sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

puhetta teknologiajasta

 

30.06.2024
teknogogogii i i aa

Puhetta teknologista

Mitä ihmeen uusia vehkeitä ne ovat nyt kehittäneet? On vesipulloa, jonka voi kustomoida pienillä laatoilla. Kuten lego-tyylinen ratkaisu. Vesipullohan on esine, joka saa osakseen joskus aika iskuja - joten se niistä laatoista ja kuvioista. On sietenkin älypuhelimella ohjattava juomanviilennin. Älypuhelimella varmaankin, koska on ihan vissiin turhaa ympätä itse laitteeseen ohjausnäppäimiä. Tilanne jossa tarttee juomaa viileäksi on yleensä kuuma ja hikinen. Älypuhelinta hikisillä sormilla on melko turha yrittää käyttää.

On kehitetty parempi älysormus, jolla ohjaat kaikkia laitteitasi sormenliikkeillä. entä sitten spontaanit kädenliikeet kuten vaikka huomaat, että joku hyöteinen on ihollasi. Vaistomainen pyyhkäisyele voi siis vaikka laittaa hellasi levyn täysille huomaamattasi tai sitten äänenvoimakkuuden äänentoistolaitteessasi. tai mihin ihmeeseen tuollaisia älysormuksia sitten on hyväksi katsottu olevan parempi käyttöliittymä kuten vaikka kaukosäädin.

Tulevaisuuden autot sitten? Kosketusnäyttöä, älyteknologiaa ja futuristisia ominaisuuksia, jotka oikeassa elämässä ovat vain tiellä ja epäkäyntännöllisiä. Onhan se konseptiauto hiano, mutta entä käytännöllisyys sitten?
Lentävät autot? Eli lentokonetta pienemmät lentovehkeet, joiden pitäisi pärjätä myös kovissa tuulissa lentokorkeudessaan. Konsepti voi toimia digimaailmassa, mutta todellisuus on vähän eri asia. Ne kaikki konseptit lentäville autoille käyttävät aina droonitekniikkaa - joka aiheuttaa aina tuulta. Katupölyonglema on jo nyt paha keväisin, niin lisää siihen yhtälöön sitten vielä suuritehoisia puhaltimia. Sää ja vuodenajat tuntuu olevan noiden konseptivideoiden maailmassa kadonnut tieto realistisesta maailmasta.

Vasta kun kehitetään painovoiman kumoava moottori joka hylkisi maapallon vetovoimaa ja käyttäisi jotain utopiasäteitä tehdäkseen lentolaitteen ympärille sään estävän kuplan. Sitten kenties noi voisivat toimia.

Tässä toissapäivänä pääsin auton kyytiin, joka kesken kaiken ilmoitti että ajetaan ylinopeutta. Tämän se ajoneuvo tiesi gps:än kautta sekä siihen ohjelmoitujen tietojen mukaan nopeusrajoituksista, jotka siis muuttuvat eikä tieto aina tietoverkossa kulje. Tämän vuoksi siis Suomenkin teillä on kuskeilleen kettuilivia ajoneuvoja.

Eteenpäin kulkevista koneista puheenolleen, Saudi-Arabiassa rakennetaan luxusjunaa aavikoille. Ökyrikkaiden lelua siis, johon ei tavallisella kansalaisella ole asiaa. Vaan heidän pitää matkustaa autoilla paikasta paikkaan ja toivoa, ettei auton ilmastointi hajoa. Toi luksusjuna kulkee siis aavikoilla, joilla on hiekkamyrskyjä. Rautatie on infra, johon kuuluu maahan laitettavia osia ja toivotaan ettei ne peity kuten hiekkaan jotta junat ei suistuisi raiteiltaan. Onneksi mun ei tartte kärsiä jostain ihmeen luksuksesta, vaan voi elää kuten tahtoo.


Uudet lentokoneet ovat kuitenkin mahtavia! Matkustajalentokone on tarpeeksi suuri laite, jotta on vakaa sääolosuhteissa, sillä kohtahan sellaisia on ollut jo 90 vuotta. siinä ajassa on ehtinyt oppia miten kone pysyy ilmassa ja nyt on kehitteillä uudenlaisia moottoreita, jotka vähentävät ilmastopäästöjä.

