perjantai 28. huhtikuuta 2023

Sää kertaa ilmasto yhtä kuin elämä

 

28.04.2023
dfghhjtyew ,s

Merkinnän aihe näemmä tällä kertaa tulostui aivastuksen myötä. Aihe, siis mistä tarinan pitäisi kertoa - vaikka tässä vaiheessa tekstin kirjoittaja ei tiedä, minne tämä menee. Minne päädyn ja mitä päädyn käsittelemään? Tämä on matka, jonka kanssani jaan.

Voisin tietekin kertoa, että nyt ne jäätiköt sitten alkavat sulamaan. Sille ei voi enää tehdä mitään. Tuli uusi ilmastoraportti. Vihaa syntyy Tyynen valtameren saarivaltioissa. Ne kun ensimmäisinä katoavat mereen.

Suomen sää tänä HUHTIKUUSSA: Räntää, ukkosta, vesisadetta, kovaa pakkasta, tuulituhoja, lämpöaaltoa sekä paahtavaa auringonpaistetta. Kuivuutta, maastopalovaaraa ja ensimmäiset metsäpalovaaratkin kilahti mittariin.

Ukkosta? Kyllä. Viime viikolla Tampereen ja Seinäjoen välissä. lämpöaalto heitti ilmat jo lähelle +20c astetta. Samaan aikaan Oulun ja Kuusamon välissä koettiin huonoa ajokeliä lumipyryn vuoksi.

Maailman meret ovat lämmenneet poikkeuksellisella tavalla vain muutamassa viikossa. Tämä oli uusin tieto internetistä. Kyse ei El Niño-ilmiöstä, vaan jostain muusta, josta tutkiat eivät tiedä mitään. Tämä tietenkin aiheuttaa sään ääri-ilmiöitä tulevana kesänä. Nyt jos etelä-euroopassa kärvistellään +40c asteen helleaallossa. Alppien jäätiköt sulavat, Italian suurin järvi on jo nyt kuivunut lätäköksi.

Jäätiköiden sulamisen estäminen on siis nyt jo menetetty peli. Me hävittiin tää matsi. Viime vuonna Euroopan joet kuivuivat ja metsäpalot kyntivät tuhoa. Myös tulivuoret ovat taas aktivoituneet. Eli suomeksi sanottuna: Lisää tuhkaa ilmakehään ja tämän kasvihuoneen lasitus vain siitä vahvenee.

Samaan aikaan toi tekoäly alkaa kehittymään kohta jo itsekseen. Se on se toinen suuri saatana, joka alkaa nostamaan päätään. Se ensimmäinen ihmiskunnan luoma pelsebuubihan on ilmastonmuutos. Pitäisi nyt viimeistään tehdä jotain!

Päästökiintiöistä on pidettävä kiinni! Puulämmitys? Tuota.. kerroin aikaisemmin, että maasto/ metsäpaloissa on tuhoutunut aika lailla materiaa = savua ilmakehään paljon enemmän, mitä mökkisauna tuottaa. Samaan aikaan maailmalla poltetaan myös kaupunkeja sodan vuoksi. Sodissa yleensä palaa tavaraa, joka vain lisää sitä saastesavua ilmakehään. Mainitsinko jo tulivuorien aktivoitumisen?

Savua tupruaa ja planeetta lämpiää. Minkälainen hurrikaanikausi on tulossa ja kummalle puolelle Atlanttia se tänä vuonna kohdistuu? Brittien saaret tulilinjalla? Puskurina, jotta se katagorian 5 hurrikaani sitten laimenee niin - että Ruotsiin tullessa se olisi vain katekorian 3 hurrikaani ja Suomeen se tulisi vain trooppisena hirmumyrskynä?

Alankomaat? Toivottavasti tulvavallinne kestävät. Toivon sitä todella. Kun ajattelee vaikka sitä Pohjanmerta. Sehän on kuten kuppi, jos Atlantilta Islannin suunnasta tulee paljon tuulen eteenpäin puskemaa vettä. Sehän merialue on kuten allas, jonka viemäri on se Englannin kanaali. Ei se kautta paljon vettä pois pääse - joten meri nousee. Suunnastaan eksynyt hurrikaani suuntaakin Irlannin rannikkoa pitkin pohjoiseen. Samaan aikaan Norjanmerellä olisi toinen myrsky tunkemassa sitä vettä etelään.

Lontoossa tulvisi pahasti. Siitähän skenaariosta kerran oli elokuvakin. Ennustinhan mä.. Tai no se oli vain tietoa. ..hurrikaani Katrinankin. Meret ovat siis lämpiämssä ennätysvauhtia. Lämmin merivesi on hurrikaanin kannalta hyvä, sillä se vahvistaa sitä sääilmiötä.

Kauhuskenaariot vain tässä saattavat tulla toteen - tavalla tai toisella.

Ensi tiistaiksi, kun mä viimein pääsen kauppaan töihin - niin sinä aamuna tuoremman ennusteen mukaan on luvassa räntämyrskyä. Lämpötila siinä nollan vaiheilla. Eli töihin pääsee! En vain anna itselleni oikeutta olla onnellinen asiasta. Sen tietää vasta sitten ensimmäisen viikon jälkeen. Sitten vasta olen päässyt vauhtiin, ja kenties tällä kertaa täs käy hyvin.

Jämsä kuitenkin pysyy rautatiepaikkakuntana. Asemalle on tulossa uusi parannusremontti, he tekevät alikulun asemalaiturille. Sekä suunnittelevat ohitusraiteitä välille Jämsä - Jyväskylä. Jämsän uudesta rautatietunnelistakin on julkaistu jo video.

Eli junat lähitulevaisuudessa kulkevat paremmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.