torstai 28. marraskuuta 2024

Kuinka korjata netin taas toimivaksi xubuntussa lepotilan jälkeen? Korjattu ohje

 ****** 
PÄIVITYSTÄ (19.12.2024) Nettiongelman ratkaiseva päivitys tuli. Mutta tätä ohjetta voi soveltaa muuhunkin ongelmaa ***

28.11.2024
Kertausta

Koska itse huomasin, että antamani ohje ei toiminutkaan - niin tarkistin asiaa ja TESTASIN ennen jakamista. Sitä tietekin heti alkoi innostuneena kirjoittamaan ohjetta, kun tää linux noviisi sai jotain tehtyä ekaa kertaa. Kuten verkkoyhteyden palauttamisen lepotilan jälkeen. Muutkin varmaan käyttävät lepotilaa (keskeytystila / suspend) tietokoneen hiljentämiseen, jos on tuuletinongelmaa. (mikä on vähän kyllä kyseenalaista - mutta käyttömukavuuden nimeen tehdyt ratkaisut ovat aina vähän kyseenalaisia)

Eli ja joten. tarkistettu ohje.
Järjestelmä, jossa tämä testattu:
Ubuntu 24.02.1 LTS
64-bit
xubuntu

Xfce versio 4.18
GTK versio 3.24.41
Kernel versio 6.8.0-49-genefic


Verkkoyhteyden käynnistäminen ubuntussa (jos on katkennut) lepotilasta palatessa. Ohjeen olen yrittänyt kirjoittaa selkeäksi, jotta minuakin taitamattomammat käyttäjät osaisivat sen tulkita.

Komentojen kopiointi onnistuu kyllä, pääte voi varoittaa vaarallisesta liittämisestä. Tämän ohjeen komennot ovat turvallisia liittää. Käytä päätteessä näppäinyhdistelmää CTRL+SHIFT+V liittämiseen. Varminta tietenkin on kirjoittaa komennot itse, samalla tulee harjoitettua niiden kirjoittamista.

HUOM! Tämä ohje tehty ja testattu 28.11.2024

Tulevaisuudessa (+2 vuotta ja enemmän) komennot ovat saattaneet muuttua toiminnoiltaan tai ulkoasuiltaan. Sekä kenties se bugi - joka aiheuttaa syyn tälle koko ohjeelle, on saatettu korjata.

ENNEN TIETOKONEEN ASETTAMISTA LEPOTILAAN!!!! (suspend)  MUISTA: KATKAISE ITSE VERKKOYHTEYS!! (Jos ongelma on että verkkoyhteys katkeaa lepotilan yhteydessä, ettei sitä saa päälle vasta kun uudelleen käynnistyksellä - niin se kannattaa itse katkaista ennen lepotilaa) 

MYÖS kannattaa kopioda tämä ohje ja tallentaa se työpöydällesi tekstitiedoksi - jotta sinulla on tieto tallessa, kuinka jatkat kun herätät tietokoneesi lepotilasta.

Tutki millä sen teet, jos tekstitiedostojen teko ei ole tuttua linuxissa. Järjestelmäsi tekstieditorin löydät käynnistys valikon apuohjemista. Vaihtoehtoisesti voit käyttä Libre office writeriä. Se tulee yleisempien linux jakeluiden mukana.
Huom. Ennen ohjeen suorittamista, asenna nettityökalut komennolla

sudo apt install net-tools
Jos ne eivät ole asennettu, niin saat virheilmoituksia kun jatkat tämän ohjeen mukaan.

KATKAISE VERKKOYHTEYS KOMENNOLLA

sudo ifconfig enp2s0 down

KYSYY SALASANAA. HUOM. SALASANA EI TULOSTU NÄYTÖLLE. (salasanaa ei kysytä enää SAMAN pääteistunnon aikana.)

käyttäjän salasana:

ENTER. ODOTA OFFLINE ILMOITUSTA (järjestelmä-ilmoitus)
 
ASETA LEPOTILAAN (suspend).

--Lepotilasta herätät tietokoneen vaikka välilyöntinäppäimellä--

LEPOTILASTA PALATTAESSA:

sudo ifconfig enp2s0 up

VAIHDA enp2s0 (verkkoliitinnän ohjaimen nimi - verkkomoduuli) OMAN KONEESI TIETOIHIN. NE SAAT ESILLE KOMENNOLLA:

sudo lshw -C network


ANTAA SEURAAVAN: (tutki tuosta missä näet "enp2s0". Kun annat komennon omalla koneellasi, niin sen tilalla lukee oma verkkosovittimesi nimi. Esimerkissä olen sensuroinut arkaluontoiset tiedot.)

  *-network                
       description: Ethernet interface
       product: 88E8071 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
       vendor: Marvell Technology Group Ltd.
       physical id: 0
       bus info: *************
       logical name: enp2s0
       version: ***
       serial: **********
       size: 1Gbit/s
       capacity: 1Gbit/s
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm vpd msi pciexpress bus_master cap_list rom ethernet physical tp **************** autonegotiation
       configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=sky2 driverversion=1.30 duplex=full ip= *************** latency=0 link=yes multicast=yes port=twisted pair speed=1Gbit/s
       resources: irq: *** memory: ********* ioport:e800(size=256) memory: ***********


ODOTA KOMENTOJEN ANTAMISEN VÄLISSÄ 5s (Kunnes tulee järjestelmäilmoitus verkkoyhteden tilasta = offline)

sudo systemctl restart NetworkManager.service

ODOTA 5 SEKUNTIA

sudo ifconfig enp2s0 down

ODOTA 5 SEKUNTIA

 sudo ifconfig enp2s0 up
 
VERKKOYHTEYS PALAUTETTU

(testasin tämänkin: laitoin tietokoneen uudelleen keskeytystilaansa (lepotila) ja palautin, niin netti toimi automaattisesti. Eli ongelma (bugi) ilmenee siinä, kun tietokoneen laittaa siihen keskeytystilaansa ekan kerran. Keskeytys/lepotila/suspend - kaikki tarkoittaa samaa)

Siinä se päivitetty ja tarkistettu ohje rautalangasta väännettynä. Tulen palaamaan asiaan, jos huomaan tarvetta. Tai sitten miten jonkun toisen mahdollisen bugin voi kiertää. Kaikissa järjestelmissä on bugeja. Windows, Mac, Android, Linux, iPhone, Windows phone, Blueberry, HarmonyOS, äly-tv.. ja mitä muita järjestelmiä sitä nyt onkaan - jotka tietokoneita ohjaavat - niin niistä löytyy bugeja. Joten ei kannata tästä, että linuxissa on bugi - ottaa mielipidettä ettei järjestelmää kannata ottaa käyttöön.

Jos tahdot elää bugivapaasti, niin sun pitää lopettaa kaikkien tietokoneiden käyttäminen - ja siihen kuuluu kyllä ihan perus gsm näppäinpuhelimetkin. Niiden tietokone vastaa puheluiden salaamisesta. Analogisia järjestelmiä ei enää ole olemassa.

Elämme tietokoneaikaa ja se näkyy jollain tavalla ihan kaikkien elämässä. Bitti voi mennä poikittain ja systeemi kaatuu. Kyllähän mä itsekin inhoan sitä, että osaan käyttää näitä hemmetin koneita ja korjata niiden viat.

Kaikki on yhden kortin varassa nykyään. Toivotaan että se kortti on edes laminoitu, että kestää vähän enemmän painoa. 

---ps. jos se netti kuitenkin katkeaa lepotilan jälkeen, niin toista vaan tämän ohjeen kohtia. ja odota sen järjestelmäilmoituksen tuloa ja poistumista jossa se linux kertoo joko että nettiä ei ole tai se on palautettu. Jos ilmoitus tulee, niin se tarkoittaa että toimenpide myös tekee järjestelmässä jotain.

tiistai 26. marraskuuta 2024

Vesi plus teräs kertaa aika? Vastaus: sortumavaara

27.11.2024
kaiken maailman tiedostot meitä vainoaa

Otsake, otsikko, nuo viisi sanaa päivämäärän alla ovat lyriikkää CMX yhtyeen kappaleesta Hiki. Albumilta KolmikärkiGold. Musiikkia tähän aamuun, jolloin en koe palavaa halua asettaa tietokonettani lepotilaan ja vain sen tähden - että voisin testata toimiiko toi ratkaisuehdotukseni ongelmaan nettiyhteyden kanssa. Eli toimiko se vain yhden kerran vai olisiko oivallukseni ollut toimiva ratkaisu joka kerta?

Tulevaisuus tietää sanoa, että oliko se false tai true arvollinen neuvo. jätetään toi tulevaisuuden minän huolenaiheeksi. Tulevaisuuden minän? Nythän on nyt eikä yö ole pimeä päivä. Joten pimeä yö ei ole valoisa päivä? Analysoidaan tämä.

Jos yö ei ole pimeä päivä, eikä valoisa päivä ei ole pimeä yö - niin voisiko sitten olla niin, että upea kappale CMX:ää jälleen sai mut mantraansa mukaan? Taisi olla.

Olkoon täysi sinun maljasi. No ei ihan vielä, mä lupaan aiheuttaa vielä tämän tekstin muuttumisen johdonmukaiseksi elinajan tuhlaukseksi vaikka sillä koukulla, että dokumentoidaan mitä on viime yönä tapahtunut sähkösilmien nähden? Siis vielä kun ne pylväissä pysyy, eivätkä tipu alas kun teräs ruostuu puhki ja poikki.

Poro tai muu sorkkaeläin on ollut Hirvaspään kelikameran edessä tänä aamuna klo 4:20 - 4:50 välisenä aikana. Jäljet lumessa paljastavat eläimen käyttäneen tietä 955 helpompana väylänä jolkotella vähän matkaa sinnepäin joka tuntui silleen kivalta suunnalta elukan mielestä mennä. Sillä vastapuolen lumipenkoissa ei näy jälkiä kertomassa, että liikenneturvallisuus olisi paikallisesti kasvanut.

Inarin Angelin kelikamera, jonka pari kuvakulmaa on asetettu kuvaamaan taivasta - näyttää hienoa Matrix-tyylistä kuvaa kun kameran linssi näkyy kuvassa ja taustalla avaruus. Vai onko se vain kameran linssin heijastuma kuvusta? Noissa kameroissahan on kuvut, ne ovat niitä rakennelmia teiden varsilla, kupumaisia kupuja piteleviä pylväitä - jota päin näemmä ajoin tämän tekstin törmäämään seuraamuksella, että terästolppa katkesi.

Kupumaisia kupuja? No parempaa suomea vissiin olisi ollut kuvata nykyisiä kelikameroita pylväiden päässä oleviksi puolipalloiksi teiden varsilla.