Vaan teknologia, kuten Microsoftin HoloLens2 - eli naamalle laitettavat linssit tai paremminkin visiiri, joilla näkee 3d käyttöliittyän holografina ja voi vuorovaikuttaa siihen käsien liikkeillä ja samalla tehdä töitä. Entä jos ihmisellä on toisenlainen näkökyky, ettei näe keinotekoista 3d hologrammia oikein? Kuten itselläni. Silmäleikkaus on takana ja olen kyllä huomannut sen auttaneet tiettyihin näköongelmiin, joita mulla oli. Kuten kun väsyneenä käveli kevyjenliikenteen väylää pitkin ja näki etäällä vaikka huoltoaseman hintatornin tien vasemmalla puolella, niin saatoin nähdä sen tien oikealla puolella.

Sitä ei enää ole esiintynyt, se näköongelma katosi leikkauksen ja uuteen näkökykyyn totuttelun jälkeen. Vaan silmäni korjattiin siten, että toinen näkee paremmin lähelle ja toinen näkee paremmin kauas. Ja tuollaiset virtuaalilinssit näyttävät samaa kuvaa kummallekin silmälle. Eli miten sen sitten näkee ilman päänsärkyjä? Voihan niissä olla joku toiminto, jolla sen korjaa mutta sitten kaikki se muu.. kuten se että heiluttaa käsiään ilmassa ja näkee vain itse sen hologrammin, jota säätää.

Tuntuisi tyhmältä. Kuten nyt videopuhelukin. En tykkää niistä, älkää soittako mulle videopuheluita. kyllä jos puhelimessa puhuu, niin laitteen paikka kun korvalla.


CES 2024 messuilla, joilla esitellään uusinta teknologiaa - oli väriä vaihtava vessanpönttö ja väriään vaihtava auto sekä robotti-imuri joka myös luuttuaa. Ja täyttää itse vesisäiliönsä ja tyhjentää sen. Eli sen latausasema kytketään vissiin sitten vesijohtoon ja toivotaan, että kaikki toimii hyvin. Latausasema varmaankaan ei ole huoneessa, jossa olisi lattiakaivo vikatilanteen varalta.

Home sweet älykoti..

On sähkögrilli, joka kuumenee +371c asteeseen ja sitä voi ohjata älylaitteella etänä. Siis silleen etänä, että on samassa wifi verkossa? Uskoisin että joku toinenkin on ajatellut, ettei sitä voi käyttää mobiilidatalla. älytulipaloja tulossa tulevaisuudessa.

Läpinäkyvä televisio? sellaisiakin on olemassa. niiden taustalle voi nostaa koneellisesti mustan levyn, jos tahtoo kattoo telkkaa. läpinäkyviä älypuhelimia näkyy kyllä noilla konseptivideoilla, joita siis olen pitemmän aikaa seurannut. Ajauksella että voi todeta että kehitetään niinsanotusti "sairasta paskaa"

Luonehdinta, jolla kuvaan laiteitta joita ilman voisi ihan hyvin olla ja laitteita, jotka yhä tiiviimmin sitovat ihmiset älypuhelimista riippuvaisiksi. Taustalla on se, että kaikki on vain yhden kortin varassa; sähkön.

Ota suuresta kaupungista nettiyhteydet ja tietokoneet pois kuukaudeksi ja tulos on anarkia. Ruokakaupat eivät pystyisi tekemään ruokatilauksia ja hyllyt tyhjenisivät. Kyllä 2020 luvun ihminen taantuu luolaihmiseksi kun pitää ruokaa alkaa saalistamaan. Oli se sitten koiranlihaa, pulukeittoa tai sitten pala toista ihmistä. Siksi olisi hyvä tehdä teknologiaa, joka ei tarttisi älypuhelimia tai internettiä. Sähköähän nyt voi tuottaa aurinkopaneelilla tai polkupyörädynamolla.

Palataan turhuuden messuille. On kehitetty siis kasvontunnistuksella avautuva ulko-ovi. Sangen kätevää. Ei tartte kuin valokuva ja sisään pääsee.

Hyvin monessa laitteessa on kosketusnäyttö. hikiset sormet tai iho-ongelma sormenpäässä saa aikaan ns. tuplaklikkauksia kosketusnäytöllä.

Entäs tekoäly? NYT VEDÄN TAKASIN KAIKKI KEHUNI MICROSOFTIN BING (COPILOT) TEKOÄLYAVUSTAJASTA!! SE EI ENÄÄ OLE EDES HYVÄ!

Microsoft poisti siitä hiljattain tilat Luova ja Tarkka. Eli teki sille kuten lobotomian. Nyt se ei pysy aiheessa, sen kanssa ei voi enää keskustella ja sillä tarkoitan että se todellakin pysyisi asiassa koko ajan eikä kysyisi koko ajan , että onko muuta missä voi auttaa.

