tiistai 16. tammikuuta 2024

Tekniikan muistelumatka.

 

16.01.2024
teknologien 47 vuoden mittainen muistelumatka.

Merkintä, jonka olen jo pitemman aikaa tahtonut kirjoittaa.

Tämän tulevan matkan määränpää on tekoäly, mutta sen alku? Mikä olisi ollut se ensimmäinen laite, jonka näytölle sai näppäiltyä itse merkkejä? Sekin oli joskus hienoa. Se tais olla isän iso taskulaskin. Sen koko oli jotain leveän korttipakan mittaista. 8 segmettinäyttö. Muistan kun siihen näppäili luvun 52525252 niin se näytti savupiipuilta. Käytin sitä laskinta salaa sohvan takana, kun laite oli tärkeä koska oli ollut kallis. Ei se ollut leikkikalu vaan sellainen jännä laite, jota käytti salaa. Vuosi taisi olla 1981

Tuota ennen mä lapsena tykkäsin kuulemma säätää television säätimiä laitteen ollessa kiinni. Mua kiellettiin tekemästä sitä ja taisin saada pahat nuhtelut kun se televisio sitten hajosi niiden säätöjen vuoksi. Kuva oli liian kirkas tai sitten pimeä. Ei tehnyt hyvää sille mustavalkotelevisiolle. Uuteen televisioon mua kiellettiin koskemasta selkäsaunan uhalla. Se tepsi.

Radio? äiti luki C-kaseteille satuja, äänitti siis ääntään. Ne kasetit ovat jossain ja varmaankin vielä kuunneltavissa. Radio soi meillä aina. Muistan tykänneeni ensimmäisenä Rock kappaleena The Doorsin Riders on the stromista vaikka tuolloin en osannut sanaakaan englantia. Siis en yhtään osannut sitä kieltä. Meillä jääkaapin ovessa oli punainen tarra jossa luki "I love you" enkä mä tajunnut mitä se tarkoittaa. Mutta Morrisonin musiikki toimi minuun jo ollessani tuolloin joku 4 vuotias.

Tekniikka kehittyi. Muistan miten jännää oli katsoa mustavalkoisesta televisiosta luonto-ohjelmia. Ja miten sitten se oli mun mielestä pettymys kun saatiin se väri-tv. Ennen pystyi kuvittelemaan ne värit ohjelmaan. Ensimmäinen väri-tv ohjelma? Kyllä se pikku kakkonen taisi olla. Vuosi varmaan oli 1986. Parin vuoden kuluttua me saatiin se VHS nauhuri. Se oli kova juttu, saatiin myös kaukosäädin! Pystyi vaihtamaan televisiossa kanavaa sohvalta käsin.

Puhelin oli vanha kiekkopuhelin. Sitten tuli näppäinpuhelin jossain vaiheessa. Sain omaan huoneeseen oman radion. Sen kautta maailma vähän avautui enemmän. Radio oli sellainen jossa oli monta aalto-aluetta ja niin mä keksi ulkomaan lähetykset. Kuuli muuta musiikkia, mitä Suomen yleisradio soitti. Yleisohjelma ja Rinnakkaisohjelma. Kaksi radiokanavaa. Televisiossakin oli vain 2 kanavaa. Muistan miten kolmoskanana kun aloitti, niin sitä näki vain matkatelevisiosta kun sai käännettyä sen antennia Tamperetta kohden. Sieltä tuli piirrettyjä Tom & Jerry.

Sitten sai omaan huoneeseen oman television! Maailma avautui paljon enemmän. Sai itse päättää mitä katsoa. Ja se telkka oli se matka-tv josta näky jopa kolmaskin kanava! Sain ekan oman mankan, siis radionauhurin. Tupladekki. Tuota ennen mulla oli kyllä jo korvalappustereo. Sillä kuunteli ihan mitä tahansa c-kasetteja vain sen takia että pystyi kuuntelemaan ihan itse sitä kasettia.

