sunnuntai 5. maaliskuuta 2023

Spotify ehdotti jotain uutta

 

06.03.2023
Spotify ehdotti jotain uutta sinulle.

Musiikkipalvelu spotify ehdotti minulle artistia Oranssi Pazuzu vartti sitten. Klikkasin toistoon. Täytyy sanoa, että tämä on mielenkiintoista musiikkia. Varmaankin, kun vartin olen sitä kuunnellut. Pazuzu? Muistan, että kyse olisi jostain muinaisesta veistoksesta.

Nettihaun jälkeen onnittelen itseäni, olin oikeassa. Se on jumalolento, joten siitä on aikoinaan patsas tehty. Lisätietoja? https://fi.wikipedia.org/wiki/Pazuzu Olipa jännä kuvaelma patsaan ominaisuuksista. Tuulten jumala.

Simpsonien uusimmissa halloween (treehouse of horror) kyseinen figuuri mainitaan. Juonipaljastuksista sen verran, että Maggie joutuu riivatuksi kun saa uudeksi lelukseen Pazuzu veistoksen. Tämä oli siltä sarjalta parodia toisesta elokuvasta nimeltä Manaaja.

Mesopotanialaisen mytologian mukaan Pazuzu suojeli ihmisiä Lamashtulta, kaunistuttavalta naispuoliselta demonilta. Se tappoi lapsia, joi ihmisten verta ja söi heidän lihaansa sekä häiritsi unia, sai aikaan painajaisiaa, tuhosi kasvi, pilasi joet, aiheutti keskenmenoja ja toi taudit.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Jumalat_m%C3%A4%C3%A4ritteiden_mukaan

Mytologia on kiinnostava aihe. Eli miten tuhansia vuosia sitten on selitetty maailman tapahtumat. Nykyään tieteellä voi selittää kaiken? itse perustan maailmankuvan tieteen nimeen - mutta silti on tapahtumia ja asioita, joita vaan teen - vaikka järki ja tiede sanoo toisin. Kuten se, että olen alkanut puhumaan isäni metsähaudan vieressä kasvavalle pienelle kuuselle. Että se puu olisi yhteys isääni.

Syystä, että se kuusentaimi vain on alkanut kasvaa juuri siihen jotain 5 vuotta sitten. Tahto uskoa johonkin suurempaan tieteestä huolimatta? Missä se sielu on?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sielu

Jatketaan suomalaisella mytologialla. Emuut? Sana ei tarkoita tässä yhteydessä lintua, vaan kaiken emoa, vanhalla kielellä Emuuta. Sana näkyi tuolla wikipedian sivulla, joka käsitteli sitä sielua.

Riistalintujen emuu oli Hyöheneukko. Sanottiin sitä myös nimellä Parviämmä.

Kyllikki? Naisen nimi, Leevi and the leavingsejen kappale, kalevalassa hän on Lemminkäisen vaimo. Mutta Kivien emuun nimi oli myös Kyllikki. muinaissuomen sana kiville on saattanut olla "kyvii" monikko "Kyviä, kyvville" josta se on muutautunut kyllikki-muotoon.

Kivistä taas päästään hiiteen, pyhään lehtoon tai hautapaikkaan. Kivihaudat olivat menneinä aikoina yleisiä - ennen kristinuskoa. Hiidenmäki ja Linnavuori ovat paikannimiä myös Jämsässä. Hiidenmäen eritasoristeys, eli tässä vaiheessa päästään mytologiasta nykyisyyteen ja tähän maanantaihin. Sää tällä viikolla kylmenee, mutta toisaalta keskiviikkoa saattaa tulla lumimyrsky etelästä.

Hiidenmäen ohi menee valtatie 9. Elämässäni mukana ollut väylä. Aasinsilta kelikameroihin? Lapissa viime yönä pakkasta on ollut -32c astetta. Vuorokausivaihtelu lämpötiloissa on tähän vuodenaikaan suurta. Näin sanottiin eilen televisiossa. Muoniossa on edelleen pakaksta se kolmenkymmentä kaksi astetta.

Näätämössä tänä aamuna klo 7:49 on joku.. olisko nainen heilunut lumilapion kanssa ja heittänyt jotain tummaa pois tieltä. Kaiketi jonkun auton lokasuojasta tippunutta jäätä. Kiinnitin huomioo vain sen tähden, että kyseinen väylä menee paikallisen huoltoaseman pihaan ja luulisin olevan parempaakin aurauskalustoa saatavilla. Kuvasta ei kylläkään nähnyt, että pyörikö sen ihmisen pää täydet 180 astetta. Että olisko riivattu.

Tiedä häntä. Ainakin paljon sanoja on myöstä suomalaisesta mytologiasta käytössä nykyään. Lapset tykkäävät vissiin syödä hattaraa, eli uppiniskaista jättiläistä sekä pahaa satujen noita-akkaa.

He myös ovat Hippaa, metsänhaltiaa. Eli sitä leikkiä, jossa juostaan toisia pakoon ja jos saa jonkun kiinni - tätä pitää koskettaa ja sanoa HIPPA. Jolloin tästä tulee uusi hippa, jota muut pakenevat.

Leikki on vanha ja perustuu siihen, että pienten on varottava metsää.

Muuten.. huomasin, ettei tää musiikki enää ole sitä - mitä laitoin soimaan. Koska varmaan on jotain ihmeen lakia vastaan se - että jos laitat albumin soimaan Spotifyssä, niin kun se albumi loppuu - niin musiikkikin lakkaisi.

johtuen, että kaikkien laitteiden, ohjelmien sekä sovellusten oletusasetukset ovat aina maalaisjärjen vastaisia.

Lähti soimaan soittolistaradio tuosta mitä just kuuntelin.

No kaipa tää oli tässä tällä kertaa. Ja taattuahan on se, kun siirrän tämän tekstin palvelimelle 5G yhteyttä käyttäen - se Pazuzu ilmestyy. Ja vain sen tähden, koska mainitsin sen nimen liian monta kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.