keskiviikko 9. heinäkuuta 2025

Kuinka Linux ubuntuun palauttaa verkkoyhteyden keskeytystilan jälkeen. Korjattu merkintä.

 Koska tämä asia on ollut pitkään jo mielessä, että kirjoittaisin uudelleen ohjeen siitä, kuinka saa linux xubuntu (ubuntu pohjainen linux jakelu) langallisen verkkoyhteyden palautettua, jos se katkeaa kun tietokoneen käynnistää RAM pohjaisesta keskeytystilastaan uudelleen. Joissain koneissa verkkokortti ei herää samalla.  Tämä seuraava on tekoälyn korjaamaa tekstiä. Tämä on ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun suoraan liitan Googe Geminin tuottaman tekstin, joka pohjautuu kyllä merkintään tässä blogissa. 

Nyt en jaksanut itse kirjoittaa sitä täydelliseksi, eikä tässä oli aikaakaan. Itse onglema on häilyvä, siis välillä verkkoyhteys kyllä palautuu, ilman että tekee mitään. Ja välillä ei. Voi johtua tietokoneeni kokoonpanosta, ei siitä - että xubuntu olisi huono. Se on tuhat kertaa windowsia parempi suhteessa, että voi mukauttaa tietokoneensa näyttämään siltä - miltä itse tahtoo, eikä olla kuten orja. Kyllä tällä olen saanut tehtyä kaiken, mitä Windowsissakin pystyi. Mitäs Microsoft tekee itselleen hallaa tekemällä käyttöjärjestelmä -konevaatimuksista niin tiukat. Ei kaikilla ole varaa ostaa uutta tietokonetta joka 5. vuosi. Onneksi on vaihtoehtoja. Niitä olen käsitellyt aijemmin tässä blogissa. Seuraa tagia Linux. 



Mutta nyt siihen lupaamaani merkintään.: 

PÄIVITYS (7.7.2025): Tärkeä selvennys keskeytystilasta ja verkkoyhteysongelmien ratkaisu

Selvennän, että puhun tässä RAM-pohjaisesta keskeytystilasta (suspend), en hibernoinnista. Termit menivät aiemmin sekaisin, mutta olen nyt löytänyt ratkaisun internet-ongelmaan, joka ilmenee keskeytyksen jälkeen. Ohjetta voi soveltaa myös muihin vastaaviin ongelmiin. Pahoittelen merkinnän muotoiluja, Bloggerin muokkain sääti ne pieleen kun liitin korjattua tekstiä.


28.11.2024 - Kertausta ja tarkistettu ohje

Koska itse huomasin, että antamani ohje ei toiminutkaan – niin tarkistin asiaa ja TESTASIN ennen jakamista. Tietysti heti alkoi innostuneena kirjoittaa ohjetta, kun tää Linux-noviisi sai jotain tehtyä ensimmäistä kertaa. Kuten verkkoyhteyden palauttamisen RAM-pohjaisen keskeytystilan jälkeen. Muutkin varmaan käyttävät suspend-tilaa tietokoneen hiljentämiseen, jos on tuuletinongelmaa (mikä on kyllä vähän kyseenalaista – mutta käyttömukavuuden nimeen tehdyt ratkaisut ovat aina hieman kyseenalaisia).

Eli ja joten: tarkistettu ohje.

Järjestelmä, jossa tämä on testattu:

  • Ubuntu 24.02.1 LTS

  • 64-bit

  • Xubuntu

  • Xfce versio 4.18

  • GTK versio 3.24.41

  • Kernel versio 6.8.0-49-generic


Verkkoyhteyden käynnistäminen Ubuntussa (jos katkennut) keskeytystilasta palatessa

Ohjeen olen yrittänyt kirjoittaa selkeäksi, jotta minuakin taitamattomammat käyttäjät osaisivat sen tulkita.

Komentojen kopiointi onnistuu kyllä, pääte voi varoittaa vaarallisesta liittämisestä. Tämän ohjeen komennot ovat turvallisia liittää. Käytä päätteessä näppäinyhdistelmää CTRL+SHIFT+V liittämiseen. Varminta tietenkin on kirjoittaa komennot itse, samalla tulee harjoitettua niiden kirjoittamista.

HUOM! Tämä ohje tehty ja testattu 28.11.2024.

Tulevaisuudessa (+2 vuotta ja enemmän) komennot ovat saattaneet muuttua toiminnoiltaan tai ulkoasuiltaan. Sekä kenties se bugi – joka aiheuttaa syyn tälle koko ohjeelle – on saatettu korjata.


ENNEN TIETOKONEEN ASETTAMISTA RAM-POHJAISEEN KESKEYTYSTILAAN (suspend)!

