Helsinkiin on 25 minuuttia myöhässä. Hyvinkäällä hella oli jäänyt päälle ja alkanut savuttamaan. Järvenpäässä patja sytytettiin palamaan pusikossa. Poliisi epäilee paloa tahallaan sytytetyksi.

Totta. patjathan kyllä syttyvät aika usein itsestään ja ovat pusikoissa ulkona. Kirkkonummella grillattiin parvekkeella ja naapurit luulivat toimintaa tulipaloksi. Joensuussa ruoka kärähti liedellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.