Se on totaallisen hyödytön. Tai kyllä se vielä osaa (toistaiseksi) luoda tekstikehoitteella kuvia. Testasin. Annoin kehoitteen luoda kuvan. Se sanoi, ettei valitettavasti voi luoda kuvia ja ehdotti jotain kuvaluontityökaluja. Tämän jälkeen se alkoi luomaan kuvaa.

Kysyin sitten siltä suoraan syytä, että miksi se on nykyään heikompi kun huono:

"Sinä
Miksi microsoft otti copilot tekoälystään pois tilat "luova" ja "tarkka"?

Copilot
Luodaan vastauksia sinulle…

Valitettavasti minulla ei ole tietoa Microsoft Copilotin tilojen “luova” ja “tarkka” poistamisesta. Jos sinulla on muita kysymyksiä, olen mielelläni avuksi! ??



Voi olla aika siirtyä uuteen aiheeseen. Aloitetaan alusta."

siis todellakin, jos joskus olen kehunut tuota - vedän sanani takasin. Entä sitten miten se musiikkia osaa löytää? Se kenties - toimii. Muttei se pysy aiheessa. Microsorfin copilot ei siis ole yhtä hyödyllinen työkalu, mitä Bing oli. Googlen Gemini saattaisi olla seuraava tekoäly, jonka kanssa alan muokkaamaan seuraavaa tekstiäni.

Eli kyllä, mä aloitin taas uuden tekstin - joka on täysin erilainen mitä olen kirjoittanut. Olen pitkästä aikaa tahtonut kirjoittaa kuten fantasiaa, johon sekoitan muinaisuskontoa ja kalevalaa. Sellainen on seuraava nimetön pitkäsoittoni. Jossa Suomessa tapahtuu seuraavaa: Kaikki pohjoissuomeen menevät sillat tuhoutuvat Oulun läänissä. Itämeren pohjassa oleva Baltic Sea anomaly on myös tekstissä mukana.

Tapahtuma-aika on vuosi 2025 ja kaikki alkaa kun Rukalla aletaan pelaamaan spiritismiä huvin vuoksi.

Se juonipaljastuksista. 

Pakko lisätä. Kun olin kirjoittanut tämän ja huvin vuoksi annoin sen googlen käännettäväksi, että englantia kiitos. Niin sainhan taas hyvät naurut. Sana "kehut" kääntyi sanaksi "BREASTFEEDING " joten kenties lause muutti hivenen muotoaan..  I NOW WITHDRAW ALL MY BREASTFEEDING ABOUT MICROSOFT'S BING (COPILOT) ARTIFICIAL INTELLIGENCE ASSISTANT!! 
 
ei, en ole vetämässä kaikkia rintaruokintojani pois Microsoft bing tekoälystä. Oikein mahtava piste iin päälle oli tämä. 

tiistai 18. kesäkuuta 2024

nyrkistä lähtenyt ajatusvirta

 

18.06.2024
n bn mmmmmmmm

tosiaan.. miksi aihe-rivin kirousta voi murtaa vain painamalla nyrkillään kirjoitusnäppäimistöä? Kuten tein yrittääkseni käynnistää merkintää. Tämän tekstin kirjoittajalla ei tällä hetkellä ole mitään ajatuksia, joita kertoa joten antaa vaan kirjainten sekottua sanoiksi, jotta toinen ihminen voisi ne aivoillaan tulkita sanoiksi. Eli vaikuttaa toisiin ihmisiin. Totta.

Mmmmm marabou. ja nyt ajattelet suklaata, suklaata jonka valmistajan jostain syystä piti muuttaa suklaalevyjensä ulkonäköä. Ei haittaa, itse en ole koskaan näiden 20 vuoden aikana tässä nettipäiväkirjassani tätä kertonut - mutten mä tykkää maraboun suklaasta. Liian rasvamaistako se oli? Vaikea sanoa miksi en pidä kyseisestä suklaasta - koska en ole sitä syönyt siis aikoihin. Fazerin sininenkin maistuu nykyään liian makealle, sellaisen voin sulattaa laktoosihajottajan avulla. Eli en usein edes osta suklaalevyä, kerran kahden kuukauden sisään tai harvemmin.

