torstai 4. tammikuuta 2024

Ohjeita ja neuvoa pakkaseen.

 

04.01.2024
Ohjeita sekä tuntematon päämäärä

Olen 47 vuotias, joten voisin vissiin jakaa tietojani. Nyt kun on ollut ihan -35c pakkasia, niin näitä ohjeita pitää noudattaa.

Unohda muoti ja pukeudu lämpimästi. Jos olet ohuissa muotivaatteissa näissä pakkasissa, niin vaikkei se tunnu sitten pahalta ja kunhan lämmittelet jossain niin pärjää? Väärin. Kehosi kärsii kuitenkin vaikka itsestäsi tuntusi että näillä kuteilla kyllä pärjää. Vanhan kansan viisaus, että kylmä menee luihin ja ytimiin - pitää paikkaansa ja huomaat sen kolotuksina sitten vuosikymmenen päästä. Jotka siis ilmenevät hermovaurioina, sydämmen toiminnan heikkenemiseen ja ennenaikaisena kuolemana. Muodin seuraaminen siis varmaan tärkämpää kuin pitkä elämä. Rukkaset käteen! Voi siihen viestiin vastata sitten myöhemminkin. Sinulla nyt on toimivat sormet, niin varmaan tahdot että sinulla on toimivat sormet vielä 20 vuodenkin päästä. ettei tartte varhaiseläkettä anoa jo 40 vuotiaana.

Ole varoivainen veden kanssa! Jos pakkasta -35c tai enemmän, vedestä tulee vaarallinen aine. Jos sun pitää kantaa sitä vaikka puuterassin yli saunaan, niin älä läikytä! se jäätyy oitis. Myös pakkasessa oleviin metalliesineisiin ei tule koskea märin käsin sillä se metalli jäätyy sekunnissa ihoosi kiinni. jos kätesi kuitenkin kastuu, niin kuivaa se heti. Riskinä on paleltumisvamma. Jos sinun on käytettävä letkuja ulkona vaikka että pumppaat vettä järvestä, tyhjennä se letku nostamalla sitä päästä ilmaan ja kävelemällä välillä letkua nostelemalla sen letkun päästä päähän. toista kävely kunnes letkusta ei tule enää vettä. JA tämä on SUORITETTAVA heti pumppaamisen jälkeen. Jos käytettävissä esim. saunan pukuhuone, niin jäätyneen letkun voi sulattaa siellä, jos tilassa on viemäri.

Tulen teko. jos sulla on tarve tehdä vaikka saunan pesään tulet ja saunan pesä on ulkona. Niin tulta ei kannata yrittää tehdä siinä pesässä. Siellä voi olla huurretta, kuten voi olla ulkona säilytettävissä polttopuissakin. Ota pitkähkö koivun tuohi ja sytytä se toisesta päästä. Pidä tuohi pystysuorassa, jotta liekit pääsevät paremmin sytyttämään tuohta. Kun tuohen toinen pää jo on hyvin tulessa, aseta se tulisijaan. Ite käytän sitä että laitan kaksi isoa halkoa ensin pesään siten että niiden väliin jää rako. Laitan tuohen sitten siihen rakoon ja ladon pientä puuta siten, että ne ovat niiden kahden suuren varassa. näiden päälle sitten laitan lisää puuta kuitenin jättäen ilmaraot.

Vetoluukkua pidä auki sen ajan kun tuli palaa kunnolla, sen jälkeen luukun voi sulkea. Jos pidät vetoluukkua kiinni, tuli sammuu. Unohda se neuvo, että sytytä tuli päältä. Ei toimi. usko jo, se on niiden neuvo, jotka eivät itse ole tulta yrittäneet sytyttää säässä kun säässä. Minä olen ja siksi tiedän, että tuli on sytytettävä aina niiden puiden alle. Sama kun nuotiossa.

Tuhkaluukku?

Siis olet jo ottanut entiset tuhkat pois, niin se on se tuhkaluukku pesän alapuolella. kannattaa tyhjentää itse pesä vanhasta tuhkasta. Kun otat sitten sen tuhkaluukun pois että saat ne pesän tuhkat pois, niin puhdista itse tuhkaluukkukin. Käytä tuhkalapiota ja puhdista tuhkaluukun takaakin. Ettei sinne jää vanhaan tuhkaan kipinää palamaan.