..ja ne puolipallot eteläsuomessa näyttävät, että tulleet lumet ovat sulaneet. Ojat täynnä vettä. Ojat, pellot, lähiöt - täynnä vettä. Taas satoi niin paljon, että paikat alkoivat suomessa tulvimaan. Onneksi luvattu lauhaa, ettei tulvavesi jäädy paikoilleen. Se tekisi valtavia ongelmia niille ajoneuvon omistajille, joiden kulkupeli jäätyisi aika hyvin kiinni maahan.

Luhalahden (ikaallinen) kelikamerassa ei ole näkynyt suuntaan Vaasa - mitään liikennettä. Kuvassa näkyvässä kilometrikyltissäkään eivät ole etäisyydet muuttuneet missään vaiheessa yötä. Koko yön ajan on ollut vallassa 168 Vaasa, 105 Seinäjoki ja 13 Parkano kilometrimäärät noille paikkakunnille.

Se olisikin ollut aika outoa, jos ne olisivat kesken yötä vaihtaneet paikkaansa. Arvotaan seuraavaksi uudet kilometrimäärät, arvonnan virallisena valvojana toimii automaattinen kelikamera.

Eli jos joskus ennen nukahtamista moista ajatellut, että vaihtuvatko kilometrimäärät opasteissa silloin itsestään, kun kukaan ei katso niitä? Niin vastaus on, että kyllä ne koko ajan samoina pysyvät. Yhäkö sä muuten jatkat kirjoittamista jostain ihmeen opastekylteistä. Jatka edes uutisten kerrontaan - että miksi oot koko ajan hokenut teräksestä?

ok.

Jyväskylän Säynätsalossa oli siis silta poikki liikenteeltä ja nyt he ovat viimein tajunneet, että sillassa käytetty jänneteräs olikin riskialtis rakennusmateriaali, jonka riskejä ei tiedetty silloin - kun siltaa rakennettiin 1950 luvulla. 1980 luvulla siltaa remontoitiin paremmaksi ja vasta 2000 luvulla tajuttiin, että sillassa on jotain vähän vialla. Itsekin olen sen ylittänyt ainakin neljä kertaa kun olin muuttoapulaisena. Eipä tiputtu sen vuokrapakun kanssa Päijänteeseen.

Eipä toi ainoa 1950 luvulla rakennettu, vielä käytössä oleva silta ole suomessa. Talvi tulossa, Lehtisaareen ja Muuratsaloon menevät jäteautot joudutaan uittamaan lautalla kohteisiinsa. Paikalliset varmaan toivovat lauhaa talvea, jottei Päijänne jäätyisi.

Jämsässä on 5 siltaa yli joen. Ysitien siltaa peruskorjattiin kyllä 10 vuotta sitten, se vissiin kestänee. Oli kyllä alhaalta aika ruosteessa ennen remomttia. Seppolan kaarisillassa taisi olla jotain vikaa, mutta sekin korjattiin. Samaten Vitikkalan siltaakin on huollettu. Seuraava taisi olla .. oliko sen nimi isännöitsijän silta Jämsänkosken tehtaiden jälkeen ja sitten viimeisenä oli silta, jonka ali patojen kautta valuu Kankarisvesi Koskikeskiseen josta lähtee Jämsänjoki.

Eli täällä vissiin olisi valinnanvaraa, jos joku silta huomattaisiin vaaralliseksi. Elämää se kyllä haittaisi - kuten nyt kaikissa muissakin kaupungeissa, joissa pääväylät ylittävät siltoja.

Säynätsalossa se hajonnut silta vaan tosiaan on se ainoa yhteys niistä asutuista saarista mantereelle. Ja ruokakauppaan.

Tähän väliin on pakko heittää, että taannoinhan Jyväskylässä sortui vesitorni ja syyksi paljastui vesi, sadevesi joka pääsi jänneteräkseen.

Että sellaista. Arvotaan sitten seuraava vanha tärkeä rakenne, joka on sortumavaarassa teräsvaurion takia.. hyrrä pyörii.. Mikä Suomen valtateiden tai rautateiden silloista saa kunnian saada liikennöintikiellon tai yksisuuntaisen sukellusreissun allansa olevaan vesistöön? Ethän sä tänään ylitä mitään siltaa tai mene sellaisen ali..


Epäonnenpyörä pyörii..

Kuinka palauttaa linuxin verkkoyhteys lepotilan jälkeen?

 ****** 
PÄIVITYSTÄ (19.12.2024) Nettiongelman ratkaiseva päivitys tuli. Mutta tätä ohjetta voi soveltaa muuhunkin ongelmaa ***

26.11.2024
ongelmanratkaisijana jälleen minä

Ok. tämä on aika tekninen merkintä ja teen sen sen vuoksi, että kuulemma moni muutin linux käyttäjä painii tälläisen ongelman kanssa: Kun herättää tietokoneen lepotilasta (suspend) niin nettiyhteys (verkkokaapelilla) katkeaa - eikä sitä saa sitten mitenkään muuten toimimaan, kuin käynnistämällä tietokoneen uudelleen.

RATKAISU (järjestelmän tiedot. jossa tämä toimi. Distributor ID: Ubuntu / Description:    Ubuntu 24.04.1 LTS / Release:    24.04
Codename:    noble / xubuntu)

Eli ennen kun laittaa tietokoneen suspend tilaansa, niin sammuta itse netti koneesta. Siis jos lepotilasta herääminen jotenkin katkaisee verkkoyhteyden perusteellisesti - ettei sitä komennoillakaan saa päälle takaisin, niin miksi ei sitä itse tekisi ennen kun tekee sen toiminnon - jota aiheuttaa sen virheen?

Oli mun päätelmä. Eli sitä tarkempaa ohjetta pukkaa.

Ensin, ennen lepotilaa, sammuta verkkoliitintä komennolla

 sudo ifconfig enp2s0 down

-kysyy salasanaa,
 
(tarkista oma verkkoliitintäsi nimi! Tässä esimerkissäni se tietenkin on omani eli enp2s0  - vaihda se siis merkkiyhdistelmä omaasi. Tämän selvität komennoilla  ifconfig tai ip link show. )

Aivan.. ifconfgi, ei kuten windowskäyttäjänä itsekin ihmettelin että missä se ipconfig on. Se on näemmä ifconfig linux maailmassa. Mun itse piti asentaa nettityökalut komennolla 

sudo apt install net-tools

(ne eivät olleet tulleet missään päivityksissä, itse olen vasta kolmatta viikkoa linux käyttäjänä, niin pikkuhiljaa näitä asioita itsekin oppii)

Tämän jälkeen kun olin antanut salasanan ja painanut enter, laitoin tietokoneen siihen lepotilaansa.

Hetken kuluttua käynnistin tietokoneen lepotilastaan. Tällöin annoin komennon

 sudo ifconfig enp2s0 up

Tuli ilmoitus, että kone on offline. Joten käynnistin networkManagerin komennolla

 sudo systemctl restart NetworkManager.service

Ei tässäkään vaiheessa vielä kone näyttänyt muuta ilmoitusta, kuin että olen offline tilassa. Eli ajattelin sitten tässä vaiheessa katkaista uudelleen sen verkkoliitinnän ja ottaa sen käyttöön uudestaan komennoilla. 

 sudo ifconfig enp2s0 down (paina enter)

ja sitten 

 sudo ifconfig enp2s0 up (paina enter)

Ja kappas vaan..

OLET NYT ONLINE TILASSA

ilmoitus tuli. Ja netti toimii lepotilan jälkeen. Omassa koneessa tuuletin pysyy hiljaisemapana kun tietokoneen käynnistää lepotilastaan. Sama oli windowsin kanssa joten jos tämä toimii samaten myös uudella kovalevyllä ja käyttöjärjestelmällä, niin syy on bioksissa ja jossain sen ajurissa joka ohjaa anturitietoa lämpötila-antureista.

lämpötila-antureista puheenollen mä tein niiden seurantaan pikakuvakkeen, joka avaa ne päätteeseen reaaliaikaiseen valvontaa. Loin uuden käynnistimen, joka komennoksi annoin xfce4-terminal -e "watch -n 2
Nimeksi CPU lämpö. Tämä avaa seuraavanlaisen näkymän, jossa tiedot päivittyvät joka toinen sekunti:

Every 2.0s: sensors                                simo-Aspire-M3203: Tue Nov 26 18:46:33 2024

nouveau-pci-0100
Adapter: PCI adapter
GPU core:    1.10 V  (min =  +1.00 V, max =  +1.10 V)
fan1:        0 RPM
temp1:       +71.0°C  (high = +95.0°C, hyst =  +3.0°C)
                       (crit = +105.0°C, hyst =  +5.0°C)
                       (emerg = +135.0°C, hyst =  +2.0°C)

acpitz-acpi-0
Adapter: ACPI interface
temp1:       +50.0°C 

k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1:       +43.4°C  (high = +70.0°C)

Kyllä mä sen tiedän, että tää kone vissiin tarttis lisätuulettimen. Sellaisen, joka puhaltaisi kotelosta ulospäin ja olisi tuottasi tasaista ääntä, tämä tulee mieleen kun nyt näkee noi lämpötilat tietokoneen sisältä. Kuumana käy. Mutta toimii. Pitänee hommata paineilmapakkaus tietokoneen puhdistamista varten. sekin saattaa olla, mikä aiheuttaa ääntä.

Mutta MÄ ONNISTUIN ITSE PÄÄTTELEMÄLLä ratkaisemaan yhden ongelman, joka kuulemma vaivaa useita käyttäjiä. Hyvä juttu, jotain tiedän näemmä tietokoneen sielunelämästä.

Verkkosovittimen sammutus ennen kun laittaa koneen lepotilaan siis on ratkaisu, siihen että kone kadottaa nettiyhteytensä kun sen herättää siitä tilasta. Kuulemma siihen saisi scirptinkin luotua, että automatisois sen toiminnon, mutten itse ole vielä ihan niin pitkällä. 

 

----

 päivitystä tuohon. (27.11.24) toi ratkaisu saattaa toimia satunnaisesti. joten ongelma piilee siinä, kuinka järjestelmä hoitaa verkkoliikennettään. Eli jos itse katkaisee yhteyden ennen lepotilaa, niin siitä herätettynä sen voi tuolla ohjeellani saada toimimaan taas.  Mutta kuulemma tämä ongelma on monilla ja yhdessä sen voimme ratkaista. 

Eli tuossa pitää odottaa komentojen annon välissä 10 sekuntia, tai koska järjestelmä antaa ilmoituksen netin tilasta. Sekä että ne menevät oikein. Terminaalissa, kuten nyt windowsin päätteessä on käskymuisti joka toimii ylä ja ala nuolella. Ajattelin mainita. 

