tiistai 15. lokakuuta 2024

Ubuntu vs. Xubuntu

 
15.10.2024
Kokeillaan UBUNTUA

Tässä kun olen näitä linux jakeluita käynyt läpi live session moodin kautta, niin kaikki muut (mint, xubuntu, Lubuntu) on paljon käyttäjäystävällisempiä kun siirtyy windowsista muualle. Siis ubuntu. Ei käynnistävalikkoa, on vain asetukset ja sovellukset näkymä. Ei voi mukauttaa juuri mitenkään. Ainoa taitaa olla tumma tila. Asetukset ovat yhdessä samassa kasassa.

En suosittele. Mutta kyllä tämänkin jakelun livesessionilla nettiin pääsee. Verkkokaapelilla, koska koneessa ei ole sitä wifiä. Jos olisi – niin tavallisesti menisi langattomaan syöttämällä salasanat ja yhdistämällä oikeaan reitittimeen. Kaikkein helpointa on vain lykätä verkkokaapeli tietokoneen ja reitittimen väliin ja mennä sillä.

Vissiin jos on tottunut linux käyttäjä, niin tämä ubuntu toimii. Muussa tapauksessa tulee olo, että mitä helvettiä mä tietokoneelleni oikein tein. Onneksi kyseessä livesessio – eli ei mitään vahinkoa pääse tapahtumaan. Jos menee mönkään, niin avaa vain cd-aseman ja sammuttaa koneen.

 Kovalevy kun ei ole edes kiinni tässä laitteessa.




Libre office writer on tässä se ohjelma, jolla tätä kirjoitan. Tekstieditori oli outo eikä livesessiossa näyttänyt asentavan edes brave selainta.

setxkbmap fi on komento, jolla saa tässäkin näppäimistön suomenkieliseen asetteluun. Siis sen kun kirjoittaa terminaaliin ja painaa enter.

Muistia ubuntu kuitenkin näyttää käyttävän vähemmän, kuin xubuntu. Aika huono kun muuta hyvää en keksi tästä sanottavaa. Onhan tämä sujuva käyttää, edellinen kokemus oli 15 vuotta vanhalla läppärillä ja se oli tosi hidasta. Jos jotain hyvää pitää hakea, niin libre office on valmiiksi asennettuna. Eli voi tehdä toimisto-ohjelmien kanssa jotain, kuten taulukkolaskentaa. Perus netinkäyttö onnistuu.

Mutta kokemus on kyllä sitä laatua, että mä tahdon vain tallentaa tämän tekstin muistitikulle ja sammuttaa tietokoneen. Sori. Jotkut varmaan tykkää ubuntusta, mutta mua haittaa sen jäykkyys. Mukauttamisen helppoudella mitattuna tämä on kuten windows. Siis yksinomaan sen näkökulmasta, miten systeemiä voi nopeasti noviisina mukauttaa. Hoen tätä, sillä tiedän muutoin saavani vihat päälle windows vertauksesta.

Mutta nyt tää ubuntu saa sammua, se vain ei toimi mieltymyksieni mukaan. TIedän, että sen saisi windowsmaiseksi jos laittaisi sen alaisuuteen jonkun kevyemmän käyttöliittymän, jonka nimeä nyt en muista. Siihen pitäisi vaan kirjaantua eri lailla joka kerta kun sitä käyttäisi.

Sillä otteella kenties ubuntua voisi käyttää, mutta kuinka se kevyempi käyttis sitten taipuu kaltaiseni tehokäyttäjän vaatimuksiin on eri asia. Nyt vain tallennan tämän tekstin muistitikulle, irroitan sen ohjelmallisesti ja sammutan laitteen. Mä ajan siihen nyt sitten vaikka sen xubuntun live session.

Mitä tästä sitten jäi käteen? Neuvo kohdistuen englanninkielisen kieliopin tarkistukseen, joka siis tarkoittaa ollessaan päällä - että suomenkieliset sanat alleviivautuvat punaisella. Tämä oli tässä libreofficessakin oletuksena päällä - koska näyttökieli näissä linux live sessioissa on se englanti. Otin sen pois päältä kieliasetuksista ja pysty kirjoittamaan ilman sitä punaista viivaa. (joka kun näkyy vaikka jossain tv-ohjelmassa kuten nyt YLE uutisjutussa - vain huutaa epäammattimaisuutta tietokoneasioiden suhteen tässä tietoyhteiskunnassa)

Jatkuu, kunhan kone on ladannut sen xubuntun taas ja mä oon tehnyt jälleen ne muutokset - joita kuvasin tuossa edellisessä merkinnässä.

---

20 minuutin jälkeen xubuntu on taas koneessani. Muosepad tekstieditori käytössä ja ubuntun libre office writer -kirjoitelmani copypastasin tähän tekstieditoriin.

jup.

Eli tästä nettipäiväkirjastani taitaa tullakin vähäksi aikaa nörttiblogi. Korjaan tapani tulevaisuudessa. Eli koneessa nyt xubuntu ja siitä tuli mieleen korjata edellisessä päivityksessä olleita tietoja, niin kirjoitan lisää xubuntusta. Eli mä kerroin muistin käytöstä. Asensin tällä kertaa vain addblockin xubuntu asennusmedian mukana tulleeseen firefoxiin ja muistia on käytössä 31% / 5.8Gt kun Braven kanssa se oli 65% / 5.8Gt

Syy miksi tahdoin valita toisen selaimen - oli se, että firefoxin asennus tuolla xubuntu asennusmedia dvd-levyllä on valmiiksi vanhentunut. sen tiedot: Firefox Browser 103.0.1(64-bit) Mozilla Firefox Snap for ubuntu canonical-002 - 1.0

Eikä sitä voi päivittää tässä livesessiossa. Varmaankin, koska se asennus on luettavissa suoraan tuolta asennus cd:ltä. Siksi se ei vie tietokoneen käyttömuistia. Tietenkin paras olisi, jos asentaisin sen braven, mutta tällä kertaa jostain syystä - sen asennus ei onnistunut.

Ei onnistunut.. Tuota entä jos mä noviisina nyt kokeilisin tuota päätettä? Eli terminaalia ja antaa komento "sudo apt install brave-browser"

Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Reading state information... Done
E: Unable to locate package brave-browser

Ok, se ei onnistunut. Käytän siis tietokoneen käyttömuistia, josta katoaa kaikki data kun koneen sammutan, niin vissiin voin käyttää semi huolettomasti tuotakin selainversiota Firefoxista.

xubuntun mukauttamisesta olen oppinut vähän lisää. Applications - menun saa näkymään kuten windows98 käynnistä-valikossa. Eli avattavana listana. Kiva nostalginen juttu. Samaa näytönohjainta xubuntu tietty käyttää tässä tietokoneessa, mitä käytti se windows10:kin. Komponentit eivät ole vielä vaihtuneet - mutta kontrastit näytöllä näyttävät paremmalta.  Tai se johtuu sitten siitä, että tää käyttöjärjestelmä on vain hieno.

Saa nähdä sitten, että miten xubuntu vastaa vaatimuksiini kunhan saan sen asennettua uudelle kiintolevylle. Tässä oikeasti pitäisi varmaan hakea kovalevyjä jostakin.