Avanto josta saa vettä. Pakkasilla kannattaa tehdä avannolle kansi ja peittää se veden oton jälkeen lumella. Itse kantta ei kannata laittaa heti avannon päälle, sillä se voi jäätyä kiinni. Käytä vaikka neljää halkoa kannen reunoille ja peitä raot lumella. Lumi on hyvä eriste, sillä se sisältää ilmaa. Jos tarvitsee käyttää tuuraa, työkalua jolla rikkoo jäätä, niin sido tuuran naru käteesi kiinni laittamalla se naru kiepille käsivartesi ympäri. Näin se tuura - jos ote irtoaa - pysyy tallessa.

Muista että järvessä vesi nousee ja laskee vaikka se olisi jäässä. Riippuen tietenkin järvestä. Vanhemmilta paikkakuntalaisilta voi kysyä lisätietoa. Sekä muilta vanhoilta ihmisiltä.

Vaikka heidän tieto olisi 50 vuotta vanhaa, niin maailma toimii yhä samalla lailla pakkasella. Jos esimerkiksi kielen työnsi pakkasella rautaan kiinni vuonna 1875 - niin se jäätyy samalla lailla ja yhtä nopeasti siihen rautaan kiinni myös vuonna 2045. Lämpimällä vedellä se irtoaa siitä. Sattuu kyllä.

Suomen Käsivarren lapissa on ollut viime yönä pakkasta yli -45c astetta.

Kelikamerat tuolta näyttävät mustaa ruutua, jossa ilmoitus että kamera on käynnistänyt lämmittimet. Oheisessa kuvassa näkyy tänä aamun tilanne. Värit kertovat lämpötiloista. Vihreä on nollaa, harmaa on -50c pakkasta lähellä olevaa lämpötilaa.

Ensi viikolla tilanne helpottaa kun lauhtuu. Tosin se tekee jäiset olosuhteet ulos, jolloin on liukasta ja katse kannattaa pitää älypuhelimen sijaan siinä pinnassa jolla liikkuu eteenpäin. Sitä paremmin voi tutkia ja samalla oppia minkä näköinen on liukas paikka.

Toisaalta ruuhkautuneet ensiavut ovat lämpimiä paikkoja. Että kuitenkin kaaduttuasi sulla on aikaa tutkia sitä luurias lämpimässä paikkaa kun sitten katkaisit jalkasi kun vain tuijotit luuria kävelessäsi eteenpäin niillä sun muotikengilläs, joissa ei ole nastoja alla. No ehkä opit tästä läksyn, että talvella pitää olla varovainen.

Niin toi sääkartta, se on Meteoblue palvelusta. Olen testannut monia palveluita ja toi näyttää olevan tarkempi. Muttei täydellinen, ennen meillä oli hyviä ja täydellisiä sääpalveluita.

Innovatiivisia ja hauskoja, muttei enää.

Esim. google earthissa oli mahtava säätaso, joka näytti säähavainnot kun vain karttaa pyöritti.

Mutta asiaan. Eli tämä linkki vie tuohon samaan karttanäkymään https://www.meteoblue.com/en/weather/maps/saaranpaskantamasaari

Ja kyllä! En voinut olla käyttämättä suomen jännempiä paikannimiä. Tosin se on testimielessäkin tehty haku toi saaren nimi, joka vilahtaa tuossa osoitteessa. Että siellä on sitten ihan kaikki paikkakunnat, joihin ennusteet voi hakea.

Tää merkintä lähestyy sitä tuntematonta päämääräänsä, jonka lupasin. No kerta toi google earth on auki niin zoomaan satunnaiseen paikkaan suomea..

Päätyen Pudasjärveen. Heitän street view ukon satunnaiseen paikkaan tuota paikkakuntaa ja..

jaa. en koskaan tule katsomaan tuota liikennemerkkiä enää toisin. Siis kuoppia-varoitusmerkkiin on ammuttu pari nuolta ja heti tuli mieleen naistanssija, jolla on tupsut tietyissä paikoissa. kuva löydöstä ohessa. Tämä ainakin on yllätyksellinen määränpää tälle merkinnälle.

Jos tahdot löytää tuon itse, niin katso google earthilla Pudasjärven ne suojatiet jotka saattaisivat olla korotettuja. 

VIELÄ tärkeä lisätieto ohjeisiin! VAIKKA nyt on ollut -30c pakkasia eteläsuomessa, niin järvien jäät EIVÄT kestä syystä että silloin kun ne jäätyivät umpeen - sen ohuen jään päälle satoi runsaasti lunta joka eristää tehokkaasti pakkasen pääsyn jäälle. jäät ovat yhä heikkoja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.