maanantai 27. maaliskuuta 2023

Tuulinen ennakkoäänestys päivä

 

27.03.2023
Tuulinen ennakko ja äänestyspäivä

Talvimyrsky tuli etelästä, ulkona on paha ilma ja tänäänkö olisi vihdoin se päivä - jolloin ostamani UPS tulee käyttöön? Tällä hetkellä jo yli sata sähkökatkoa. Kesäaika alkoi eilen.

Tuuli siis helvetisti. Aattelin siirtää äänestämisen huomiseen, sään vuoksi. Olin aamulla käynyt kaupassa. Mutta huomasin sitten, ettei kahvia ole mitä nyt kahvipurkissa ne loput. Joten otin sen lapun mukaan (jota ei tarvinnut, mutta jostain syystä heillä oli suuri roskis juuri niitä ilmoituksia äänioikeudesta varten)

Ennen kun edes pääsin äänestyspaikkaan sisään, niin sen ovi otti tuulta. Mulla oli täys työ saada se ovi kiinni. Tuulenpuuskat Hallin lentokentän säähavaintoaseman tietojen mukaan, olivat jotain 13 metriä sekunnissa. Mut toi kyl oli taatusti jotain 15 metriä sekunnissa. Sain sen oven sitten kiinni ja täytyy sanoa, että helvetin heikosti ohjeistus toteutettu.

No pääsin kopille, kirjoitin numeraaleja äänestylippuun ja sitten toimitsijan kautta homma oli selvänä. Ei sattunut tulemaan tuulenpuuskaa tullessani ulos, mutta vanhempi pariskunta oli onglelmissa kun se ovi vain pamahti auki tuulen voimasta. Saivat he sen kiinni. Vaan sama toistui paukahduksista päätellen, kun siitä taistelin säätä vastaan kohteenani Citymarket.

200 plussapistettä kilahti ja kohta se maksupääte piippaa jälleen kahdesti, kertoen täten - että plussarahaa on käytettävissä. Ostin sitä kahvia, menin kassoille - joilla tapahtui sitten seuraavaa!!

Kassahenkilö käsitteli kahvipakettini huolellisesti, oli ystävällinen ja kertoi hinnan selvästi. Ostin mä muutakin, mutten ala niitä artikkeleita tässä listaamaan.

Poistuin kaupasta siihen lumimyrskyyn. Ja näin teinejä, joilla ei ollut mitenkään säänmukaista pukeutumista yllään. Siinä ne tuijotti älyluurejana lumimyrskyssä.

No.. mitäpä voi sanoa heidän tulevaisuudestaan? Muuta kuin että se on kipuja täynnä. Kylmää vasten pukeudutaan lämpimästi, ettei tule kipeeksi. Jatkuva altistuminen kylmälle rikkoo ruumiin.

Samapa se. Jos tahtoo sit isona kärsiä kroonisista kivuista, jotka aiheuttava työkyvyttömyyden jo ennen ikävuotta 40 - niin tää on vapaa maa. Kaipa se muoti oli elämää tärkeämpää ylläpitää.

Lumimyrskypäivä siis. Suomessa on tänään tapahtunut yhteensä 61 tieliikenneonnettomuutta. Valtatiellä 3 sattui usean auton ketjukolari. Muita suurempia onnettomuuksia ei tilannehuoneesta löytynyt tämän kirjoitushetkellä.

Eteläsuomessa siis on lumimyrsky, vaan lapissa näyttää olevan nätti päivä. Kelikameroiden mukaan. Viime viikonlopun kylmin lämpötila oli niiden havaintojen mukaan -37c astetta pakkasta.

Kuulemma nämä lukemat ovat pitkäaikaisen mittaushistorian myöhäisimmät kovat pakkaset. Eli niitä ei ole ollut ennen näin keväällä. Euroopassa alkaa nyt jo kesän helteet. Etelä-espanjassa tällä hetkellä on +25c lämpötiloja. Samoja lämpötiloja ennustetaan saapuvan Berliinin korkeudelle ensi viikolla. Tukholmassa taas lämpötila saattaa mennä yli +16c asteen.

Tallinnaan ennustetaan kanssa samaa, mitä Tukholmaan, mutta Helsinkiin vain +9c

eikös oo kamalaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.