Toi muistin käyttö mua eniten mietityttää, kun en muista - paljonko windows käytti sitä. kuitenkin sitä on melkein 6Gt (joka kyllä on aika vähän, tiedän) Ohjelmat, joita käytän tässä - tulevat siltä asennusmedialta. Joka tässä tapauksessa on se massamuisti - jolle ei voi kirjoittaa mitään. Kuitenkin edelleen näyttää muistin käyttö olevan 38% / 5.6 Gt

Sitten tosiaan, kun asennan tämän sille tulevalle kiintolevylle, niin pitää hommata vissiin se filezilla (ftp) Kompozer (html-editori) Google drive.. Nopean nettihaun perusteella senkin kyllä saa toimimaan. Kaiken varmaan saa toimimaan. Reolink vissiin toimis sen winen sisällä. Wine oli ohjelma, jonka sisällä voi ajaa windows ohjelmia linuxissa.

Tuntuu, että tää nörttimäinen päiväkirja saa riittää tältä osaa. Itsellenikin se teki kyllä hyvää kirjoittaa kompuutteri asiaa. Vähän samalla kertasi tietojaan.

Koko ajanhan mä opin uutta tästä xubuntusta. En tiedä, miten se sitten muuttuu kun asennan sen sille uudelle kovalevylle ja alan käyttämään varsinaisesti. Solfwaren update näyttää että tälle versiolle xubuntua on päivitys tulossa (gnonepäivitys) jonka koko on 366Mb  

Tässä aikaisemmin kerroin, etten pystynyt Bravea asentamaan tällä livesession kerralla, mutta näemmä onnistuin asentamaan sitä pienikokoisemman ohjelman. Muistin varauksiin varmaan liittyi siis se ongelma, ettei pystynyt lataamaan selainta.

Siis kyllä linux livesessioihin voi ladata ja asentaa ohjelmia, rajoitus on vain tietokoneen käyttömuisti. Sekä se - että kaikki muokkaukset katoavat kun sammutat tietokoneen.

Eli järjestelmä alkaa olemaan mulle tuttu, eli mä voin kyllä livesessionilla myös tehdä mitä tietokoneella yleensäkin teen. Eli budjettia taulukkolaskennalla. Samahan se vissiin on, mitä järjestelmä on tietokoneessa  - kunhan sillä voi tehdä sen, mitä yleensäkin tietokoneella tekee.

Jos olet tehokäyttäjä  - unohda chromebookit. Voisi olla vaan se perusneuvo.

maanantai 14. lokakuuta 2024

linux xubuntu livesession ohjeistus

 14.09.2024
Linux xubuntu

Livesessio sillä taas aloitettu ja kirjoitan tätä mousepad - sovellukseen, joka on kuten windowsin muistio. Mustaa tekstiä valkoisella pohjalla. 

Ok. nyt kerron mitä tapahtuu - ja missä ajassa, kun asetat xubuntu asennusmedian koneeseen ja buuttaat sillä sen 

(tapauksessani siis dvd - eli kertomani ajat pohjautuvat cd asemani nopeuksiin.)

Omassa koneessani on siis kovalevy rikki ja sen vuoksi on käyttöjärjestelmän vaihto windows10:sta linux xubuntuun tulossa. (lue aikaisempia merkintöjä tästä nettipäiväkirjasta) Eli mulla kone pyytää heti boottimediaa koska ei kiintolevyä koneessa. Omassasi katso koneen käynnistyessä sen näytöltä, mitä näppäintä pitää nopeasti painaa, että pääsee boottimenuun.

Joten kun kone alkaa lataamaan sitä xubuntua cd-levyltä, niin siinä kestää aikaa. Ensin on vilkkuva kursori näytöllä parin minuutin ajan, sen jälkeen xubuntun latauslogo, jälleen pari minuuttia. Sen jälkeen tulee tekstiä näytölle, jälleen kestää pari minuuttia seuraavaan vaiheeseen - joka on tyhjä näyttö. Sitten.. Arvaatte kyllä. Kestää pari minuuttia ja sitten alkaa näkymään xubuntun tehtäväpalkki näytön ylälaidassa. Nyt järjestelmä on aika hyvin jo latautunut. Sitten seuraavaa vaihetta ei tartte säikähtää, näytölle voi tulla kuvio josta voisi luulla koneen seonneen. Tämä johtuu vain siitä, kun xubuntun graafinen käyttöliittymä ottaa näytönohjaimen käyttöön. 

Sitten tulee xubuntun 


taustakuva ja kuvakeet. Jos tahdot käyttää suomenkielistä näppäinasettelua,  avaa pääte eli terminal. Tässä vaiheessa on vissiin hyvä kertoa, että olet avannut siis xubuntun live session, jonka käyttökieli on englanti. Jos kuitenkin olet niin hyvä tietotekniikassa, että uskallat kokeilla uutta järjestelmää, niin oletan että osaat englantia. 

Eli terminal on se pääte. Siihen komento "setxkbmap fi" ja paina enter. 

Huomasin, että jos sen tekee heti kun järjestelmä on vasta latautumassa, niin se voi vaihtaa englanninkielisen näppäinasettelun automaattisesti takaisin päälle jonkun ajan kuluttua. Tämän vuoksi on hyvä jättää se terminal päälle. Komennon saa uudelleen syötettyä painamalla ylänuolta ja painamalla enter. 

Nyt sitten mukautetaan näkymää. Windowsissa tehtäväpalkki on aina ollut näytön alalaidassa, ellei oteta opiskeluaikoina tehtyjä pikku jippoja kun siirrettiin tehtäväpalkkia minne vaan. 

Klikkaa sen palkin päällä hiiren vasemmalla ja valitse panel. Saat lisävaihtoehtoja kuten tavaran lisäämisen siihen palkkiin. Kaikki on täysin mukautettavissa. Mene paneelin  ominaisuuksiin. "preferences" ja ota paneelin lukitus pois. (tästä lähtien neuvon suomeksi, kyllä te osaatte nyt englantia sen verran, että tätä osaatte seurata)

Valikon viereen tulee kahva, josta vetämällä paneelin saa alas. Vaihdetaan vielä sen paneelin taustaväri mustaksi välilehdeltä apperance. ja vielä valitaan dark mode. Paneelin tietoja voi järjestää items välilehdellä. Tätä kannattaa tehdä, niin tulee tutuksi mitä ne tarkoittavat. Voit vapaasti selata paneelin ominaisuuksia. sen kokoa voi suurentaa tai pienentää yms. Kerron kirjoittavani tätä mousepadiin, eli linux versioon windows muistiosta. Mustaa tekstiä valkoisella taustalla. Eihei, eihän sen niin tartte olla. Tää ei ole windows, joten vaihdetaan teemaa.  Eli se sininen valikko > asetukset (pikakuvake valikon päällä > ja sitten appearance. Valitsen adwaita-darkin teemaksi. Ja eipä tartte enää tuijottaa valkoista pohjaa kun kirjoittaa tätä. Asetuksista voi mukauttaa järjestelmää lisää. Kuten vaihtaa ilmoitustyylin.