Kokeilin tuota taas ja tällä kertaa se toimi. Vaan se että miksi se ei joka kerta toimi on mysteeri.

maanantai 25. marraskuuta 2024

Miksi vaihdoin Xubuntuun? Osa ääretön

 
25.11.2024
Vettä sataa. +6.1c

Hyvin voi rikkoa aiherivin kirouksen vaikka syöttämällä säätietoja sen paikalla, jota muut käyttäisivät sen kertomiseen - että mitä aloitettu teksti sisältää. Sen kun nyt itsekin tietäis tässä vaiheessa. Näemmä kone lataa jotain netistä koko ajan, sen näkee sillä voi xubuntun näyttämään sen, mitä tietokone tekee. CPU:n kuorma, netin käyttö, muistin tilanne. Kaikki sai kivoiksi palkeiksi toisen näytön laitimmaiseen reunaan. Ei enää tartte arvailla mitä kone tekee siitä, että vilkkuuko kiintolevyn merkkivalo vaiko ei.

Myös ikkunoiden ulkoasua muutin, jotta ikkunan hallintapainikkeet (alaviiva, neliö, ruksi) ovat nyt vähän isompia ja näyttävän hyviltä. Samalla kansioiden ja järjestelmän ikonien ulkoasua muutin. Eli mä kyllä tykkään valinnastani.

Kaikkien näiden vuosien jälkeen, kun on toi pöytäkone muuttui hiljalleen hitaaksi käyttää ja oireili oudosti - niin se sama laite on nyt parempi. Oireilut johtuivat windowsista. Tätä kai kohta pitäisi vähän avata, jotten kuulostaisi vihaavani windows järjestelmiä.

Maksoin tuossa juuri sen uuden kovalevyn laskunkin. Tuollaisethan ovat pakkohankintoja, joiden maksu hoidetaan pitemmällä maksuajalla. Kaikkinensa tämä tietokoneremontti maksoi vähän alle 80€ (uusi kiintolevy vei siitä valtaosan + dvd-r paketti levyjä ja yksi uusi muistitikku jotta pystyi varmuuskopiomaan sitä hiton windows kymppiä)

Hyvä sijoitus siis, vanhasta tietokoneesta tuli kuin uusi.

Niin miksi windows sitten alkoi haitata? No siihen ajan kanssa tuli tälläinen oire, että tuulettimen kierrosnopeus kasvoi äärimmilleen jos tarvitsi uudelleenkäynnistää. Tietokone metelöi kuten pölynimuri. Sen sai hiljaiseksi windowsin lepotilan kautta.

Sekä se kun aina piti eheyttää kumulatiivisen päivityksen jälkeen. Jopa yön yli vain nähdäkseen aamulla, ettei homma ole vieläkään valmis kun oli unohtanut irroittaa koneeseen menevän verkkopiuhan reitittimestä. Eli se oli napannut uuden päivityksen ja käynnistänyt itse itsensä uudelleen joten eipä eheytyskään toiminut.

Aivan alussa (sain tämän pöytätietokoneen marraskuussa 2018 ja se hyytyi joulukuun alussa 2018 hitaaksi) tajusin tuosta, että eheyttää pitää aina. Se varmaan sitten hajotti ajan kanssa sen kiintolevynkin. kaksi kuukautta sittenhän se alkoi antamaan käynnistyksen yhteydessä sanomaansa: SMART: BAD
Eli kiintolevy itse huomasi olevansa hajoamassa ja antoi ennakkovaroituksen. Eli silleen ihan hyvä hajoaminen, että oli aikaa aloittaa varmuuskopioinnit.

Tuosta kokemuksesta siis voi päätellä, että en oikein tykkää windowsista. Tuntui aika jäykältä mukauttaa. Ainoa mitä sai tehtyä, oli että värejä ja tumma tai vaalea teema? Siinä kaikki mitä pystyi muuttamaan windowsissa. Sentään windowsXP jota käytin vuoteen  2018 saakka - antoi muuttaa jopa oletusfonttia. muttei muuta.

Xubuntussa kaikki sen suhteen on paremmin. Jos tulee tilanne vastaan, että miettii että joku asia systeemissä voisi olla paremman näköinen - kuten nyt tehtäväpalkin kello - sen voi mukauttaa täysin. Analoginen? Digitaallinen, segmenttinäyttö vai sitten sumea käsitys ajasta kuten päivä, ilta, yö. Voi vaihtaa.

Myös olin viimein oppinut GIMP 2.0 photoshopin käytön. Se vaan pitää ajatella toisin. Kotisivuille alkaa siis tulemaan uusia tauskakuvia. Tulen vaihtamaan kaikki ne vanhat taustat.

Myös FTP onglemat onnistuin korjaamaan. Filezillaan piti tehdä ns. tili johon tallensin kaikki kirjaantumistiedot - sen sen mitä ohjelma tekee. kuten että korvaa se tiedosto, joka on palvelimella kysymättä - että mitä nyt tehdään?

tuota.. sä olet PÄIVITYS ohjelma. Päivittäminen tarkoittaa aina vanhan korvaamista. No ei tartte enää kiroilla tuon takia. Myönnän olevani tunteella elävä yksilö, joka sitten äänekkyyden jälkeen - joka ei ole lapsille sopivaa kuultavaa - keksii ratkaisut.

Kuten se, ettei saa enää suoraan selaimesta lähdekoodia muokatakseen ulkoisessa editorissa - niin mä muokkaan sen sitten suoraan siinä editorissa. Täytyy vaan opetella oman sivustonsa sivujen tiedostonimet uudelleen. Kwrite on siihen hyvä koodieditori. Ja oikeastaan sitä notepadia parempi.

Mutta toi aihe-rivi. En vieläkään osaisi siihen mitään kirjoittaa. siis järkevää. kai siihen pitää väsätä jotain tietokone-aiheista. ja sitten keksiä jotain tagejakin, jotta tämän päivityksen löytäsi tulevaisuudessa paremmin.

No itseluotu helvettihän tämä on, että taivuin tunkemaan kirjaani myös bloggeriin - joka vaatii noi elementit kun kunnon koukun otsikoksi ja lihavat madot syötiksi että lukioita nousisi digitaallisesta merestä. Alamittaiset pitää aina päästää kasvamaan.

Tai annetaan tekoälyn hoitaa asia, sehän on nyt täällä ihmisiä tyhmentämässä.

Copypaste sido-ept-get bing.connect.do-titleandtagmngr

---Otsikko:
"Tietokoneremontti ja Xubuntu-kokemukset: Uusi elämä vanhalle koneelle"
Tagit:
Xubuntu
Tietokoneremontti

Linux
Tietokoneet
Kiintolevy
Käyttöjärjestelmät
Vinkit ja neuvot
Blogi
Teknologia

Nämä tagit auttavat lukijoita löytämään merkintäsi helpommin ja kertovat samalla, mitä aiheita käsittelet tekstissäsi. Toivottavasti tämä auttaa sinua eteenpäin! *click*

Vai sellaiset olisivat tekoäly ykkösen mielipide. Aktivoidaan sitten bittipelle numero kaksi

.get.googlehere.damnit.do -lauch Gemini.titletagssystem.error.404-done:

---Ehdotus blogimerkinnän otsikoksi ja tageiksi
Otsikkoehdotuksia:

    Tekniikka:
        Vanhasta rautasta uusi elämä: Windows vs. Ubuntu
        Tietokone-elämän pelastus: 80€:n päivitys
        Ubuntu-muutos: Näin vanha tietokone sai uuden elämän
        Miksi vaihdoin Windowsista Ubuntuun?
    Yleisluonteisempia:
        Digitaalinen detox: Vähemmän Windows, enemmän Ubuntu
        DIY-tietokonekorjaus: Opitut opit ja haasteet
        Tietokoneen päivitys: Pieni investointi, suuri vaikutus

Tagiehdotuksia:
    Tekniset:
        ubuntu, linux, windows, tietokone, päivitys, kiintolevy, muisti, suoritin, gimp, filezilla, kwrite, SMART, eheytys
    Kokemusperäiset:
        diy, itse tehty, opit, virheet, kokemukset, muutos, parannus, vaihtoehto
    Tunnepohjaiset:
        frustraatio, onnistuminen, helpotus, vapaus, räätälöinti, tyytyväisyys

Yhdistelmäehdotus:
Otsikko: Windowsin orjuudesta Ubuntu-vapauteen: 80€:n tietokonepäivitys
Tagit: ubuntu, linux, windows, tietokone, päivitys, diy, kokemukset, muutos

Tekoäly voi auttaa:
Voit käyttää tekoälyä apuna otsikon ja tagien luomisessa. Esimerkiksi ChatGPT:lle voit antaa artikkelin tiivistetyn version ja pyytää sitä ehdottamaan otsikoita ja tageja.

Muista: Otsikko ja tagit ovat tärkeitä, sillä ne vaikuttavat siihen, kuinka hyvin artikkelin löytävät muut. Hyvin valitut otsikko ja tagit voivat lisätä artikkelin näkyvyyttä hakukoneissa ja sosiaalisessa mediassa.
Mitä mieltä olet näistä ehdotuksista? Haluatko kokeilla muita vaihtoehtoja?
Voit myös antaa minulle lisää tietoa artikkelistasi, jotta voin tehdä vielä tarkempia ehdotuksia. *click*


Tavallaan rauhoittavaa tietää, ettei tekoäly älyä olevansa tekoäly. Nojaa.. hyvä renki, muttei isäntä.

Vaikka meillä nyt on noita ihmeen bittipellejä, niin pitää ajatella myös itsekin. "Miksi vaihdoin xubuntuun, osa ääretön" voisi toimia.

Vielä lopuksi Näätämö-seuranta. Onko se hiton auto vielä ikuisuusparkissaan? Onhan se, lumivallin alle jäänyt. Uusimmassa kelikamerakuvassa sen vieressä puuhailee lumiaurotraktori. Siirtääköhän se sitä ajoneuvoa, joka on ollut parkissa samassa kohtaa jo siis heinäkuusta 2023.

Ja kerrotaan nyt tämän päivityksen lopuksi tuikutärkeä tieto! Klo 13:22 tänään on Näätämössä istunut jopa kaksi lintua saman katulampun päällä. Toivottavasti tieto ei järkyttänyt.

sunnuntai 24. marraskuuta 2024

Aamukahvini käynnisti maailmanlopun.

 


24.11.2024
Kahvinkeittimeni ei toimisi avaruudessa.

Kahvinkeittimeni ei toimisi avaruudessa, mutta onko toi toteamus väärä? Sillä kyllähän sen sijainti loppujenlopuksi on avaruudessa. Sen tähtitieteellinen sijainti tarkalleen olisi taso, keittokomero, asunto, kerrostalo, kaupunginosa, kaupunki, kunta, lääni tai mikä pahoinvointialueiksi läänit piti jossain välissä muuttaa..