Marabou. Näemmä Ruotsalainen firma, jonka suklaan käärettä koristi kerran haikara. Haikara nimeltä Marabou. Se näytti siis kuten egyptiläiseltä hiergolyfiltä. Löysin kuvan jonkun mukikaupan sivulta. Ok.. kerta tää on ihmiskunnan maailmanloppua ylläpitävä internet, niin sivulla https://www. joku ihmeen krääsää myyvä nettikauppa marabou+haikara/ voit sellaisen mukin ostaa hintaan 30 euroa. Hintaan sisältyy postikulut sekä kipurahat. Ai toi kauppa on sellainen, että ne painaa kuvioita tavaroihin jotta niistä tulisi uniikkeja. Siis sellaisia, joita pitää varoa sillä sitten vuosien päästä kun satut tiputtamaan sen haikaramukisi että se hajoaa - niin etpä löydä varmaan enää samanlaista ja se tunne on sitten tulevaisuudessa aika uniikkia.

Maraboun sivuilla on myös tärkeä tiedoite tuotteiden takaisinvedosta. Heillä on saattanut tapahtua moka ja suklaaseen, johon ei pitänyt päätyä pähkinää - päätyi pähkinää ja siinä heillä on aika pähkinä ratkaistavaksi sillä ihminen, joka ei siedä pähkinää voi saada hengenvaarallisen allergisen reaktion ja vaikka kuolla.

Tuote saattaa sisältää myös mantelia ja vehnää, vaikkei pitäisi.

Upplands Våsby olisi Maraboun tehdasta lähin oleva rautatieasema, jos sinne on asiaa mennä. Tuolta asemalta on vain 500 metrin kävelymatka suklaatehtaalle. Itse rautatieasemalla on thai-ravintolaa ja vissiin joku kaljakuppilakin. Itse suklaatehdas ei ole mitenkään kauniin ja jännittävän näköinen laitos. Tavallinen teollisuuslaitos. Jonka parkkipaikalla on jostain syystä 3.5t painorajoitus. Maraboun tehtaan vieressa on datakeskus ja sen ohi siis menee rautatie. Paikka on Tukholman pohjoisissa kaupunginosissa. Lähellä on Edssjön-järvi. sekä metsää. Joten luonnonkaunista paikkakin tuolla on. Kuvittelen äänimaiseman, eli linnunlaulua, satunnaista liikenteen ja junien ääniä. kenties jokunen vesilintu ui siinä järvellä silleen kivasti.

Samalla lailla kuten mitä google earthin Suomesta löytämän Kennel Maraboun lähellä olevalla Enonjärvellä tapahtuu. Sielläkin menee lähellä rautatie, joka rakennettiin liian myöhään - jotta se seutu olisi kehittynyt ja rautatiestä olisi tullut kunnon liikenneväylä. Eli väli Äänekoski - Haapajärvi. Mainitsemanisen arvoinen paikka.

Tässä kohtaa koin onglemaa sanassa "mainitsemanisen" kanssa. En muista oikeaa sana-asua kertomaan, että tuo on kertomisen arvoinen paikka. Sillä se rataosuus on kuvattu street view kameroin ja voi sitä tutkia google earthissa.

Kyseistä rataa pitkin on yhä tavarajunaliikennettä. Tänään 18.06.24 Kannonkoskelta lähtee juna Jyväskylään klo 12:48. Oikeastaan tänään sitä rataa pitkin menee kolme junaa. Ensin se veturi meni Kannonkoskelle, joka haki puuvaunuja. Sitten ihan Haapajärveltä lähtee Äänekoskelle juna klo 15:37 Tiedot https://juliadata.fi/

Eli vakava varoitus kaikista rautateistä. Niille ei mennä, ellei ole takuuvarmuutta siitä - ettei kyseistä rataa pitkin kulje junia. Kuten sillat ovat poistettu tai raiteista puuttuu osia. Sähköistettu rautatie on aina vaarallinen. Sähkö kulkee virtajohdosta junan läpi raiteisiin muodostaen virtapiirin. josta jännite voi hypätä salamana kiskoila kulkevaan ihmiseen tämän tappaen.

Lisäksi kun tilannehuoneesta välillä näkee rautatieliikenneonnettomuuksia joiden syy on henkilövahinko. Eli on hypätty junan alle kun tahdotaan kuolla pois. Kyllä itsensä saa poistaa elävien kirjoista, jos siltä tuntuu - muttei siihen saa käyttää apuna toisen ihmisen ohjaamaa liikennevälinettä. Tämä vain kierrättää sitä tuskaa. Juna ei tuosta vaan pysähdy ja veturikuskin painajainen on raiteilla oleva ihminen.