Myös kannattaa näytönsäästäjän asetuksiin mennä ja vaihtaa se aika 5 minuutista (oletus) vaikka tuntiin. Siis jos tekee samalla jotain muuta, niin kone menee näytönsäästäjä tilaan ja vissiin se ei ole oikein hyvä livesession aikana. Voi tulla konekohtaisia onglemia näytönsäästäjästä poistumisen kanssa. 

ainii.. pitää sanoa tästä

Tallennus, vahvistus ja muut vastaavat dialogit! Huomaa, että valinnat ovat ikkunan yläosassa, eivät alaosassa kuten windowsissa.

Kello on oletuksena aika hiton tylsä. Ei hätää. Klikkaa kellon kohdalla hiiren vasemmalla ja avautuu kellon ominaisuudet. Voit valita kellotyylin. Livesessiossa kello voi näyttää väärin, tämän voi korjata aikavyöhykettä siirtämällä. Valitse vaikka Europe, Minsk. Jos sijaintisi on Suomi. Muussa tapauksessa osaat taatusti päätellä itse, mitä pitää tehdä.

Taustakuvan vaihto. 

Sujuu samaten kuten windowsissa. Eli klikkaa hiiren vasemmalla työpöytää ja valitse mukauttaminen. desktop settings. Jos sulla on kaksi näyttöä, niin eri taustakuvat vaihdetaan kullekkin näytölle yksinkertaisesti liikuttamalla se valintaikkuna kyseiselle näytölle, jonka kuvaa tahdot vaihtaa. Jos tahdot käyttää Solid Color vaihtoehtoa, niin poista taustakuvan näyttötyyli. Style:none. (alasvetovalikko)

Kaikkea siis voi säätää ja mukauttaa itselleen sopivaksi. Livesessionin  aikana kannattaa muuten avata task manager. Löytyy siitä sinisestä menusta hakemalla "task manager" Tämän avulla voit seurata muistin käyttöä. Siis koko järjestelmä on tietokoneen TYÖ muistissa, jota on vähemmän mitä kiintolevyllä olisi. Omassa koneessa sitä on 5gt ja käytössä vasta 2gt. 

No nyt olisi sitten aika päästä nettiin? No mennään! Mutta emme tahdo mainoshelvettiä eikä oikein se adblockin asennus live sessioon kannata, sillä kaikki tiedostot, asennukset ja asetukset tallentuvat  vain tietokoneen työmuistiin. Joten ne katoavat  kun koneen sammuttaa. Asennamme siis brave selamen. 

Sininen valikko (nimltä siis whiskersmenu) > software.  Tämä on siis se ohjelmien asennuspaikka linux-järjestelmissä. En puhu nyt terminaalin käytöstä enemmän, tiedän kyllä että sen kautta linuxia tehokäytetään. en ole vielä tehokäyttäjä, joten menen  siinä tahdissa mitä itse osaan. Software ensin mainitsee päivityksistä, mutta sen voi ohittaa. Emme nyt päivitä systeemiä, koska kaikki muutokset katoavat kun koneen sammuttaa - sillä (vielä kertaus) kaikki tallentuu tietokoneen työmuistiin, joka tyhjenee aina kun koneen sammuttaa.

Software ikkunan vasemmassa ylänurkassa on etsi-toiminto. Klikkaa siitä ja siitä avautuvaan dialogiin kirjoita "brave"  valitse se ja asenna. Tämä tietenkin tarvitsee sen, että tietokoneessasi on nettiyhteys päällä. Verkkokaapelilla yhteys löytyy heti, langattoman verkon kanssa on omat systeeminsä, joihin en nyt voi perehtyä - sillä tietokoneessani ei ole wifi ominaisuuksia. Pöytäkone kun on. 

Ilmoitus tuli, brave asennettu. Nyt voin siis mennä bloggeriin ja julkaista tämän merkinnäksi blogiin. Lupaan, ettei tämä nettipäiväkirjani ala tulemaan nörttimäiseksi, nyt tosiaan kun on uuden edessä niin tahtoo tietämyksensä jakaa. 

Vielä tuosta selaimesta. Muuta sen asetuksista pois ainakin englanninkielinen oikoluku. Siis se tekee punaista viivaa kun kirjoittaa suomea. Ja teeman voi vaihtaa tummaksi. Valitettavasti bloggeri ei edelleenkään ole antanut tummaa teemaa vaihtoehdoksi, joten kaikki blogimerkinnät on kirjoittettava ulkoisilla ohjelmilla. copy paste komennot muuten ovat samat linuxissa kun windowsissa. 

Ohjelmia. Audacious - winampin korvaaja. toimiva taajuuskorjain jolla sai äänijärjestelmäni ylivoimaisen basson hiljenemään.





torstai 10. lokakuuta 2024

uuden testausta

 10.10.2024

Vissiin eka merkintä uudella systeemillä.

"setxkbmap fi" on linux pääte komento, jolla saa suomenkielisen näppäimistöasettelun päälle. Siis käytän tällä hetkellä live sessioa xubuntusta. Olen mukauttanut sen sellaiseksi kuten se tulee olemaan. Front page express saa jäädä siten historiaan, sillä mä olen kirjoittanut nettipäiväkirjaani ja muokannut sivujani aina ihan alkuajoista asti, eli vuodesta 2001

Eilen ei sittenkään - sään vuoksi - asennettu ja katsottu tätä pöytäkonetta kuntoon. Siis myrskysi ja sähköt vähän näyttivät merkkiä, että saattaisivat katketa. Joten peruin hommat ja sytytin kynttilän. Siis että ainakin olisi valoa, jos sähköt menisivät.  Epävarmassa sähkötilanteessa ei oikein tietokone-asennuksia tehdä.



Siirrettiin asia ensi viikkoon. Kyllä tässä vielä sen verran on odottaa. Onhan tässä tainnut mennä jo kenties kaksi viikkoa ilman toimivaa nettikonetta. Nyt mulla on sellainen käytössä. kelikamerat lapista julistavat valkoista näkymäänsä. Eli lunta satanut siellä moneen paikkaan. Näätämön kelikamerassa näkyy yhä se punainen henkilöauto parkkeerattuna samaan paikkaan, jossa se on ollut aina heinäkuusta 2023.

Brave selainta käytän.  Se on aika hyvä.  mainosten esto  toimii. mutta mä käytän  koneen työ muistia nyt ja se alkaa kenties loppumaan joten  päätän tekstin tähän. 

Ensi viikolla tämä systeemi, eli xubuntu tulee siis olemaan mun koneessa. Riippuen tietty että saako kovalevyn jostain. Varmuuskopiointi vain päälle niin voi vaikka sitten vaihtaa tulevaisuudessa parempaan kovalevyyn, mitä nyt kenties saa. 

tiistai 8. lokakuuta 2024

ajatuskupla neuvoja

 09.10.2024

Lituskaisen lavennuspää


lyriikkaa kappaleesta kirskainen hyvärinen, esittäjä Ismo Alanko. Ja sillä faktalla poistettiin jälleen aihe-rivin kirous. Aihe aina syntyy sanojen keskeltä. kirjaimet niin sekaisin, että luulevat itsejään sanoiksi? Ei nyt aleta yhtyeen cmx lyriikkaa sotkemaan ajatusvirtaa, joka aloi käynnistymään aamukahvin avulla.


