torstai 24. huhtikuuta 2025

Näyttöteknologian kehitys peilaten omaa elämää.

 

24.04.2025
Näytöistä

Eka näyttö, jota pystyi itse "ohjaamaan" oli isän taskulaskin. Iso, korttipakan kokoinen laite jota käytin salaa. Sillä laite oli kallis ja monesti mieleen teroitettu - ettei se ollut lelu. Tämä oli 1980 luvun alussa.

Siinä oli se 7 segmenttinäyttö ja kun kirjoitti 525252 niin se näytti savupiipuilta. Seuraava laite, jossa oli kehittyneempi monisegmentti - oli Game & Watch pelit alkaen vuodesta 1985. Ne viihdyttivät ja vaikka näyttö oli LCD niin niitä pelas kyllä.

Kyseessä kuitenkin oli pelikone. Sekä taisi se herätyskellonakin toimia.

Sitten 1990 luvun alussa ja 1980 luvun lopussa. kyllä oli joitain laitteita, brick-pelejä - joissa oli monisegmetti LCD näyttöjä. tetris-tyyppisiä pelejä ja muuta. Kuinkahan mä tän kirjaimilla näyttäisin. Eli mitä yhdessä 32-in-one pelikoneen näytössä ne segmentit menivät.

(muistin koneet väärin, tuossa ohessa on 32-in-one koneen näytöstä kuva. yksi segmettirivi jo hajalla)

eli seuraavassa esimerkissä hahmota [ ] kuten neliönä ja sitten muut merkit kuten olisivat niiden sisällä. Kuitenkin, että käännä silmilläsi ne 90 astetta.

[(o)] , [ ] , ( ) , o , [( )]

eli sama ns. "pikseli" näytti viittä eri kuviota, joten siinä pystyi näyttämään monenlaisia pelejä. Taitaa kyseinen laite olla jossain vielä tallessa - ja kenties ehkä toimiikin.

(toimi se, etsin ja kokeilin ja kuva sen näytöstä on tuossa alempana. Ylempi kuva on vanhemmasta pelikoneesta)

pitää sitten varmaan kuvaruutunäytötkin mainita.

Eka kuvaruutunäyttö oli television kanavanäytöt ja asetusvalikko. Meille se tuli uuden television mukana vuonna 1988

Nykyään se on kuten asia, joka mielletään minkä tahansa television perustoiminnoksi. Että asetuksia voi säätää kuvaruudulla kaukosäätimen kautta. Ennen televisioissa saattoi olla vain 7 segmenttinäyttö kanavapaikan numeron näyttöä varten.


Ensimmäinen tarkka näyttö, toteutustapa oli LCD - tuli Tamagotchien mukana vuonna 1995.

Se oli syy, miksi sellaisen 1995 hankin. Kiinnosti miten tekniikka alkoi tuolloin muuttumaan. Myös se ohjelma, joka pyöritti sitä virtuaalilemmikkiä kiinnosti.

Juuri Tamoissa tuli se ensimmäinen tarkka näyttö. Tämä oli 5 vuotta, ennen kun Nokian matkapuhelimiin tuli täysgrafiikkanäytöt. Eli kun matopeli esm. lanseerattiin 2000 luvun alussa.

Tuolloin näki päivänvalossa matkapuhelimen näytöstä selkeästi eikä sen vihreä taustavalo paistanut silmiin.

Tuolloin, vuonna 2000 tuli eka värinäyttö, joka oli toteutettu LCD tekniikalla. Nokia 9210 Commonicator, sen näyttö pystyi näyttämään jopa 4096 väriä.

Tässä vaiheessa katosi se, että kannettavien laitteiden näytöistä näki selvästi päivänvalossa.

Tuolloin alettiin tulemaan jo nykyisten puhelimien näyttöihin. ELi värinäytöt. Valkoisella taustavalolla.

Mulla oli joku nokia, jossa oli se eka värinäyttö mitä mulla oli puhelimissa.

Sitten oli Siemens, johon sai itse tehtyä väriprofiileja, eli värittää käyttöjärjestelmä uudelleen.

Teknologian kehitys tuolloin 2002 alkoi olemaan huimaa. Ekan kannettavan tietokoneeni näyttö.. sen taustavalo pimeässä huoneessa teki kattoon valohohtoläikän.

Näyttöjen kehitys tuosta vuodesta lähti eteenpäin.

Saatiin ne ensimmäiset taulutelevisiot. LCD niissäkin oli, mutta paljon kehittyneempi - mitä taskulaskimen 7 segmenttinäyttö. Vaikka nimellisesti sama tekniikka. Tällä hetkellä mulla on vielä yksi monisegmenttinäytöllä oleva laite, digitaallinen ulkolämpömittari. kuva ohessa.

Nykyään TFT ja OLED ovat korvanneet LCD tekniikat. Ruutujen koko on valitettavasti kasvanut kannettavissa, siis raahattavissa laitteissa jo liikaa.

Mulla on perusluuri, jonka näyttö on hyvä. Sen väri ovat kirkkaat, mutta katselukulma tiukka. ei haittaa. Laitteen koko on sopiva kesäkäyttöön.

Eli olemme päässeet nykyhetkeen, jolloin matkapuhelimien näytöt ovat jo liian suuria, jotta laitetta voisi kutsua matkapuhelimeksi. Pienemmät näyttökoot tarkoittasivat laitteita, jotka voisivat sisältää älytekniikan - mutta olisivat myös yhdellä kädellä käytettäviä.

Tälläiset olisivat hyviä meille, jotka eivät niin paljon videota rupea tuijottamaan puhelimella. Sitä varten mulla on suuremmat näytöt. Mä heräsin jo kolme tuntia sitten, enkä ole vielä muuten koskenut älypuhelimeeni - muuta kuin että suljin sen herätyksen ja otin torkut pois. Laite oli vielä tuolloin asettamassani yö-rutiinissaan. Eli näytön värit poissa, taustavalo minimi ja lentotila päällä. Ne se osaa ottaa pois päältä, kun rutiini loppuu.

Miks mä älypuhelinta nyt käyttäisin, kun voin tahtoessani tältä tietokoneelta lukea uutiset yms. Some? En käytä. Meta on pilannut sen, jotenka tehdään kuten META tahtoo. Ei käytetä kun ei nää muuta kuin suositeltuja julkaisuja.

Näytöt siis ovat suurentuneet, saisivat pienentyä. Vaikka sitten liikuteltavin osin, eli taittuvat näytöt. Liikkuvat mekaniset asiat vaan hajoavat liikkumattomia herkemmin.

E-paperinäyttö voisi olla hyvä. Jos se tekniikka alkaisi yleistymään. Se näyttö näkyisi hyvin päivänvalossa ja voisi olla pienempi. Muttei niin käy, sillä nykytrendin mukaan puhelimissa pitää olla suuret näytöt, jotta nuoremmat sukupolvet voisivat pilata silmänsä, ennen kun ovat 30 vuotta vanhoja.

Tämä ei ole pelote - tämä on fakta.

Vielä.. Edellisen merkinnän |||||-merkeillä tekemäni efekti muuten voi joissa näytöissä näkyä värillisenä. Tämä johtuu näyttöteknologioista. Omassani se näkyi. Ekan kerran muuten havaitsin sen, muttei se haittaa. Tätä päänäyttö kun osaa olla yhtä kirkas, kuten tv-ruutu tarvittaessa. Värimaailmaltaan tää on mahtava.

Toi että "|||||" voi näyttää värilliseltä, vaikka fontin väri siinä on valkoinen. Tämä johtuu siitä, miten näyttöpaneeli on valmistettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.