keskiviikko 8. toukokuuta 2024

Palvelemaan konetta

 

08.05.2024
Palvrelemaan klonetta

Tai jos asettaisi sormensa oikein näppäimistölle, niin voisi tulostua teksti oikein. Eli Palvelemaan konetta. Keskeytyksettömän työajan istunto aktivoitu. 176 minuuttia jäljellä. Kyseessä siis windows10 koneiden kello-sovelluksen toiminto, jossa saa keskeytyksettömän työajan istunnon päälle - joten voin vain palvella tietokonetta.

Antamaan sille koko ajan singaaleja näppäimistöstä, pommittaen sen käskymuistia jatkuvalla virralla ärsykkeitä. Tuntuukohan se siitä hyvältä? Kunhan ei liian hyvältä ettei CD aseman luukku aukea.

Hetki.. Mitä ihmettä aamukahvissani oikein on? Kun syydän säädytöntä mielikuvaa siitä, että tietokoneeni tykkäisi saada ärsykkeitä kuten hipelöintiä paikkoihin - jotka tekevät hyvää?

Mutta jatketaan kertomalla, mitä viime yönä tilannehuoneen mukaan on tapahtunut. Tampereella paloi L-kirjaimen muotoinen teollisuusrakennus. Pelastuslaitos onnistui rajaamaan palon sen rakennuksen yhteen osaan ja muu osa rakennusta säästyi tuholta. Joten onkohan se talo nyt I-kirjaimen muotoinen? Sellaisia on hyvin paljon ja asun itse sellaisessa. Viime yönä Tampereella paloi myös yksi parveke kokonaan, muttei tuli päässyt sisään. Tampereella on monta parveketta, mutta nyt niitä on yksi vähemmän mitä oli eilen.

Joensuussa hälytysajossa ollut paloauto ja tavallisessa ajossa ollut betoniauto kolaroivat aamulla puoli seitsemän aikaan. Eilen taas Lohjalla Karnaistenkadulla sijaitsevan rakennuksen keittiössä ruoka kärähti eilen iltapäivällä. Tästäkin oli tietoa tilannehuone-palvelussa.

On siis kevät ja kohta kesä? Viime yön kylmin halla oli -5.2c astetta. Mittaus suoritettu automaattisen härvelin kautta 20 kilometrin säteellä Jämsän Siltakadun eräästä roskakorista. Kyseisessä roskakorissa on ollut joskus banaaninkuoret. ja kyseinen roskis sijatsee bussipysäkin yhteydessä, jonka paikalla oli vuonna 1949 pappilan kasvimaa.

Entä sitten mitä on ollut sen Siltakadun paikalla? peltoa, saha ja lisää peltoa. Heinäseipäitä. Kyse siis www.paikkatietoikkuna.fi palvelusta ja sen kautta näkyvistä historiallisista ilmakuvista, joita voi verrata uusimpaan kuvamateriaaliin.

Mielenkiintoinen paikka. Siis jos olet ihmetellyt miksi joku kävelytie menee miten se menee, niin se saattaa olla vanha valtatie. Pääkaupukiseudusta on ilmakuvat 1930 luvun lopusta. Näkee mahtavasti miten tulevaisuus vei maaseudun rauhan, mutta olemassa ollut tieverkko osittain on vielä olemassa kevyenliikenteenväylinä ja pikkukatuina.

Tekemäni ohje, miten siellä ne kuva näkee https://www.simopahula.fi/paikkateto.htm

Entä se Jämsän lamminsuon puiston lammet? Olivatko ne ennen metsälampia? Ehei. ne lammet ovat tekojärviä. Siinä kohtaa oli pelkkää peltoa, joka välillä tulvi. Niiden paikalla oli pieni oja.

Ojat ja pienet purot ovat myös niitä, jotka saattavat olla samassa paikkaa mitä olivat 80 vuotta sitten.

Kappas vaan! Kaipolan alueesta on julkaistu uutta ilmakuvamateriaalia vuodelta 1960. Vuonna 1949 Kaipolan alue oli vain maaseutua ja metsää. Tehtaan tulo teki siitä isomman paikan. Ja jos oikein muistan, niin Kaipola saattaisi olla isompikin taajama nykyään, jos alkuperäinen suunnitelma olisi toteutunut.

http://www.museo24.fi/?action[]=INavigation::viewArticle(6198) Ja sieltähän se kuva löytyikin. Eli Kaipola olisi suurempi paikka. Näemmä sitä jo ajateltiinkin rakentaa, näkyy ilmakuvassa miten pitkävuoren toteutumattoman asutusalueen katuverkkoa varten oli jo kaadettu metsää. Muistankin että siitä menee polku pururadalta oikaisuna tielle. No hyvä ettei sitä suurempaa versiota Kaipolasta rakennettu. olisi mennyt monta paikkaa, jossa lapsena leikittiin. Kuten se lähimetsä.

Vanhimmat ilmakuvat tuossa palvelussa ovat Oulun seudusta vuodelta 1931. Tuossa paikkatietoikkuna.fi palvelussa on myös paljon muita karttatasoja. Kuten vaikka laittaa liikennemerkit vuoden 1931 ilmakuvan päälle. opastetauluja siis on keskellä peltoa. Mutta varoituksen sana. Ei kannata laittaa liikaa tasoja päälle, tai sivu saattaa hidastua.

Kiehovaa katsoa miten maailma on muuttunut. Helsinki-Vantaan lentokentän (nykykielessä siis lentoasema) terminaalirakennuksen sivu, jossa portit 52 - 55 sijatsevat - niin se seuraa vanhaa peltotietä täsmälleen. Muutoin sen lentokentän paikalla oli puustoa, jossa varmaan oli liito-oravia.

Eli jos sama luontotietämys olisi ollut valloillaan jo tuolloin, niin olisiko meillä nykyisiä teitä olemassakaan? En vähättele luonnonsuojelua, mutta eipä oikein mitään suurta voi enää helposti rakentaa. Onneksi pääkaupunkiseudulla on kyllä paikkoja, jotka ovat melko samanlaista pelto-aukeaa vielä nytkin mitä olivat 90 vuotta sitten. Ihminen tarvitsee avaraa luontotilaakin.

Paha jos kaikesta tehdään kaupunkia. Se on reitti ongelmiin.

Kesän pitäisi alkaa ensi viikolla. Viime kuun kylmin ja lämpimin lämpötila Suomessa virallisten mittauspaikkojen mukaan: Hyvinkää +20,8c (29.4) . Savukoski tulppio -34,3c ( 3.4)

Nyt ulkona on selkeä sää mutta tuulee paljon. ulkolämpö on +4c

siinä vähän säätietoa tulevaisuuden käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.