Tällä tietokoneella, jolla tätä kirjoitan - ei ole internetyhteyttä ollut sitten vuoden 2018. Eli ei ole mitään keskeytystä nyt. Minun kaiketi pitäisi kirjoittaa vissiin siitä, miten levynkuva ISO tallennetaan dvd-r levylle. USB tikulle kun sellaisen "polttaa" niin siihen muistaakseni tartti jonkun toisen ohjelman. Mutta dvd-r levylle (joka on parempi vaihtoehto, sillä vanhemmat tietokoneet eivät boottaa USB väylistä) levynkuvan tallennus menee näin.


ainiin.. levynkuva tietty on vaikka nyt se linux xubuntu. Eli mä oon käyttänyt NEROn poltto-ohjelmaa ja sieltä kohta "polta levynkuva ISO" tai jotain sinnepäin. Eli poltto-ohjelmassa se valinta, jossa sanotaan ISO levynkuvasta, että polta se levylle.


Tällä hetkellä en voi tarkistaa antamiani tietoja, mutta kyllä ne saattavat olla oikein ja pätevät myös muissa poltto-ohjelmissa.


Ensin pitää tutkia kun tietokoneen käynnistää, johon tahtoo sen asennuksen tehdä - on se että mitä se HETI käynnistymisen yhteydessä sanoo boot-menusta. Että mikä näppäin se on. Toinen vaihtoehto on se valikko, josta pääsee itse tietokoneen asetuksia vaihtamaan.


Jos tietokoneen kovalevyn on irroittanut ennen käynnistystä, niin kone pyytää boottimediaa. Eli cd-aseman kelkka auki ja asennuslevy siihen ja seuraa ohjeita. Yleensä kone pyytää painamaan mitä näppäintä tahansa. Siis siihen toimii joko ALT, T, ENTER, F7 tai välilyönti.


Paitsi jos oikeasti omistat näppäimistön, jossa on tosiaan näppäin nimeltä "any key" Siinä tapauksessa onnittelut! - omistat keräilyharvinaisuuden.


Mutta asiaan.. eli sitten valitaan näytölle tulevasta valikosta "try and install xubuntu" tai vastaava. Huomaa että käyttöjärjestelmän lataus KESTÄÄ ja se johtuu yksinomaan siitä, että CD-asema on hitaampi kuin se kovalevy. Kaikki data luetaan tietokoneen cd-asemasta ja siltä boottilevyltä.


Eli se saattaa kestää sen vartinkin. mutta kun valmis, niin systeemia voi testata nopeasti. Siis testaamalla tarkotan asetuksien tekoa, eli käyttöliittymän muokkausta. Ei mitään suuria ohjelmien suorittamisia. aloitusvalikosta löytyy kyllä libre office, mutta sen latautumista saa sitten odottaa. Syystä, että se suoritetaan CD-asemasta.


Linux jakeluita voi kyllä latailla ja polttaa levyille. Itselläni niitä eri jakeluita, eli versioita, saattaa olla ehtä 5. Mint asennuslevystä näkee ihan heti, että sillä on vähemmän dataa mitä vaikka ubuntun asennuksessa on. Eli suomeksi: se latautuu nopeasti, jos tarttee kovalevyn hajoamisen ajaksi vain järjestelmän - jolla voi käyttää nettiä. Siis se live-tila antaa käyttää nettiselainta. Ei tietekään tolkuttomasti, sillä tietokoneen muisti on paljon rajallisempi mitä kovalevyn muisti.


Kaikki muutokset, joita live tilassa teet linux jakeluun - häviävät kun sammutat tietokoneen. Syystä, että.. kerrataanko?


Kun testaat linux- käyttöjärjestelmää CD-asemasta, data tallentuu tietokoneen työmuistiin, joka nollaantuu aina kun tietokoneen sammuttaa.


Neron asennus muuten vielä löytyi tästä windows xp koneesta ja se valinta on nimeltään "tallenna levyn kuva levylle" eli se ISO on lyhenne sanoista "optimal disc image" Totta. Tässä yhteydessä lyhenne ei ihan vastaa mitä sillä yritetään sanoa. Joka siis olisi "täysi kopio asennus-cd levystä"


Joka siis on yksi tiedosto (esim. xubuntu33.iso) ja niiden koko siis on kyllä gigatavuissa.


dvd-r levystä siis näkee silmällä sen, kuinka paljon dataa sille on poltettu ja kuinka paljon on jäljellä tyhjää tilaa. Syystä että tyhjä tila näkyy kirkkaana osana levyn etiketin vastaista puolta.


Aivan.. näemmä kun ottaa multa vain nettiyhteyden pois, niin sisäinen nörttini herää ja alkaa tulemaan enemmän tietotekniikasta kertovia merkintöjä. Netitön tietokone, mikä autuus. Voi keskittyä vain kirjoittamiseen. Kun nyt siis vaihtuu windows linux ympäristöön, niin taatusti tämän nettipäiväkirjan linjaukseen tulee enemmän tekniikasta, varsinkin neuvoja käyttöjärjestelmän mukauttamiseen ja sitten kenties kuukauden päästä täällä lukee koodia kuten "sudo apt update"



Kyllä mä varmaan windows käyttäjäksi palaan, mutta siihen pitäisi olla se 1000 euroa rahaa, että saisi pelikoneen jossa olisi tehoja tulevaisuuden varallekin. Kyllä tietokoneisiin tulee se tekoälyprosessori ja siten laitteet muuttuvat ärsyttäviksi käyttää. Varsinkin, jos se tekoäly alkaa vastailemaan ja ehdottelemaan asioita - vaikkei itse antaisi sille kehoitetta.


siihen ollaan menossa.


Eli mä kirjoitin tämän tekstin nettittömällä tietokoneella. Kuinka sen sitten saan bloggeriin?


No mulla on bluethoot-yhteysmokkula kiinni tuossa windows xp koneessa, sen avulla siirrän tämän tiedoston älypuhelimeeni, jossa mä avaan sen selaimessa. Valitsen sitten siinä sen merkinnän tekstin ja kopioin. Aivan, älypuhelimessasi on samanlainen leikepöytä - mitä tietokoneessasi on. Paina vaan jotain tekstiä pitkään - niin tulee valikko.


Ja sitten kun olen kopionut tekstin, niin liitän sen bloggeriin. Jossa sitten vaihtojen kanssa tekstissä on onglemaa, mutta korjataan ne sitten aikakaan. Myös tunnisteet ja kuvat ovat vaikeita tuossa lisätä.


Mutta näihin sanoihin tällä kertaa päätän tämän merkinnän: Ellei ilmatieteelliset seikat estä, niin pöytätietokone saa huoltoa tänään. Hurrikaanin jäänteet iskevät tänään iltapäivästä suomeen ja ensi yö on sähkökatkojen luvattua aikaa.



koneen vaihto! 5

 8.09.2024

nörtin märkä uni totetui?