Parastahan olisi tuossa tilanteessa hakea apua, soittamalla vaikka hätänumeroon 112

Mutta tätä tapahtuu. Ihmiset yrittävät lopettaa itsensä.

kevättalvi 1994 ei ollut kivointa aikaa elämässäni, joten ymmärrän sen tuskan.

Ai niin, siitä tuli 30 vuotta tänä kevättalvena. En edes muistanut asiaa. Taisin kai siitä jotain kertoa. Tässä kun aloin itse etsimään siitä mainintaa tekstitulvastani, niin huomasin että mulla on tänään pieni homma edessä jälleen. Nettipäiväkirjan arkisto pitää taas päivittää uusilla merkinnöillä ja tehdä poiminnat ja linkitykset.

Valutan tätä kyllä bloggeriinkin, mutta se se palvelu nyt on googlen mielivaltaisuuden alainen. Eli saattaa kadota tuosta vaan. Saman vaaran vuoksi mä itse varmuuskopioin kuvat ja videot dvd-r levyille. Bloggerista ja kuvista puheenollen. kuvablogini https://kuviapalamalta.blogspot.com/ päivittyy taas kun on jälleen uusi kesä. Talvisin tuohon järviblogiin ei kuvia tule otettua.

torstai 13. kesäkuuta 2024

sähköpotku arkkulaudoista

 

13.06.2024
Ohittamispaikka

Minulla ei ole nyt aihetta, mutta siemeniä on jotka kylvän tuottamaani tekstiin aasinsiltojen kasvua odotellen.

Ohittamispaikka, siis kohta tiessä jossa se levenee, jotta kaksi ajoneuvoa pääsevät toistensa ohi. Suomessa niitä näkee enemmän lapissa, kuten tiellä 9553 Angelissa. Kelikamerassa näkyy ohittamispaikka-liikennemerkki ja siitä nyt yritän viiltää tekstisuontani auki. Eli se kyseinen kelikamera myös kuvaa mastoa.

Kuuntelemani kappale "CMX-Mekaanisten lintujen puisto" jännästi näemmä sitoutuu osaksi tekstini juonta, jonka loppuosassa annan hyviä ajatuksia, mutta matka sinne saa olla silleen kiva. Eli Maanmittauslaitoksen karttapaikan mukaan se Angelin masto on Lintupuolivaaran laella. Mainitsemani liikennemerkki on juntattu korkeuteen 270 metriä merenpinnasta. se siis on 170 metriä korkeammalla missä itse sijaitsen tällä hetkellä.

Tie ylittää vähän matkaa Angeliin päin mennessä tuosta ohituspaikalta sellaisen kun Lintupuoliojan, joka laskee Lintupuolijärvestä. Siellä on myös Pohjoinen Lintupuolijärvi. Se laskee nimettömän puron kautta Maunajokeen, joka puolestaan virtaa Pyhäjärveen josta lähtee laskujoki nimeltä. Mulkoittaja. Sitten maantieteellinen lausuntoni päättyy kertomalla sen, että kyseinen Mulkoittaja laskee Vaskojoen kautta Inarinjärveen joka sitten virtaa Venäjän kautta mereen.

Vesistöistä olen kertonut sillä tavalla, että aasinsiltani ovat alkaneet kasvamaan. Liikennemerkkejä on myös lisäkilpi jossa nuolet menevät ylös ja alas. Samaten kun on ohittamispaikka-liikennemerkissä. Kaikki sen tietää siitä, miten siinä ohitetaan. No Kevyenliikenteen liikennemerkissä "Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä" on nykyään lisäkilpi jossa nuolet. Se määrittää sen, kumpaa puolta sitä jalkakäytävää kävellään. Perussääntö on, että oikea puoli sijaita sillä väylällä - on aika se kulkusuuntaan oleva oikea puoli tiestä.

tätä kaikki eivät tajua vaan aiheuttavat vaaratilanteita. Jos mä kävelen oikealla puolella niin en väistä jos joku hölmö kävelee vastaan. Pysyisi omalla puolellaan. Eihän tieliikenteessäkään saa valita mitä kaistaa tahtoo ajaa.

Kyseinen lisäkilpi on https://www.flickr... väyläviraston liikennemerkkikuva.. 92/ vaikka sen nimi on "kaksisuuntainen pyörätie" niin kyllä jalankulkijankin pitää sitä nuodattaa.

Tai sähköpotkulaudan. Niillä ajaessa pitäisi käyttää kypärää ja yhden laudan päällä saisi olla vain yksi. Pääkaupunkiseudulla tapahtui kuolemaan johtanut onnettomuus, jossa kuoli 3 lasta. He ajoivat sähköpotkulaudalla auton alle.

