maanantai 30. heinäkuuta 2007

Tää niikun digimaailma

 

30.07.2007i
Tämä niinku maailma

Lankapuhelimet tahdotaan pois maaseudulta ja ihmiset siellä pakotetaan käyttämään matkapuhelinta - koska lankaverkon ylläpitokustannuksista tahdotaan päästä eroon. Lankapuhelin on teurastuslistan ykkösenä. Sen korvaa valtakunnallinen langaton laajakaista. Teliasonera tahtoo näin - vaikka valtaosa maalla, pitkien lankapuhelinyhteyksien päässä asuvista ei osaa käyttää tietokonetta. Nykykännykät alkavat olla jokainen kuin minitietokone. Siinä käy siten, että tulevaisuudessa uutisotsikoissa lukee - ettei apua saatu perille ajoissa, koska myrskytuhot olivat katkoneet sähköpiuhat eikä siten voinut ladata kännykäään lisää virtaa - jotta olisi voinut soittaa apua paikalle. Ambulanssi ei voi odottaa, että tieltä raivattaisiin kaatuneet puut. Ruumisauto sen sijaan voi sen ajan ventata, kas kun asiakkaalla kyllä riittää sitä aikaa odottaa kyytiä.


Ilmastonmuutos kun voimistaa myrskyjä myös Suomessa - teknologian luvatussa mekassa. Salamat voivat tuhota matkapuhelinverkon tukiasemia sekä digiTV-mastoja - siitähän oli tässä jo esimakua tuolla kaakkoissuomessa, jossa digiTV katkesi salamaniskuun.

Suomessa ei riitä rahaa tieverkon täydelliseen kunnossapitoon. Tässä maassa on jo 1000 heikkokuntoista tieliikennesiltaa. Ajan kysymys on se, että koska niistä ensimmäinen romahtaa katkaisten liikenneyhteyden, joka jossain tapauksissa on elintärkeä.

Tietoliikenneyhteys on nykyään meidän henkireikämme - kirjaimellisesti. Ilman sitä ei elintarvikemyymälöihin tule ruokaa. Ilman sähköjä ei elintarvikeliikettä voi pitää auki. Pienemmissä myymälöissä pimenee kassakone, suurimmissa kyllä on varavoimaa kassoille, muttei ikuisesti. Pakastimet sulavat. Niin.. noita sähkökatkoksia saattaa tulla nykyään useammin - kiitos ilmastonmuutoksen.

Se ainakin lisää hurrikaaneja. Muistatteko Katrinan, joka melkein tuhosi New Orleanssin? No se puhuri oli vain esimakua sillä lämmennyt merivesi voimistaa myrskyjä. Eurooppa tulvii ja palaa. Samoin tekee Aasia. Afrikasta tulee elämälle liian kuuma paikka. Ilmastonmuutos johtuu ihmiskunnan teollistumisesta, eli teknologian kehittymisestä. Saattaa se olla tietenkin luonnollisen syklin mukainen muutos - mutta ihmisen toiminta taatusti voimistaa sitä.

Ala-asteella maikka sanoi meille, vuosi oli jotain 1985, että olemme syntyneet hienoon aikaan. Koska näemme tämän suuren teknologin kehittymisen. No kyllähän se on kehittynyt - siis teknologia.

Tiedonvälitys on nykyään nopeaa ja ylittää kulttuurirajat. Uskontojen väliset konfliktit ovat lisääntyneet koska nykyään toisia on helppoa loukata vaikka vahingossa. Maapallo on kutistunut nuppineulan pään kokoiseksi jos ajatellaan mittapuuna tiedonkulun nopeutta.

Tiedonkulku on mahdollistanut sen, että länsimaiden päättäjät ovat tulleet nopeammin tietoiseksi kaukaisten maiden tilanteista. Eli niissä ei ole demokratiaa - ja sehän ei sitten käy länsimaiseen ajattelutapaan. Koska elämä olisi muuten liian tylsää - niin täytyyhän sitä sotia jossain.

Mikä on johtanut kostonkierteeseen nimeltä terrorismi. Miksi muuten USA olisi "suuri saatana", ellei tieto olisi kulkenut sähköisesti.

Kostonkierrettä ei voi enää pysäyttää. Ihmiseen vain on koodattuna tarve kostaa koettu vääryys.

Media on sana, jolla tarkoitetaan tiedonvälitystä. Meille kerrotaan uutisia tunneittain, välittämättä paskaakaan siitä - että tahdommeko välttämättä tietää että Irakissa on taas tapettu ihmisiä. Se kohta ei jaksa kiinnostaa ketään. Eli on tapahtunut turrutus. Meidän toimintatapamme selvitä maailmassa - suodatus.

Länsimainen mediamme on antanut väärää kuvaa toisten uskonnoista ja tavoista, mikä puolestaan on antanut meille länsimaalaisille ennakkoluuloja muista ihmisistä.

Oli miten oli - tää on meidän maailmamme ja saamme kestää sitä. Lankapuhelimet vain museoon, välittämättä vanhoista ihmistä - jotka eivät enää jaksa oppia kännykän käyttöä. Laajakaistasta puhumattakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.