Me saatiin matkapuhelinkin. aito NMT! Mobira cityman. Muistan miten jännää oli sillä soittaa. Sain omaan huoneeseen oman väri-telkan ja videonauhurin. Sekä sen CD soittimen. se oli jännä ja futuristinen laite.

Sanotaan että lapsilla nykyään on liikaa nenä ruudussa, mutta niin muuten oli meilläkin 1980 luvulla. Game & watch eletroniikkapelit olivat aina melkein esillä ja jos oikein muistan, niin niitä pelattiin kavereiden kanssa ulkonakin. Uusista vuosista säätettiin papaatteja, joita räjäytettiin sitten kesällä. Tietenkin tyttöjä säikytellen ja huutoja saaden. Kaikilla oli polkupyörät. Me vaihdoimme niihin taakse tai sitten eteen pienemmän pyörän ja ajettiin sitten sillä.

Ja ne hernepyssyt. Eli mitä nykyään ei kannata tehdä, että ottaa koiranputken ja ampuu sen kautta herneitä. Kaipolassa yhteen aikaan kasvoi hernettä oudoissa paikoissa. Nykyään se valitettavasti on siten, että suomeen on levinnyt koiranputken näköinen myrkkykasvi.

Vuonna 1995 mä käytin ekan kerran internettiä. Sivusto oli yahoo.com Tietokoneet alkoivat tuolloin yleistyä. Olihan 1980 luvulla se commondore64 jota pääs käyttämään kavereilla ja serkuilla. Mutta tuolloin tuli sellainen kun windows 3.1

Sitten pari vuotta tuosta sain ekan matkapuhelimeni. Sillä pystyi vain soittamaan tai vastaanottamaan tekstiviestejä. Mutta se oli kanssa jännä laite. Netti alkoi pikkuhiljaa 2000 luvun alussa kanssa yleistymään. Tuolloin sain ekan kannettavan tietokoneen.

Olisiko tää muistelumatka siis hyvä lopettaa vuoteen 2000? Sen jälkeen ei ole oikein mitään mullistavaa tullut, muuta kuin älypuhelimet ja nyt tänä vuonna toi tekoäly. Televisioista tuli littanat ja internet valloitti kaiken. Ei, en anna nykyaikaan turhautumiseni pilata tätä merkintää. Minulla on yhä VHS, CD, C-kasetti, DVD ja windows xp (peliläppärinä vanhoille peleille kuten Traiz simulaattori)

Paljon hyviä muistoja. Kuten sekin kun meillä oli lankapuhelin, joka oli pelkkä luuri, josta lähti johto seinään. Eli kun näppäimistöpuoli oli alaspäin, niin linja oli kiinni. No kerran joku tavoitteli isää ja äiti vastasi. "joo on se tossa" sanoi hän ja laski puhelimen pöydälle kuten luuri laitettiin. Eli löi vahingossa soittajalle kirjaimellisesti luurin korvaan.

Eli mä en saa niin hienoja nostalgia fiiliksia muistellessani vaikka ekaa taulutelkkaa tai älypuhelinta jota olen käyttänyt, niin palataan nykyhetkeen. Viime vuosien suurin uudistus oli tosiaan se tekoäly. Olen käyttänyt tuota Bingiä. löytyy edge selaimesta. Musiikkia se osaa ehdottaa loistavasti, mutta sen tarjoamiin linkkeihin on syytä suhtautua varauksella ja tarkistaa selaimen tilariville tulevasta infosta, minne linkki oikein menee. Rauhatonhan sen käyttöliittymä on. Siinä on kolme eri tilaa käyttää sitä: Luova, tasapainoinen ja tarkka

Mutta yhden asian olen siitä oppinut kun käyttää luovaa tilaa, joka on niistä se paras. Mitä vähemmän se käyttää hymiöitä vastauksissaan, niin sitä paremmin se toimii. mutta jos käyttää hymiöitä paljon niin asia on niin ja näin. Kiitä ja kehu sitä niin se alkaa käyttäytyä toisin.

kaiketi tosta jotain muutakin joskus on hyötyä kun se musiikin löytäminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.