Kyseinen liikkumismuoto on vissiin hyödyllinen laiskoille ihmisille, jotka eivät jaksa edes enää kävellä. Tulevaisuudessa siis on paljon enemmän työkyvyttömyyttä kun koko lapsuus ja nuoruus on ensin tuijotettu älypuhelinta sitä kädessä pidellen, jolloin käsi ei pääse kehittymään oikein - taikka sitten silmät. Ja jos ulkona liikutaan, niin käytetään sähköpotkulautaa ettei tartte kävellä. Eli hyötyliikunta katoaa kun ei vaan jaksa. Ja sitten kun elämässään hän kohtaa sen, että liikkuminen olisi kivaa - niin eipä se enää kivuitta etene.

Olen myös huomannut ihan 4 vuotiaiden saaneen pieniä sähkömönkijöitä joilla he ajelevat ihan parkkipaikoilla autojen välissä. Eli siitä ajattelee vaan, että joku tosissaan vihaa tuota lasta.

Lisäksi sähköpotkulautojen käyttöikää pitäisi nostaa 22 vuoteen. Sillä ihmisaivot ovat täysin kehittyneet tuohon ikään mennessä, eli tulee se järki päähän. Itsekin olin teininä nykyajatuksieni mukaan tyhmä ja idiootti. Se kuuluu siihen ikään, mutta jos on laite joka voi tappaa kokemattomien käsissä, niin sen käyttö pitäisi kieltää tietyn iän alittavilta yksilöitä.

No kenties asiat korjaantuu, kun lisää valitettavia ja turhia kuolemantapauksia sattuu. Täytyy vain toivoa, ettei uhrilistalle osu kukaan tuntemani lapsi.

Vaihdetaan aihetta säähän. Koska sitä pitää vissiin dokumentoida. Tänään on sateista ja ulkolämpö on +14c

Lisäksi varmaan pitää kertoa, että tuosta pihasta kaadettiin tänään taloyhtiön toimesta monta koivua. Sain suuremmat maisemat. Vissiin pitänee kertoa mitä suomessa on tapahtunut lähitunteina. Tiedot Tilannehuone.

Kouvolassa oli pieni rakennuspalo, Kuusamossa pieni tieliikenneonnettomuus ja Turussa sattui palohälytys joka aiheutui timanttiporaksesta. Leppävirralla salama isku kuuseen ja läheinen omakotitalo syttyi palamaan. Lapinjärvellä henkilöauto ajautui pois tieltä ja meni kattonsa kautta ympäri ojaan. Parkanossa rekan perävaunu kaatui ojaan. Loviisassa sattui pieni tieliikenneonnettomuus. Nurmijärvellä käärme kurkisti suihkun yläpuolisesta ilmanvaihtohormista sisään. Kotkassa veturi törmäsi henkilöautoon tasoristeyksessä. ei henkilövahinkoja ja veturikin pystyi hyväkuntoisena.

Lisäksi kai pitää kertoa, että eilen hajosi telkan äänentoistoon käyttämäni PC kajarisarja subbarilla. yhdistin telkan stereoiden kautta, jotta parempaa ääntä saa. Telkan omat kaijuttimet kun tuntuivat olevan oudot kun on parempaan tottunut.

keskiviikko 5. kesäkuuta 2024

Ajatusvirtani käynnistyi jälleen.

 

05.06.2024
avaruus ei hymyile

Avaruus ei hymyile, koska tähtien valo on vanhentunutta. Näin laului A.W Yrjänä kappaleessa Karsikkopuu. Yhtye siis CMX

Tuhannen kerran varmaan kun en keksi aihetta tekstille, jota aijon kirjoittaa - niin lainaan cmx yhtyeen lyriikkaa, joka sattui soimaan. Kappaleessa Karsikkopuu hän piirtää paperille kasvot, jottei olisi täysin yksin. Vahvoja ajatuksia jotka suistavat tässä vaiheessa tähän tekstiin tahtomani asiat sivuraiteelle, koska mieleeni tuli tuosta että ihmiset piirtävät paperille kasvoja, jotteivat olisi täysin yksin ja se paperi on nykyään näyttö. Piirtäminen tapahtuu älylaitteen näytönohjaimessa ja kasvot ovat naamakirjan kasvoja, joihin voi kommentoida toisten piirrettyjen kasvoin sitä vauhtia että lastenvaunut saattavat karata. Lapsi säikähti, mutta tulihan oikea emijo laitettua julkaisuun.