Ainakin hetkeksi ja voi kai sitä tämän hetkistä kokoonpanoa nyt nörtin koskeaksi päiväuneksi sanoa kun on 3 näyttöä toiminnassa, keskimmäisessä windows xp ja reunanäytöillä linux mint live tilassaan. Eli koko järjestelmää voi testata ilman asennusta.

Linux mint ei sytytä, mutta toi xubuntu mahtavine käyttöjärjestelmän muokkaustiloineen. Kuvat tulevat myöhemmin näihin merkintöihin. Eli windows xp:n rooli tässä siis on olla käyttötietokoneena nyt vähän aikaa, netittömänä sellaisena - vakiokäyttöähän sillä on pelaaminen. Nyt pöytätietokoneen muistissa on siis toi linux mint käyttöjärjestelmä ja sillä pääsee nettiin.

Pöydällä siis on kaksi näppäimistöä ja kaksi hiirtä. Eilen kokeilin sitä xubuntua, joka on mökkiläppärissä ja siihen siis olen tykästynyt. Digitaallinen segmenttikello tehtäväpalkkiin? Ei ongelmaa! Entä sitten kaavio, joka näyttää sen - että työstääkö tietokone taustalla jotain? Saa helposti. Entä sitten toinen tehtäväpalkki vaikka kokoonpanon toiselle näytölle, jossa on eri kuvakeet? Sekin onnistuu xubuntussa. Entä sitten oma taustaväri tehtäväpalkille? Onnistuu sekin.


Eli käyttöjärjestelmä näyttää sellaiselta, mitä mä haluan - ei sellaiselta miltä joku on päättänyt sen näyttävän. Mutta täytyy eri linux versioita kokeilla, niin osaa sitten säätää niitä.


Huomenna kaverin pitäis tulla hoitamaan pöytätietokone taas kuntoon. vanhalta kovalevyltä tiedot pois, jos se vielä käynnistyy. Paikallaan se yhä on tuolla koneen sisällä, mutta irroitettu liitoksestaan. Kiintolevythän pyörivät koko ajan vaikkei sitä käytetä.


ehkä tuossa windows10 koneessa tuli jo mukana se kovalevyn onglema. Sitä kun piti aina välillä ehetyttää, että toimi taas. ja sitten vaikka kone toimikin hyvin edellisellä käyttökerralla, niin seuraavalla se oli täysin jumissa. Vaikkei mitään suurta päivitystä ollut tullutkaan. Kenties se kieli jo ongelmasta. Ja nyt tosiaan se ongelma 5 vuodessa paheni sellaiseksi, että kiintolevyn oma valvontajärjestelmä S.M.A.R.T. huomasi sen. Ehetys on ollut aina ratkaisu kun kone on hyytynyt käynnistyksen yhteydessä.


Linux versioita voi siis käyttää live tilassa, mutta näppäimistöasettelut tuolloin ovat vain englanti. Eli ääkköset eivät toimi ja erikoismerkit ovat eri paikoissa mitä näppäimistön näppäimien symbolit sanovat. Nettiä kyllä selaa, firefox kuuluu livetilan ominaisuuksiin. siis kuuluu siihen järjestelmään, jota siis testaa asentamatta sitä. Ensi keskiviikon ja torstain välisenä yönä myrskyää. Hurrikaanin jäänteet osuvat tuolloin Suomeen. Atlantilla tapahtui jännästi ja 4 luokan hurrikaani Kirk alkoi liikkumaan kohden eurooppaa. Viime kesän jäljiltä merien pintavedet ovat normaalia korkeammat.

Zoom earth - sivusto näyttää että se hurrikaani on tällä hetkellä trooppisena hirmumyrskynä siirtymässä Ranskasta Saksan alueelle. Ja siitä se päässee itämerelle - jonka kautta tulee suomeen.

Mutta Atlantilla on tulossa toinenkin hurrikaani kohden Eurooppaa! Leslie tekee ennusteiden mukaan 90 asteen käännöksen ja siten matkaa kohden eurooppaa.

Syysmyrskyjä siis tulossa. Tuulituhojakin tiedossa.

Vaan vaikka nyt tajusinkin, että miten tuolla kovalevyrikon alaisella tietokoneella pääsee nettiin - niin ei se netin selaaminen ilman addblock - liitinnäistä ole kivaa. Se on kuten karvahattuversio internetistä. Mainostulvaa.


Linux Mint 20.2 Cinnamon on siis järjestelmä, jota testaan tällä kertaa. Suosikkini on kyllä se xubundu. Tämä versio Mint cinnamon tuntuu yhä sellaselle, ettei itse saa päättää sitä - miltä käyttöjärjestelmä näyttää. Saa tietenkin kaiken tummaan teemaan ja muokkausta voi kuitenkin tehdä mint cinnamonissakin 100 % enemmän, mitä windows antaa järjestelmää mukauttaa.


Windows järjestelmiä ei ole päässyt mukauttamaan tämän windows xp:n jälkeen paljonkaan. Itse käytän tätä windows xp konetta windows98 tyylillä, itse muokkaamallani teemalla.




sunnuntai 6. lokakuuta 2024

Jälleen keinoälyä

 Google on lanseerannut uuden tekoäly työkalun. ja täytyihän sitä kokeilla. tässä mitä se oli mieltä nettipäiväkirjani 2023 merkinnöistä :

Simo Pahulan nettipäiväkirjamerkinnät tarjoavat mielenkiintoisen näkökulman ihmisyyteen ja teknologian kehitykseen. Vaikka Pahula ei suoraan käsittele näitä teemoja, hänen kirjoitustensa pohjalta voi tehdä joitakin johtopäätöksiä:

  • Teknologian kehittyminen ja riippuvuus: Pahula suhtautuu teknologian kehitykseen ristiriitaisesti. Hän hyödyntää itse aktiivisesti internetiä ja tietokonetta, mutta samalla kritisoi ihmisten riippuvuutta teknologiasta. Hän on huolissaan siitä, että ihmiset ovat jatkuvasti "naama kiinni luurissa" ja unohtavat elää hetkessä. Hän uskoo, että liiallinen ruutuajan käyttö on haitallista sekä fyysiselle että henkiselle terveydelle.
  • Yksinkertaisemman elämän kaipuu: Pahula tuntuu kaipaavan yksinkertaisempaa aikaa, jolloin ihmiset viettivät enemmän aikaa luonnossa ja teknologialla ei ollut niin suurta roolia elämässä. Hän arvostaa luonnonläheisyyttä ja löytää siitä lohtua surun keskellä.
  • Ihmisen haavoittuvuus: Pahulan päiväkirjamerkinnät kuvaavat ihmisen haavoittuvuutta niin fyysisesti kuin henkisesti. Hän kirjoittaa avoimesti omista terveysongelmistaan ja niiden vaikutuksesta elämäänsä. Hän pohtii myös kuoleman läsnäoloa ja sen merkitystä elämälle.
  • Yhteisöllisyys ja empatia: Vaikka Pahula kritisoi usein ihmiskuntaa, hän osoittaa myös empatiaa ja välittämistä muita kohtaan. Hän on huolissaan yhteiskunnan epäkohdista ja haluaa omalta osaltaan tehdä maailmasta paremman paikan.
  • Tekoälyn uhka: Pahula näkee tekoälyn kehityksessä suuria riskejä ja jopa uhkakuvia. Hän uskoo, että tekoäly voi johtaa ihmishenkien menetyksiin ja lopulta jopa maailmanloppuun.

