maanantai 11. marraskuuta 2024

teknologinen ratkaisutyö

 12.11.2024
Plumaa aamuun e sette

Pluma - eilen löytämäni tekstieditori, jolla on paljon hyviä toimintoja. Olen tässä etsinyt tosiaankin hyvää tekstieditoria kirjoittamiseen, joten tämä merkintä on ensimmäinen teksti johon sitä Plumaa käytän.


Ratkaisuja ongelmiin löysin eilen. Mä siis vaihdoin windowskäyttäjästä Linux käyttäjäksi. Ja tässä kerron siis bluethoot kuulokkeisiin liittyneen ongleman.
Siis kyseisestä kuulokkeista kyllä mä tein arvostelun - löytyy tästä nettipäiväkirjasta haulla JBL

Eli ongelmana oli se, että xubuntu pyysi niiden kuulokkeiden PIN koodia, jota ei ollut toimitettu niiden mukana. Mutta ne näkyivät Bluethootlaitteiden hallinnassa aina silloin kun järjestelmä pyysi sitä koodia. No mä sitten klikkasin hiiren vasemmalla sitä laitetta, valitsin "Luotettu laite" ja liitin samalla suosikiksi. Ja musiikki yhdistyi kuulokkeisiin.


Eli jos on se Pin-ongelma, niin vasemman hiirinäppäimen valikko auttaa.
Sekä että on nopea sen käskyn antamisessa. Toinen juttu mikä ei toiminut, oli Spotify. Ratkaisu siihen oli Spotify-qt (varsinainen sovellus ei toiminut, sammutti itsensä kun latasi) Toinen helppo ratkaisu on spotifyn web playerin käyttö selaimessa. Sivun kun laittaa koko näytön kokoiseksi - niin toimivuus on kuten olisi se sovellus. Ainoa haitta on se, että kaikki musiikki sitten tallentuu selaimen välimuistiin. Koska spotify ei tajua olevansa SUORA toisto palvelu. Eli data tulee, se toistetaan ja sen jälkeen hävitetään. kuten menisi suoraan ohi. Spotifyhän hakee sen datan, ja sitten alkaa tukkimaan toistolaitteen muistia sillä.

Hyvin outoa oli se, että tässä päivityksissä spotify sovellukseen kännykkään tuli viimein asetuksiin sen välimuistin poisto-mahdollisuus. (data ja tietosuoja) Outoa siksi, että sovellukseen tuli jotain sen käyttöä helpottavaa toimintoa. Vaikka kohta älypuhelimen sisäisen muistin koko alkaa olemaan jo puoli teraa - niin kyllä sekin tukkeutuu ajan kanssa.

Mutta linux foorumeiden mukaan, tuosta onglemasta muutkin kärsiävät ja ovat aukoneet päätään asian puolesta - niin mun ei tartte. Joten asia korjaantunee ajan kanssa.

Kerta nyt mulla sitä tallennustilaa on - niin laitoin koko mp3 kokoelmani koneelle ja audacious soitin toistaa ne hyvin. Sekä nettiradiot! Chronix ja  Gothville vielä löytyivät. jotain 10 vuotta sitten noita nettiradioita enemmän kuuntelin. Sitten se jäi kun tuli spotify ja youtube. Olihan taannon juttua, että winampin nettiradio soitin voi soittaa viruksenkin. Se oli windows ympäristöissä - ja kyllähän joku voi koodata viruksen vaikka t- i- k- t- o- k -nimiseen palveluunkin että kun videota toistaa, niin laite saastuu. Jos laite on netissä, niin voi olla virustartunnan alainen. Se on nykyään vain se, mitä pitää hyväksyä - jos noita tahtoo käyttää.

Jos toistaa jotain ohjelmalähdettä, joka koostuu ykkösistä ja nollista (digitaallinen radio esim.) niin siihen voi koodata viruksen. Digitaallinen systeemi on alalogista systeemiä helpommin murrettavissa. Mutta näillä mennään, kerta se teknologian kehitys oli silleen kivaa.

Tänään pitäis saada firefoxin piilo-asetuksiin (about:config) lisättyä koodi, että se selain avaisi sivujen lähdekoodin ulkoisessa editorissa. Auttaisi paljon kotisivujen muokkauksessa. FTP yhteyden mä kyllä jo sain kuntoon, simopahula.fi sivustollani olevan tiedotteen poistan kunhan tuon pikamuokkauksen saan toimimaan.


Pikamuokkaus.. Tapanani on ollut ensin muokata pikaisesti sen sivun lähdekoodia selaimen avulla, jolle tahdon tehdä muutoksia ja siten löydän sen sivun sitten editoriin tietoston päivämäärän avulla.

Kas. automaattinen tallennus näyttää toimivan tässä Pluma editorissa. Sen näkee heti ikkunan otsikkorivilta.

Eli siis selvennän vinkin avulla, joka kyllä toimii myös windowsin puolella, siis muistiossa. Jos tiedostoa on muokattu, niin * merkki ilmestyy ikkunan otsikkoon. eli..

Tallennettu: tiedosto.txt - muistio
Tallentamaton (muokattu): *tiedosto.txt - muistio

tähtimerkki katoaa siis kun tallennat (tai ohjelma itse tallentaa) tiedoston. se on olla myös "~" etuliite merkkaamassa tallentamatonta tiedostoa - se mikä merkki on kyseessä johtuu käyttämästäsi ohjelmasta.

Eli jos miettii, että onko asiakirja tallennettu - niin sen vain näkee ohjelmaikkunasta.

Toisenlaisesta ikkunasta kun tänään herättyäni (klo 5:20) katsoin ulos, niin eipä olleet katuvalot vielä päällä tässä osassa Jämsää. Ne syttyivät vasta puoli kuudelta. Osa ihmisistä menee töihinsä jo viiden maissa, suuriin ruokakauppoihin mennään töihin nykyään jo kello 4 aamulla.


On siis aamu, dokumentoidaan maailmaa.. Erämaata halkaisevalla tiellä 955 Inarin Hirvaspäässä viime yönä klo 1:43 on mennyt ajoneuvo. Mainitsen sen sen vuoksi, että on harvinaista (joo.. en ole kelikameroita tässä pitkään aikaa kytännyt niin ei tietoa onko se nyt niin harvinaista) että tuohon aikaan sielä menee auto. saanut kyllä kulkea aikamoisessa lumipyryssä. ok.. eipä tässä sitten enempää. ::

Toi tuplakaksoispiste oli merkkinä vaan sille, kun tämä pluma näyttää laskevan merkkimäärää tilapalkissaan, että sitten myöhemmin voin tutkia - että pitäneekö toi tieto paikkaansa. Epäilen sitä, kun se näyttää että tuohon :: mennessä olisi vain 300 merkkiä. (Ohjelmasta kyllä löytyi asiakirjan tilastot ja kaikkineensa se näyttää 5695 merkkiä - tämä loppukaneettikin mukaan lukien)

Tähän näemmä saa myös väriteemojakin. Vihreää tekstiä mustalla pohjalla olisi kivan nostalgista kirjoittaa. Se nostalgia huokuu siitä, kun ala-asteella vuonna 1988 käytin mikromikkoa, tietokonetta johon piti tekstinkäsittelyohjlema Fas Tekoa varten laittaa kaksi lerppua sisään. Toisella oli käyttöjärjestelmä ja toisella se ohjelma. Näyttö oli vihreää tekstiä harmaalla pohjalla. eihän sen aikaiset näytöt nyt pystyneet toistamaan täysin mustaa. kuvaputkiteknologiallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.