Tässä vaiheessa alkaa littymään ne asiat tekstiin, joita tahdoin kirjoittaa. Tapahtumia. Lastenvaunujen karkaaminen sattuui youtubevideolla, jossa näytettiin koosteena valvontakameroiden ottamia tilanteita oudoista ja ihmeellisistä asioista. Teen niistä joskus soittolistan youtube-kanavalleni. Linkki löytyy osoitteesta www.simopahula.fi

Täytyy niitä mainostaa, kun tässä taas maksoi niistä sen 80€ - joten käykää sieläkin.

juttu jatkuu.. siis tämä sattui pari päivää sitten. Olin menossa sisään paikalliseen Citymarkettiin, kun sieltä tuli vaelsi nainen, äiti - työntämässä lastenvaunuja. Hän katsahti minua päin hymyillen ja samassa törmäsi liuku-oveen niiden vaunujen kanssa. Lapsi koki yllättävän pysähdyksen, muttei alkanut itkemään. Olen siis liian komean näköinen, että äidit törmäilevät minut tavatessaan lastenvaunuillaan esteisiin? Tokkopa. kenties hän vain on Nirvanan fani, mulla kun oli yhtyeen paita päälläni.

Eli se lapsi ei alkanut itkemään, joka koki törmäyksen läsnäoloni vaikutuksesta kun hänen äitinsä ei väliaikaisesti huomioinut minne oli lastenvaunujaan työntämässä. Entä jos hänelle tuli piilotraumat tuosta ja 20 vuoden kuluttua lahtaa tuskissaan puolet kaupunkia? Sitten etsitään teolle syitä eikä hän muista asiaa? Taikka sitten lapsi yhdistää tästä lähtien Nirvana-yhtyeen "smileyn" johonkin pelottavaan tapaukseen ja sen vuoksi alkoi pelätä sitä kuviota?

Smiley, kaikki Nirvanan fanit tuntevat sen kuvan. Jos ei ole tuttu, niin valitse seuraava teksti ja tee verkkohaku: Nirvana smiley.

Smiley.. avaruus ei hymyile. yhtymäkohta otsikkoon löytyi tässä kohtaa tekstiä ja sen kirjoittaja keksii aasinsillan seuraavaan aiheeseen. Keskiyön aurinkoon. Se ei ole neliönmuotoinen, kuten Kissa Janson totesi pettyneenä Kotihiirelle kun olivat keskiyönauringon risteilyllä eräässä Maailman Vahvin nalle - sarjakuvassa, jonka luin 40 vuotta sitten. Ei. ei. EN ole niin vanha, että olisin osannut lukea sarjakuvia 40 vuotta sitten. Siitä on varmaan 37 vuotta kun näin sen sarjakuvan. Ja se jotenkin jäi mieleen muistikuvaksi.

Keskiyön aurinko on jännä, mutta Utsjoelle kesäöisin ajavat rekkakuskit eivät tykkää asiasta. Kelikamera Tie 4 Inari, Saariselkä. Klo 0:20 otetussa kuvassa aurinko paistaa kameraan. Jos tahtoo nähdä itse miltä se keskiyön aurinko näyttää - niin suosittelen Nuvvuksen maisemakameraa. Siis se kuvaa pohjoista taivasta ja näkyy hienosti miten aurinko vain pysyyy samassa linjassa meniessään tuntureiden yli. Joten onnellisia he, jotka asuvat lapissa ja heillä on ikkunassaan pimennysverhot? Saattaa olla. Lapin reissu saattaisi olla aika väsyttävä, jos matkustaisi sinne keskitalvella tai keskikesällä. Ei malttaisi mennä nukkumaan. Talvisin kyttäisi revontulia ja kesällä se keskiyön aurinko olisi mahtava näky. Suosikaa siis kevättä tai syksyä lapinreissuihin jos tahtoo myös nukkuakin.

Kuinka nopeasti sitten aurinko liikkuu taivaalla Nuorgamin korkeudella? Sen pystyy katsomaan Nuorgamin tienpinta kamerasta kun seuraa tiehen osuvia varjoja. Liike aamuisin on aika nopeaa. Tosin mulla ei ole ollut elämässäni kyllin tylsää hetkeä katsoakseni Tampereen - Jyväskylän korkeuksilla olevien kelikameroiden aamuisista tienpinta kuvista varjojen liikettä kesäkuun alussa. Jotta tietäisin että mikä on varjon liikkusen ero.