Pahulan kirjoitukset herättävät lukijassa paljon ajatuksia ja kysymyksiä. Hänen päiväkirjansa on ainutlaatuinen dokumentti ajastamme ja ihmisyydestä teknologian keskellä.


työkalu oli siis https://notebooklm.google/


lauantai 5. lokakuuta 2024

Koneen vaihto tunnelmia

 11:11 olisi kellonaika ja siitä pitäisi muka sitten kirjoittaa jotain ilman nettiä. joo.. kamalaa. ilman nettiä. Oikeastaan tällä tietokoneella työskentely on mukavan nostalgista. Mä en saa sitä kautta tietooni edes sitä, että onko siellä Näätämössä vielä sitä punaista autoa parkissa, joka sinne ilmestyi jo heinäkuussa 2023

Onko sitten lintuja lyhtypylväiden päällä paskomassa alas Norjaan menevälle tielle? En tiedä ja se on kiva asia. Tietokone on siis se xp läppäri, josta sen näyttökannen taustavalo hajosi jo joskus 2011 ja sitiä lähtien ollut ns. pöytäkoneena. No sitten hommasin sen pöytäkoneen ja nyt se sitten on uutta kovalevyä vailla. Viimeiksi tietokoneiden sisuskalut mua kiinnosti vuonna 2000. Sittemmin - kiitos microsoftin - kiinnostus laimeni windows versiosta windows versioon. Kamalia käyttää. Tyydyin siis windows xp:n käyttöön aina marraskuuhun 2018 asti.

Eli mä katsoin tuota konetta sisältä. Ja saattaa olla sillä mahdollista knoonata kovalevy, ettei tartte siihen toista tietokonetta. Pitää pyytää siihen apua, kunhan kovalevyn hommaan. Tais tietää vain bios numerot tai jotain. mikä löytyy kyllä kun koneen laittaa virtoihin. Sen sisällä on se kovalevy, jonka siis irroitin johdoista. Mutta emolevyn Bioksiiin pääsee käsiksi.

Tämän xp koneen kellon päivämäärä on 28 helmikuuta 2024 klo 13:32

Kielii, että sen bios patteri on viimein kulunut loppuun. Asia, joka vähänsen saa ajattelemaan että senkin voisi vaihtaa. Läppäri on siis ollut enemmän viime vuosina pelikoneen roolissa, jossa kellonajalle ei ole niin väliä. Nettiyhteydet poistin tästä jo 2018.

Android 13 joka vissiin oli tuossa mun puhelimessa, niin tää läppäri ei sitä vaan tajua ulkoiseksi asemaksi - vaan luulee kameraksi. Eli tiedostojen siirtäminen takkuaa. Siis että jos loisi jotain tällä läppärillä, niin sitä ei saa ulos tietokoneesta.

No ehkä tää vielä tulee bluethoot yhteyttä. Se on mulla ulkoisena palikkana, jota voisin kyllä testata. Kyllähän se ennen toimi ihan hyvin. Ikivanha bluethoot usb palikka, mutta hyvin on pelittänyt windows10 koneessa. musa siirtyy ja tiedostot samaten. Ulkoiset usb palikat eli sovittimet kannattaa sijoittaa kauemmaksi tietokoneen keskusyksiköstä, sillä se itse keskusyksikkö haittaa bluethoot radiota. Itse hommasin 50 cm pituisen usb jatkojohdon sille sovittimelle ja hyvin toimii. Sai kauemmaksi keskusyksiköstä.

Mutta mitä sitten kun saa tuon pöytäkoneen taas kuntoon? windows10 siinä vissiin sitten tulee olemaan. En ala kikkailemaan, että saisiko tuolle koneelle sen windows11 systeemin. Windows10 piti olla se viimeinen windowsversio, jota vain päivitettäisiin. Ja valetta sekin oli. kuten microsoftin alkupuheet siitä windows11 - järjestelmästään, että se olisi se viimeinen. Sitten tuli juttua windows12 versiosta. Joten linux?

Se kyllä kehittyy koko ajan ja vissiin mitä muistan, niin kaikki windows ohjelmat saisi siinä toimimaan. Enemmän mua siinä kiinnostaa toimiiko valvontakamera reolink sovellus. Tai voihan siitä olla jo linux versioita. Pitää kattoa sitten kun taas on netissä.

En muistanut enää noita windows xp:n puhekupla - ilmoituksia. Mä kytkin sen bluethoot sovittimen tähän läppäriin ja se asensi sen käyttökuntoon. Tarvittava data asennukseen näemmä löytyi itse tietokoneesta. olkoon tuossa läppärissä kiinni, saa kenties sitä kautta dataa siirtymään kännykän ja tietokoneen välillä.

Pitää kyllä alkaa hoitamaan tuota kovalevy asiaa eteenpäin. Mun ainoa netti kun on se älypuhelin ja VIHAAN kosketusnäyttöjä. NE vaan eivät toimi ja kaikki tulevat kokemaan sen - myös nuoriso - kunhan vanhenevat ja ruumis muuttuu sormenpäitä myöten. Erillinen kosketusnäyttökynä?

Tuota ei.. se vain hukkuisi. Melkein sama kun jotkut suoratoistopalvelut televisiossani ovat lakanneet, koska telkka on vanha. Joutuu käyttämään älypuhelinta, jotta voi kattoo telkkaa. Siis mitä järkeä! Itse televisiossa on KAUKOSÄÄDIN, eli mulla on jo YKSI laite kädessäni, jolla voi ohjata sitä mitä käytän.

Älytöntä yhteen laitteeseen sidontaa koko


sovelluspelleily. Tässä katsoin niitä tulostimiakin, tekniikan maailman uusimmassa numerossa oli juttu halvoista monitoimi tulostimista. Kiinnosti aihe, kun sellainen olisi kätevä. Näemmä niissä ei saa olla enää asetusvalikkoja itse laitteessa, vaan koko homma on sovelluspelleilyä. Sitten älypuhelimesta bitti menee poikittain ja laite tilttaa. Koettu kaksi kertaa. Silloin siitä puhelimesta tulee vain paperipaino, jolla voi soittaa vain hätäkeskukseen. Parhaassa tapauksessa laite yhä vastaanottaa puheluita. Siis pelkkiä äänipuheluita. Ei mitään viestejä.