Valtio, maanosa, planeetta ja planeettahan on avaruudessa. Mutta ilman maan vetovoimaa, kahvin keittäminen olisi vaikeaa. Ei voisi kaataa vettä keittimen vesisäiliöön ja pitäisi pyydystää koko keitin leijumasta jonnekin. Tosin tuossa tilanteessa, kun maan vetovoima vain taukoaisi - niin toi saattaisi olla se pienin ongelma.

Tämän voit itsekin havainnollistaa liikuttamalla täyttä vesilasia pyödällä ja sitten pysäyttää liike äkisti. Mitä vesi tekee? Loiskahtaa pyödälle. Eli meret käyttäytyisivät samaten.

Mutta mitä pohjoisempana oltaisiin niin, sen paremmat selviytymismahdollisuudet olisivat. Jos painovoima siis taukoaisi vaikka minuutiksi.

Otetaan seuraava esimerkki. jos pyörität vesipulloa ympäri, niin näet että veden pinta pullon sisällä pysyy suhteessa pullon pohjaan suorana. Eli jos pullon pohjaan tulisi tuossa tilanteessa reikä, niin vesi tulisi voimalla ulos.

samaten kuten maapallon sisällä oleva magma käyttäytyisi. Maailma saattaisi tuhoutua pahasti, jos painovoima lakkaisi minuutiksi.

empä taaskaan tiennyt, mihin oikein päädyn kun yksinäinen ajatus tuli mieleen kaataessani vettä kahvinkeittimen vesisäiliöön? Että avaruudessa homma olisi vaikeampaa.

Aamukahvini aiheutti siis maailmanlopun hypoteettisen skenaarion. Näitä on kiva joskus pohtia, yksinäisiä ajatuksia. Yksinäiset ajatukset ovat niin yksinäisiä, että jätetään ne rauhaan - jottei niiden määrite vaarannu. Joten jatketaan muulla aiheella.

Dokumentoidaan mitä tänä aamuna, kun päivämäärä on 24.11.24. tämä vuosi siis on se, jolloin jouluaaton päivämäärä tulee olemaan 24.12.24 - mutta vaikka kaikki numerot noin näytetyssä päivämäärässä sattuvatkin olemaan kakkosella jaollisa, niin siitä ei saa mitään aikaan. kuten nyt salaliittoteorioita tai muinaisuskonnoissa ennustettujen maailmanloppujen tapahtumapäivämäärää.

Joten kerrotaan, että kello yhdeksän aikaan tänä aamuna, joku teki lumitöitä Nuorgamin kelikameran (suunnattuna Norjan rajalle) näkökentässä. Eli sielläpäinkin on satanut lunta. Nuvvuksen maisemakamera on kuvannut mahtavan aamuruskotuksen klo 10:45 aikaan. Nitsijärven järvimaisemakamerassa näkyy vielä aurinko paistamassa. Upea kuvakulma kylläkin tähän vuodenaikaan. Tuollapäin aurinko pysyy taivaalla vain kaksi tuntia. Uusimmassa kuvassa se jo on laskemassa, vaikka kello ei ole vielä edes 13:00. Kaamos-aika koittaa taas lapissa, muttei se ole väritön.

Päivällä taivaalla on varmaan yhtä värikästä, mitä on etelässä ne kesäiset auringonlaskut. Öisin hohtaisivat revontulet. Kesällä taas lapissa olisi se keskiyön aurinko. Joten sinne kun matkustasi, niin ei varmaan malttaisi mennä nukkumaan. Paras matkustusaika siis vissiin olisi syksy, että siellä malttaisi mennä nukkumaankin.

Enontekiön Kelottijärven järvimaisemaa kuvaava kelikamera on kuvannut lumisen lapin maiseman, mutta taivas hohtaa keltaisena.

Kyllä. Suosittelen kyllä Brave selainta ja sillä mennä kelikamerat.info - sivustolle. Ja katsomaan itse lapissa olevia kelikameroita, useat niistä kuvaavat myös liikenteen ohella maisemia. Miksi Brave? Mainosesto ja nopeampi netti. Siis tämä on sivuraide, mutta pitää kertoa. Siis speedtest.net sivustolla mä olen saanut muilla selaimilla yhteysnopeukdeksi (5G-yhteys) jotain  65 - 85Mbs , mutta bravella nopeusmittauksen tulokseksi tuli 338Mbs

Myös käyttöjärjestelmäni linux xubuntulla on varmaan osuutta asiaa. Tämä ei ole jäykkä kumulatiivisten päivitysen hillitsemä windows.

Jatketaan kelikameroin. Saariselällä taas värit ovat olleet, että taivas on ollut tummansininen, mutta luminen maa hohtanut keltaisena klo 11:26 mutta klo 10:26 on ollut taivas punainen ja maa sininen. Aivan mahtava aamu on ollut lapissa tänään. Upeita värejä luonnossa.

Päätetään tämä merkintä sitten kertomalla, mitä Suomessa on tilannehuoneen mukaan tapahtunut.

Eurajoella joku oli ehtinyt korjata puun pois tieltä Kämpäntiellä, pelastuslaitoksella ei ollutkaan tehtävää. Oliko se sitten väärin tehty? Avata tie itse vai odottaa että pelastuslaitos sen tekisi? Tosin varmaan eri henkilö teki hälytyksen kun oli hän, joka korjasi tilanteen. Emme voi tietää ja toisaalta se ei meille kuulu. väylä on nyt auki, hyvä vaan.

Turussa kaukolämpöputken vuoto aiheutti vesihöyryä. Eli pelastuslaitos tilattiin paikalle, vesihöyryn ja savun eron ihmiset kun tajuaisivat paremmin, jos vielä olisi höyryvetureita useammin näkyvissä.

Kokemäellä oli pelastuslaitoksella tehtävää, kun puu oli kaatumaisillaan tielle. Pelastuslaitos raivasi puun pois. Porissa seitsemänkerroksisen talon kolmannen kerroksen parvekekalusteet syttyivät palamaan. miksi kerrosmäärä on mainittu? No palo ei ehtinyt levitä sisätiloihin.

Lohjalla peura vajosi jäihin ja kuoli. Näitä tapahtuu usein. Luonnossa voi ihmisellekin käydä kalpaten, jos ei varo ja ajattele.


Himoksella, siis JÄMSÄSSÄ Himos EI OLE KUTEN JÄMSÄ!! Mutta siellä leivänpaahdin oli syttynyt palamaan, koska oli siirretty hellan päälle palamaan. Paritalohuoneistossa.

Ärsyttää vaan, kun ihmisillä on se harhaluulo - kuten varmaan jotain muutakin ärsyttää sellaisella paikkakunnalla, jossa sattuu olemaan suuri hiihtokeskus - että ihmiset eivät puhu sen kunnan nimestä vaan pitävä sen hiihtokeskuksen nimeä synonyyminä myös sille paikkakunnalle.

Että mä tiedän tuskasi, sinä joka asut Kittilän Sirkassa ja sinua ärsyttää että ihmiset pitävät Leviä paikkakunnan nimenäkin. Sirkassa? No Levillä tietenkin! Levistä puheenollen, sillä on ravintola nimeltä Pub Hölmölä.

Sen baarimikkoja varmaan ärsyttää puolestaan se, kun ihmiset soittelevat sinne vaan kuullakseen miten puhelimeen vastataan.

"anteeksi, väärä numero"
"tuttua on.. click. tuut tuut tuut.."

Jep. Vaikka paikalla olisi hauska nimi, niin ei sinne turhaan soitella.

Mainitsen tässä lopuksi vielä, että julkaisin uuden pienen tekstin tekstiarkistooni. Löytyy kotisivuiltani http://www.simopahula.fi

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun päivitin sillä Bravella tätä kirjaa bloggeriin. Tapanihan on copypastata (kopioida teksti kuvineen ja liittää se tänne bloggerin editoriin.) Tällä kertaa näemmä tapahtui jotain outoa tekstin taustalle. Ok. pitää tutkia tuota asiaa. Tai sitten vaan vaihtaa aina firefox selaimeen kun päivittää kirjaa bloggeriin.

lauantai 23. marraskuuta 2024

Matka nörttiyteni ytimeen. minne se välillä katosi?

 17515 päivää minua

ok. tällä kertaa en anna itselleni tilaisuutta eksyä tekemään jotain muuta, kuten tapahtui sinä aamuna kun oli päivä - jolloin oli 17500. päivä kulunut syntymästäni. Mä tuolloin aloin tappelemaan tunnin koneen kanssa, että saisin yhden linkin korjattua. Ok.. kerron tästä ensin koska se on päällimmäisenä mielessä. sitten jatkan muilla aiheilla.

Selaimessa on se about:congif piiloasetukset, joita ei pidä mennä koskemaan - ellei tiedä mitä tekee. Viewsource ei toiminut, vaikka asetin oikein parametrit. Sitten mä hain lisäosia, jotka voisivat näyttää lähdekoodin suoraan ulkoisessa editorissa kun selaimessa valitsee, että se näyttää lähdekoodin. Niin olin muokannut kotisivujani sen 20 vuotta.

Kwrite tekstin & koodin muokkain tuli sitten asennettua. Ja se on hyvä, voin sillä sitä lähdekoodia muokata. Myönnän, että en muista omien sivujen sivujen tiedostonimiä syynä, kun voi nähdä sivun selaimessa ja muokata sen koodia. Näin ennen, mutta toimintavat on muutettava kun siirtyi linuxiin. Päätekomentoja opetellut, sillä xubuntussa, kuten muissakin linux jakeluissa - se pääte on tärkein. Tietty on graafisia (helppoja) työkaluja olemassa, mutta niillä ei ihan kaikkea tehokäyttäjä tee.

Jokos tämä riittäsi tämän kertaisesta nörttiosiosta tätä merkintää? sudo-apt get install mielenkiintoisempaa asiaa. chmod 777. https://www.hostinger.com/tutorials/linux-commands

Ja jatketaan. Sisäinen nörttini on herännyt oltuaan aikakaudet uinumassa. Miksi oli näin? Kyllä mua kiinnosti pienempänä laitteiden toiminta, 3 vuotiaana mä taisin aiheuttaa meidän silloisen television hajoamisenkin kun olin säädellyt aina kuulemma niitä nappuloita. liian kirkkaaksi säädetty kuva hajotti sitten kuvaputken siitä mustavalkosesta telkasta. Selkäsaunan kautta mä opin jättämään seuraavan television rauhaan, sain katsoa ja vaihtaa kanavaa ja äänenvoimakkuutta mutta siinä kaikki.

Mun lego-viritelmissä oli kuminauhoilla ja ilmanpaineella toimivia systeemejä. Sitten jossain vaiheessa sain mekanoja ja niillähän rakentelin vaikka mitä. Kun ala-asteella käsityöntunnilla rakenneltiin radioita ja vaikka mitä pienoiseletroniikkaa, niin siitä tykkäsin paljon. Tuolloin sitten legorakennelmiini asensin myös sähköllä toimivia systeemejä. Eli kun painoi yhtä legopalikkaa, niin joko tuuletin lähti toimimaan tai valo syttyi. Pienen sähkömoottorin pyörittämä pitkä lego-palikka muuten sitten sattuu kun täydessä vauhdissa irtoaa kiinnityksestä ja osuu käteen.