MUISTA: KATKAISE ITSE VERKKOYHTEYS! (Jos ongelma on, että verkkoyhteys katkeaa keskeytystilan yhteydessä, eikä sitä saa päälle vasta kuin uudelleenkäynnistyksellä – niin se kannattaa itse katkaista ennen keskeytystilaa.)

MYÖS kannattaa kopioida tämä ohje ja tallentaa se työpöydällesi tekstitiedostoksi – jotta sinulla on tieto tallessa, kuinka jatkat kun herätät tietokoneesi keskeytystilasta.

Tutki, miten se tehdään, jos tekstitiedostojen teko ei ole tuttua Linuxissa. Järjestelmäsi tekstieditorin löydät käynnistysvalikon apuohjelmista. Vaihtoehtoisesti voit käyttää LibreOffice Writeriä. Se tulee yleisempien Linux-jakeluiden mukana.

Huom. Ennen ohjeen suorittamista, asenna nettityökalut komennolla: sudo apt install net-tools

Jos ne eivät ole asennettu, niin saat virheilmoituksia kun jatkat tämän ohjeen mukaan.


KATKAISE VERKKOYHTEYS KOMENNOLLA

sudo ifconfig enp2s0 down

KYSYY SALASANAA. HUOM. SALASANA EI TULOSTU NÄYTÖLLE. (Salasanaa ei kysytä enää SAMAN pääteistunnon aikana.)

käyttäjän salasana: ENTER. ODOTA OFFLINE-ILMOITUSTA (järjestelmä-ilmoitus).


ASETTA LEPOTILAAN (suspend)

--Keskeytystilasta herätät tietokoneen vaikka välilyöntinäppäimellä--


KESKEYTYSTYLASTA PALATTAESSA:

sudo ifconfig enp2s0 up

VAIHDA enp2s0 (verkkoliitännän ohjaimen nimi - verkkomoduuli) OMAN KONEESI TIETOIHIN. Ne saat esille komennolla: sudo lshw -C network

ANTAA SEURAAVAN: (Tutki tuosta mistä näet "enp2s0". Kun annat komennon omalla koneellasi, niin sen tilalla lukee oma verkkosovittimesi nimi. Esimerkissä olen sensuroinut arkaluontoiset tiedot ja lyhentänyt tulevaa tulostetta.)

  *-network
       description: Ethernet interface
       product: 88E8071 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
       vendor: Marvell Technology Group Ltd.
       physical id: 0
       bus info: *************
       logical name: enp2s0 <- TÄMÄ ON KESKEINEN, VAIHDA OMASI NIMEEN
       version: ***
       serial: **********
       size: 1Gbit/s

ODOTA KOMENTOJEN ANTAMISEN VÄLISSÄ 5s (Kunnes tulee järjestelmäilmoitus verkkoyhteyden tilasta = offline).

sudo systemctl restart NetworkManager.service

ODOTA 5 SEKUNTIA

sudo ifconfig enp2s0 down

ODOTA 5 SEKUNTIA

sudo ifconfig enp2s0 up

VERKKOYHTEYS PALAUTETTU

(Testasin tämänkin: laitoin tietokoneen uudelleen RAM-pohjaiseen keskeytystilaansa (suspend) ja palautin, niin netti toimi automaattisesti. Eli ongelma (bugi) ilmenee siinä, kun tietokoneen laittaa siihen keskeytystilaansa ensimmäisen kerran. keskeytys/suspend - kaikki tarkoittaa samaa tässä yhteydessä.)

Siinä se päivitetty ja tarkistettu ohje rautalangasta väännettynä. Tulen palaamaan asiaan, jos huomaan tarvetta. Tai sitten miten jonkun toisen mahdollisen bugin voi kiertää. Kaikissa järjestelmissä on bugeja. Windows, Mac, Android, Linux, iPhone, Windows Phone, BlackBerry, HarmonyOS, äly-tv... ja mitä muita järjestelmiä sitä nyt onkaan – jotka tietokoneita ohjaavat – niin niistä löytyy bugeja. Joten ei kannata tästä, että Linuxissa on bugi – ottaa mielipidettä, ettei järjestelmää kannata ottaa käyttöön.

Jos tahdot elää bugivapaasti, niin sun pitää lopettaa kaikkien tietokoneiden käyttäminen – ja siihen kuuluu kyllä ihan perus GSM-näppäinpuhelimetkin. Niiden tietokone vastaa puheluiden salaamisesta. Analogisia järjestelmiä ei enää ole olemassa.

Elämme tietokoneaikaa ja se näkyy jollain tavalla ihan kaikkien elämässä. Bitti voi mennä poikittain ja systeemi kaatuu. Kyllähän mä itsekin inhoan sitä, että osaan käyttää näitä hemmetin koneita ja korjata niiden viat.

Kaikki on yhden kortin varassa nykyään. Toivotaan, että se kortti on edes laminoitu, että kestää vähän enemmän painoa.