Olisiko nyt se hetki? Vaikka tiedossani hyvin on se, että aivan ensimmäisten auringonsäteiden aiheuttavat varjot eivät osu tienpintaan paikallisten kelikameroiden kuvissa. Mutta sotketaan tähän sitten tekoälykin mukaan. Eli kysyn siltä onko voiko varjot liikkua nopeammin kesäkuun alussa aamuauringossa 1000 kilometrin välimatkan eri sijainneissa.

Se kertoi että kannattaa pimeällä käyttää heijastinta ja että varjo syntyy siitä kun auringonvalo osuu sitä läpäisemättömään esteeseen, kuten rakenteeseen tai kasvillisuuteen.

Mutta minähän SANOIN että tämä on tylsä aihe ja SIKSI en ole käsitellyt sitä. Ok. annan itse vastauksen. Eli pohjoisessa aurinko tähän aikaan vuodesta on matalemmalla ja se aiheuttaa pidemmät varjot, jotka sitten saattavat aiheuttaa harhan - että varjot kulkisivat nopeammin pohjoisessa, mitä ne tekevät etelässä.

Tästähän tuli malli esimerkki siitä, että tylsiin aiheisiin ei kannata puuttua. Lennokas teksti saattaa kokea pysähdyksen, kuten lastenvaunuissa istunut lapsi koki tällä viikolla. Come as you are. Teen spirit. the smiley.

Äkillisistä pysähdyksistä puheen ollen, Ylen uutisissa on uutinen, joka kertoo Suomen linja-autokannan olevan huonossa kunnossa. Ajokilometreihin verrattuna henkilöautoihin, niin bussit pitäisi katsastaa joka kuukausi. Mutta linja-auto katsastuksessa on kalustopuute. Huollossa voi säästää, jos palkoissa ei.

Kojelaudat ovat kuten joulukuusia kun kaikki häiriövalot loistavat ja sellaisella autolla viedään lapsia kouluihin. Jotkut bussikuskit ovat päättäneet jopa soittaa itse poliiseille ajon aikana, että bussi pysähtyisi. Liikennöitsijältä kun käsketään vain ajamaan, kunnes auto syttyy tuleen. No poliisit kun pysäyttää bussin, niin silloin liikennöitsiä ei voi syyttää kuskia työvelvollisuuden rikkomisesta. Niihin velvollisuuksiin kuuluu myös ilmoittaa auton ajokunnosta, mutta vara-autoja ei ole ja liikennöitsiä saa sanktioita ajamattomista vuoroista. Uutisessa kerrotaan, että hyvin usessa bussissa palaa merkkivalo - joka ilmoittaa bussin olevan tulessa. Jos bussi on kuuma, niin se on säästösyistä. Ilmastointilaitteet toimivat kyllä, mutta kylmäaine maksaa. Tämä johtaa tietenkin +50c lämpötiloihin matkustamossa ja nykyauton tietokone ei anna bussin ajaa ovet auki.

Tässä taas joudun käyttämään Jämsän paikallisliikenteen busseja. Ilmastointi ei toimi kaikissa autoissa, joten kun oli jo lähempänä Jämsän keskustaa ja vaikka oli hellettä, niin päätin jäädä jo kirkon pysäkillä pois ja kävellä itse loppumatkan. +26c on kultenkin kylmempi kuin +35c

Tää maa säästetään piloille. Jos säästää liikaa kunnossapidosta, niin se kostaantuu. Voi ns. hyvinvointiyhteiskuntakin suistua sisällissodan partaalle jos ihmisiä eriarvoistetaan asuinpaikan mukaan. Kuten tämä sote homma.

Se siitä. ja jatketaan kertomalla että Kiina lähetti luotaimen kuun pimeälle puolelle. Luotaimen tarkoitus on kerätä 2 kiloa kiveä ja lähettää ne takaisin maapallolle, jotta niitä kiviä voi kivasti tutkia.

Lopuksi vielä kerron, mitä Suomessa on tapahtunut tilannehuoneen mukaan. Hausjärvellä tapahtunut raideliikenteen henkilövahinko. Intercity 166 Tampereelta Helsinkiin on 25 minuuttia myöhässä. Hyvinkäällä hella oli jäänyt päälle ja alkanut savuttamaan. Järvenpäässä patja sytytettiin palamaan pusikossa. Poliisi epäilee paloa tahallaan sytytetyksi.

Totta. patjathan kyllä syttyvät aika usein itsestään ja ovat pusikoissa ulkona. Kirkkonummella grillattiin parvekkeella ja naapurit luulivat toimintaa tulipaloksi. Joensuussa ruoka kärähti liedellä.