Ala-asteella sitten alkoi jossain vaiheessa ATK-huoneryhmä. Pari Amigaa ja yksi mikro-mikko tietokone. Siitä mä tykkäsin eniten, vaikka sen näyttö toisti vain vihreää tekstiä mustalla pohjalla (aivan kuten oli tilanne, kun kirjoitin tämän merkinnän raakatekstin tekstieditori Plumalla. Todella nostalgista!)

Laitteeseen piti työntää kaksi lerppu, jotta kone toimi. toisella niistä oli käyttöjärjestelmä ja toisella se käytettävä ohjelma. Entä tämä kymmensormijärjestelmä - jonka hallitsen? missä sen opin?

Oppi tuli siihen Haukkalan työkeskuksesta vuosina 1993 - 1994. Siellä aloin sitä opettelemaan. Perustaidot siis. Kyllähän sitä taitoa sitten oppi lisää kun vuosina 1996 - 1998 olin opiskelemassa merkantiksi. Tietokoneita tuolloin käytettiin. Vuonna 1995 käytin ekan kerran internetiä ja sivusto oli yahoo! SE vuosi taitaa muuten olla se, jolloin sain ensimmäisen sähköposti-tilini. Oman tietokoneen, Soneran vuokraläppärin, sain sitten vuonna 2001 ja kirjoittamien alkoi. JA sitä olen harjoitellut niin paljon että kuten nyt mä voin vain sulkea silmäni ja kirjoittaa tekstiä. Jännästi tässä moodissani se tekstin kirjoitusnopeus vain kasvaa. samalla vissiin virheeltin. Ironista taidin kirjoittaa virheen kierjoittaessani sanaa virhe. avaan silmät.

Entäs sitten koodi? <a href="www.simopahula.fi" target="sivuston kautta"> siinä sitä tuli kerrattua</a> Myös merkonomi-opintojen (2002 - 2005) myötä siihen tutustuttiin. Ainiin.. mähän olen tietohallinnon ja toimistopalveluiden merkonomi. Asia pääsee joskus unohtumaan. Missä vaiheessa sitten kiinnostus tietokoneen komponentteihin katosi? Se alkoi kadota pikkuhiljaa, kyllähän sitä jotain linux jakelua käytettiin opiskeluaikoina 20 vuotta sitten, muttei tämä ollut vielä silloin yhä kehittynyt helppokäyttöiseksi, mitä linux ubuntu, xubuntu, kubuntu, mint, zorim jne.. ovat. Eli windowsille on helppokäyttöisiä vaihtoehtoja. Tiedän sen nykyään, mutta tuolloin se linuxin puoli ei tuntunut kiinnostavan. Kuten ei sitten windowskaan. mähän käytin windowsXP järjestelmää aina vuoteen 2018 asti, jolloin sain tämän pyötätietokoneen hankittua Windows10 järjestelmällä.

Windows järjestelmä välillä XP - win10 olivat sanalla sanoen kamalia. Kyllähän niitä kaikkien työllistymiskurssejen myötä tuli käytettyä eri paikoissa. Joten mua ei tietokoneet tuolloin kiinostaneet mikä on outoa suhteessa siihen, kuinka paljon tietokonetta käytän. Toimisto-ohjelma paketti open office, josta tuli sitten libre office - on ollut aina koneessa mukana. Budjettilaskelmien kautta pidän taulukkolaskenta taitoani yllä. 

Oli oikeastaan hyvä, että tuossa pari kuukautta sitten tämän koneen vanha kovalevy alkoi oireilla. myös itse windows10 oli tulossa tiensä päähän, mitä mä en tajua. Ihan hyvinhän se toimi, mitä nyt vain on pirun jäykkä mukauttaa - kuten kaikki windows versiot ovat olleet. Mä harjoittelin vanhalla kovalevyllä kiintolevyn asentamista tietokoneeseen parisen kertaa. taidot olivat niin ruosteessa, etten muistanut että se sovitin - jossa kiintolevy on kiinni - on vain yhdellä ruuvilla kiinnitetty tietokoneen runkoon. Joten sen sai helpommin vaihdettua, mitä luulin. Olihan joskus 2000 luvun alussa niiden kanssa puuhaillut.

Xubuntu on hyvä, olen tyytyväinen valintaa ja tämän mukauttaminen on todella monipuolista. Pikkuhiljaa olen alkanut oppimaan lisää järjestelmästä ja tällä hetkellä voin jo alkaa kuten käyttämään konettani testaamisen ja harjoittelun sijaan.

Saan virtuaallisesti tähän jopa 55 tuumaisen näytön. Työtiloja voi vaihtaa helposti. Eli sisäinen nörttini on herännyt henkiin, mikä on ihan hyvä sillä Xcfe tarvitsee tietotaitoja Xcfe on siis työpöytäjärjestelmä, jolla käytän xubuntua. Muttei tuota tarvitse pelästyä. Linux konetta voi käyttää peruskäyttäjänä kuten mitä tapansa konetta. Päivitykset ovat automaattiset. Linux on siis järjestelmän ytimen nimi ja jakelu on se, jota käytetään. Tapauksessani siis  xubuntu. Mitä olen oppinut ja miten olen saanut jotain toimimaan - niin kerron niistä tulevissa merkinnöissä.

Tämä enemmän vain avasi sitä, että mikä ihmeen sisäinen nörtti mussa asuu?

Muihin aiheisiin. kuten nyt vaikka että pitänee varmaan kertoa dokumentoinnin takia, että kylmintä suomessa on nyt Fintrafficin automaattisten lämpötilahavaintojen mukaan Jyväskylässä, jossa on -11c pakkasta. Sekä se, että se punainen henkilöauto on vieläkin Näätämön K-kaupan pihassa samassa asennossa, jossa se on ollut aina heinäkuusta 2023 lähtien seissyt.

Jännitys siis jatkuu.. että koska se kosla on kadonnut siitä.

torstai 21. marraskuuta 2024

Myrskyn jälkeen. Pienoistuulivoimala pelastaa?

 
21.11.2024
Kello 10:24 aamulla lumimyrskyn jälkeen.

20117 taloutta on edelleen ilman sähköä Elenian verkko-alueella. Koko Suomessa sähköttömiä on
46632 taloutta. Tässä seuraavassa keskityn elenian verkkoalueen sähkökatkoihin.

Eli koko lailla on sähköittä se alue, jonka sisään menisi Päijänne, suurin keskittymä sähkökatkoja on alueella - jonka ylärajana voi pitää valtatietä 9 välillä Jämsä - Tampere. Tampereelta sitten voi piirtää kartalle viivan Sastamalaan, josta viivaa voisi jatkaa Forssaan, Forssasta Hämeenlinnaan ja sielä Lahteen.

Lahdesta Heinolaan ja Heinolasta viiva jatkoisi Juhdinsaloon, suureen saareen Päijänteellä. Siitä karttapisteesta linja jatkuisi Muurameen. Muuramesta jatkettaisiin viivaa Viitasaareen, josta seuraava piste tälle sähkökatkojen eniten vaivaamalle alueelle asetettaisiin Kyyjärvelle. Kyyjärveltä Ähtäriin, Sieltä Virroille josta alueen mittaus näemmä voidaan vetää suoraan Sastamalaan.

Suuremmat paikkakunnat näyttävät olevat virroissaan tuon alueen sisällä.

Taisin kattaa aika ison osan suomea ja tuolla alueella on käynnistetty puulämmitykset aika monessa tönössä. Valtaosalle sähkökatkoja (nopean syynäyksen kautta saatu tieto) on annettu pituusennusteeksi se 24 tuntia.

Talvi on siis tullut taas, nauttikaamme siitä! Ja samalla voi etsiä vaihtoehtoisia energian tuottamis muotoja kuten tuulivoima. Tässä yhteydessä EN tarkoita niitä suuria tolppia, joiden huipulla on suuret lavat. Tuulen voiman voi vangita spiraalin muotoisella pienellä siivelläkin.

Saaristotekniikka.com on osoite, josta voi ostaa pienikokoisia tuulivoimaloita. Vielä ei ole tarjolla kertomani tyyppisiä voimaloita. Mutta ne ovat tulossa. Tuulivoimala on aurinkopaneelia tuottavampi vaihtoehto, sillä yölläkin tuulee.

Pienellä tuulivoimala ratkaisulla saa sähköä sen verran, että voi ladata laitteita ja saa valoa valtakunnan verkon pettäessä. Kuten taas tapahtui ja lyhyen ajan kuluessa. Tämä varmaan saa monessa talon isännän miettimään vaihtoehtoja.

Suurien tuulivoimaloiden haitat ovat vähän kyllä pilanneet tuulivoiman mainetta, mutta pienikokoisella tuulivoimalla pelastaa paljon. Kuten ettei vaaratilannetta tule siitä, että puhelimesta loppuu akku tai ettei näe. Myös sellaiseen saa asennettua autoradion radioksi.

Pystysuora-akselisiin tuulivoimaloihin kannattaa tutustua, jos asia alkoi kiinnostamaan. Maalla taloissa on perinteisesti tulisijat, jotta lämmintä saa puilla. Halkomakoneet alkavat laulamaan monessa liiterissä, kunhan sähköt saa takaisin päälle.

Kyllä. Itsekin koin eilen sähkökatkon. hankkimani UPS pelasti tilanteen taas. Tämä oli jo toinen kerta, kun se lähti toimimaan. siinä siis on kiinni tämä pöytämallin tietokone näyttöineen. hyvin sijoitettu 120 euroa oli sen laitteen hankinta.

Antaa sen verran virtaa, että voi tallentaa työnsä ja sammuttaa tietokoneen. Nettiyhteyshän tietty katkeaa. Reititintä en saa tuon varavirtalähteen varaan.

Katsoo mitä tämä alkanut talvi vielä tuo tullessaan. Sitä on kestänyt eteläsuomessa vasta noin viikon verran ja jo kahdesti iso osa maasta on ollut sähköittä. Takavuosinahan taidettiin jo turvautua armeijan apuun hätäevakoinneissa talvimyrsyn jättämien sähkökatkojen jälkipyykissä.

tiistai 19. marraskuuta 2024

Myrsky tulossa

 
20.11.2024
Ennen suurta myrskyä

Talvimyrsky tiedossa tänään. Tuulen puuskat maksimissaan 24m/s - Maa-alueilla. Tuulen suunta Koillinen. Ennuste oli Jämsään. Ilmatieteen laitoksen sivuilta ei vielä löydy tietoja maa-alueiden tuuliennätyksistä. Mutta luulisin, että ne rikotaan tänään.

