keskiviikko 8. helmikuuta 2023

Variksista uutisvirtaan.

 

08.02.2023
987 kilometrin päässä oli tämän tarinan alku

Kaksi varista katseli toisiaan katuvalon kannattimen päällä Kilpisjärvellä kello 08:50. Mitä linnut miettivät? Mistä saisi seuraavan ruokapalan? Vaiko sitä, että meneekö toi K-kauppa kiinni nyt sen lakon vuoksi? Vastaus on ei, listassa ei ollut sen kaupan nimeä. Sitten ne havaitsivat auton alle jääneet pikkueläimen raadon ja ilahtuneena tapahtumasta - menivät syömään sen pois tien 21 pinnasta pois. Sillä varikset toimivat siten, pitävät paikat puhtaana. Muutoinhan matkat Suomenkin tieverkolla alkaisivat olla aika karseeta menoa. Raatoja kaikkialla.

Vaikka niiden laulu on ihmisistä rumaa rääkkymistä, niin niin lintuja tarvitsee olla. Norjan suunnasta tullut auto hätisti ne varitset pois, mutta palasivat ne takasin. Selvyitymistaistelua niiden elämä lapin talvessa. Niillä ei ole K-plussa korttia, jolle kertyneellä K-plussa rahalla saisi ruokaa edellämainitusta myymälästä. Ruokakuormat käyttävät tuota valtatietä 21. Saarikosken levähdysalueella on taas ollut rekkakuskeja nukkumassa.

Toinen heistä jatkoi kohden Torniota kolmen aikaan yöllä, toinen taas lähti samaan suuntaan ennen aamukuutta. Pakkasta tuollapäin ei ole paljonkaan, pari päivää sitten hytistiin sielläpäin suomea miinus kolmenkymmenen viiden asteen pakkasissa. Nyt tänään uutisoidaan, että Suomen lämpimin paikka on nyt Utsjoki. Kilpisjärvellä mitattiin eilen tiistaina jopa +6.2c lämpötiloja. Keskitalven helle. Tosin tämä johtui siitä, että se paikkakunta on suhteellisen lähellä merta.

Sekä se, että tässä jo ennustetaan aika aikaista kevättä, lämpöennätykset rikkoontuvat. Ensi kesä saattaa taas olla Euroopan joki kuivattava ja metsiä polttava vuodenaika. Suomikin kuuluu eurooppaan, jos metsäpalot ja jokien kuivuminen alkaa jo Tanskan ja Eteläisen Ruotsin korkeudella - on syytä huoleen. ilmastonmuutoksesta, josta on puhuttu kyllästymiseen saakka - alkaa nyt näkymään ihmisten arjessa.

Tien 21 varrella varmaan voisi kuulla jo monta tarinaa - että miten porot eivät ole saaneet ruokaa talvella hangen jääkannen vuoksi. Kelottijärven pysähdysalueella rekkakuskille on tullut tauon tarvetta kello 9:25. Ohjaamon ovi on auki ja kuski jaloittetee. Vissiin käynyt kusasemassa lumipenkkaan.

Lumipenkkaan on muuten jäänyt toinen rekka-auto saman tien varressa Hietajoella. Tilanne on jatkunut ainakin 2:43 - 9:52

Kuski on varmaan mennyt maate, rekka ei niin vinossa että onnistuu nukkuminen. Tämän päätelmän olen tehnyt ajoneuvon valojen päälläolosta. Ne ovat olleet päällä 7:23 - 9:00 Että moottori tekisi lämmintä koppiin. Kaiketi apujoukkoja on hälytetty paikalle. Tien lämpötila tuolla on ollut yöllä miinus kymmenen astetta pakkasella ja ilma on olut vain asteen hallan puolella. Eli jäätävät olosuhteet vallinneet. Kuvasta ei erota, että oliko se nyt se K-pirkkarekka tuomassa Kilpisjärven kauppaan ruokatäydennystä.

No tänään - jos se auto oli just se - niin sen kaupan hyllyt voivat olla tyhjinä. Onneksi sielläpäin ihmiset paremmin varautuvat poikkeustilanteisiin.

