lauantai 11. toukokuuta 2024

Suuri aurinkomyrsky päällä nyt

 

11.05.2024
geomangeettinen indeksi 7

Eilen maapalloa koetteli erittäin voimakas geomagneettinen myrsky, jonka KP arvo oli 8. Vuoden 1859 aurinkomyrsky oli laskennallisesti KP arvossa 9. Minulle on tuttua, mikä Kp-indeksi on - mutta tämän linkin kautta saat sen itsekin tietää ja samalla pääset katsomaan reaaliaikasta dataa aurinkotuulesta. (klikkaamalla sivun otsikkoa "spaceWeatherlive", linkki vie sivulle jossa kerrotaan KP indeksistä että mikä se on)

Tätä merkintää vähän aikaa sitten ajattelemassa oltuani, toi KP arvo oli siis 7, mutta nyt se on taas 8.

Jos se kilahtaa tätä kirjoittaessani tasoon 9, niin en tule saamaan tätä merkintää nettiin. Sillä 5G yhteydet menisivät poikki samalla kun kaikki muukin mobiilidata katkeasi. Meillähän ei enää ole säästösyistä sellaista toimivaa nettiä, joka olisi turvassa puhelinkaapeleissa maan alla.

Miksi sitten nyt kesällä pitäis olla huolissaan tai edes seurata tilannetta? Eihän nyt nää revontulia? Väärin. Sivuamani netin katkeilu, sähköverkkojen viat yms. nykyteknogian häiriötilanteet ovat hyvin äärimmäisen todennäköisiä tällä radiosäällä. Lisäksi voi niitä revontulia nähdä etelässä keskiyöllä, kun taivas on hämärähkö.

https://www.spaceweatherlive.com/fi.html on siis sivusto, jolta tuota voi seurata. Linkkasin sen intenetin likaviemäriin nimeltä facebook, joten sekin tuli tehtyä.

Vaikka ihmiset sen näkevätkin vasta ehkä parin päivän päästä. Koska palvelun algometri on suunniteltu hukkaamaan asioita. Lähikaupan facebook-tarjoukset näen usein vasta sitten kun tarjous on jo ohi. Hyvän vapun toivotuksia olen vasta nyt nähnyt.

älylaitezombi ongleman ratkaisu on siis Kp-indeksin arvo 9? Netti pois vaan niin vieroitusoireet voivat alkaa. Keskustähti loistaa kirkkaimmin kuin koskaan. Aurinkotuulen tämänhetkinen nopeus on 718 km/s

Tämänhetkinen todennäköisyys revontulien näkymiselle (ottaen pois sen että on valoisat yöt) on korkea Galgaryssä. Se kaupunki on samalla leveysasteilla kuin Euroopassa on Lontoo, Berliini ja Amsterdam.

Eli jos nyt olisi Euroopassa yö, niin revontulia näkisi koko Tanskan alueella sekä Saksan ja Puolan pohjois-osissa sekä kaikissa muissa Euroopan valtioissa siitä ylöspäin.

Mitäs Tanskassa sitten puhutaan heidän uutisissaan? Heilläkin on punkkiongelma, hekin tarvitsevat opastusta joukkoliikenteen mobiilisovelluksen käyttöön, Grölanti boikotoi pohjoismaiden neuvostoa syynä syrjintä. Sekä arviot Helatorstain liikenteestä Tanskan valtateillä.

Mitäs sitten saksassa puhuttaa? tämä Aurinkomyrsky, Saksassa revontulet ovat suuri uutinen. Ne voivat näkyä ihan Sveitsiin asti. Berliinissä on sattunut tulipalo tehtaassa, sankkaa savunmuodostumista ja siitä varoitetaan ihmisiä.

No mitäs sitten Puolassa uutisoidaan? Venäjän hybridioperaatiot vaivaavat myös heitä. Varsovassa on +12 astetta lämmintä. Onko Krakovasta ja Gdariskista tullut varsovaa rikkaampia? Ja onko Puolan pilvenpiirtäjien niukkuus osa Euroopan rajoitettua kunnianhimoa? kysymyksiin saat vastauksen haulla "polish news in english" Kerrotaan vielä, että kertalippu Krakovan busseihin on hinnoilteltu minuuttimäärin. Eli 20 minuutin lippu maksaa $1 , 40 minuutin lippu $1,50 ja 90 minuutin lippu maksaa $2

24 tunnin lippu maksaa $5,50 (kaikki 2 vyöhykettä) ja 7 päivän lippu maksaa $17

Vertailun vuoksi kerrotaan Pariisin bussilipuista. Heillä on tekstiviestilippu käytössä ja se maksaa $2,50 ja sillä voi tehdä vain yhden matkan. heillä on myös lippu, jolla voi tehdä rajattoman määrän matkoja ja se maksaa $8

Eli vielä kun meillä on 5G verkko, niin käytetään sitä. Vielä kun on internet olemassa, niin voin kertoa että Sydneyn paikallisjuniin pääsee hintaan $4,80.

Ja näin päätämme nettikierroksen. Sydneyn sataman livekamerassa ei näy revontulia. Eteläisellä pallonpuoliskollakin on kovat revontulet nyt. Etelä-amerikan eteläkärjessä, uudessa seelannissa ja Tasmaniassa ne saattaa nähdä.

Hauraki Gulf live steam, eli livekamera uudesta seelannista, näyttää kyllä tähtitaivasta, muttei revontulia ole siellä tällä hetkellä. Tämä näkymä muuten kuvaa tulevaisuutta! paikallinen kellonaika siellä on 11-05-2024 20:19 ja suomessa se on vasta 11-05-2024 11:21

tulevaisuus on siis jo olemassa ja mä seuraan sitä internetin livekamerasta. vielä kun voi eli ennen kuin Kp indeksi nousee lukuun 9

Silloin muuntajat poksahtelevat ja lennätinasemilta nousee savua. Lennätinjärjestelmä lamautuu eikä tieto kulje. kuten oli vuonna 1859 Lennätin oli tuolloin se heidän internettinsä.

Tää ei ole viihteeksi puettua asiaa. Teknologia nykyään on haavoittuvaisempi mitä oli 20 vuotta sitten. Nyt on sen ensimmäinen koetus, sillä näin kovaa aurinkomyrskyä ei ole ollut 20 vuoteen.

Nauti älypuhelimestasi vielä kun voit. Toivottavasti viisaana olet pumpannut sen muistiin mp3 musiikkia, jotta laite viihdyttäisi myös ilman nettiä. Jos niin et ole tehnyt, niin kannattaa tehdä. varautuminen verkon katoamiseen on otettava elämässä huomioon.

Olemme vain pienellä planeetalla suuren auringon vieressä. 

(päivitetty paria tuntia myöhemmin. nyt se kp taso sitten nousi lukuun 9 Jos ihmiset aatteli kattoo antennitelkasta vaikka euroviisuja tänään illalla, niin se ohjelma ei kenties näy.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.