Hyvin äärimmäisen harvinaista on moiset tuulen puuska lukemat - edes ennustuksissa. Tämä tarkoittaa sähkökatkojen aaltoa, viime viikonloppuna tuli outo sääilmiö, vyörymyrsky. Elenian sähkökatkokartta, joka näyttä katkot punaisina pisteinä - alkoi hohtamaan punaisena viime lauantai-iltana. Sähkökatkojen ilmestyminen kartalle oli sen sääilmiön tahdissa. Ja kohdalle kun se siis osui - niin siinä lensi terassikalusteet pois terassilta.


Tämän päiväinen myrsky voimistuu ennusteiden mukaan hiljalleen, ei yllättäen kuten viime viikonlopun tuulirintama. Kaiketi siinä oli syöksyvirtauksiakin. Salamahavainto oli kilahtanut ukkostutkaan pohjanmaan päällä. Toi myrsky liikkui Länsi-itä suuntaisesti. Tämän päiväinen myräkkä tulee koillisesta. Sikäli outo suunta, mutta maantieteellinen sijainti saattaa pelastaa Jämsän keskustaajaman pahimmilta tuuli-tuhoilta. Ainakin siellä, missä toi Pukinvuori on lähellä.

Outo ilmansuunta koville tuulille siksi, että aina kun on tuullut kovaa - niin tuulensuunta on ollut etelä. Syynä että Päijänteen pitkät selät voimistaa tuulia. Kaipolassa sen tunsi enemmän. Olen asunut kohta 20 vuotta Jämsän keskustaajamassa ja muistaakseni Kaipolassa ne myrskyt ja sateet olivat rajumpia, vaikkakin se taajama on vain kuuden kilometrin päässä.

Muistan vuonna 1985 Manta-myrskyn. Siitä että me olimme kavereiden kanssa nelikerroksisen kerrostalon.. olisko sen nimi ollut Ysi ..nurkan lähellä kun tuulenpuuska heitti jalkoihin puiden lehtiä. Muistan että kun ne osuivat, niin se sattui. Kuten olisi kärpäslätkällä lyöty. Olin tuolloin pienempi ihminen ja tuulenpuuskat meinasivat kaataa mut. Se siis oli vuonna 1985, joten taisin olla jotain 9 vuotta vanha.

Muistan nuoruudesta, että Kaipolassa joskus tuuli voimalla, että nuoret koivut kääntyivät 90 astetta latvastaan. Jotkut niistä katkesivatkin. Kovilla ukkosilla oli jännää, kun Jämsässä tuolloin asunut mummoni, vähän muistisairas, soitteli meille ukkosellakin. Että soiko puhelin puhelua vai salamaa. Tuolloinhan oli vain lankapuhelimet.

Talvi tulee tänään rytinällä ja voimalla. Vinkkinä https://myrskyvaroitus.com/ - sieltä löytyy tietoa menneistä myrskyistä esim. sanomalehti lööppejen ja muun tiedon kautta.

Meteoblue ennustaa tuulen nopeuksiksi jopa 30m/s

...Mutta onneksi Forecan tuorein tuuliennuste sanoo vähän hitaampaa tuulta. Mutta kuitenkin myrskylukemissa olevaa 19m/s tuulenpuuskia. Tämä siis hyvä siksi, että edellinen myrsky teki äkisti tuhansia sähkökatkoja. Onneksi ne saatiin nopeasti korjattua, ettei kuukautta mennyt. Sekin voi olla edessä kunnon myrskyllä kun puut kaatuvat linjoille.

Vaan jos metsiin nyt ajattelee mennä näiden myrskyjen jälkeen, niin todellakin kannattaa katsoa puiden latvuksiin - että onko sieltä tulossa alas katkenneita suuria oksia. Ne kun voivat jäädä roikkumaan. Sellainen kun voi painaa 30 kiloakin ja se paino osuessaan päähäsi tiputtuaan vapaasti sen 20 metriä on aika varma tapa elämän yllättävään loppumiseen osaltasi.

Sitä vissiin et tahdo, joten katso ympärillesikin ja varsinkin ylöspäin. Kyllä nyt se yksi pokemoni saa mennä, se nyt on pieni hinta että elämäs jatkuu..

talvi tuli..

 18.11.2024
Kuu ja aurinko yhdessä taivaalla.

Kappaleessa CMX-Ruoste sanoitus, eli lyriikka menee siten - että kun kuu ja aurinko ovat yhdessä taivaalla, hän kerää kaiken ulos ja polttaa kaiken. Kappaleesta tulee muistoja, koska se on yhtyeen CMX yksi parhaimmista kappaleista. Muistoja.. Kuten Jämsässä olleesta rokkibaarista. Tämä kappale soi, pyödässä oli kannu olutta ja hyvää seuraa. Keskustelu oli mielenkiintoista ja aiheet hyviä.

Se oli silloin ja nyt on se maanantai, jolloin talvi tuli käytäntöön. Päälle, ja yleiseksi vaaratekijäksi. Tuhannet taloudet olivat vailla sähköjä yli 24 tuntia viime lauantain myrskyn takia. Itse mikä sen sähköhäiriön aiheutti, oli harvinaisen kova sade ja kuuro rintama. Sähkökatkokartalle kuten vain maalautui punaisia täpliä joiden trendi oli että se tuli meillepäin koko ajan. Sitten kun se osui, niin pihakalusteet vain lensivät, sähköt katkesivat tunneiksi.


Eli olkaa hyvä: Talvi on saapunut luoksemme. Puulämmitykset käynnistetty alueella , jonka voi piirtää kartalle yhdistämällä seuraavat suomalaiset paikkakunnat:
Tampere - Hämeenlinna - Asikkala - Mikkeli - Jyväskylä - Virrat


Seuraava myrsky on tiedossa ensi keskiviikon ja torstain väliseksi yöksi. Mitä tulee tapahtumaan? Lisää sähkökatkoja. Sunnuntaina tein puita, eli haloin pöllejä puolen motin verran. Naureskelin, että samaa varmaan tekevät aika monet muutkin. Polttopuu on kultaa tärkeämpää tulevana talvena.

Tuossa tänä aamuna näin harvinaisen näyn: Joutsen-aura lensi yli kaupungin. En koskaan enne
n ollut nähnyt sellaista tapahtuvan Jämsän keskustaajaman taivaalla. Tavallisesti kyllä tuolla maalla niitä muuttolintuparvia, joita kutsutaan auroiksi  - lentelee taivaalla. Kyseinen aura nimetään kyseessä olevan lintulajin mukaan. Kuten hanhi-aura, sorsa-aura, metso-aura, tämän runon tahtoisin unohtaa.

kätevästi liitin soineen musiikin tekstin näemmä mukaan ja motiivi tehdä siten - oli se, että aloin epäilemään sorsa-auraa. En ole sellaista kuullut, mutta hanhi-aura on tuttu näky.

Syksyn 2024 kuolinhetki oli viime yönä Partalan kelikameran mukaan 1:45 - 2:15 välisenä aikana. Vietämme hiljaisen hetken vainajaa muistellen.


Talvi on kyllä kivaa aikaa, jos ei tarvitse itse tehdä lumitöitä. Ei huolehtia siitä, että jäätyykö putket, onko polttopuuta tarpeeksi tai että laukaiseeko tulevat huippupakkaset sen talvi-asman?  Talvi on kivaa aikaa, jos kyseiseen vuodenaikaa liity tummia muistoja kuten itselläni se isäni menehtyminen vuoden 2017 tammikuussa. Talvi ei tehnyt hyvää hänelle.

Pitäisikö jo alkaa käyttämään piikkitalvikenkiä? Jää alkaa tulemaan jälleen teiden pinnoille. Kestääkö oma terveys talvea? Kun maassa ei ole jäätä tai lunta, niin voi kävellä varomatta askeliaan ja se askeleiden varominen ei tee hyvää rustonpehmentymisestä kärsiville polvilleni. Jos multa menee jalat alta, niin kukahan meidänkin puut sitten tekee.. Mutta vielä niitä on.

Se vain kun tuntee itsesä tarpeelliseksi ja sitten pelottaa että hajoaa. Talvella se on paljon todennäköisempää.

Talvi oli kivaa aikaa lapsena, tehtiin lumilinnoja ja peuhattiin lumessa. Piti vain katsoa, ettei se lumi ollut tehtaan savujen mustaamaa. Näin oli Kaipolassa 1980 luvulla. Tehtaan äänet ovat vaimenneet ja tässä kun yhden yön olin Kaipolassa, niin oli aika outoa se hiljaisuus. Siellä kun on tottunut siihen tehtaan ääneen.

Jämsänkoskella taas voi kokea lapsuuden tuoksumaisemaa. Siellä vielä on paperitehdas.

...
Jatkettu 19. päivä. Siis ftp:n kanssa ongelmia jotka korjaantuvat kun vaihdan Filezillan muuhun ohjelmaan. Siis sellaiseen FTP ohjelmaan - joka ymmärtää käyttötarkoiuksensa eikä kysy koko ajan että korvataanko tiedosto palvelimella. juuri korvaamiseenhan kotisivujen päivitys perustuu..

Pikkuhiljaa opin käyttämään kyllä linuxia. puuttuu vielä se, että sais selaimen näyttämään lähdekoodin ulkoisessa editorissa. Ja kyllä. About:config asetukset ovat tehty muttei silti toimi. Wineä (ohjelma, jolla voi ajaa windows ohjelmia xubuntussa) olen alkanut oppia. 

Ei, ei kaduta järjestelmän vaihto. se olisi kuitenkin tullut aikanaan eteen vaikka kovalevy ei olisikaan hajonnut. Kiitos microsoftin.. windows11? ei kiitos. 

no onneksi kohta varmaan on löytänyt työtavat ja pääsee kirjoittamaan nettipäiväkirjaa ilman katkoja jotka johtuvat uuden oppimisesta. 

maanantai 11. marraskuuta 2024

teknologinen ratkaisutyö

 12.11.2024
Plumaa aamuun e sette

Pluma - eilen löytämäni tekstieditori, jolla on paljon hyviä toimintoja. Olen tässä etsinyt tosiaankin hyvää tekstieditoria kirjoittamiseen, joten tämä merkintä on ensimmäinen teksti johon sitä Plumaa käytän.


Ratkaisuja ongelmiin löysin eilen. Mä siis vaihdoin windowskäyttäjästä Linux käyttäjäksi. Ja tässä kerron siis bluethoot kuulokkeisiin liittyneen ongleman.
Siis kyseisestä kuulokkeista kyllä mä tein arvostelun - löytyy tästä nettipäiväkirjasta haulla JBL

Eli ongelmana oli se, että xubuntu pyysi niiden kuulokkeiden PIN koodia, jota ei ollut toimitettu niiden mukana. Mutta ne näkyivät Bluethootlaitteiden hallinnassa aina silloin kun järjestelmä pyysi sitä koodia. No mä sitten klikkasin hiiren vasemmalla sitä laitetta, valitsin "Luotettu laite" ja liitin samalla suosikiksi. Ja musiikki yhdistyi kuulokkeisiin.