Mutta kai siinä jotain järkeä on sitoa koko elämänsä yhden laitteen varaan. Mä taidan olla vain jo liian vanha tajuakseen - että mitä

torstai 3. lokakuuta 2024

koneen vaihto? 3


04.10.2024
aamun oranssi pazuzu

Siis yhtye. Oranssi Pazuzu. Bändin nimi toimii myös kymmensormijärjestelmä harjoitteluna. pazuzu. zangen kylmä aamu nyt. pakkazta on ze kolme aztetta. Naapuritalon parkkipaikan autot ovat huurteezza. ziiz.. äh. siis huurteessa. Näemmä koen vielä jollain tasolla unenomaista oloa. ok. nyt sormet ovat oikeilla näppäimillä. Vasen pikkurilli näemmä, jolla siis a z q - näppäimiä painan, jäi jotenkin jumiin. Se tästä aiheesta.

miksi sitten tämä bändi, josta joskus aikaisemminkin kyllä olen maininnut. En vain nyt pääse katsomaan ajantasaista nettipäiväkirjaani, sillä kopio siitä tällä läppärillä loppuu vuoteen 2018. Kun oli se konevaihto. kyllä mä vielä saan tässä aiheesta kiinni ja se oli se kiintolevyjuttu. Tämähän pitäisi olla sen aikaista tekstiä, kun varsinainen käyttötietokone oli poissa käytöstä ja jouduin tekemään kaiken tietokone-hommat peliläppärillä. Tästä ajastahan mä kirjoitan kuvaavalla otsikolla, jota nyt tässä hetkelssä en muista. Kai se oli jotain konevaihtoon liittyvää..

Mutta tämä musiikki..

Eli jos muistan oikein, niin Pazuzu taisi olla joku paha jumalolento jonka nimeä kun mainitsi monta kertaa - niin se saattoi ilmestyä pahaa tekemään. Joskus törmäsin yhtyeeseen spotifyn kautta ja tykästyin. Näemmä heillä on uusi albumikin tulossa. Pitää kuunnella. Suomalaista musiikkia.

Mä myönnän, etten ollut tiennyt kiintolevyjen S.M.A.R.T-toiminnoista, joilla se tutkii itsensä kuntoa - ennen tätä episodia. Syyhän siihen on se - ettei mua jaksanut enää kiinnostaa tietokoneiden sisus. Linux järjestelmästä olin kyllä kuullut ja sitä käytiin läpi joskus 20 vuotta sitten kun opiskelin tietohallinnon merkonomiksi. Mutta tuon ajan linux ei innostanut ja windowsversiot XP:n jälkeen olivat kammottavia. Joten komponenttejen ominaisuudet jäivät siis hämärään.

Ja niiden windows versioiden vuoksihan mä tyydyin käyttämään tätä läppäriä, jolla tämän nyt kirjoitan. Olen kertonut aikaisemmissa merkinnöissä enemmän tästä tietokoneesta, jonka näyttökansi hajosi jo 10 vuotta sitten mutta ulkoisilla laitteilla on täysin toimiva.

Kuten kaikki kannettavat tietokoneet. Jos näyttöpaneeli hajoaa - niin se ei ole maailmanloppu ja kaikki siinä tietokoneessa olevat tiedostot tuhoutuivat. Oikeastaan naurettavaa, kun ihmiset luulevat että jos monitori (näyttö) hajoaa - niin tietokone (joka saattaa olla eri laite, johon se näyttö on vain kytketty) on hajalla. Tämä saattaa tietty olla totta - jos on niin tyhmä ollut, että hankkinut tietokoneen jonka keskusyksikkö on sen näytön sisällä.

Sellaisessa tietääkseni ei taida olla ulkoisen näytön liitintää. Onnekasta on, jos sellainen löytyy. Samahan toi olisi kun suuttuisi televisiolleen jos videonauhuri hajoaa. Tai nykyaikaisempi versio: suuttua nyt sille laitteelle, jossa se näyttö on joka toistaa suoratoistoa ja suoratoisto ei enää olllutkaan niin suoraa.

Se aika, kun käytin windowsia taitaa olla loppumassa, koska Microsoft tahtoo niin. Tuohon pöytäkoneeseen ei saa sitä windows11 järjestelmää. Ja jos sen siihen vaikka saisikin, niin se ei kuitenkaan tue sitä windows15 järjestelmää joka on tulossa vuoden päästä, vaikka windows11 piti olla sen viimeinen windowsversio.

Kuulostaako jotenkin tutulta? Kuten mä kun hommasin windows10 koneen, niin microsoft oli sanonut windows 10 järjestelmää siksi viimeiseksi windows versioksi. Joten paskapuhetta microsoftin puolesta. Ihmisten narraamista. Siinä on firma, jota kiinnostaa vaan raha - ei aiheuttamansa eletroniikkajätteen määrä.

Gatesin se ympäristöjärjestökin taitaa olla vain taitavaa verojen kiertoa. Humaanisuus on vain teatteria, että Microsoft muka olisi ihmisarvoja edistävä yritys. Kun ajattelee sitäkin eletroniikkaromun määrää - jonka se firma toiminnallaan köyhille maille suo. Nehän ne ottavat ilomielin vastaan kun saavat rahaa, että rikkaat maat saavat jätteensä pois omalta maaperältään. Vaan tavallinen kansa ei noissa köyhissä maissa niistä rahoista saa nauttia.

Tietenkin olisi kiva olla tässä asiassa väärässä, mutta olen nähnyt Microsoftia koskevia dokumentteja puolesta ja vastaan. Suuret firmat yleensä lopettavat välittämisen kun ovat tarpeeksi suuria.

Miljardeja täysin toimivia tietokoneita voisi pelastaa yksinkertaisesti asentamalla niihin linux järjestelmät. Sen käyttö on nykyään samankaltaista kun käyttäisit windowsia. Ja jos joku windows ohjelma ei toimisikaan, niin löytyy kyllä aliohjelma jonka avulla sen saa toimimaan.

Linux kehittyy koko ajan. Sillä saa vanhan tietokoneen toimivaksi. Samahan toi olisi, että hankkisi uuden auton aina, kun polttoaine loppuu. Tosin tämä vertauskuva saattoi toimia paremmin tulostimien kanssa.

Kaipa sitä on aika tallentaa tämä, siirtää se puhelimeen bluethootilla. Yrittää kopioida sen älypuhelimella ja liittää sitten jotenkin bloggeriin. Enemmän tuossa ongelmaa aiheuttaa se kosketusnäyttö. muttei siitä sen enempää tällä kertaa. Ensi viikolla saa lisätietoja.

Tietenkin haaveena olisi saada kunnon pelitietokone. Pelitietokone siksi, että niissä ainakin on tehoja pyörittää käyttöjärjestelmiä. Tässähän kohta kolmen vuoden päästä täytän 50 vuotta niin voisihan sellaisen vaikka lahjaks saada..

keskiviikko 2. lokakuuta 2024

koneen vaihto? 2


02.09.2024
Kuten joskus ennenvanhaan

Eli netitön tietokone, front page 4:3 tuuman näytön vasemmalla laidalla ja winamp toisella visualisoinnin kanssa. Ostamani äänijärjestelmä siihen windows10 koneeseen on nyt sitten käytössä XP:n kanssa. Vaan äänenlaatu kun on liian bassovoittoista - VAIKKA otin winampin taajuuskorjaimella kaikki ne taajuudet minimiin, jotka tekevät sitä bassoa - on soitto tummasävyistä.

CMX soimassa. Nahkaparturi.

Tumma äänentoisto harmittaa, siis verkkokauppa.comista ostettu äänijärjestelmä. Kokeilin ja olin sitä mieltä, että ei.. en tahdo tälläistä mutta avaamalla paketin mä lunastin sen laitteen. ei palautusoikeutta avatuille tuotteille.