Palojoensuussa ajoneuvo on kääntynyt seitsemän aikaan kohden Enontekijön keskustaajama Hettaa kohden. Jos sen auton radio on ollut Yle suomi Lapin taajuuksilla, niin he ovat saaneet tietää -että Rovaniemen kodit lämpiävät.. No sanotaan, että sielläpäin on keksitty keino energiakriisiä helpottamaan käytämällä sitä kuonaa - jonka ihminen tekee syömästään ruuasta - polttoaineena kotejen keskuslämmitykseen.

Eli Rovaniemi lämpiää siten. Eikä se polttoaine lopu! Rovaniemeläiset tekevät sitä koko ajan lisää. Oli ajan kysymys, koska ihminen keksii kuinka tehdä "paskasta kultaa"

Muoniossa valtatie 21 alkaa haarautumisen muihin tiehin, jatkaen edelleen eurooppatienä Tornioon.

Lapin uutisissa oli myös seuraava hyvä uutinen. Saamelaisten vanhoja esineitä on löytynyt Berliiniläisen museon varastosta. Esineet ovat historiallisesti ja kulttuurillisesti erittäin arvokkaita ja saameiaisille tärkeitä. On todella hyvä, että ne löytyivät jostain. Saamelaisia kun on pidetty toisen luokan kansalaisina. Minun henkilökohtainen mielipide on se - että on todella hieno asia, että Suomessa on alkuperäiskansaa!

Heille tärkeää esineistöä siis löytyy ja nykyään ne aika hyvin palautuvat takasin saamelaisille, mikä on hyvä juttu. Miksi sitten saamelaiset ovat alkaneet mua elämäni varrella kiinnostamaan?

Isälläni oli tapana katsoa saamenkieliset uutiset. Tapa siirtyi minuunkin ja siten olen alkanut etsimään lisääkin tietoa heistä.

Ala-asteella luokallani oli yksi tyttö, joka oli saamelainen. Minut huijattiin uskomaan, että hän olisi tykästynyt minuun. Eli sitä koulukiusaamista siis, jonka uhri myös olen. Hän asui tuolloin parin kilometrin päässä ja mä lähdin sinne. Turha reissuhan se oli.

Olen vieläkin vihainen siitä, vaikka siitä on jo 37 vuotta? En enää. Sitäpaitsi ajan saatossa on se kiusaaja tullut neutraaliksi tuttavaksi. Kerran jopa lähetti mulle tykkäämäni bändin CD-levyn.

Toisaalla uutisissa taas kerrottiin, että Suomessa on onnistunuttu valmistamaan proteiinia ilmasta. Lämpöä siis paskasta ja ruokaa ilmasta. Sähköä toimintaan saa auringosta. Tekoäly alkaa tekemään Tampereella sairaalan henkilökunnan työvuorolistat. Tarkoittaa ongelmia ja epäsuorasti ihmishenkien menetyksiä. Tekoäly = maailmanloppu.

Turkissa tapahtui paha maanjäristys, kymmeniä tuhansia luokkaantuneita ja kuolleita lähes satatuhatta. Lisäksi avustuskuljetuksia hankaloittaa nyt tällä hetkellä suuri tulipalo tärkeässä satamassa.

Miten se katastrofi sitten vaikuttaa Suomen Nato jäsenyyteen? Sitäkö se Näätämössä sähköjohdon päällä istunut lintu mietti? Polttonesteen hinta oli 1.956€/litra, taivaalla oli hieno aamurusko. Miettikö toi Näätömön varis, että meneekö toi K-market kiinni tulevan lakon aikana? Tokkopa. Eipä lintuja kiinnosta muu, kuin ruoan löytäminen. Samaten taisi olla sen eläimen agenda.. olisko toi ollut kettu, joka juoksi sen valtatie 92 yli kello 5:04 tänäaamuna. 

 

Jaha posti tuli. toi sen uuden pankkikortin. Eipä ollut sellainen, mitä Osuuspankin asiakaspalvelija pyhästi vannoi. Piti olla samoilla ominaisuuksilla ja paskat. Ei näy k-plussaa. Osas ne sit tyriä tuonkin homman. Mikä olikin odotettavissa. Sitten odotetaan et se odotettu Tampereen lääkäriaikakin vaan tuottaa pettymyksen. 

niihin voi kyl luottaa. Pettymyksiin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.