Eli jos on se Pin-ongelma, niin vasemman hiirinäppäimen valikko auttaa.
Sekä että on nopea sen käskyn antamisessa. Toinen juttu mikä ei toiminut, oli Spotify. Ratkaisu siihen oli Spotify-qt (varsinainen sovellus ei toiminut, sammutti itsensä kun latasi) Toinen helppo ratkaisu on spotifyn web playerin käyttö selaimessa. Sivun kun laittaa koko näytön kokoiseksi - niin toimivuus on kuten olisi se sovellus. Ainoa haitta on se, että kaikki musiikki sitten tallentuu selaimen välimuistiin. Koska spotify ei tajua olevansa SUORA toisto palvelu. Eli data tulee, se toistetaan ja sen jälkeen hävitetään. kuten menisi suoraan ohi. Spotifyhän hakee sen datan, ja sitten alkaa tukkimaan toistolaitteen muistia sillä.

Hyvin outoa oli se, että tässä päivityksissä spotify sovellukseen kännykkään tuli viimein asetuksiin sen välimuistin poisto-mahdollisuus. (data ja tietosuoja) Outoa siksi, että sovellukseen tuli jotain sen käyttöä helpottavaa toimintoa. Vaikka kohta älypuhelimen sisäisen muistin koko alkaa olemaan jo puoli teraa - niin kyllä sekin tukkeutuu ajan kanssa.

Mutta linux foorumeiden mukaan, tuosta onglemasta muutkin kärsiävät ja ovat aukoneet päätään asian puolesta - niin mun ei tartte. Joten asia korjaantunee ajan kanssa.

Kerta nyt mulla sitä tallennustilaa on - niin laitoin koko mp3 kokoelmani koneelle ja audacious soitin toistaa ne hyvin. Sekä nettiradiot! Chronix ja  Gothville vielä löytyivät. jotain 10 vuotta sitten noita nettiradioita enemmän kuuntelin. Sitten se jäi kun tuli spotify ja youtube. Olihan taannon juttua, että winampin nettiradio soitin voi soittaa viruksenkin. Se oli windows ympäristöissä - ja kyllähän joku voi koodata viruksen vaikka t- i- k- t- o- k -nimiseen palveluunkin että kun videota toistaa, niin laite saastuu. Jos laite on netissä, niin voi olla virustartunnan alainen. Se on nykyään vain se, mitä pitää hyväksyä - jos noita tahtoo käyttää.

Jos toistaa jotain ohjelmalähdettä, joka koostuu ykkösistä ja nollista (digitaallinen radio esim.) niin siihen voi koodata viruksen. Digitaallinen systeemi on alalogista systeemiä helpommin murrettavissa. Mutta näillä mennään, kerta se teknologian kehitys oli silleen kivaa.

Tänään pitäis saada firefoxin piilo-asetuksiin (about:config) lisättyä koodi, että se selain avaisi sivujen lähdekoodin ulkoisessa editorissa. Auttaisi paljon kotisivujen muokkauksessa. FTP yhteyden mä kyllä jo sain kuntoon, simopahula.fi sivustollani olevan tiedotteen poistan kunhan tuon pikamuokkauksen saan toimimaan.


Pikamuokkaus.. Tapanani on ollut ensin muokata pikaisesti sen sivun lähdekoodia selaimen avulla, jolle tahdon tehdä muutoksia ja siten löydän sen sivun sitten editoriin tietoston päivämäärän avulla.

Kas. automaattinen tallennus näyttää toimivan tässä Pluma editorissa. Sen näkee heti ikkunan otsikkorivilta.

Eli siis selvennän vinkin avulla, joka kyllä toimii myös windowsin puolella, siis muistiossa. Jos tiedostoa on muokattu, niin * merkki ilmestyy ikkunan otsikkoon. eli..

Tallennettu: tiedosto.txt - muistio
Tallentamaton (muokattu): *tiedosto.txt - muistio

tähtimerkki katoaa siis kun tallennat (tai ohjelma itse tallentaa) tiedoston. se on olla myös "~" etuliite merkkaamassa tallentamatonta tiedostoa - se mikä merkki on kyseessä johtuu käyttämästäsi ohjelmasta.

Eli jos miettii, että onko asiakirja tallennettu - niin sen vain näkee ohjelmaikkunasta.

Toisenlaisesta ikkunasta kun tänään herättyäni (klo 5:20) katsoin ulos, niin eipä olleet katuvalot vielä päällä tässä osassa Jämsää. Ne syttyivät vasta puoli kuudelta. Osa ihmisistä menee töihinsä jo viiden maissa, suuriin ruokakauppoihin mennään töihin nykyään jo kello 4 aamulla.


On siis aamu, dokumentoidaan maailmaa.. Erämaata halkaisevalla tiellä 955 Inarin Hirvaspäässä viime yönä klo 1:43 on mennyt ajoneuvo. Mainitsen sen sen vuoksi, että on harvinaista (joo.. en ole kelikameroita tässä pitkään aikaa kytännyt niin ei tietoa onko se nyt niin harvinaista) että tuohon aikaan sielä menee auto. saanut kyllä kulkea aikamoisessa lumipyryssä. ok.. eipä tässä sitten enempää. ::

Toi tuplakaksoispiste oli merkkinä vaan sille, kun tämä pluma näyttää laskevan merkkimäärää tilapalkissaan, että sitten myöhemmin voin tutkia - että pitäneekö toi tieto paikkaansa. Epäilen sitä, kun se näyttää että tuohon :: mennessä olisi vain 300 merkkiä. (Ohjelmasta kyllä löytyi asiakirjan tilastot ja kaikkineensa se näyttää 5695 merkkiä - tämä loppukaneettikin mukaan lukien)

Tähän näemmä saa myös väriteemojakin. Vihreää tekstiä mustalla pohjalla olisi kivan nostalgista kirjoittaa. Se nostalgia huokuu siitä, kun ala-asteella vuonna 1988 käytin mikromikkoa, tietokonetta johon piti tekstinkäsittelyohjlema Fas Tekoa varten laittaa kaksi lerppua sisään. Toisella oli käyttöjärjestelmä ja toisella se ohjelma. Näyttö oli vihreää tekstiä harmaalla pohjalla. eihän sen aikaiset näytöt nyt pystyneet toistamaan täysin mustaa. kuvaputkiteknologiallaan.

torstai 7. marraskuuta 2024

kun haaskas aikaansa

 08.11.2024
17500 päivää minua

Ja mun piti kirjoittaa siitä hieno merkintä, miettiä kaikkea ja dokumentoida aamua silleen nätisti - mutta päädyin sitten tappamaan aikaa parin linkin tähden sen 50 minuuttia. View source code via notepad  - laajennusta sitten EI löydy enää. Pitänee vissiin jossain vaiheessa kuitenkin liittää vanha kovalevy ja tonkia se asennus sieltä ulos - jos se kumulatiisiviin päivityksiin kaatunut windows10 vielä toimii. Kovalevy aika entinen, mutta minkäs voit.

kun on laitetta vaihtaessa nykyään, oli se sitten televisio, kännykkä tai tietokone - muistettava se 1 000 000 000 000 666 asiaa, niin ei kaikkea muista varmuuskopioda, muuttaa asetuksia ja muistaa mitä asetuksia pitikään muuttaa, jotta homma toimisi.

Lisää v*tutusta sitten yhtälöön lisää toi päivälaskuri. Tänään PITI kirjoittaa hieno merkintä, jossa mä kuten peilaan elämää ja silleen.. Mutta ei sitten. On isänpäivä tulossa ja senkin puitteissa aattelin kirjoittaa jotain. Ei sitten tällä kertaa. Pitää kai odottaa se 500 päivää ajassa eteenpäin, jotta taas tulisi hieno päivien luku, jota pohtia.

(jos tää maailma enää on olemassa näissä kantimissa sen 500 päivän kuluttua, kun ..rivienvälissä.. lukianikin seuraavat uutisia)

Eli vain kertaan sitten tähän kirjaan tiedot.. Eli tietokoneen boot näppäin on F12. Jos DELeteä painaa, niin pääsee vain BIOS valikkoon. että sen kun muistais. Tulevaa varten.
Kompozer.. ei ihan nopeiden merkintöjen editori jos pitää jotain linkittääkin. Kyllähän tähän sitten rutiinit tulee. Xubuntu näyttää hyvältä. Vaihdon aloitusvalikon kuvaksi, josta se aukeaa - rikkinäisen neliruutuisen ikkunan. Siihen voi vaihtaa mitä tahansa.

Mikä oli sitten tämän aamun opetus? Jos jonkun asian selvittäminen alkaa viemään aikaa, jonka voisi käyttää paremminkin - niin lopeta sen selvittäminen, jos se ei nyt niin hiton tärkeää ole. Kärsi sitten seuraamuksista. Tänään on illalla muuta, joten eipä sitten kirjoiteta sitä mahtavaa merkintää minkä ajattelin kirjoittaa kun päivälaskuri näyttää suuria lukuja kuten nyt tänään 17500 päivää. (syntymästäni siis on kulunut sen verran aikaa)

Konevaihto valmis. uusi aika koittanut.

 07.11.2024
uusi aika aloitettu

Eilen mä avasin tämän tietokoneen. En ollut asentanut kovalevyjä siihen 23 vuoteen - niin pikkuhiljaa alkoi muistamaan miten homma tehdään. Siis pöytätietokoneessa on modulaarinen ratkaisu eri asemille. Kuten kovalevyn paikalle. Se on tässä mallissa yhdella ruuvilla kiinni muussa kehikossa - se pidike, johon saisi kyllä vielä toisen kovalevyn. Helposti sain vanhan kovalevyn siis irti. Homma olikin helpompi, mitä aluksi luulin. Sitä vain nosti sen kehikon pois ja otti ne neljä ruuvia irti - jolla kiintolevy oli kiinni siinä kehikossa.

Tietenkin mä kokeilin pariin kertaan sillä vanhalla kovalevyllä sitä asennusta, jotta oppisi miten se tehdään. Tai paremmin kerrottuna - muistaisin sen. Viime kerrastahan oli jotain 23 vuotta.

Sitten kun sain postilta viestin, että paketti olisi haettavissa pakettiautomaatista - niin lähdin Citymarkettiin, jossa se kyseinen automaatti on.

