torstai 30. maaliskuuta 2023

Maastopaloista ja tallennuksesta

 

30.03.2023
Varmennus luotu.

Tällä kertaa ei pitäisi tapahtua, mitä eilen tapahtui. Että tämä front page kaatui - jolla tätä kirjoitan. Googlehaku ctrl + s autosafe toi ratkaisun. Nörtin aivoni keksivät ratkaisun onglemaan. Olisivat saaneet sen tehdä aikaisemmin, kun heti tänään herättyäni.

Jos tää olisi tullut mieleen jo eilen..

Tuli nimittäin mieleen, että windows XP:ssä oli mahdollisuus käyttää pikkuohjelmia - joten miksei sitä mahdollisuutta olisi myös windows kympissä?

Onneksi joku toinenkin on käyttänyt joskus kirosanoja ja rauhoittumisensa jälkeen alkanut ratkaista ongelmaa - joka johti tiedon menetykseen. Testasin ja katsoin tätä tiedostoa selaimessa, kyllä. Tallennettu on. Ohjelma toimii.

Ja siinä on ohjelmalistaus, johon voi asettaa tahtomansa ohjelmat - joissa se toimii. Sekä kuinka usein tallennus tapahtuu. Minuutin väli on hyvä. Tämä vain tarkoittaa sitä - että tärkeimmät tiedostot siirtyvät myös palvelimelle joka tallennuskerralla.

Hieno homma! Sitä tallennusta ei edes itse huomaa. Tarkistin taas mitä tää on tallentanut, niin se on tallentanut keskellä sanaa. Se siitä. Oloni on rauhallisempi - mutta suistan epävarmuuteen sillä, kun tuli mieleen, että tää ohjelma saattaa kaatua myös kuvien ja linkkejen lisäämisen aikana. Kun ne vain "heittää" kansiosta tai selaimesta mukaan.

Ja sitten muihin asioihin. Viime yö oli kylmä. Omassa mittarissani oli pakkasta -18c astetta ja tuolla parinkymmenen kilometrin päässä mökillä on ollut melkein -25c

Tähän aikaan vuodesta yölämpötilojen pitäisi ola lauhempia. Ensi yöstäkin on tulossa kylmä. Toisaalta tämä saattaa tarkoittaa hyvää hankikantoa. Eli viikon alussa sataneen lumen pinta kun ensin vähän sulaa ja sitten jäätyy, tarkoittaa että sitä pitkin voi vain kävellä - ilman että jalka uppoaa.

Espanjassa on palanut nyt jo maastopaloissa melkein 5000 hehtaaria maastoa. Kesään on vielä aikaa ja nyt jo alkaa maastopalot roihuamaan. Paljonko on sitten 500 hehtaaria? Tuossa hahmotan sen ympyrällä, joka lähtee Tampereen Särkänniemen Näsineulasta. Ala on 5000 hehtaaria.

Kuva Google Earthista, muokattu pienemmäksi.

Toi siis jo tämän vuoden aikana. Ja vain yhdessä valtiossa.

Seuraavaksi havannollistan viime vuoden Euroopan maastopalojen laajuuden, joka oli noin 8500 neliökilometriä. Kuvassa on jätetty toi punainen ympyrä.

Jos otettaisiin mukaan koko maailman maastopalojen alue vuodelta 2022, niin ympyrän säde kattaisi Norjaan saakka. Kuolan niemimaa olisi kehän sisällä, kuten kaikki Baltian maat. Tämänkin ympyrän piirsin kartalle alkaen Tampereen Näsineulasta.

Värjäsin sen punaiseksi. Se näkyy tämän merkinnän viimeisessä kuvassa.

Jos otettaisiin mukaan ihmisten toiminnasta syntyneet muut tulipalot (sodat, mellakat) sekä noissa maastopaloissa tuhoutunut materia ja tulivuoren purkaukset. Niin mitä se sille päästökiintiölle tekee?

Nollaa aika tehokkaasti. Suhteessa aikaisempiin havannointikehiin - arvioisin, että sitä savua vastaava hehtaarimäärä voisi olla jopa 17 miljoonaa hehtaaria.

no sen ympyrän sisään menisi jo Grölanti, osa Mongoliaa, Persianlahti sekä puolet Saharan autiomaasta.

