lauantai 6. lokakuuta 2007

2037: Dystopia vai utopia?

 

06.10.2007
Maailmanaus

Tää maailma, missä me elämme ja jota meidän pitää sietää? On olemassa asioita, joista ei puhuta - on asioita jotka pitää vain hyväksyä ja on olemassa asioita jotka pitää hyväksyä tai jättää hyväksymättä. Meillä on mielipiteenvapaus, kunhan ne mielipiteet eivät ole tuomittavia. Tää on tää maailma jota raha hallitsee. Raha on vihollinen, sitä tarvitaan aina. Sen vähyys on pääsyy tulevaan joukkosukupuuttoomme eläinlajina. Sinänsä kätevää kuluttaa yhden meille annetun planeetan voimavarat loppuun - ennenkun olemme kehittäneet teknologiamme riittävälle tasolle, jotta voisimme elää muuallakin samanlaista elämää kun elimme täällä.

Avaruuslentojen aiheuttamat psykologiset haittavaikutukset ihmiselle on tulevaisuudessa hoidettavissa lääkityksellä. Kas, avaruudessa saattaa käydä niin, että mieli sekoaa ja tapahtuu jotain pahaa. Tulevaisuudessa, jos sinne asti tällä nykymenolla päästään, noi avaruusalukset ovat suurempia. Joten sinne voi luoda ehkä star trek-maailman. Tietokoneet hallitsevat nyt maailmaa - ilman tietoliikenneyhteyksiä ei ruoka kulje. Näin on siis nyt. Ehkä tulevaisuudessa asiat ovat toisin. Ehkä kuitenkin tietotekniikkaa tullaan yhä käyttämään, mutta ihmiset ovat omavaraisempia kun nyt. Tulevaisuudessa käytävät sodat varmaan ratkaisevat tämän liikakansoitusongelman. Ihmisien määrä nyt lähentelee kuutta miljardia, muutaman vuoden päästä summa on kahdeksan miljardia.


Ilmastonmuutoksen selityksen vaihtoehtoiset teoriat? Totta - ihminen on kiihdyttänyt sitä, mutta entä jos se on planeetan oma suojautumiskeino? Että planeetta käyttää sääkoneistoaan sekä tulivuoria ihmisien määrän säätelyyn? Jättimäisiä tulivuorenpurkauksia on tiedossa ja ne tulevat vaikuttamaan globaalisti. Nyt, ennen noita purkauksia.. Suomen syksyt ovat nykyään aika lämpöisiä, hellepäiviä kesällä oli aika monta. Rajuja myrskyjä on ollut. Talvisin pakkasta on ollut lähempänä -40 astetta. Uusi jääkausi? Kyllä, siinä tapauksessa kun Gronlandin jääpeite sulaa, vettä kertyy sen jäätikön alle järviksi jotka vain odottavat että pääsevät murtamaan viimeisen jääpadon ennen merta. Se olisi aika paljon lisävettä mereen tukehduttamaan Golf-virtaa. Se aiheuttaa Suomeen kylmää säätä tulevaisuudessa. Siis ei jos, vaan kun.

Raha määrää kaikkea tässä maailmassa, se on hyvinvointimme perusta josta on pulaa. Tieverkko on aikapommi, samoin ne suuret ikäluokatkin eli eläkepommi. Rahaa pitäisi riittää vähän kaikkeen, muttei riitä. Tulevaisuuden Suomi? Osavaltio EU:ssa. Meidän nyt kolmekymppisten elämä 30 vuoden päästä - on aika ankeaa. Rahaa ei varmaan riitä meidän eläkkeisiin, EU rahoittaa varmaan jotain sotaa Irak - Iran linjalla tai jossain muualla, ehkä yllättävässä paikassa. 30 vuotta riittää ilmastolle ajaksi muuttua pahemmaksi. Eli rahaa pitää syytää sinnekin, Eurooppaahan se ilmastonmuuttuminen rankaisee ankarammin. Eli miten me eletään vuonna 2037? Asteroidin Apophis törmää maapalloon - ehkä - vuonna 2036, joten eipä ole varmuutta siitä, että tuleeko vuotta 2037. Mutta jos tulee - niin elämme köyhyydessä kipeinä. Moni varmaan tappaa itsensä, kun ei jaksa enää. Pätkätyöputki verottaa ihmistä aika lailla. Maailma oli eri paikka vuonna 2007, mitä se oli 1987. Kaikki on tehokkaampaa.

30 vuoden kuluttua? Ketkä meitä vanhuksia hoitavat? Ulkomaalaiset, varmaankin - mistä ei minun mielestäni ole haittaa. Nykyäänhän tilanne on se, että vuoden 2007 vanhukset jotenkin vierastavat tummaihoista hoitsua. Lisäksi on se kielikysymys. Mutta tulevaisuudessa noi ongelmat poistuvat. Suvaitsevaisuus on valttia. Varmaan myös tehokkuus. Raha tuolloinkin hallitsee maailmaa. Uskonnot? Varmaan yhtä tärkeitä kun nykyään. Teknologia? Meillä on robotteja, joita on vaikea erottaa enää ihmisestä. Jo nykyään meillä on aika ihmismäisiä robotteja olemassa.

Asteroidi Apophis ei ole kyllin suuri aiheuttamaan joukkotuhoa, mutta se riittää muuttamaan maailmamme erilaiseksi. Siis jos törmää meittiin. Ihmiskunnan pitäisi lähteä tältä kiveltä jonnekin muualle, ennenkun kolahtaa isompi pommi taivaalta. Se vaatisi nykytaloudessa aika paljon rahaa. Ehkä tulevaisuudessa raha muuttaa niin olomuotoaan, kun tarkoitustaan. Nykyisen kaltainen markkinatalous pitää haudata ja rakentaa joku uusi systeemi. Talouskasvu? Se on kaksipiippuinen juttu. Sen pitäisi tapahtua luontoa yhtään riistämättä. Fossiilisten polttoaineiden käyttämisestä pitäisi päästä eroon, vasta tuolloin maailmalla olisi edes toivo pelastautumisesta myös tuleville sukupolville.