Se tietenkin kylmeni tuossa matkalla, verkkokauppa oli pakannut sen levyn pahvilaatikkoon ja papereiden sisään. Siis ei ollut käytetty ilmakuplamuovia. Kiintolevy kun herkkä on herkkä laite.. Eli verkkokaupasta kenties ei kannata mennä ostamaan tuollaista komponenttia kun tietää - miten postin työntekijät heittelevät paketteja.

No sitten kotonani siis annoin sen levyn ensin lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen asennusta ja käyttöönottoa. Kuten tehdään kaikelle muullekin eletroniikalle. Kuten nyt vaikka kesämökillä olevalle telkalle. Jos tahtoo hajottaa telkkansa jonkun tosi-telkan tähden - niin laita vaan virtoihin telkka - joka on ollut pari kuukautta +12c asteen lämpötilassa. Saat hyvät kipinät ja hyvässä lykyssä palaa se koko mökki. Eletroniikka kun kondensoi ilmasta vettä jos laittaa kylmänä sen päälle. Sama kun kuumana kesäpäivänä sen kylmä juomatölkkisi alkaa pisaroita saada pintaansa. Lisää yhtäköön vain sähkö.

ok. se siitä varoituksesta ja jatketaan. Eli sain kasattua tämän tietokoneen uudelleen. jännityksellä tietenkin mä käynnistin sen usb bootilla. Mutta en ollut tehnyt mitään koneen toimintaa vaarantavaa tai palovaroittimeni laukeamista aiheuttavaa toimenpidettä.

Ja kyllä.. Tämä vanha kone TUKI tuota levyä. Kyllähän mä olin tutkinut asiaa, ennen kiintolevyn ostoa - mutta se tietenkin aina on tausta-ajatuksena että juuri mun kohdalla homma kuten kusee alleen ja tulee vain savua. SATA liitintä kuitenkin tässä koneessa on - niin silleen iha ok. Paljon tietoja ja uutta tässä on oppinut.

Muahan ei ole kiinnostanut siihen 20 vuoteen koneiden sisuskalut - kiitos microsoftin windowsversioiden kamaluuden, eikä sitä linuxista tuolloin hyvällä puhuttu. Mutta systeemi on nyt hyvä. Xubuntu asennettu ja päivitetty.

Tallennustilaa siis on 5 kertaa ennemmän mitä oli vanhalla kovalevyllä. Joten en tarvinnut enää pitää mp3 kokoelmaani muistitikulla kiinni tietokoneen takana olevassa USB portissa, vaan sen pystyi nyt kopioimaan kiintolevylle. CMX soi nyt ja koko ajan lisää dataa varmuuskopioin. Kännykän muistit alkoivat olemaan täynnä. Nyt saa siihenkin laitteeseen lisää tallennustilaa kun pystyy taas poistamaan.

Sitä muistaa, että kun ekassa kannettavassa koneessani oli jopa 5 gt kovalevy ja se oli olevinaan suuri. Sama tietomäärän saisi siis nyt vaikka mun perusluuriin, siihen alcatech näppäinpuhelimeen.

Vielä on kuitenkin pari ongelmaa.. bluethootkuulokkeet eivät yhdisty. Hiiren näppäinasettelut eivät ole mieleiset. Spotify ei toimi, sovellus kaatuu kun käynnistyy..  Mutta ne ovat ratkaistavissa. Äänen toisto-ongelma on ratkennut sillä Audacious - soittimen taajuuskorjaimella.

Ja UPS tuli käyttöön. Ne vaihtaa sähkömittaria. Pitänee tallentaa ja sammuttaa tietokone. Kyllähän tuossa UPS:ssa virtaa olisi, muttei tiedä kauanko. Se piippaa kolme kertaa aina ajottain kun antaa itse virtaa. Jatkuu sähkökatkon jälkeen..

Se oli parin minuutin katko, ne asensivat älykkään sähkömittarin. Mutta hyvä toi sähkökatko oli, sillä tuli selväksi - ettei tämä järjestelmä näytäkään sitä valikkoa - jossa voisi vaihtaa näyttöja kahdesta yhdeksi. Eli yksi asia, jota pitää tutkia.

Mutta kuitenkin.. Audacious - musiikkisoitin. Sen saa näyttämään vanhalta WinAmpilta. Ja mitäs tämä on! TEHOSTEITA ISO LISTA! Laajennettu stereo.. wau. Tämä on kuten joskus aikoinaan jollain äänitehoste ohjelmalla windows XP:n aikoihin sain alkuperäisen winampin soimaan mahtavasti. Oikea tilaääni käytössä. Skineja Audaciousissa on paljon. Sen saa näyttämään autoradioltakin.

Entäs sitten kun mulla on nyt 6 ohjelmaa auki työtilassa 1 ja 2 työtilassa 2 (eli virtuaallisesti koneessa nyt on kuten 55 tuumainen näyttö) 39% siitä 6gt RAM ja sivutusmuistia ei tällä hetkellä käytetä, mutta sitä on saatavilla tällä hetkellä se 4gt. Yhteensä työmuistia siis jotain 10 gigaa.

Miten on sen 1tr kiintolevyn laita? Oon käyttänyt siitä nyt jo  (järjestelmä + ohjelmat + tiedostot) 103Gt ja vapaana 811gt

Jep. Tietokone on päivitetty. Kumulatiivisten päivitysten sekoittama Windows10 on vielä olemassa. Kiintolevyllä vaatekomeron hyllyllä odottamassa jos joskus sen johonkin koneeseen laittaisi. Varmuuskopioidakseen loputkin ja testaakseen, että oliko ne fyysisiä vikoja - jotka sen SMART tilan heitti BAD:ksi.

Jos se jostain syystä kuitenkin olisi toimiva, niin saisihan siitä sen 200gt lisätilaa.
Libre office toimisto-ohjelmistosta tuli päivityksen kautta uusin versio.

No nyt viimein tein sen vaihdoksen windows10 käyttäjästä linux käyttäjäksi. Kovalevyn hajoaminen taisi olla oikeastaan nyt hyvä, varsinkin kun se antoi itse ennakkovaroitukset - että tiesi alkaa varmuuskopioda. Ajattelin kyllä jo vuonna 2022 vaihtaa linuxiin. Se on nyt siis tehty. Vielä kun sais FTP:n filezillassa toimimaan, niin sais päivitettyä paremmin kotisivuja.

tiistai 5. marraskuuta 2024

Keskiviikkoaamun 061124 kattaus

 06.11.2024
Elukakan valinta

Edessä väylä, sen takana aita ja takanaan on lopputokka. Kauempana on lähestyvä auto. Mitä sarvipää teki? Kyse siis ekasta porohavainnosta tältä vuodelta Tien 4 kelikamerassa sijainnissa Inari, saariselkä. Toisinaan lapin kelikamerat näyttävät myös poroja.

Valtatie 4.. Siitä saan varmaan aasinsillan rakennettua. Väylä yhdistää Helsingin ja Utsjoen. Kaksi Suomen paikkakuntaa. Suomi, valtio pohjoiseuroopassa jonka naapurimaan naapurimaassa taas tapahtui valintatilannetta. Hirviö pääsi taas valtaan. Tarkoittaa neljää vuotta, jolloin ilmastonmuutokselle ei tehdä mitään. Tuki Ukrainan sodan lopettamiselle yhdysvalloilta taitaa loppua. Vaalitulos on kolmas maailmansota. joko nykyisen sodan laajentuessa tai sitten ilmaston pahentumisen vuoksi.

Ei kommenttia sen enempää. jatketaan muihin aiheisiin. Kuten vaikka siihen, ettei tuoreimmat kelikamerakuvat Saariselältä näytä porokolarin jälkiseuraamuksia. Se porotokka vielä näkyy olevan lähellä tietä maisemakameran kuvassa. Nekin kuuluvat jollekin ne porot, poronhoito.


Moottorikelkoilla hoidettavaa elinkeinoa, joka on saamelaisille tärkeätä. Ja hyvä niin. Arvostan saamelaisia. Vaan mitenkä on menoveden hinta? Kallistuuko bensa? Joko on ehtinyt sähkö siirtyä myös moottorikelkkoihin voimanlähteeksi?

Näätämön Neste-huoltoaseman hintatornissa, vielä näkyy hinta olevan 1.779€/l
(näätämön kelikamera) Tampereella saman huoltamoketjun hintatornissa näkyy hinta 1.599€/l
(Hervannan panomax kamera) Tampereella näyttää olevan aika sumuista.

Oikeastaan sopivaa, suuri kaupunki herää sumuun juuri tänä aamuna, kun kauhistellaan uutisotsikoita, mutta munhan piti olla kommentoimatta sitä asiaa sen enempää. Viime yönä on ollut revontulia Tampereen taivaalla. Se tarkoittanee myös sitä, että sään ollessa selkeätä, niin revontulia on mahdollista nähdä koko eteläsuomessa. Ovat ne sen verran korkialla syntyviä aurinkotuulen aiheuttamia valo-ilmiötä. Vaan Lahdessakin tänään on ollut sumuista.

Helsingissa ei näytä olevan sumuista, Ruoholahden kelikamera näyttää kuinka siellä ollaan samassa sumpussa pyörillä varustetuissa metallilootissaan, joita autoiksi kutsutaan. Ruuhka-aika eletään.

Tristwood - Irreversible on tunnelmaan sopiva laulu, jonka löysin Shortwave - ohjelman kautta. Asema on Chronix radio MetalCore. Uutisia siis tänään ei viihti katsoa, mutta mun piti olla jo hiljaa siitä asiasta - Yhdysvaltain presidentinvaaleista. Joten olen, ennenkuin tekstin sävy muuttuu vihaiseksi ja sille radalle nyt en viihti tätä merkintää viedä.

Eli vaikka tämän tietoneasian edistymisestä voisin kertoilla. Jep. Eli uusi kiintolevy on tilattu ja postituksessa. Tulee varmaan ihan tänään, verkkokauppa.com kun on nopea toimituksissaan. Tähän taloon myös tällä viikolla tullaan asentamaan ne uudet sähkömittarit. Vaan että koska? No ulko-oveen oli ilmestynyt tiedote - että ne tullaan vaihtamaan klo 8 - 20 välisenä aikana. Oliko tarkkaa päivämäärää ilmoituksessa? Ei tietenkään! Eihän ihmisillä nyt ole mitään herkkiä sähkölaitteita, jotka eivät sähkökatkoksista tykkää. Eli 5 - 11 päivä marraskuuta on se aika kun ne vaihdetaan. Mistä sen sitten näkee? No stereoiden kello nollaantuu sähkökatkoksen aikana.

Tietokone on yhä UPS:n varassa kuten toinen näyttökin. Linux näyttää osaavan vaihtaa itse sen että mille näytölle ohjelmat heittää - jos toinen näyttö jää virroitta. 

Oheinen kuva on sen päivän auringonlasku, kun Helsinki eristettiin muusta suomesta koronapandemian aikana.