keskiviikko 3. tammikuuta 2024

Tylsää pahvikuvaa?

 

03.01.2024
tylsää pahvikuvaa

"Monet katselevat maailmaa, kuin tylsää pahvikuvaa" Voi sitä uuden vuoden aloittaa CMX yhtyeen lyriikalla kappaleesta, jossa lauletaan tuon lisäksi, että kun jumala tulee - niin fysiikka ei kestä. Kappaleen nimi on siis Fysiikka ei kestä.

"fysiikka on ainetta, energiaa ja perusluonteisia luonnonlakea tutkiva tiede" Käyvää kauraa kylläkin lyriikat siis. On uusi vuosi 2024 - lohikäärmeen vuosi ja se on alkanut hyvin kylmänä. Mutta vaikka pakkasta oli eilen aamulla se -35c niin pystyin hengittämään ilman mitään vaikeuksia. Tämä juttuhan siis liittyy 7 vuotta sitten sairastamaani talvi-asmaan. Tuolloin tuossa pakkasessa en olisi saanut yhtään henkeä. Kun pakkasta oli yli -15c niin aloin olemaan ongelmissa ulkona. Olin kotitalon vanki, hyvä että sain roskat ulos vietyä.

Tämä aiheutui tupakoinnista. Nuoruudessa tupakoin ja se kostautui. en voinut nukkua muuten kun istuma-asennossa pahimpina aikoina. Inhalaattoria piti käyttää. Toipuminen kesti pari vuotta. Onneksi tuolloin sattui olemaan melko lauhoja talvia, ettei ollut suuria pakkaskausia, vain ohimeneviä päiviä kun pakkasta ulkona oli alle -20c Tuolloin sitä oli oltava sisällä ja peruttava menonsa. Otettava sairaslomaa.

En sano että tupakointi pitäisi siis lopettaa, että se voi vielä huonoon kuntoon ihmisen. Tämä on vapaa maa eikä ketään saa pakottaa toimimaan siten, ettei vanhana olisi sairauksia nautittavana. Krooniset kivut käsissä ovat tulevaisuuden juttu monelle nuorena älypuhelinta pidelleelle. Mutta se on kehitystä.

Katsoin ulkolämpömittariani. Se näyttää nyt -27c Se ei siis ole enää paha. Tämä asia siis tuli sen vuoksi mieleen kertoa, sillä nyt oli ne ensimmäiset kunnon pakkaset siitä talvi-asmasta toipumisen jälkeen.

Lapissa tällä hetkellä on -43c astetta pakkasta. Ja siitähän päästään ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ilmaston lämpenemiseen. Ja nyt ihmiset epäilevät asiaa kun tuli kunnon pakkaset. Tuota.. ajattele nestekaasujääkaappia, joka tekee tulella kylmää ja jäätä sen laitteen pakastelokeroon. jossain päin on kuumempaa nii se tekee kylmää jonnekin. Tietenkin ilmasto on paljon monimutkaisempi järjestelmä jonka selittäminen saa tätä lukevat vain sulkemaan selaimensa. Joten pelkistän siis asian: kun tuli palaa nii se tekee jäätä. kuten nestekaasujääkaapissa sen pakastelokeroon.

jatketaan merkintää antamalla tietokoneeni prosessorin valitsemalla kappaleella: Nimetön - CMX. Nimetön on myös paikannimi suomessa. Padasjoen vaikutuspiirissä, Päijänteellä on saari nimeltä Nimetön. Tuolle saarelle pääsee suotelemalla vaikka Vääksyn ja Sysmän yhdistävän tien Pulkkilanharjun laiturilta. Voitte tuolloin nähdä hienon riippusillan.

Suomen eräs toinen Nimetön on pieni järvi Heinolassa. Kolmas Nimetön löytyy Lahden Salajärveltä ja sekin on pieni saari. Tuohon Salajärveen laskee Ruuhijärvi, ja siinä järvessä on saari nimeltä.. Paskosaari. Kyseinen maaläntti on kanssa pieni saari, mutta asuttu. Näkyy olevan mökki rakennettu ja se rakennus vie puolet saaren pinta-alasta.

Tiesittekö, että Suomessa on 60 saarta, joilla on sama nimi Paskosaari? Paskajärviä on yhteensä 10 kappaletta. kuolemajärviä suomessa on 6 kappaletta, joista 3 sijaitsevat Jämsässä. Yksi niistä on Himoksella, yksi lähellä Kaipolaa ja ja yksi Jämsänniemellä. Samaisella niemellä sijaitsee myös Himos, joten Jämsänniemellä on kaksi Kuolemanjärveä.

Ja samalla mä päivitän erään tiedon, jonka olen saattanut näiden 22 vuoden aikana kirjoittaa tähän nettipäiväkirjaani. Vanhentunutta tietoa on se että - Suomessa olisi kaksi Jämsää ja kolme Kaipolaa. Siis paikannimet. Oikeat luvut ovat Jämsä: 10kpl (joista paikkakunnan nimen ollessa myös suomessa käytetty sukunimi - noista on taloja 5 kappaletta.)

Yksi Jämsä on pieni saari hyvin lähellä Venäjän rajaa Vironlahdella. Toinen on tämä kunta ja kaupunki, Kolmas on talo lähellä Matarojankangasta, Lehtolaa, Muinasjäännöstä ja Kohvakkaa. Neljäs on talo Viitasaaresta koilliseen. Viides Jämsä on pieni kylä lähellä Oikemsuta, Alakylää, Kääntää, Häkkilää ja Toholampea. Kuudes Jämsä on talo lähellä Palusjärveä joka puolestaan on Porista itäänpäin. Loput Jämsät ovat rautatieasema tässä kaupungissa sekä linja-autoasema sekä bussipysäkkejä.

Kaipolaa siis on 12 kappaletta, joten pikaisesti käydään ne läpi. Mikkelissä päin on kylä nimeltä ja talo nimeltä Kaipola, eli 2 kertaa. Jämsässä se on rautatieliikennepaikka (Kaipolan tehtaan ratapiha tehdasalueella) , Talo ja taajama. Sitten loput on taloja. En mä ala niitä tässä listaamaan.

Oli uutta mulle, että niinkin lähellä Venäjän rajaa on yksi Jämsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.