maanantai 18. heinäkuuta 2022

Eurooppa mikrokuvun alla ja Suomessa on ... MURSU

 

18.07.2022
Euroopan mikrokupu

tuhansia evakoitu kodeistaan, toisaalla taas ihmisiä kehoitetaan pysymään kotonaan. Tuhansia kuollut olosuhteisiin EU:n peittoalueella. Englannissa on annettu ensimmäisen kerran punaisen luokan hellevaroitus, Ranskassa palaa maastot pois. Eurooppa on kärventynyt +40c asteen lämmössä aina Berliiniä myöten jo kuukauden. Toisaalla myös sitten tulvii. Ja pahasti.

Päästökiintiöt ylittyvät maastopaloista sekä vielä jatkuvasta sodasta EU:n kulmassa. Savua ilmakehään, joka toisaalta tekee tyhjäksi pohjoismaiden päästökiintiöt. Tulee sitä savua nyt vähän muualtakin, kuin suomen saunojen pesistä.

Ilmastonmuutos alkaa kolisemaan toden teolla. Tässä taas viime viikolla satoi päivässä niin paljon, että järvi nousi 6cm parissa tunnissa. Sademittari täyttyi kahdesti ja siihen mahtuu 60ml vettä kerrallaan. Oli kyllä hellettä Suomessakin tänä kesänä jo. Nyt on viileä heinäkuu. Mikä on vain hyvästä, ei oo niin kuuma kerrostaloissa. Itselläni sentään mahdollisuus aina lähteä maalle pakoon kuumaa. Kaikilla ei sitä mahdollisuutta ole.

Vaan.. Mursu on rantautunut Haminan rannalle ja se elukka paisui pienimuotoiseksi julkisuuden hahmoksi. Uutisoinnista päätellen. Puutkin kuulemma voivat stressaantua ja siten päästää enemmän saastuttavaa hiilidioksiidia.

Samaan aikaan Euroopan Unionin alueella ovat siis tuhannet ihmiset paenneet maastopaloja. Tuli ei ole hallinnassa. Yhdysvaltain presidentin ilmastopaketti on kaadettu, menisi ihmisiltä työt - eli äänestäjät tulisivat vihaisiksi. kyllä se meri vielä siellä kongressirakennuksen alakerran kastelee.

Muista syistä johtuen, ensi talvena Suomessa saatetaan joutua säännöstelemään sähköjä. Samaan aikaan tahdotaan edesauttaa sähköautoilua.

Jossain sähköautoissa on joku ihmeen bilemoodi, jossa se aukoo itse oviaan ja sulkee niitä sekä vilkuttaa valojaan. Tietokoneen vikaantuessa se käynnistää sen moodin moottoritiellä?

Maastopaloja näyttää olevan Espanjassa. Tulimeri lähestyy lähiötä. Toisella näytöllä on tuoretta videokuvaa ilmastokatastrofista.

On sitä metsää Suomessakin. Vaan alkaako täällä sitten sademäärät nousta ja liuttaa puiden perustukset pois? Voimakas tornado tehnyt tuhojaan.. Kanadassa.

Tälle viikolle on Jämsään ennustettu lämpötilojen rajua nousua takaisin pikahelteeseen. Mitä se sitten tekee sateiden ja myrskyjen osalta jää nähtäväksi.

Euroopassa siis on kuivaa, toisin on vaikka Australiassa. Siellä tulvii. Samoin Kiinassa ja Pakistanissa. Etelä-amerikassa tulvii kanssa, samoin Afrikassa oli tulvia. Samaten.. Euroopassa oli kovat tulvat tuossa viime vuonna. Italiassa jäätiköt sortuvat vuorilla. jää sulaa puroiksi, joista tulee uusia virtoja asfalttipohjaisiin jokiin ja ne laskevat rautateiden yli mereen - nostaen sitä hiljalleen.

päästökiintiöt? Eli metsäpalot ja niiden polttamien talojen savut, se sota ja tosiaan olen tässä listauksessa unohtanut tulivuoret. Niitä on purkautumassa rajusti ympäri maailmaa sen tusinan.

Eli tää vain on internetistä katsottua tietoa, tiedonvälityksen nopeutuminen on saanut aikaan illuusion siitä - että maailman tilanne olisi pahempi mitä se onkaan?

Ei asia noin ole. Olen omin silmin nähnyt lisääntyneen sademäärän kotiseuduilla, kilometrien korkuisia pilviä on näkynyt harva se päivä. Ei ennen sellaisia niin usein ollut. Osansa tietenkin tiedonvälityksen nopeutumisella on tässä mursuaiheisessa sarjakuvassa, jonka päähenkilönä on rahoihinsa hukkuva Roope Ankka.

ikävä miten ajatus katkeaa joskus.. mutta uudelleenyritys.

Eli. Tiedonvälityksen nopeutumisella on tietenkin sensaatiomaisuuden kasvu. Että kun toitotetaan koko ajan kiihtyvällä vauhdilla videota ja tietoa, niin siihen saattaa turtua.

turtumien johtaa vissiin sitten kuolemaan. Kun se teslas tekee tenän kun on kolmenkymmentä astetta pakkasta, olet matkalla toiselle seudulle Suomessa - jossa on vielä sähköjä päällä. Mutta auton tietokone sitten sekoaa ja käynnistää sen bilemoodinsa päästäen lämmöt pihalle.

kaipa nekin hätävilkusta sit käy.

mutta noita videoita siitä, mitä maailmassa tapahtuu löytyy tuolta: https://www.youtube.com/c/WhenTheEarthIsAngry/videos katsokaa, vielä kun meillä on internet olemassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.