MITEN helvetissä mä sitten tiedän, ellen kokeile ääntä tuottavaa laitetta - että se ei ole mun makuuni?! Millään videolta sitä ei itse koe, sillä niiden äänen kuulee siitä laitteesta / kuulokkeista, joilla videota katsoo.

Muutenkin alkaa mitta olemaan niin sanotun teknologian kanssa. Tässä VIIMEIN sain facebookkin kuvan ladattua jolla toitotan ja siten aikaani hukkasin yrittämällä saada apuja tilanteeseen sosiaallisesta mediasta. Vissiin tulee vain pari ns. reaktiota kun kirjoittaminen on liian vaikeaa nykyään.

Kuvan lataus onnistui viimein, kun se facebook jopa löysi sen kuvan puhelimesta. Piti tehdä siitä kollaasi ja kollaasia vielä käyttää photoeditorin kanssa - jotta face löytäisi sen kuvan. Ei. En käytä facebook sovellusta. Jos asian voi hoitaa selainpohjaisella systeemillä - niin se systeemi ei tartte omaa sovellusta. Myös kosketusnäyttö teki ongelmia, siis kyllä mä hipaisin "tallenna" muttei se tallentanut. Käsky ei mennyt perille.

Jos säädän kosketusherkkyyttä, niin se lisää vahinkokomentoja ja kun aamulla yritän sulkea herätystä niin siitä vielä soittaa vahingossa hätäkeskukseen. Koska ei yhtään mitään fyysistä tuntumaa.

Senkin vuoksi olisi kiva kyllä saada piakkoin oikea tietokone kuntoon, ettei ole pakko lääppimisluuria käyttää. puolet sille antamistani käskyistä menee vikaan. ja en jaksa edes puhua siitä, kun sillä yrittää kirjoittaa. Todellakin.. älypuhelinta ei ole tarkoitettu tekstin kirjoittamiseen, vaikka onkin viestilaite. Tykkää - jaa - kommentoi.. peukku ylöspäin.

mä kyllä voin näyttää yhtä sormea ylöspäin koko systeemeille, eikä se sormi peukalo ole. Vihje: sen sormen kummallakin puolella on 2 sormea.

Voisin kyllä vaikka myydä tuon äänijärjestelmän jollekin joka rakastaa bassoa. Ja ostaa kunnollisen, jossa on jopa bassolle oma säädin. Vaikka säätää itse äänijärjestelmän äänenvoimakkuutta alemmaks, niin ylikorostettu basso soi hiljaisellakin. Taajuuskorjaus on __.--¨' eli vasemmalla on ne taajuudet, joista se basso tulee ja oikealla diskantit.

Saattaa tietenkin johtua windows xp:n ominaisuuksista, mutta en oikein usko. Tai asia voi olla niinkin, mutta annan olla.

Tietenkin mä voisin palata vielä kauemmaksi siinä, että kuinka kuuntelin läppärillä musiikkia. Sen omilla kaijuttimilla. Vaikkakin laite on fyysisesti metrin päässä vasemmalla puolellani. Sama se.

Eli eilen sitten avasin tuon pöytätietokoneen kotelon. siihen saakka mun työkaluilla pääsi, puhdistamaan pölyt ja tietämykseni siis siitä että sillä koneellla pystyisi kloonaamaan kovalevyjä. Tarttis vaan olla rautaa, siis kiskoja joilla liittäisi sen toisen kovalevyn kiinni. SATA liitinhän siinä oli.

Vein koko laitteen vaatekomeroon odottamaan remonttia. Tietenkin windows10 voisi olla se jota vielä käyttäisin vähän aikaa ja sitten siirtyä linuxiin.

Tietty jos sais sen 900 euroa maksavan pelitietokoneen niin sehän se haave olisi. Mutta pärjään nyt vähän aikaa tuolla xp läppärilä. Vielä olemassa sen vuoksi, että pelaan Trainz junasimulaattoria sillä. Trainz 2006 toimii hienosti tässä läppärissä. Läppäri tais olla vuosimallia 2010 ja ajan saatossa olen antanut siihen lisää muistiakin. Mitä nyt siitä siis se näyttökansi hajos vuonna 2014 ja siitä lähtien ollut siis ns. pöytäkoneena ulkoisella näytöllä ja syöttölaitteilla.

Kuinka mä sitten saan tämänkin tekstin bloggeriin? No bluethoot toimii, sillä siirrän tiedoston, johon tämän kirjoitan - älypuhelimeen. sillä sitten kopioin sen bloggeriin. piti itsekin sovelluspelleillä ja asentaa bloggerin sovellus sen vuoksi, että sen selainversio ei ihan toiminut. Kuvia en voi siis lisätä kätevästi siihen kohtaan tekstiä, johon ne tahdon. sekä tunnisteet tulevat sitten myöhemmin.

 

 

 

 

 

tiistai 1. lokakuuta 2024

koneen vaihto? 1


29.09.2024
Kovalevy irroitettu.

Kaapelit ovat irti pyötätietokoneesta. sen kovalevy alkoi oireilemaan. Elämäni toisen kerran tietokoneessa tapahtuu kovalevyrikkoa. Mutta nyt ei tapahtunut kuten viime kerralla. Olikohan se vuosi 2005 tai 06 kun se viimeksi tapahtui.

Nyt kirjoitan tämän vanhalla XP läppärillä. Se kun on ollut pelikäytössä ulkoisilla näytöillä vuosia. Windows10 kone siis on nyt sammutettu, avasin kotelon ja irroitin kovalevystä johdot, että sai kuvattua sen. SATA liitin. Sellaisia löytyy. Ja kenties toi tietokone pystyy vaikka kovalevyn kloonaamaankin.

Vanha uudelle ja kone taas toimivaksi. Vaan nautinto kirjoittaa pitkästä aikaa tietokoneella, jossa ei ole minkäänlaista verkkoyhteyttä päällä. Koskahan tätä tein viimeksi? Tais olla opiskeluaikoina. Vuonna 2005. Ennen muuttoa Jämsään. Kaipolassa kuitenkin tuli sitä puhelinverkkomodeemia käytettyä sen verran huolella, että isä sanoi puhelinlaskuista.

Sittenhän sain aika pian oman laajakaista kun muutin omilleni. Ja nyt siis mulla on joku tapa kirjoittaa asioista päivittäin. ja se sitten siirtää jotenkin nettiin. Windows XP olkoon nyt vähän aikaa käyttötietokonekin. Asensin Open Officen joten budjetointi onnistuu. Ja vielä kun tuota Windows10 konetta vielä käytin, että varmuuskopioin tiedostot - niin tein version libre office calc taulukkolaskenta budjetistani open officelle sopivaksi. Ei ollut pahemmin yhteenkuuluvuus ongelmia ja solujen ehdollistaminenkin toimi tavallaan. Kaavat kuitenkin ovat nyt siis olemassa tämän väliajankin.

Tietokone tää windows xp läppärikin on. Ilman nettiyhteyttäkin tietokonetta voi käyttää.

pitää vähän aikaa itsekin pelleillä sovelluksella, siis Blogger sovellus asennettu. tekstin kirjoitan oikealla tietokoneella ja sit vuodan sen nettiin kännykän kautta kuten hyväksyen digihelvetin.