perjantai 21. joulukuuta 2007

Lohtua antava median syvä kita

 

21.12.2007
eknission

Jokainen meistä kuolee joskus tulevaisuudessa, muttei viihdeteollisuus tee asiasta muuta kuin menestysleffan - siis jos kuolemaamme liittyy joku suuri tragedia - jolla voisi lypsää ihmisiltä rahat pois. Tunteisiin vetoava skeida kun uppoaa.

Tunteisiin vaikuttavan televisio-ohjelman voi luoda tuosta vain. Käytössä kun on ääni ja kuva. Visuaallisia elämyksiä rantaan ajautuneista valaista, öljykatastrofiin juuttuneista linnuista. Pikkulapsista joita on haastateltu jonkun luonnonmullistuksen jälkeen - että nämä itkien kertoisivat olevansa ainoa henkiinjäänyt koko perheestään. Vielä kun pelotteltaisiin ilmastonmuutoksella, niin siitähän tulisi hyvä ohjelma. Extrana videoita, joiden katsominen etoo - mutta siksihän niitä ihmiset tuijottaa. Koska se kiinnostaa, vaikkei kukaan sitä tunnusta.

100 kanavaa 24/7 on kansanterveydelle aika kiva asia. Formaattiohjelmia, jotka saalistavat katsojia heidän luontaisella pelolla jäädä paitsi jostakin - jäädä hylkiöksi. Formaattiohjelmia, jotka pakottavat ihmiset television eteen näpyttelemään äänestystekstareita. Siitä on tullut uusi sosiaallisen elämän keskikohta. Media, televisio, internet, tosi-televisio.

Matkapuhelinpalvelut, katso ja kuuntele hittimusaa.

Maailmanlopun rakennusosia asetellaan paikoilleen uutissähkeiden rivien välissä. Rotuerottelua sivistysmaissa, muttei sillä nimellä tietenkään. Sehän olisi historian toistamista. Meillä on tekniikka, jolla voidaan havaita vammaiseksi syntyvä sikiö jo varhain - jotta ongelma voidaan poistaa. Ongelma? Tietenkin. Yhteiskunnalle maksaa vammainen ja sairas ihminen enemmän kun terve, ns. normaali yksilö. Kaikessa tahdotaan säästää rahaa, vaikka joistain kohteista säästäminen tuo lisäkuluja tulevaisuudessa.

Yhdysvallat, maailman pomo - alkaa rakoilemaan. Osavaltiot kapinoivat ympäristöasioissa keskushallintoa vastaan. Odotettavissa on suurempia myrskyjä ja katastrofeja mitä Katrina oli. Sen jäljiltä New Orleans ei ole enää sama kaupunki. Irakin sota jakaa mielipiteitä rajusti - se alkaa näkymään jo Suomessakin pyörivissä televisiosarjoissa. Nyt ympäristöasioihin on havahduttu, kun maastopalot polttavat ihmisen kodit matalaksi ja hurrikaanit kyntävät kaupungit mäsäksi. Rahaahan menee uudelleenrakennukseen aika paljon, ja sitten keskushallinto väittää - ettei ole varaa torjua ilmastonmuutosta. Kaiken lisäksi joissain täkäläisissä kouluissa ei opeteta enää evoluutioteoriaa. - siis totuutta.

Suomessa on pakko kuljettaa suuria määriä tavaraa rauta- ja maanteitse, jotta homma toimisi. Logistiikkahan tätä maata pitää pystyssä. Mutta jostain syystä ei ole rahaa niiden väylien kunnossapitoon - joita tää harvaanasuttu maa tarvitsee selvitäkseen. Psykologin palveluista karsitaan, koulujärjestelmä nykii.

Terveydenhoitopalvelut karsitaan pois. Toivotaan, että sentään tulevaisuudessa on jotenkin järjestetty kuolleiden keruu. Kas, kyllä ihmisiä alkaa tässä maailmassa kaatuilemaan. Työelämä on sitä - että ihmiseltä vaaditaan paljon - mutta palkka ei nouse mihinkään. Se johtaa lakkoihin, joilla vaaditaan lisää liksaa. Työelämä stressaa ihmisiä kuten valmistaen heistä hermoraunioita. Jotenkin pitää pärjätä.

Jossain voi kuitenkin säästää - vissiin kun tätä menoa tää systeemi menee -
niin pian on suositeltavaa ajatella ihmisenkin olevan kompostoitavaa biojätettä. Säästyy ainakin hautauskulut. Uskonto? Ihmisethän eroavat kirkosta koko ajan. Uskonto koetaan rasitteeksi. Syntikäsitykset haittaavat elämää täälläpäin.

Antaudutaan median kitaan, ehkä se voisi antaa lohtua tässä maailmassa. Ehkä siksi tosi-tv on suosittu nykyään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.