tiistai 9. tammikuuta 2024

Maailmantilaa otsikoksi

 

09.01.2024
was ist passiert?

Käyttämäni kieli on saksaa ja tarkoittaa kysymystä "mitä on tapahtunut" eräällä uralilaisten kielien itämerensuomalaisella kielellä, jota suomeksi kutsutaan. Tiesittekö, että jos suomineidon muotoihin lisätään ne alueet, joilla suomea puhutaan virallisena kielenä - niin neito saa selkärepun selkäänsä. Meänkieltä puhutaan Torniojoen takaisessa ruotsissa. Tämä selittää suomenkieliset paikkakunnat tuota osaa kuningaskuntaa. Tämä tieto on peräisin wikipediasta. En aliarvioi lukijoideni tietoteknillistä osaamista antamalla suoran linkin tuohon tietoon, sillä he osaavat kyllä sen itse hakea.

Tornionjoen laaksossa tällä hetkellä kaikki on hyvin, ainakin tilannehuoneen mukaan. Tämä tieto siis kattaa vain suomen puolen tuota kaunista jokilaaksoa. Mainitsemani palvelun mukaan muualla suomessa on tapahtunut seuraavaa tämän loppuaan kulkevan aamupäivän aikana tai jo edesmenneen viime yön aikana?

Kuopiossa on ollut palohälytys Hehkukujalla. Ei ole lisätietoja, että minkälainen tulen hehku siellä kajastaa. Joensuussa ei ollutkaan tulipaloa Tupatiellä. Mikkelissä pikkubussin kojelaudasta alkoi nousta käryä ajon aikana Mannerheimintiellä. Aivan, kyseinen väylä on Helsingin ohella myös Mikkelissä. Kuski ajoi pikkubussinsa parkkiin, jolloin sen ajoneuvon ohjaamossa alkoi näkymään liekkejä. Ajoneuvo ehti tuhoutua käyttökelvottomaksi, pelastuslaitos sammutti palon eikä kukaan loukkaantunut fyysisesti. Varmaan sitä kuskia vähän enemmän harmitti auton kohtalo.

Kokemäellä ei olllut rauhallinen ja rentouttava myöhäisillan hetki - kun omakotitalossa tapahtui putkirikko ja tulvaa vastaan piti taistella. Eipä se ilta rentouttavan rauhallinen ollut myöskään Vantaalla, missä kuivausrumpu oli syttynyt palamaan. Mies pelasti vauvan ja koiran mutta ennen sitä, hän peitti kuivausrummun sammutuspeitteellä.

Minulla on sammutuspeite, se on hyvä olla olemassa ja jos sinulla ei sitä ole - hanki sellainen. Tämä oli mainittava kerta tuollaisen sammutuspeitteen käytöstä luki tuolla.

Enemmän tuolla oli putkirikkoja, jotka ovat aiheutuneet nopeasta lauhtumisesta. Toissapäivänä ulkona oli -30c ja nyt mittari näyttää +1,0c astetta. Puiden oksilta siis taas putoaa painavia lumikinoksia, joten kun ulkona liikkuu puiden läheistössä, varsinkin kuusien, on katsottava ylös että onko vaarassa saada osumaa. Ja niitä lumia tulee tippumaan puista. Tuuli yltyy myös, ennusteessa 10m/s puuskia. Siis maanpinnalle ja korkean kuusen latvassa se tuuli on voimakkaampaa. Eli lumet saavat kyytiä ja tulevat osumaan nuorison edustajiin, jotka sen sijaan että katsoisivat ympärilleen - jotta voisivat tajuta onko tästä vaarallista kävellä - katsovat älypuhelintaan. No onneksi tässä toissavuonna sain todistaa kun lumi tipahti puusta teinin päälle, puhelin sai osuman ja putosi katuun kiinni ja tää teini vielä astui sen päälle. Syystä että tilanne meni niin nopeasti ohi.

teitä on varoitettu. Maailma on vaarallinen niille, jotka eivät ympärilleen katsele ulkona liikkuessaan. Tosin tällä hetkellä vissiin sitä lunta ei nyt niin paljoa ole tuolla, joskus tilanne on toinen. Lumi koostuu vedestä ja Espanjassa se on lopussa.

Barcelonan lähellä järven kuivuttua, josta toi kaupunki saijuomavettä - paljastui kokonainen kirkko veden alta. Kirkkorakennuksissa on yleensä kellotorni joka tekee siitä vähintään 4 kerroksien talon korkuisen. Espanjassa näin ollen on Euroopan suurin suolanpoistolaitos, joka pumppaa merivedestä käyttövettä. Eli heillä on asiat sittenkin hyvin? No sadasta litrasta merivettä saa vain 45 litraa makeaa vettä. Eli pumput käyvät kovilla kierroksilla eikä toiminta ihan halvimmasta päästä ole.

Välimerellä kulkee laivoja, joiden lastina on makeaa vettä. Tulevaisuudessa nähdään valokuvia, jotka ensi näkemältä luulisi olevan saharan autiomaasta, mutta tarkempi tarkastelu saattaa paljastaa vanhan liikennemerkin, jossa lukee "Madrid 120" Espanja aavikoituu. Samaten Etelä-Ranska ja pohjois-Italia. Paremmin sanottuna koko pohjoinen välimeren rannikko on vaarassa aavikoitua kuivuuden takia. Kuivuus aiheuttaa sen, ettei siellä ruoka kasva. Suomi on tuhansien järvien maa. Tämän faktan kaikki ovat oppineet maantiedontunnilla, pidettiin se tunti sitten Suomessa tai Espanjassa.

Eli eteläeurooppalaiset tietävät että täällä on vettä ja mukavan viileää säätä. Tosin eipä suomessakaan kesät enää ole vain parin hellepäivän kesiä. Nyt on ollut kova pakkaskausi. Samat 35 asteen lukemat tulevat ensi kesänä, mutta lämpimän puolelta. Ei sekään ihan hyvä ole. Tässä taitaa aavistaa kyllä ainakin vuodenajan, jolloin itse sitten aikaan kuolee. ja se tulee olemaan kesä. Ennen pidin varmempana talvea, mutta hellettä vanha ihminen ei kestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.