PS. Jos se netti kuitenkin katkeaa keskeytystilan jälkeen, niin toista vaan tämän ohjeen kohtia. Ja odota sen järjestelmäilmoituksen tuloa ja poistumista, jossa se Linux kertoo joko että nettiä ei ole tai se on palautettu. Jos ilmoitus tulee, niin se tarkoittaa, että toimenpide myös tekee järjestelmässä jotain.

tiistai 8. heinäkuuta 2025

Leivän huokoset ovat kuoleman kammioita.

 

08.07.2025
heinähiiva

Leivässä on pieniä huokosia, jotka syntyvät hiivan ansiosta. Hiivasolu kuolee +60c lämpötilassa, mutta leivän paistolämpötila on maksimissaan +200c

Joten jokainen huokonen leivän sisällä on kuten hiivasolun tuskanhuuto, se tuottaa siis kaasua joka jää huokoseksi leivän sisään. Joten jokainen leipäsi huokonen on kuten pieni ruumisarkku. Siellä oli elämää, hiivasoluja. Hiiva on siis eräänlainen sieni, joka laitamme ruokaamme ja syötämme sitä vaikka lapsillemme.

Hiivasolut olivat iloisia taikinassa. Siellä ne muunsivat taikinan jauhojen tärkkelystä.
Sitä prosessia kutsutaan etanolikäymiseksi. Siis leipäpalasi sisällä on ollut käynnissä alkoholikäymistä. Hiivasieni tuottaa siis itselleen sokeria, jotta se itse saa ravintoa. Leipä on viljatuote, olut samaten. Leivässä, jota olet antanut lapsille - on siis ollut pieni määrä alkoholia. Mutta paistaessa se haihtuu pois jättäen sen huokosen.

Ja kun laitat sen leipäpalan suuhusi, niin sylkesi sisältämä Amylaasi entsymi alkaa pilkkomaan leivän tärkkelystä. Leivän tärkkelys muuttuu suussa sokereiksi ja maha tekee loput.

Leipä tunnetusti siis tehdään jauhoista, ja niiden mukana on AINA pieniä hyöteisten munia. Miksi muutoin mökkisi ulkohuussissa on pieniä kärpäsiä? Sinä itse olet ne istuttanut sinne kuonasi mukana. Sama minne tarpeesi teet, joka hienostuneeseen bidee-wc pönttöön, jossa on nettiyhteys ja äänentoistojärjestelmä sekä lämmitettävä istuin - tai sitten ulkohuussi. Yhtä lailla aineen mukana on niitä hyönteisten munia.

Miksi sitten ihmisen ruuansulatus ei tuhoa niitä? Jos samalla juo paljon, niin mahahapot eivät ehdi tuhoamaan niitä hyönteisten munia, vaan ne menevät suoraan suolistoon. Mutta valtaosan kyllä ihmisten ruuansulatus ja immuunijärjestelmä tuhoaa noista hyönteisistä, jotka päätyvät mahaan. Tietenkin edellyttäen, että on pitänyt immuunijärjetelmäänsä harjoitustilassa. Eli syönyt joskus makkaran palanutta kuorta. Eli myrkkyä, jonka sitten immuunijärjestelmä on poistanut.


Mutta tilannehan on toinen, jos on ollut kuten "kuplassa" että katsonut tarkasti mitä on syönyt tai mitä lapsi on syönyt. Ettei tule pöpöjä. No tulee pöpöjä, jos ei syö pöpöjä. Ei liian puhtaasti saisi olla, sillä silloin immuunijärjestelmä ei saa harjoittaa itseään vaan on sitten pulassa, kun tuleekin se aika - kun kunnossa oleva immuunijärjestelmä hoitasi virukset pois, jottei tulisi pahemmin kipeäksi.

Mutta vain siis pieninä määriä ns. "myrkkyä" sisään. Itsekin raaputan pahinten käristyneet kuorenpalat pois makkarasta. Sitä kun on tehnyt vuosikymmeniä, ettei niin tarkka ole mitä syö - niin olen huomannut, ettei kipeeksi niin usein tule.

On parempi, ettei tarkalleen tiedä - mitä syö. Ruokakaupassa työssä olleena tiedän, että ruuan seassa on.. otuksia joskus. Työhöni tietty kuului niiden ruoka-erien poisto, joissa oli ötököitä. Tai ainakin huuhtelu.

Huutele kotonasi ainakin banaanit, viinirypäleet sekä sitrushedelmät. Voisi olla hyvä ohje.

Maailma ei ole päässyt koronaviruksesta eroon, uusia variantteja on aika ajoin löytynyt. Tämän takia myös käsihygienia pitäsi jaksaa ylläpitää. Uusi maskien käyttö aika on kyllä tulossa.