Viime vuonna kuivuivat jo Euroopan joet. Tänä vuonna pakkanen kiristyy lähelle -30c astetta ihan Jyväskylän korkeudella, vaikka kohta alkaa huhtikuu.

Tässä havannointikuva. Piti ottaa vähän kauempaa. Eli päästökiintiöistä itkeminen ja EU:n tiukat päästökiintiöt...

Turhaa vai? Näkee uutisissa, että kaikkialla palaa materiaa. Ukrainan sodan päästövaikutukset pyyhkivät meidän kaikkien hiilijalanjäljet hittoon.

Heki.. ajatusvirhe. Siis ne jalanjäljet vain kasvoivat. Hommahan menee toisinpäin, kun ne hiton maitopurkitkin piti palauttaa aikaan - ennen kätevää sulkijaa. Jotta TEIMME KIERRÄTYKSESTÄ HELPOMPAA!

Aivan.. mutta onko arvon pirkka-maidon tuottaja tajunnut asiaa, että ennen tuotteen kierrätystä - joku tahtoisi jopa käyttää sitä tuotetta?

Kohta varmaan palataan takaisin maitopusseihin. Sitten kaikki saavat omat lehmät, että jos maitoo tahtoo - niin lypsä se itse. Jos pakko mennä takaisin teknologiassa. Kierrätyksen nimeen!

Ympäristölle kaikken parasta olisi palata aikaan ennen teknistä vallankumousta. Planeetalle parempi vaihtoehto olisi eliminoida se eläinlaji, joka tuhoaa planeettaa?

Ok. siis maitotölkeistä ihmiskunnan tuhoamiseen? Ehkei niin kärjistetysti.

On ottanut vain päähän jo kauan toi, että maitotölkit oli ihan pakko pilata palaamalla vanhaan aikaan. Ennen sitä kätevää sulkijaa. No onneksi toinen firma tuottaa yhä maitotölkkejä sulkijoilla.

No miten mä saisin tämän sivuraiteen yhdistettyä maastopaloihin, joita käsittelin? Ok. Maitoa lypsetään lehmistä ja lehmät märehtiessään tuottavat metaanikaasuja. Eli suomeksi; ne piereskelevät planeetan pilalle?

Tuota. joo. No onhan asia siten, metaani on ilmastokaasu. Maastopaloja on ollut aina, luonto on tottunut siihen savuun. Mutta kun taloja palaa, niin siinä palaa myös kaikki irtain. Muovit, keinotekoiset aineet yms. Se savu vissiin on pahasta luonnolle. Ja onkin.

Mitäs muuta historiallista tänään? Suomi Natoon tänään? Paavi joutunut sairaalaan vatikaanissa. Hän voi tällä tieto hyvin. Syy oli hengitystieinfektio. Korona? Saa tietää tänään, he lupaavat uutisoida aiheesta lisää.

Päi.. Täh? tää kysy tulostamisesta? Ohjelma siis. Taidan arvata syyn ja se syy suistaa merkinnän alussa hehkuttamaani pikkuohjelmaa suohon. Siis se yhdistelmä CTRL + S . Käsky, jonka ulkopuolinen ohjelma antaa tälle front pagelle. EI ihan hyvä olekaan. Siis jos sattuu - kuten tuossa sopivaan väliin osumaan joku kirjain, nyt se P Eli merkkiyhdistelmä CTRL + P on tulostuksen pikakomento. On myös kaiken valinta CTRL + A ja sitten kun jatkaa kirjoittamista, tulee aika helvetisti kiroamista.

Eli kaikki katoaa. Ok. tää oli tässä tällä kertaa. Pitää poistaa tuon pikkuohjelman asennus, ennen pahinta skenaariota.

Mikä olisi ctrl + a , kaiken tekstin valinta. Sitten jatkaa kirjoittamista ja huomaa että kaikki edellinen teksti on kadonnut ja sitten kilahtaa se tallennuskomento.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.